Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 77
(#) img válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Feb 25, 2026
Üdv!

Nem tudom, hány fokra fűt az a páka és meddig engedi le amikor nem fűt, de a tűhegynyi feje nem sok hőt vihet át (nagyobb hőátadó felületű heggyel megpróbálni sincs sok értelme mert ott a páka 30W-ja is kevés), a lukgalvánon átmenő alkatrészek beforrasztása pedig teljesítményigényes feladat, főleg ha több rétegnyi teli földet melegítesz: az még a PID vezérlésű JBC pákáknak is meghúzza bajszát. Sn60/Pb40 lukgalvános beforrasztásnál 280-330 fokon használható (esetleg rásegíthetsz forró levegővel ha van), de csak rövid ideig odaérintve mert 300 Celsius környékén már elválhatnak a vezetősávok. Illetve függ a forraszanyag minőségétől is: a Super Solder Wire (SSW) beváltan jó alapanyag <190 Celsius olvadási ponttal, és jól működik külső flux nélkül is.
(#) boxtif válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 3, 2026
Ahol kevés a 35 fokos víz felület fűtéssel, ott valami gond van. Tervezés, vagy kivitelezés. Vagy elavult legalább 40 éve épült ház, és azóta is úgy van, ahogy elkészült. Semmi korszerűsítés sincs rajta.
Én nem is akarom a házak java részét kifűteni, tévedésben vagy. Letojom az energiazabáló, korszerűtlen épületeket, azt meghagyom a többieknek. Szenvedjenek ők a tulajokkal.
Amúgy haveromnál 35 négyzetmétere szoba konyhába milyen hőszivattyút, és mekkorát raknál? -15 fokban a hőigény 3 kw. A 3,5ös klíma szépen megy, és fűti a padlót. És nem hajtja szét a kompresszort, szerencsére. Köszöni, 400 Watton megy, csendben.

Csírátlanítás? Jó, ameddig nem volt hőszivattyú, miért nem halt ki az ország a gázos, és villanybojlerektől?

És milyen érdekes, munkahelyemen 3 darab 10 köbös hmv tartály van, köszönik, havi légionella teszttel hideg és meleg vízre is jól elvannak. Az egész területen, véletlen szerűen lévő mintavétellel területenként, 280.000 négyzetméter össz terület. Határérték alatt, pedig ott tud pangani a víz.
Mint a klímában légionella..
Amerikában, igen. Ahol vizes rendszer van, lásd swamp cooler.

Igazad van, itthon nincs. De sacc. 300 méterre működik.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2026
(#) sdszerelo válasza sakrafi hozzászólására (») Jan 23, 2026
westen energy kombi 240fi
Piros hàromszog folyamat ég
(#) sakrafi válasza sdszerelo hozzászólására (») Jan 23, 2026
Milyen westen és milyen hibára áll ki??
(#) sdszerelo hozzászólása Jan 23, 2026

Westen 240 i

westen 240 fi átfolyós
Melegvíznèl begyujt elindul minden frankó.
Fűtèsnèl bugyujt de eldobja a làngot ? Ès kiáll hibàra .Ezt mi okozza ? Köszönöm előre is a vàlaszt
(#) kistewe hozzászólása Jan 4, 2026

Westen Quasar 24F hibakód nélkül

Sziasztok.
westen Quasar24F kazán tegnap reggel megadta magát. Hibakód nincs. Hibajelenség: amikor csapot nyitok HMV indul és azonnal max hőfokot mutatnak a ledek (90 fok) akkor is ha a kazán fél napja áram nélkül áll és hideg, pár másodperc után le fel ugrálnak a ledek mintha egyszer 30 egyszer 90 fok lenne. HMV hőfok érzékelőből csatit kihúztam kontakt spray visszadugtam ugyanaz. Amennyiben kihúzva hagyom akkor villog a "csap" led azaz látja , hogy nincs hőérzékelő. Fűtés induláskor két verzió van : vagy elindul, keringet, begyújt és mikor eléri az 50 fokot a fűtés előremenő ( tényleg forró megfogtam) akkor lekapcsolja a gázt és marad a keringetés , hőmérséklet csökken és így marad keringetve és elfelejt ráindítani és fűteni , csak keringet ( normál esetben mikor eléri a kért hőfokot visszaveszi a gázt és tartja a hőfokot). A másik verzió fűtés induláskor elindul a keringetés ég a fűtés led de nem gyújt be csak keringet és égés híján a láng led sem világít...
Azt vetten észre , hogy ebből a végtelen csak keringetésből úgy lehet kijönni ha csapot nyitok kétszer háromszor hirtelen és mikor elzárom akkor rájön , hogy fűteni kéne HMV helyett, begyújt , fűt eléri az 50 fokot lekapcsolja a gázt és marad a keringetés. Amennyiben a fűtés vízhőfok szabályozót lejjebb tekerem akkor már 40 foknál elveszi a gázt és marad a keringés..
Kazánokhoz nem értek csak amit itt a fórumon elolvastam , én panelhibára gyanakszom de mindent meghallgatok. Előre is köszi a segítséget.
István
(#) ha6qt hozzászólása Jan 3, 2026

Ón vásárlás

Sziasztok!

Ón vásárlásban szeretnék némi tanácsot kérni, a ChatGPT valószínűleg nem rendelkezik olyan forrasztási tapasztalattal, mint Ti

Az esetek 90 százalékában elektroncsöves dolgokkal foglalkozom, SMD szinte alig.

Kb. 20 éve vettem egy nagyobb pakk forrasztóónt a Nedistől (csak ennyi van a már majdnem üres gurigán: Nedis Flux Cored Solder). Számomra ez tökéletes volt, 280 fokon nagyon szépen forrasztottam mindent. Utólag rákerestem neten, ez egy Sn60Pb40 összetételű forraszanyag.

Még mielőtt rákerestem volna erre a régi, már éppen kifogyó ónom összetételére, ünnepek előtt vakon bementem egy boltba, és megvettem 500 grammnyi Sn99,3/Cu0,7% ónt. Na hát ezt a hajamra kenhetem, még 380 fokon is csak taknyolja a pákám ezt az ónt a csöves forrléceken. Na ilyen az, amikor előzetes tájékozódás nélkül vásárolok, és "csak ónért" megyek a boltba, hogy ne ünnepek alatt fogyjon ki a készlet

Most kissé körültekintőbben megnéztem a webáruházakat, két kérdésem volna felétek:
- Szabad-e olyan ónt venni hobbi célra, amelyben van Cu? Pl. Sn60/Pb38/Cu2%
Vagy a Cu hobbi alkalmazásban csak silányabbá teszi az ónt? Van-e bármi előnye, vagy maradjak szigorúan a Sn60/Pb40-nél?
- Mennyi flux tartalom ajánlott, szintén hobbi alkalmazásban? 1,5%-tól 2,5%-ig látok mindenfélét, de nem tudom, melyik esetleg a túl kevés, vagy túl sok? (Maradjunk az elektroncsöves alkalmazásnál, tehát a nagyobbacska alkatrészeknél).

Köszönöm és Boldog Új Évet!
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 27, 2025
Szia!

Én ezekben (KSH, TV, RÁdió , napilapok )már rég nem hiszek------Amit személyesen elmond egy ismerős -mégha torzitott is ? ---az jobban hihető!

A saját szigetüzeműnél tapasztalt 280.....generátorral 350Ft/kWh is többet mond.
Ezt szoktam másoktól hallani > De az ingyen van !Tehát még jól is járok vele.

S azt sem szoktam elfeledni egy kisfogyasztó havi 50.......150kWh használ .
egy nagyobb meg 300 kWhtól --de ha napeleme van akkor bőven 1000 kWh/hó felé kell mennie . mert az állami 5Ft/kWh ........
De ezek azért mindig sántitanak -nem is kicsit.
(#) mnyugger hozzászólása Dec 8, 2025

Ot. Matrac

Kérem az admint, hogy pár napig maradhasson.
Békéscsabán ingyen elvihető, szép állapotú, franciaágyra való Rottex rugós matrac.
Mérete 280*200*22cm.
Szállításban nem tudok segíteni. Eléggé nehéz. Első emeleten van.
(#) VIM válasza mir hozzászólására (») Dec 2, 2025
A videó az kicsit "beszédesebb" a leírtaknál. A kazán bal oldalán van az előremenő NTC-t (ezen a rajzon az 528-as számmal) kellene megmérni, hogy milyen ellenállást lehet rajta mérni, mert a felvételen úgy tűnik, hogy túl hamar felmelegszik az előremenő hőmérséklete. Ez lehet az NTC hibája vagy a szivattyú nem szállít eleget a kondenzátorának értékvesztése miatt vagy a kazánon belül keresztmetszet szűkülés van. A kazán alatti fűtési csapok ki lettek "rendesen" nyitva?
(#) mir hozzászólása Dec 1, 2025

Westen Star Master 240 Fi - ismétlődő újraindulás

Sziasztok!
Következőben kérem a segítségeteket:
A falikazán tipusa westen Star Master 240 Fi .
A kijelző E03 hibakódot jelzett és a készülék mint fűtésnél és melegvíz vételezésnél is ki - be kapcsolgatott. Kitisztításra került a koaxális 60/100mm 1m-es csővezeték, a másodlagos hőcserélő, a ventillátor /aminek a mért ellenállása 27 ohm/, a venturi cső, a levegő nyomáskapcsoló / enyhe vákumra jól vezeti az áramot szinte nulla ellenállással/.
A hibakód jelenleg elment de a fűtésnél 30s, a melegvíz folyatásakor 10s után leáll a láng majd újra bekapcsol és ezek a periodusok ismétlődnek.

Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a hiba?
Előre is köszönöm a válaszokat
(#) dzsimer hozzászólása Nov 29, 2025

240fi visszatérő melegszik

Sziasztok!
westen energy 240fi. Kb 3 hete felső hőcserélő lett cserélve jó húzós volt. A régi kilyukadt.
Hmv üzemben jól működik. Viszont fűtés üzemmódban a visszatérő ágat kezdi el melegíteni ahol az iszapleválasztó is van, fordítva működik, láttatok már ilyent? Mi lehet a hiba?
(#) VIM válasza PBebo hozzászólására (») Nov 1, 2025
Az igaz, hogy ez az eset nem westen de azonos felépítésű vele. Ha végig olvasod az esetet talán nálad is megoldás lehet (átmenetileg) ha lentebb veszed a hőmérsékleteket ahogyan azt a fórumtárs is tette. Nem lesz hosszú életű ez a szabályzóval való hőmérséklet csökkentés. Jobb ha azon gondolkodsz, hogy kicseréled a hőcserélőt amíg még lehet kapni hozzá, különben nagyon zsebbenyúlós lesz ha a komplett készülékcserét választanád így a fűtési idény kezdete előtt.
(#) PBebo hozzászólása Nov 1, 2025

Westen quasar D

Sziasztok. Az alany egy westen quasar D turbos kazán.
Hmv készítéskor túlzottan felemelkedik a víz hőmérséklet. Hmv érzékelő ntc jó.
Ha elzárom a Hmv-t a fűtési előremenő forró. Állítólag a biotermikus hőcserélője savazva tisztítva volt 1 éve…
Én ettől függetlenül hőcserélő hibára vagy áramlásérzékelő hibára gyanakszom.
Valakinek van tippje? köszönöm ☺️
(#) sakrafi válasza PBebo hozzászólására (») Okt 10, 2025
A westen quasarban nincs váltószelep,bitermikus hőcserélője van.
(#) PBebo hozzászólása Okt 10, 2025

Westen quasar d 240f

Sziasztok adott egy westen quasar D 24 f gázkazán. Hmv készítés van, szépen gyújt, viszont fűtés kérésre nem indul a kazán, majd kiáll E01 hibára. A váltószelep működik. Fűtési NTC hiba lehet?
köszönöm
(#) bibiq hozzászólása Szept 30, 2025

Star 240 Fi átfolyó víz túlmelegszik

Üdvözlet!
A segítségeteket kérném!
westen Star 240 Fi kazánunknál egy olyan jelenséget figyeltem meg,hogy az átfolyó víz használatánál hiába állítom be a minimális hőfokot ,a kifolyó víz hőmérséklete eléri a 80c …
Az átfolyási mennyiségen nem látok csökkent vízmennyiséget.
A kazán nem kapcsol ki,hibaüzemmódra nem vált...
A fűtési részben tartja az akár 40c fokos beállítást is ( számomra nem tűnik fel ,hogy ott többször kapcsolna ki esetleg az égőfej mint megszokott volt ….)
A rendszer nyomása 1,5 bar ( órárol olvasva)
Milyen ellenörzéseket javasoltok kezdésnek, vagy mennyire hibajelenségnek vehető az adott eset ?
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Szept 6, 2025
Idézet:
„A fűtési ágon csak egy NTC van ami az elsődleges hőcserélőből jön ki. De ezt is kicseréltem már 2 éve. Lehet, hogy ez a rossz?”
Ezt az érzékelőt könnyebb lenne leellenőrizni, hogy milyen értékeket ad de 2 év alatt nem szokványos a tönkremenetele vagy mégis? Annak idején a csőre sikerült jól felpattintani és egy kis hővezető pasztát is rákenni?
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Szept 6, 2025
Az NTC-t azt máshol is lehet kapni. Bővebben: Link Az áramlás érzékelő ami a rajzon prioritás érzékelőnek van lefordítva, mert a prioritást arra értelmezi, hogy ha a HMV csapot megnyitják akkor az fog prioritást élvezni a fűtéssel szemben. Ez az érzékelő hall szenzoros, nem egy egyszerű záró kontaktus (létezik olyan is de az Reed relés) ami érzékeli a víz áramlását. Az érzékelő a cső külső oldalán van és a csőben lévő vízáramlás forgatta (turbinalapátos) mágnes hozza működésbe, impulzusokat továbbítva a vezérlő számára. Ez csak az üzemállapotot eldönteni hivatott érzékelő ami "eldönti", hogy mi "élvez" prioritást. Az érzékelő az nyilván jól működik, mert különben nem állna át a készülék HMV-re de ha a kimeneten lévő NTC hibás értéket ad (de nem szakadt, mert azt hibaként lenne diagnosztizálva) akkor nem tud hozzá igazodni a szabályzás. Az NTC az tud olyan értéket felvenni, hogy nem "hajlandó" csökkenni az értéke (hiába van vele közölve a hőmérséklet) és valószínű, hogy mivel nem csökken hanem stagnál így a HMV hőmérséklete arra az értékre szabályozódik (hibásan).
(#) VIM válasza Miska 45 hozzászólására (») Szept 2, 2025
Szia! Ez volna a kazán leírása. Ha belekukkantasz akkor abban jól látható, hogy van benne HMV NTC ami zöld színű vezetékkel van bekötve és be van csavarva a meleg víz kimeneti oldalánál. A fűtési NTC az klipszes és arra piros vezetékek csatlakoznak. A HMV NTC értéke az 10 kΩ körüli értékű szobahőmérsékleten.
(#) stra57 válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2025
Tisztelt Fórum tagok,
érdeklődnék ki vállalna vagy van-e ötlete kihez forduljak a DENON AVR 2802 javítása ügyében?
Üdv minden segítőnek
(#) Karesz 50 válasza majkimester hozzászólására (») Júl 24, 2025
A "gyalultnak" is ismerjük a pontos méretét, mert leírtam.
Idézet:
„Két bordából van összerakva. Alul SK199-50, felette SK199-75.
Ez méretben 250x125x40 mm és 55 fokra melegszik fel szobahőmérsékleten.
A gyalult bordás 230x100x50 mm és kb 10 fokot melegszik a környezeti hőmérséklethez képest.”

A Fisher "hátlapjának" felülete: 312,5 cm2 és a bordák összfelülete: 1125 cm2
A gyalult hátlapjának felülete : 230,0 cm2 és a bordák összfelülete: 1282 cm2
"fsoma99" SK93-75 bordájának felülete: 280 cm2 és a bordák összfelülete: 855 cm2
Az adatlap szerint az SK93-75 hőellenállása: 0,43 K/W

Ha Soma megengedi fúrok egy M3-as menetet ennek a bordának a közepébe (ha nem engedi meg akkor ez lesz a Misié és megmondom neki, hogy véletlenül belefúrtam) és megmérem mennyire melegszik fel iksz Watt teljesítménynél. Most nincs másik, ennél nagyobb méretű bordám itthon. És megmérem a gyalultat is. Elvileg most pont nem érek rá ilyesmire, de majd éjszaka mérem... munkaidőn kívül : )
(#) Berci100 hozzászólása Júl 1, 2025

Westen Star 240Fi kombi 60 fokos hibajelzése

westen Star 240Fi kombi 60 fokos hibajelzése
Sziasztok! Egy westen Star 240Fi kombi készülék hibajelzéséhez kérnék segítséget. A meleg víz használat után, kialszik az összes led ami a vízhőfokot mutatná, és 2-3 másodperc múlva már csak a 60 fokos led villog (kör benne háromszög) aminek a hibakódja > „vízhiány vagy szivattyú leállás”. Általában, ha kinyitom újra a meleg vízcsapot normális módon elindul, ahogy melegszik a víz gyulladnak ki a ledek sorban, elzárom a csapat, kialszik az össze led és átvált a 60 fokos led villogó hibajelzésre. De előfordul, hogy nem indul el, ilyenkor a főkapcsolót kikapcsolom és akkor újra indul, de elzáráskor ismét visszaáll a 60 fokos villogó ledre. Mi okozhatja ezt a problémát, a szivattyú működik, víz is átfolyik. Köszönöm a segítő információt.
(#) Berci100 hozzászólása Jún 30, 2025

Westen Star 240Fi kombi 60 fokos hibajelzése

Sziasztok! Egy westen Star 240Fi kombi készülék hibajelzéséhez kérnék segítséget. A meleg víz használat után, kialszik az összes led ami a vízhőfokot mutatná, és 2-3 másodperc múlva már csak a 60 fokos led villog (kör benne háromszög) aminek a hibakódja > „vízhiány vagy szivattyú leállás”. Általában, ha kinyitom újra a meleg vízcsapot normális módon elindul, ahogy melegszik a víz gyulladnak ki a ledek sorban, elzárom a csapat, kialszik az össze led és átvált a 60 fokos led villogó hibajelzésre. De előfordul, hogy nem indul el, ilyenkor a főkapcsolót kikapcsolom és akkor újra indul, de elzáráskor ismét visszaáll a 60 fokos villogó ledre. Mi okozhatja ezt a problémát, a szivattyú működik, víz is átfolyik. Köszönöm a segítő információt.
(#) Bakman válasza samtron77 hozzászólására (») Jún 9, 2025
Legyen 375 mA / 5 V, ez kerekítve 1.9 W. A konverternek van vesztesége, a bemeneten, durván és pesszimistán számolva 3 W-ot fog kérni, ez 3.7 V akkufesz esetén 810 mA. A 16.8 Ah-s akkut kb. 21 óra alatt lemeríti teljesen feltöltött állapotból. Már ha valóban 2800 mAh-s akkuk vannak benne és azok jó állpotban vannak.
A napelem 5 W-os, ami azt jelenti, hogy ez a csúcs, ideális körülmények között. 5 W-ból 3 W-ot elvisz a DC-DC konverter, 2 W jut az akkucsomagra és többségében nem ideálisak a körülmények.
Magyarán ez így elég sovány lesz.
(#) tomikovacs hozzászólása Máj 14, 2025

Gázhiány jelzéssel leáll

Sziasztok!
Következőben kérem a segítségeteket:
westen Bojler 240FI azt produkálja, hogy nagy mennyiségű melegvíz használat esetén, (pl. fürdés) miután elvégez a tartályban lévő víz felmelegítésével is, és indítaná a fűtést, hallani, hogy ventilátor indul, de a lángot már nem gyújtja be. Ezt követően a 30 foknál villog a hibajelző LED (gázhiányt jelez). Csak resettel indul újra. De úgy sem azonnal, hanem néhány perc múlva. Olyan a jelenség, mintha valami túlmelegedne, és ha lehűl minden megfelelően működik tovább. Ha viszont fűt a kazán, és melegvízre kell átváltania, akkor azt simán megteszi.
(#) Kicsibandita hozzászólása Máj 10, 2025

Westen pulsar condens 24

Sziasztok!
westen Pulsar Condens fali gázkazán panel semmit nem mutat, de a ventilátor folyamatosan megy.
Csak ha kihúzom az aljaztból áll le, de ha vissza dugom rögtön újra megy.
Mi lehet a baj?
(#) SKY válasza proba hozzászólására (») Máj 10, 2025
PEN szakadás esetén továbbra is üzemi áram folyik a készüléken és nem hibaáram, így ez ellen nem véd. Az hogy a túlfeszvédelem esetleg ki tudja oldani gyorsan annak kicsi az esélye, mivel a feszültség csak korlátozott tartományban növekszik, 240V-tól 400V-ig, ami elméleti maximum. Az alkalmazott varisztorok főleg a T2 védelemben meg bőven elbírnak tartósan akár 280-335V-ot is.

Ha 3+1 kapcsolású védelem van beépítve az ÁVK után, ami azt jelenti, hogy általában varisztorok vannak a fázisok és a nulla között, a nulla és a PE között meg szikraköz, akkor a szikraköz sosem fog begyújtani, mert nem lesz akkora feszültségkülönbség a PE és N között (ez lenne az ÁVK-t megkerülő áram), a varisztorokon meg csak a fázis-nulla körben folyik a túlterhelési áram, vagyis az ÁVK nem fog a hibájára sem kioldani.

Ha 4+0 kapcsolású van, akkor abban 4db varisztor van a fázisok+nulla és a PE között, vagyis bármelyiken átfolyó áram amikor eléri az ÁVK kapcsolási áramát, akkor a védelem kiold. De még ekkor is lehet, hogy előbb fog meghibásodni az érzékeny elektronikus készülék, minthogy a varisztorok túlterhelődjenek, mivel a legtöbb készülékben kapcsolóüzemű táp van ami egyenirányítással kezdődik. Ha 350VDC kondenzátor van benne, akkor max kb. 250VAC a megengedett, a legérzékenyebb T3 típusú varisztor meg 255V-al is vígan elvan.

Írta Atis, hogy volt T3 típusú védelem is, de elszállt a készülékekkel együtt. Valószínűleg ez is a készülék tönkremenetele után adta fel, lehetett 300-350V és túlmelegedett a tartós feszültségemelkedéstől.
(#) ironmen válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 23, 2025
Dehogy párolog
A textilbakelitet fenol-formaldehid gyantából magas nyomáson es hőmérsékleten (280 fok azt hiszem) állítják elő.
A mai napig kapható, és az ipar számos területén alkalmazzák mert hő hatására sem változik a szilárdsága es a térfogata.
A betiltását a kiskereskedelmi forgalom visszaszorítása miatt szorgalmazták, mert a formaldehid igen veszélyes anyag.. de ez csak a gyártási folyamat során szabadul fel. Miután polimerizálodott, már nem! Csak a megmunkálás alatt keletkezett por rákkeltő ( pl esztergálás)
Na de melyik ipari anyag pora nem rákkeltő?!
Szóval a formaldehid technológia miatt csökkentették a gyártást
(#) Spaxi hozzászólása Ápr 19, 2025

westen 240 fi hiba

Sziasztok !
westen 240 Fi
Fűtés közben leverte a FI relét, azóta nem indul !
Keringető szivattyú működik , lángot nem indítja se fűtés sem melegvíz üzemmódban !
Hiba jelzés nincs !
A feszültség jelző zöld led villog!
Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a hiba?
Köszönöm
Következő: »»   1 / 77
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem