Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 13
(#) torokj válasza Josika001 hozzászólására (») Feb 11, 2025
Szia
Ugyanaz az ECC85 csővel felépített variométeres hangolóegység van benne,mint pl az AR 612 pacsirta rádióban (Itt is ki lett tárgyalva).A gyári CCIR verzióban a variométer tekercsei OIRT esetében 7 menet,CCIR nél 5.Trimmerekkel be lehet állítani a felső sávhatárt.Nem fogja át a teljes sávot,az akkor C norma 88-100 Mhz ig terjedt.Ha nincs műszerezettséged,inkább a külső SO42 konvertert javaslom.
(#) tiko77 válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 30, 2024
Sajnos ami olyan volt hogy ki kellett szerelnem azt már nem volt érdemes, egyszer nagyon megjártam, azóta inkább nem kísérletezek ha nem muszáj. Szerencsére a 60-as évek környékén már (Pl. AR 612 pacsirta) jobbak voltak az üvegek. Még régebben valaki árult pár típushoz utángyártottat, Orion 239a hoz még sikerült szereznem.
(#) fupe71 hozzászólása Feb 13, 2024
Segítségetek kérem, egy AR 612 pacsirta javításával kapcsolatban.
A HF rész és Kf mindkét /AM, FM/ frekvencián rendbe téve. Az AM keverő fokozat oszcillátor részében viszont azt tapasztalom hogy minden AM sávon az oszcillátor amplitúdója a sáv közepétől a sáv mindkét vége felé tekerve a forgót jelentősen mintegy negyedére csökken. Én azt vártam, hogy az oszcillátor jelszintje állandó lesz a sáv minden pontján. Az ECH81 triód részén lévő minden alkatrészt cserélve, és a csuszkák tekercseit szakadásra ellenőrizve, valamint az érintkezőket tisztítva jelenség megmarad. Ez a jelenség okozza azt is hogy a sávok végei felé közeledve az esetleg még vett adót egy egyre növekvő zaj elnyomja. Az oszcillátor jelét a forgón oszcilloszkóppal mértem. Érdekesnek tartom azt is hogy az AM sávokon az oszcillátor jelszintek nagyon különbözők, annak ellenére hogy a vétel az előbbi jelenséggel még működik, de a hangerőt jelentősen változtatni kell. Mit tanácsoltok, mit nézzek még meg, vagy ez így normális?
(#) bimmerboy válasza Bakman hozzászólására (») Jan 6, 2024
Belenéztem egy pacsirta Rádióba, ott egy jó kis trafó; 75v, 98v és 116v kimenetekkel
(#) gépromboló válasza pokpeti hozzászólására (») Nov 16, 2023
Röhögni fogsz, de egy kávédaráló is képes 40 év alatt behalni. Persze ezen is segít a szétszedés és a csapágyak kenése. Egy-két éve vettem soha nem használt retro kávédarálót, elindítottam, felsikított, mint a gyermek, ki rémeket álmodott. Szétkaptam, megkentem, összeraktam. Teszi a dolgát. És hogy ON is legyek, ugyanezt érdemes a magnók motorjával is megcsinálni. Bontatlan Sanyo motor csicsergett, mint a pacsirta. Megkentem, kisangyal lett.
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Okt 13, 2023
Igen, mint ahogyan szegény "Janó bácsi" írta anno, elillesztés ide vagy oda, de nagyon szépen szól a Q bemenetre csatlakoztatott akármi is. Megdöbbentően jól szól. Nálam is van ilyen pacsirta rádió.
(#) küzmös Gergely válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 13, 2023
Szia! Csak baráti alapon javítgatok a kollégának. Ezek szerint ez sem lesz olyan egyszerű.. bár ha ezt a gyenge jelet áthajtanám egy valamiféle kis erősítőn, akkor lehet.. ööö.. hm. Ez olyan mint amikor a pacsirta rádiót kötöttem össze a lemezjátszónkkal, és alig szólt, mondták hogy biztos olyan fajta, azt hiszem piezzo-s, azért annyira halk. De az már nagyon régen volt, nem emlékszem már annyira.
(#) torokj válasza sany hozzászólására (») Jún 12, 2023
Szia Sany!
Én vagyok a szerencsés nyertes,jó helyre került.
Van rengeteg (min 50 db) felújításra váró csöves rádióm,egy íves pacsirta tetején fog billegni
Az EF 80 és EF 83 csövek kinek a felajánlása volt? Azokért is extra köszönet,jól jött.
tj
(#) mek-elek válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 12, 2023
72-ben még csak a TBA 810AS-nél tartottam. Ugyanakkor egy kis csoda révén az egyik barátom stúdiós lett egy klubban. Egy tenyérnyi műszakihelység, és egy nem nagy helység volt a "lovarda", és a bejáratnál még ruhatárra is telt. Ez egy "kicsípett" pince-helység volt. A barátom révén bemehettem egyszer-kétszer. Annyira bejött a miliő, hogy elmentem segédmunkásnak a céghez, hogy saját belépőm legyen a klubba. Akkoriban csodaszámba ment egy ilyen kultúrális program hozzáférési lehetősége. Hallhattam ott, többek között az akkor Napraforgó néven ismert leány gitártriót Beatles számokat előadni akusztikus gitárokkal. Élmény volt abban a helységben. A stúdió gerince egy Tesla sztereó magnó volt a lemezjátszó mellett. A teremben pedig két Brilliant hangfal biztosította a szórakozást. Volt, hogy a barátommal együtt készültünk egy esti programra, így az üres terembe is hallhattam a hangfalak hangját. Mivel megtetszett, elhatároztam, hogy építek magamnak egy ilyen bútort, mert egy lakásban egy műszaki berendezésnek bizony bútor jellege is van. Egy akkori Rádiótechnikából koppintottam a méretezést, és egy pacsirta hangszóró kapta benne a címszerepet. Kónuszfelülete körülbelül megfelelt. A kivágás persze ovális lett. No meg jobb híján vattával lett csillapítva. És ami még költséghatékony volt benne, hogy nem kellett hozzá hangváltó. A TBA 810AS-nek elég is volt.
A fejhallgató erősítő témában, már szó volt arról, hogy a mai elérhető zenei felvételek tengerében egy erősítőfajtával nem lehet a legalkalmasabb lejátszást biztosítani. Véleményem szerint a fiatalságom zenei élményeit nem valószínű, hogy egy kevláros hangfal hangképe megfelelően tudja reprodukálni. Itt azonban visszaköszön a több hangfal elhelyezési lehetősége. Többek között ezért tartom előnyösebbnek a fejhallgatós üzemmódot. Ha viszont valaki ragaszkodik a kizárólagos hangfalas üzemmódhoz, és sokféle zenét hallgat, az jelentős kompromisszumokat kell, hogy tegyen a műszakilag erősen eltérő zenei anyagok között.
A képen látható hangfalakon látszik, hogy bizonyos elveket már ismert a készítője. Nem emlékszem, hogy a hangszóró középpontól eltérő szerelése milyen hatással van az oldalak merevítési szükségletére. Azt viszont elmondanám, hogy én a "koronáim" alá, mögé, mindig rakok párnákat, mivel a sarokban vannak.
(#) Csontdaralo hozzászólása Máj 10, 2023
Köszönöm mindenkinek! Felhívom a baji elektronikát, és ott megveszem kittben. Olcsóbb is, talán forrasztani sem kell. Van viszont egy másik rádióm, ami nem pacsirta, de korabeli. Ezt szeretném életre kelteni. Így első ránézésre több sebből vérzik. A zsinórjai el vannak szakadva, illetve a rövidhullám kapcsolója mintha ki lenne törve. Bedugni még nem mertem, biztosítékok elvileg jók, ránézésre a csöveket nem tudom. Hol kezdjem a javítást? Itt találtok nagyobb képeket.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2023
(#) bodgabo válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 2, 2023
Szuper! Nagyon szép és igényes munka! Várjuk a cikket!

A hátamon feláll a szőr amikor valaki kibelez mondjuk egy pacsirta rádiót, belekókányolja az Aliexpress-ről beszerzett mp3 lejátszót valami TDA végfokkal aztán mutogatja hogy mekkorát alkotott. Mondjuk a laikusok hasra is esnek tőle...
(#) tbalint3 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 23, 2022
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát, jövő héten ki is próbálom. Igen egyébként a célom a felvétel lenne a rádióból, a "magnó" szerepében viszont már inkább korszerűbb megoldással a számítógép hangkártyáját használnám, ezért is kérdeztem.
A két kondenzátorra figyelni fogok, és cserélem ha szükséges, gondolom ezek a hálózati 50Hz-es búgást hivatottak kiszűrni, ha jól gondolom?

Idézet:
„küzmös Gergely: Én simán "bőgetem" vele a laptopot, meglepően jól szól, sőt nagyon jól szól a pacsirta.”
: Akkor ha minden igaz neked megy is a felvétel a rádióból laptoppal, vagy fordítva, a géped a jelforrás, és a rádiót csak erősítőnek használod?
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2022
(#) küzmös Gergely válasza tbalint3 hozzászólására (») Ápr 19, 2022
Én simán "bőgetem" vele a laptopot, meglepően jól szól, sőt nagyon jól szól a pacsirta.
(#) tbalint3 hozzászólása Ápr 18, 2022
Üdv.
Lehet rossz helyen vagyok, de remélem itt belefér a kérdésem:
Az Orion AR-612 (pacsirta) rádió hátulján van egy tuchel aljzat mellette pedig egy magnó jelzés. Ez kimenet vagy bemenet? Illetve ha kimenet itt milyen jelszintek vannak? Magnó vagy számítógép vonalbemenetére rá lehetne kötni biztonsággal vagy inkább ne? Azért kérdezem mert elektroncsöves rádiókkal egyáltalán nincs tapasztalatom. Köszönöm
(#) SzervízMacska válasza gyulank hozzászólására (») Márc 1, 2022
Egyelőre ott tartunk, hogy azt sem tudjuk, mi a terved azzal a nem létező mikrofonnal, és hová akarod dugni. Nem azt mondtam, hogy lehetetlen, meg űber bonyolult, hanem hogy teljesen felesleges. Ugyanis, akinek feltétlenül kondenzátor mikrofonra van szüksége, az nem a pacsirta rádió bemenetére, vagy a laptop integrált hang bemenetére fogja rádugni. Minimum kell hozzá egy tisztes külső hangkártya, vagy egy keverőpult. Ezeken meg hivatalból ott a fantomtáp. Igaz, a kérdésedre nem adtam olyan választ, mint szeretted volna, csupán azt írtam le, hogy sok millió ember, kik videózásra, rádiózásra, tévézésre, podcastolásra, vagy akár csak éneklésre adják a fejüket, hogy szokták ezt csinálni. Lehet, hogy te a kenyeret is otthon sütöd, de az emberek többsége boltban veszi.

Nem írtam, hogy jack csatlakozós, vagy visszahallgatós mikrofont vegyél, ezt te képzelted a szövegbe. Vannak olyan asztali mikrofonok, melynek a kábele végén 1/8-os jack dugó van. Amit be tudsz közvetlenül a pc-be dugni, és szintén nem jár további macerával. Fejhallgató kimenet az usb-s mikrofonokon szok’ lenni, méghozzá direkt monitoring céllal.

A mellékelt képet csupán szemléltetésnek szántam (meg egy kicsit dicsekvésnek). Azért nem írtam tipust, meg árat, mert még mindig nem tudjuk, hogy konkrétan milyen eszközökről beszélünk, és nem is ide tartozik. Egyébként nem titok, rode nt1a a pontos tipusa. Ha legalább egy netes árlistát átnéztél volna, biztosan felismered… Természetesen xlr kábellel csatlakozik. Egyébként vannak egyéb mikrofonjaim is a gyártótól, de ezek egész más célra valók. Főleg kamerákhoz, telefonhoz. De a felső usb-n is tud csatlakozni, nem csak jack-en.
(#) bodgabo válasza sany hozzászólására (») Aug 23, 2021
Én alumínium bicajfelniből csináltam.
A pacsirta rádió (?) forgókondival kb. 50W-ig adásra is használható. Bicajkerék magloop.
(#) granpa válasza keszeg01 hozzászólására (») Ápr 20, 2021
Írd be a keresőbe pacsirta (AR612?). Több témában is fenn van a rajzok közt.
(#) keszeg01 hozzászólása Ápr 20, 2021
jó estét.
Kicsit múzeális régen valahol fen volt a pacsirta kimenő bekötése ha lehet fel tené valaki ha megvan ?
(#) proli007 válasza patrick97 hozzászólására (») Feb 19, 2021
Viszont! Csak van aki pacsirta, van aki bagoly..
Itt találsz egy ilyen áramkört. Csak tudni kell egy logikai éramkörhöz, hogy azok hatásakor milyen szintűek. Mint pld. tudható, hogy a gyújtás ráadásakor az magas szintű. De mi van a távrángató nyitása és zárásakor? Mert a rajzon itt az két magas szintű jel.
Az áramkör egyébként úgy működne, hogy a (CMOS) 555 oldja meg a logikát és az időzítést, míg a kikapcsoláskori elhalványítást a hátsó tranyó/Fet fokozat. (de ez izzóhoz való.)
És ez a téma már messze nem a "relé kérdésről" szól!..
(#) küzmös Gergely válasza tdi75 hozzászólására (») Jan 9, 2021
A tévékben , meg a pacsirta rádióban is kicseréltem minden epoxy-t, meg kátránypapírt. S az aluházast is (REMIX az is epoxy). Az addigi összes működési bizonytalanság, és anomália eltűnt. Ilyen idős korukra ezek elromlottak. A stryloflex érdekes mód meg mind jó, de ezek.. A kis 25/30V-os aluházas MM-eket is rosszak szoktak lenni.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2021
(#) Szikravadasz válasza fgyj hozzászólására (») Nov 1, 2020
Szia!
Van egy módszer, ami kiválóan működik. pacsirta gombokon még nem próbáltam, de más műanyagon már igen.
Itt a leírás, bőséges magyarázattal. Egy próbát megér.
(#) fgyj hozzászólása Nov 1, 2020
Kedves Csoporttársak! Az évek során jó néhányan adták itt közre örömüket, amikor pacsirta-tulajdonosok lettek Most én is élvezem egy pacsirta-madár szép hangját, de egy gondomban segítséget kérek. Ki tud tanácsot adni a megsárgult billentyűk kifehérítéséhez?
(#) mek-elek válasza teddysnow hozzászólására (») Okt 25, 2020
Az első saját építésű hangafalam 1978-ban bútorlappal készült a rádiótechnikából méretezve, pacsirta hangszóróval, rég volt. Ez, mivel mást nem kaptam akkoriban, sok csomag vattával volt bélelve. Nem sokkal később megvették gitárerősítőhöz, otthoni használatra. Ez bass reflex volt. Ekkorra már felvehettem az OTP hitelt a második Videoton Corona hangfalamra (így már párba lettek). Ezek zárt hangfalak voltak. Azóta is megvannak, csak más hangszórókkal.
Szeretem a lefele nyúló mélyeket. A nyitott hangfalak meg nem ilyenek.
A zárt doboz előnyei között szerepel a kártolt gyapjú használatának lehetősége is, mivel a moly nem fér hozzá. Az pedig elég jó csillapító hatással rendelkezik.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2020
(#) Mazsika hozzászólása Okt 16, 2020
A pacsirta javítása a következőképpen alakult:

az egyik kikapcsolás, majd bekapcsolás után egy nem várt jelenség következett - és innen kezdődött a probléma igazából. Elkezdett a rádió pattogni sercegni.

Elég hirtelen megváltozott a működése az egyik kikapcsolás , majd bekapcsolás után, és ez
fura volt, tanácstalan voltam.

Ma reggel bekapcsoltam, és nézegettem, mondom megnézem, mit mond akkor, - még mindig nem volt a kezemben semmiféle műszer, szkóp, jelgenerátor, stb.. -

ha egy csavarhúzóval megsercentem imitt-amott,
és úgy véletlenszerűen hozzáérintettem pár ellenállás lábához
a (szigetelt) csavarhúzó hegyét, és az egyik érintésre elindult rendesen ( a hang) és tökéletesen működik.
Erre a fene se gondolt volna....
(#) tiborati hozzászólása Jún 28, 2020
Sziasztok,

Garázsürítés miatt ingyen elvihető a képen látható nagyító készlet ( csak egyben, működését hiánytalanságát nem néztem), illetve a pacsirta káva.

Üdv,

Attila
(#) küzmös Gergely hozzászólása Jan 4, 2020
Janó bácsi ötlete alapján egy romos pacsirta AR612 URH beépítés. Csak a végfok üzemel. Azt át is kondiztam, kicserélgettem a kátránypapír egyedeket, nehogy átüssön, kinyírja a végcsövet. Szépen szól. A skálavilágítást emeltem fel a földről, és ott egyenirányítottam egy dióda + 1000UF/25V-al. Ez lett a kisrádió tápja (+8V)
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
(#) küzmös Gergely válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 27, 2019
Egy Velence trafó szerintem nem bírja el huzamosabb ideig a két csatornát. Egy nagyobb rádió pl pacsirta trafója talán igen.
(#) küzmös Gergely válasza mnyugger hozzászólására (») Okt 11, 2019
Talán egy pacsirta rádió, vagy valamilyen nagyobb rádió trafója elbírja, de a "mezeiek" nem.
(#) fgyj hozzászólása Aug 26, 2019
Kedves gkari, attól tartok, nem ugyanarról beszélünk. Én az AR 205-ös rádióval kapcsolatban kértem tanácsokat. A hozzászólásaidat szövegszerűen értem, de nem tudom a autotrafóra alkalmazni, amelyen a hálózat egyik ága fémesen a testre van kötve. (Egyébként a pacsirta trafójának primér oldalán nincs mindkét ág biztosítékkel védve.)
Még nem jöttek meg az újabb alkatrészek, így nem derült ki, hogy elég-e az eredeti 20 nF-os kondi.
(#) mikrodigit válasza fgyj hozzászólására (») Aug 24, 2019
A pacsirta egy magasabb színvonalú készülék, aminek lemezjátszó (magnó?) csatlakozója is volt. Érintésvédelmi szempontból sem lehetett ennél az AR205-nél alkalmazott olcsóbb autotrafós megoldást alkalmazni, le kellett választani a hálózatról.
Következő: »»   1 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem