Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   272 / 308
(#) elektroncso válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
A figyelem ellankadása miatt szoktam én mindig zenét hallgatni. Így nem tudok képletesen értve elaludni munka közben. Apumék ezzel már egyszer régen még iskolában megjárták. Az osztálytársa benne felejtette a tokmánykulcsot az esztergában, a kulcs elrepült és ott állt bele a falba ahol még két perce a tanár ült. Ha a tanár nem megy el megnézni valamit akkor átszakítsa a fejét a tokmánykulcs. Na megyek le a pincébe, keresek valami anyagot a burkolatnak.
(#) ktamas66 válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Akkus fúró/csavarozóval szoktam fúrni ( akár még a menetet is ), de szigorúan csak hobbiszinten.
(#) nagym6 válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Nem tudok róla, hogy külön nyomatékváltó létezne. Én hajdanán a nagy átmérők fúrása miatt vettem mechanikus váltóval is szerelt pisztolyfúrót.
(#) Szpisti válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Beírod gugliba hogy köszörű tárgyasztal, képeket kérsz, és máris többféle megoldást látsz.
Itt van néhány tipp:
(#) Schnitt válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Nekem egy mechanikus váltó nélküli makita fúrógépem van, 750W-os, simán eltekeri a lépcsősfúrót. Fúrtam már vele másfeles vaslemezbe 32mm-es lyukat gond nélkül.
Mondjuk kell hozzá a segédmarkolat is a gépre,mert 20-as átmérő felett már erősen tekeri az ember csuklóját.
(#) satlokk hozzászólása Máj 15, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy kis információ azoknak akik asztali állványos fúrógépet szeretnének. Bővebben: Link
(#) kameleon2 válasza satlokk hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Háááát.... nekem egy Einhell van - de nem ajánlom senkinek. Valami nagyon gagyi grafit csapággyal szerelték, ami teljesen szétkenődött és rázott, csörgött mint a fene. a mozgatókarjai állandóan kitekerednek, az ékszíjat nem lehet normálisan meghúzni. Amióta kicseréltem a csapágyakat azóta egy kicsit használhatóbb lett de egy vicc - és nem olcsó. Azelőtt én mindig csak a magyar és orosz csodákkal találkoztam és természetes volt számomra, hogy egy asztali fúrógép robusztus, van benne anyag és jó. Na ez - nem az. Pedig az ultragagyikhoz képest annak nézett ki. Az egyetlen előnye azokhoz képest, hogy nem az első szellő borítja fel, hanem a második.
(#) szamóca válasza satlokk hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Egy kivételével, az összes "ilyet ne vegyél" gépet felsorakoztatták. Persze mentségükre legyen mondva, ezek a mai kici occo kereskedelemben kapható gépkezdemények.
Én azt mondom, ha már keleten gyártottat, akkor Optimum gépet.
(#) satlokk válasza szamóca hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Szia!
Nem is szeretnék már ilyeneket venni,csak véletlenül akadtam a cikkre és figyelem felkeltőnek linkeltem be.Hála istennek nekem sikerült egy régebbi magyar gyármányt beszereznem,amivel kiválóan megvagyok elégedve.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) illesoszkar válasza nzozz hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Most megtanultad hogy ne állj a köszörű elé soha mindig csak a munkadarabbal nyúlj be és ha jobb kezes vagy balra a sugár iránytól balra ha balos vagy jobbra,sérült kézzel élhetsz még 100 évig is.Baleset védelem könyvben +hogyan köszörűljunk + fejezet
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) illesoszkar válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Azért van úgy kialakitva hogy a lépcső fele szűkebb ,ha kopik ne szorulljon meg úgy mondják aláköszörűlt .
(#) Gery78 válasza illesoszkar hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Ez érthető, köszi a magyarázatot, de a lépcső élénél miért nem a névleges méret van, amit ráírtak az adott lépcsőre? Miért 0,2mm-rel kisebb az átmérő? Például egy 12-es furatnál 11,8mm a méret.
(#) NyariG válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Mert gondolom az azzal a lépcsővel elkészíthető furatot írták rá.
(#) BZS válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Valószínűleg beleszámolják a fúró ütését is.
Én is nemrég vásároltam ilyen fúrókat. Extol-t vettem, gondoltam háztartási munkákra az is megfelel.
Nemrég akkumulátoros fúróval 13-ról fúrtam fel 16-os méretre 4mm-es vaslemezt. Az benne a jó, hogy egyszerre csak egy miliméterrel fúr nagyobbra, így nem kell akkora forgácsolóerő és a furatátmérő szerinti csaprész megvezeti az eggyel nagyob lépcsőt, ezért kevésbé ráz be.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) bakos13gab válasza BZS hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Ilyen nekem is van, de leszoktam róla. Egy jó pont, hogy ez magától központosít, de ezeknél jobban lehet használni a a lyukvágókat /lyukfűrészeket/: Bővebben: Link
Ezekből jó a Bosch (esetleg Viking?), de jobb a Banco vagy blanco, már nem ugrik be, narancs színű. Nem olcsók, de viszonylag pontos furatok készíthetők velük. Sajnos minden méretre külön kell legalább a vágórészt vásárolni és az utólagos felbővítés problémás.
(#) Schnitt válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Esetleg Bacho?

Egyébként a lépcsősfúró meg a körkivágó közt van átfedés, de pl 13 mm alatt szép kerek lyukat szeretnél lemezbe, akkor nem tudod megkerülni a dolgot.
A spirálfúrók háromszögesítik a lyukat vékony anyagoknál, körkivágó meg nincs ilyen kicsiben.
(#) TAKLACO válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Esetleg BAHCO ...!
Bővebben: Link
(#) Bakman válasza TAKLACO hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Esetleg. Bővebben: Link. Azóta még három Bahco került a kukába. Otthoni munkára bőven jó az olcsóbb is, felesleges olyan szerszámra sokat költeni, ami helyettesíthető egy olcsóval is.
(#) tomipap válasza Bakman hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Miert dobod ki oket? Bahco nekem mindig kicserelte ha valami eltort.
(#) Bakman válasza tomipap hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Egyszerre rendeltem tíz különböző méretűt, többe kerülne a postaköltség egyesével visszaküldözgetni (nyílván nem egyszerre törtek el), mint amennyibe kerültek. Másrészt egy gyárilag túledzettet egy ugyanolyan túledzettre kicserélni nem túl előrelátó dolog, legalábbis szerintem. Levontam a tanulságot, megfizettem a tanulópénzt, ennyi.
(#) tomipap válasza Bakman hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Ok jogos. Nem tudom, hogy honnan rendelted es pontosan mennyi volt. Csak egy otletnek szantam. En csak darabra vettem toluk 3 db torx csavarhuzot. Darabja majdnem 25€. En ugy kuldom vissza mint a huzat ha eltorik. Annyira nekem mondjuk a bahco szerszam nem tul szimpatikus. Komolyabb keszleteim nincsenek toluk, de pont neztem a kereszthornyos csavarhuzot amit belinkeltel es ha valoban tobbel is ez tortent akkor az gaz.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
(#) BZS válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 18, 2014 / 2
 
Spirálfúróval (igazából csigafúró) is lehet vékony lemezt fúrni, csak megfelelően kell köszörülni.
Mint az első három képen látható. Az elsőn egy 22-es fúró, a másodikon egy 11-es, a harmadikon pedig a vele fúrt furat látható. Odatettem mellé azt a korongot, amit a fúró kifutásakor vág ki a lemezből:
(#) BZS válasza BZS hozzászólására (») Máj 18, 2014 / 1
 
Nagyobb átmérőnél körkivágó kell, de azt csak oszlopos fúróban, lassú fordulattal lehet használni. Macerás a pontos méretbeállítása, és elég balesetveszélyes:
(#) Alkotó válasza BZS hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
A dolog működik, én is használom ezt a megoldást.
De ilyen fúrót nagyon kevesen tudnak kézből köszörülni, és ők se biztos, hogy mindig sikeresen. Viszonylag nehéz a vágóél hátszögét eltalálni. Az ügyességen kívül, profilos kő kell hozzá, ami szintén nem előny.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Ugyanerre gondolok én is. És biztosan hamar kimegy az éle, gyakran kell ezt a nehéz köszörülést elvégezni.
(#) Schnitt válasza BZS hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Profi!
Hasonlít a ponthegesztés fúróra az élprofil.
Viszont erre a célra tartani egy készlet spirálfúrót nem biztos, hogy olcsóbb, mint egy lépcsősfúró, folyton átköszörülni feladattól függően meg elég macerásnak tűnik.
Nekem van egy készlet fához köszörülve (egy tesco gazdaságos fúróhoz adták ajándékba, a puhafákat viszi, de a fúrógép azóta kuka), egy készlet fémfúró (aldis kobalt bevonatú), a lépcsősfúró lemezekhez, ezt az egyet szerszámboltban vettem, falfúrásra meg SDS plus szárú vídiabetétesből 6 db (4-5-6-8-10-12) a kőbányai piacról. Ez utóbbi nagyon jó vétel volt, panelbetonban használom fúrókalapáccsal, viszi mint a vajat. Az aldis szettet újra kellett köszörülnöm, mert iszonyatosan harapott a gyári éllel, szinte használhatatlan volt.
Ja és egy készlet fűrészfogas körkivágó, mert néha nagy lyukat kell deszkába fúrni.

Ezekkel nagyjából le tudom fedni a fúrnivalókat
(#) BZS válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Profilos kő nem kell hozzá, gyakorlat annál inkább. Először a vágóélt kell kialakítani, aztán a központosító csúcsot. Két hibába lehet belecsúszni: túl kicsire sikerül a központosító csúcs, emiatt egyszerűen nem lehet vele fúrni, vagy nem sikerül szimmetrikusra és vagy ütni fog, vagy az egyik vágóél előbb kapja el az anyagot, mint a másik.
(#) BZS válasza Schnitt hozzászólására (») Máj 18, 2014 /
 
Azon én is meglepődtem, hogy hasonlót árulnak ponthegesztés-lefúróként
Én hajdanán vettem egy kis sorozatot ilyen fúróból (4-5-6-8-10), egy ma már nem létező országban (Csehszlovákia), aztán apránként bővítgettem, igény szerint. Ha egyet sikeresen megköszörültem, akkor már "benne volt a kezemben" és csináltam még néhányat.
(#) kowi hozzászólása Máj 23, 2014 /
 
Sziasztok! Vettem egy dremel 3000-est és ripityára töri egyből a keményfém fúróim bármilyen fordulattal... Valaki használ ilyet? Vigyem vissza? A párezer forintos panelfúrómmal az évek alatt eddig 2 sikerült eltörnöm...
(#) Schnitt válasza kowi hozzászólására (») Máj 23, 2014 / 1
 
Fúrótokmányt használsz, vagy befogópatront?
A tokmány nem mindig központos, én abban csak sima fúrószárakat merek használni.
Ha a patron sem pontos, akkor ott valami görbe, vagy a csapágy lötyög.
Próbáld ki elsőkörben, hogy lecsavaros a tokmányt/patronbefogót, és magát a tengelyt megrángatod minden irányban, hogy kotyog-e. Utána fogj be egy már tönkrement keményfém fúrót, (hogy nagyobb kárt ne csináljunk), úgy, hogy a szárból kb 1 centi kilógjon. Kapcsold be kis fokozaton, és nyomd hozzá a körmöd élét. Ha rezgést érzel, üt a tokmány/patron. Gyakorlatilag nem szabadna semmi rezgést/mozgást érezned, ha pontos a befogás.
Következő: »»   272 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem