Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   129 / 137
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Idézet:
„pedig 70 felett vagyok. Lehet, hogy még jó a hallásom?”

70 felett? Ugye tudod hogy csodák nincsenek.

Van hanggenerátorod, van fejhallgatód, simán ellenőrizni tudod, hogy mekkora frekvenciájú hangot hallasz még egyáltalán, a valószínűleg már meszesedett kalapács-üllő-kengyel mechanikáddal.
Az eredményt nem kell kihirdetned, csak a saját tisztán látásod érdekében érdemes kipróbálni.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Talán nem itt kellene az én hallásomat megvitatni. És esetleg kimérni, hogy mi van a fejemben...
És a Karesz által említett dolgok, immár új értelmet kaptak nálad. Az igaz, hogy nem ártana szemészhez mennem, már rég óta, de hidd el vannak csodák 70 felett is. És aki nem tapasztal ilyet, az előtte is kimaradt sok mindenből.
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Bocs, de te hallásod megvitatását te magad kezdeményezted egy naiv feltételezéssel.
Én egyáltalán nem akarlak ezzel bántani, csak szeretném felhívni a figyelmedet a realitásokra.
Az sajnos orvosi tény, hogy 70 éves kor felett már nagyon sok minden nem úgy működik, mint fiatalon. Ezt mindannyian tapasztaljuk az idő múlásával. És ezt nem tudomásul venni, álomvilágban ringatni magunkat ezzel kapcsolatban, értelmetlen.

Te mint az akusztikában, elektronikában gyakorlott ember meg is tudod ismerni a valóságot a saját hallásoddal kapcsolatban az említett módon. Egy 70-en felüli bölcsészdoktor hasonló állítását is kétséggel fogadnám, de neki nem tudnám javasolni az önellenőrzésnek ezt a módját, csak azt javasolnám neki, hogy menjen el hallásvizsgálatra.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Ha te mondod. Összegezve, 70 év táján, minden karmester és és zenész pojáca, nem is tudja mit játszik, mert nem hallja, csak mímeli, és merő véletlen, amit hallunk ebből..
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Csak egy kis adalék arról, hogy ki mit hall meg vagy nem hall meg. Nem akarom Ádámtól és Évától kezdeni, a lényeg, hogy nagyon régen összehallgattunk 3 különféle gyári végfokot, és mindenkinél kivétel nélkül az lett a befutó (legjobb hangú) aminek a -3dB-es pontja 11kHz-en volt. Ez csak évekkel később derült ki, ott és akkor egyiken sem lett mérve semmi. A többségnek az sem tűnt fel, hogy hiányozna a tetejéből valami, mert olyan jellegű volt a zene.
Más. Találtam a csövesem mellé hallgatható félvezetős (ráadásul fetes) végfokot (minő véletlen, éppen azt), szóval most már nem állítom azt, hogy fetből ne lehetne jó hangot kicsiholni. Nincs félvezetős jelleg, nincs fémesség és érdesség mint lenni szokott, hanem jól szól. Na annyira nem mint az EAR, de nem sokkal marad le tőle. Technokratáknak a szimulált értékek is beszédesek lehetnek (van aki arra gerjed) (nekem inkább a spektrumképe beszédes), 9,5V körüli kimenőjelnél mértem, az 1kHz-et a századik harmonikusig, és a tizedest követő három nulla után is csak 1-es számjegy van, de még a 10kHz-es alapfrekis mérésnél is megmarad a három nulla, azt 20 harmonikusig néztem.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2022

nfm.jpg
    
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 17, 2022 1 /
 
Szerintem egy 70 éven felüli karmester már rutinból, az összképre koncentrálva vezényel. De valószínű, hogy csak az alapharmonikusokat hallja egy egy hangszer megszólalásakor, így tudja, hogy időben megpöccintették a triangulumot, vagy cintányért, és neki ez elég is lehet a tökéletes vezényléshez.
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Szerintem nagy különbség lehet a JÓ hallás, és a Gyakorlott, kiművelt hallás között.
A JÓ hallás ( Indiánok, denevérek, fiatalok stb ) jellemzője lehet a frekvencia érzékenység, a szint érzékenység, vagyis a hallott hang fizikai jellemzőinek a hű érzékelése.
Ez az ami jelentősen romlik a kor előre haladtával, szinte kivétel nélkül minden embernél.
Ez sajnos biológiai tény, és ezt nem nagyon lehet befolyásolni.

Aztán a gyakorlott, kiművelt hallás meg feltételez némi befektetett energiát, időt, rengeteg meghallgatást zenei élményt, és bár ezeknek az embereknek is ugyanúgy romlik a hallásuk, de mégis sokkal pontosabban tudnak értékelni egy zenei élményt, egy készülék hangját.

Úgy hogy egy 70 éves embernek nem "JÓ" a hallása, viszont a hangzásélmény feldolgozásának a képessége lehet sokkal jobb, mint az átlagnak. Annak ellenére is hogy esetleg már a 10kHz-et sem hallja.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Nahát..., hogy miből lesz a cserebogár
(#) tunerman válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
" Lehet, hogy még jó a hallásom? "

Lehet, de nem biztos mindenesetre egy hallásvizsgáló készülék azert legyen mindig a műszerparkban...
TJ.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2022
(#) Mócsing hozzászólása Nov 17, 2022 / 1
 
Ha valakinek a hallásvizsgálaton kiderül hogy mindkét fülére egyformán romlott a hallása ,
olyankor nem a fülével van a fő baj hanem a hallásközpont vérellátásával . Mondjuk ez sem valami nagy vigasz .
(#) etilalkohol hozzászólása Nov 17, 2022 /
 
Sziasztok, mikor megépítettem a csőhangmodulátort, akkor kerestem a hibát benne, hogy miért nem hallom a működését (2 relét is betettem, hogy azonnal átkapcsolható legyen), majd beugrott, hogy lehet a hallásommal van már baj (50 év, mi lesz később):
http://www.elektroncso.hu/cikkek/audiofilia.php
Azóta is benne van a rendszerben kapcsolhatóan, attól függetlenül, hogy nem is hallom... nekem elég a tudat
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
A negatív mancsot komoly zenészek degradálása miatt adtam. Nagyon messzire tetszett menni mások megítélésében. Nem is mondtad, hogy a zeneakadémiai végzettséged is van. Vagy esetleg a hallástan professzorát is tisztelhetem benned. És ahogy Te személyeskedsz dolgokban, még mindig nem mutattál mintát építéstanból, viszont nem restelsz másokat kiokítani. Egyébként amíg jól hallom a triangulum hangját, elleszek a zenehallgatással. Szerintem a zenehallgatás lényege nem egy frekvencia észlelése, hanem az összes hallható hang egyidejű észlelésének képessége. A filozófiád lényegét abban látom, mint jelenleg az öttusában a lovaglás kihagyásának a lényegét, aki nem tud lovagolni, az ezt ellenzi, és ebből voltak többen.
Más, mindig lesznek olyanok, akik gyengébb képességűek valamiben. Nincs is ezzel semmi baj. Csak nem ezt kellene szabványosítani. Egy zenekar és a karmester viszonyát hallani. És azt kijelenteni egy adott produkcióra, hogy arra mi elég, azt nem gondolnám, hogy Te lennél a meghatározó a hanggenerátoroddal.
(#) mek-elek hozzászólása Nov 17, 2022 /
 
Sajnálom, hogy senkinek nem jött le, hogy a DIN 45500 az a belső hallásomra vonatkozott az emlékeim tekintetében.
Majdnem lemaradt, erre vonatkozott, "hogy még mindig jól hallok", Kedveskéim!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2022
(#) mek-elek válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Nekem is vannak problémáim az egészségemmel, de a fülemre sikerült vigyáznom. És mint mindenben az óvatosság nem árt, meg a bilobil, a vérhígító, és a milgamma egy bizonyos kor felett is része lehet a hallásunknak, a rendszeres, és igényes zenehallgatás mellett. Az utóbbit nevezzük egyfajta tréningnek.
(#) segítő hozzászólása Nov 17, 2022 /
 
Öregurak. Inkább: A szomszéd nője mindig zöldebb. https://videa.hu/videok/film-animacio/a-szomszed-noje-mindig-zoldeb...FKyBDS
(#) segítő hozzászólása Nov 17, 2022 / 1
 
A osztályú erősítők..
(#) Mócsing válasza etilalkohol hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Mi az a "csőhangmodulátor"? Második felharmonikusokat generál ?
(#) etilalkohol válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Igen, ill. csökkenti a páratlant... A cikkben szebben le van írva.
A (kapcsolható) hangszínszabályzóval építettem egybe, plusz a cső fűtését kapcsolhatom fel vagy le egy másik kapcsolóval, így opcionális. A gyerekek hallanak valami különbséget - gondolom jobb a fülük' vagy csak odaképzelik
(#) segítő válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
MUSICAL FIDELITY X10-D
Igen. Ez volt az eredeti/első valószínűleg. Jól is szólt, nagyon drága sem volt, de akkor is csak egy paraszvakítás. Mint minden manapság..
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
Mekkmesterem. Egyelőre te személyeskedsz brutális mértékben, de ezen csak mosolygok. Az általam említett, a korral járó hallásromlás nem az én agyszüleményem. Tessék szíves lenni utána olvasni, értelmezni az olvasottakat, és nem sértődötten vagdalkozni már megint.
(#) mek-elek válasza segítő hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
Igaz! Ennyi volt.
(#) Mócsing hozzászólása Nov 18, 2022 /
 
Nem tudom egyetértetek e velem ,a félvezetős A osztály hangja a szegény ember csöves hangja .
Lehet hogy nem lenne szükség "csőhangmodulátor"-ra ,ha a kimenet kapna egy A osztályban dolgozó tranzisztort , ami aztán ellátná a kimenőjelet kellő mennyiségű második felharmonikussal .
(#) etilalkohol válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
Gondoltam pont erre, amikor nem hallottam semmit, hogy lehet túl A-s ('csöves') hangú az erősítő. Ellenben kiderül, mert a rezsiharc' nevében kap (január végére érkezik kb.) egy D osztályú tpa3255 végfokot is a rendszerem, amiben biztosan kevés a 'csöves' hang...
(#) Mócsing válasza etilalkohol hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
Valószínű azért mert elnyomta ugyan páratlan összetevőket ,de attól még a páros nem lett több.
Nehogy véletlenül hülyén haljak meg én is rendeltem ilyet ,lehet hogy pont ezzel a csippel .
A 2x50 W-os erősítő volt 900 Ft ,hozzá a 24 V 9A-es kapcsoló táp több mint 4500 .
Sorrendben :a PA erősítő elvérzett a NAD-al szemben ,a D osztályú szintén elvérzett NAD-al szemben ,a NAD meg a GU50 SE és a ZCA-val szemben .Így most a ZCA használja a tápot .
Lehet hogy egy A osztályú fokozat az elején segítene a "D"-nek .
(#) etilalkohol válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
Egyelőre megvárom, hogy mit mutat a csőhangmodulátor.
Kapcsoló-üzemű tápot nem mernék bevállalni: A hoz nem is illene, D-nél gyagyáztam, de első körben úgy is az A tápjáról fog menni (szerencsére egyvégűt igényel csak).
Korábban 3db 12V-os akkus tápja volt 36V, de fülre semmi különbséget nem okozott az akkus ill. sima trafós táplálás, így kiestek az akkuk (pontosabban nem külön töltődtek, így elszállt az egyik: akku) egyelőre - ha mégis visszakerül, akkor csakis külön akkunkénti táplálással.
(#) violin válasza etilalkohol hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
Én már csináltam autós-Hiragát.... természetesen kapcsitáppal. Azért nem volt az olyan rossz...
Most készül egy pár monoblokk... szintén rezonáns táppal...
(#) compozit válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
Biztos nem a TPA3255 volt, az egy sokkal nagyobb teljesítményű eszköz és az ára is 4000 körül lenne az FDH-nál. Valószínű a TPA3216 lehetett, de azt sem lehet 900,- Ft-ért megkapni, legfeljebb nagyon régen.
Most, ( ha jól tudom ) a Purifi a legjobb D osztályú erősítő és kapcsitáppal megy. Nem a 100 ezer Ft-os kategória...
(#) etilalkohol válasza violin hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
A osztálynál a sima trafós az állandó áramfelvétel miatt egyszerű egyenirányítással és szűréssel megoldható és egy örök élet, max X idő után a kondik cserélendők. Méret is tartható, hiszen a nagy borda miatt amúgy is kell a nagy doboz. Árban még használt trafók olcsón beszerezhetőek.
D osztályhoz illik is a kapcsoló-üzemű, hiszen az is nagyfrekis, továbbá a tápot rángathatja eléggé, így lehet dinamikában is jobban bírja lekövetni az igényt.
Egyelőre így látom, persze az idő/ár/trend a kapcsolóüzemű tápoknak dolgozik.
(#) compozit válasza etilalkohol hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
Egyáltalán nem rángatja a tápot, ugyanolyan áramot vesz fel mint egy B osztályú, csak néhány % hullámosság van rajta, amit a vivőfrekvencia okoz.
(#) Mócsing válasza compozit hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
TPA3116
Biztos van már 4 éve hogy megrendeltem a távolkeletröl .
Sok véleményt elolvastam annak alapján választottam ez a csipet .Utána jön a sport része ,minél olcsóbb forgalmazót találni ,megéri mert akár tízszeres árba is belefuthat az ember ha
nem figyel .Viszont az is túlzás amit én művelek . Az egyik csatornának van egy kevés alapzaja ,
amit kb. 40 centiről már nem hallok . Lehet emiatt volt ez a legolcsóbb .
Következő: »»   129 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem