Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM - Miértek hogyanok
 
Témaindító: gtk, idő: Jún 26, 2007
Lapozás: OK   167 / 167
(#) toto válasza cua hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Szia!
Így van, a Nucleo az STM saját fejlesztőlap családja. Sok mikrokontrollerből lehet választani, az ár is viszonylagosan olcsó, a panelekre programozó rész is kerül.
Nucleo boardok
A bluepill kínai cucc verhetetlen kb. 2 dolláros áron. Kicsi panellel, 48 lábú STM32F103C8T6, vagy inkább klónja van rajta. Sokan az egész panelt is beépítik egy-egy fejlesztésükbe, így nem kell külön az IC forrasztásával sem bajlódni.
Bluepill, pl.
Az újabb kínai gyöngyszem a blackpill, aminek fekete a panelje, olyan kicsi, mint a buepill, csak rajta már STM32F411 van. Ezekhez külön kell vásárolni a programozót, itt a panel nem tartalmazza.
(#) icserny válasza toto hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
"Ezekhez külön kell vásárolni a programozót, itt a panel nem tartalmazza. "
Egyszerűbb esetekben még ez sem kell, mert az STM32 beépített bootloadert tartalmaz.
A bluepill esetén csak egy usb-soros átalakító kell, az STM32F411 "blackpill" pedig az USB csatlakozón keresztül közvetlenül is programozható (sajnos, a 25 MHz-es kvarccal egy kicsit eltolták, mert télen kézzel melengetni kell, hogy a bootloader helyesen ismerje fel a kvarc frekvenciáját).
(#) cua válasza toto hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Ez a resz amit nem ertek :-
Ha a Nucleo jo es elerheto, miert a mizeria a Bluepill-el?
Vagy ez inkabb csak a Bluepill szuper alacsony ara miatt? (A nucleo se olyan draga azert)
(#) toto válasza cua hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Kispénzű hobbistának a 8-10eFt nem kevés. Néha tönkre is tud egy-egy menni, akkor 600-700 forintot nem sajnálok úgy. Egy tenyérnyi méretű NUCLEO-t sem épít bele az ember egy kütyübe, ha megússza egy kisebb, olcsóbb, de ugyanolyan jó cuccal (mostanra már nem biztos, hogy ugyanolyan jó).
(#) Jonni válasza toto hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
A Nucleo-bol is van kicsi. Pl EZ . Csak ez drágább a bluepilltől. Viszont megbizható...
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2022
(#) vorosj válasza cua hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Idézet:
„Ha a Nucleo jo es elerheto, miert a mizeria a Bluepill-el?”


Olcsó, praktikus méretű, nagy múltja van, és a klónok sem vészesen rosszak, csak pár dolgot nem árt tudni róluk.

Az olcsóság kérdésben tényleg van valami kicsinyes, hiszen legtöbb project esetében rengeteg munkaóra megy bele a firmware fejlesztésbe, ehhez jépest semmi néhány ezer Ft. Viszont hobby célú fejlesztésnél nem szokás a saját munkaidőt beszámolni, a töredék ár pedig vonzó. Jó kompromisszum szerintem egy Nucleo a fejlesztéshez, aztán beépíteni egy olcsó, kis méretű klónt.

Legtöbb barkács cucc, amit építettem, úgy néz ki, hogy egy csupalyuk panelre ráépítettem az egész Bluepill-t, így egyből van usb csatlakozó is. Mellé ami még kell, pl. táp, léptető motor meghajtó, lcd stb. Így gyorsan elkészül, nem kell heteket várni a kínai pcb-re. Az egész bekerül egy 3d printelt dobozba, és egész jól néz ki.
(#) vorosj válasza vorosj hozzászólására (») Szept 19, 2022 / 4
 
Annyira tetszett nekem a Bluepill mérete, hogy terveztem is egy ilyen panelt, és a jlcpcb-nél rendeltem egy csomót. Felébe F303 került, ez láb kompatibilis és nagyon hasonló a perifériákban az F103-hoz, csak mindenből kicsit több vagy jobb van benne. Másik felébe meg Gigabyte klón került. Csak egyik oldalon van alkatrész, a jumpereket pedig elhagytam, így laposabban beépíthető.
Az usb csatlakozót és a reset gombot a jlcpcb valamiért nem ülteti be, utólag kellett kézzel beforrasztani.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2022
(#) AxaGame válasza vorosj hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
Köszönöm József a válaszod!

A CubePrg működik 5 vezetékkel, rátölti a kódot az olcsóbb BluePill F103C6 IC-re. A debug funkciót most még megoldom egy szabad portra kötött szkóp jellel is, nem kell annyira mélyre ásnom. Elég tudnom, hogy bizonyos ágra ráfut-e a program, vagy hibás a logika.

Viszont érdekeset írtál, amit ki fogok majd próbálni, ha már egyszer van klón link V2 egységem több is. Sokkal egyszerűbb a tüskére kivezetett 4 pontot csatlakoztatni, mint még a resettel is foglalkozni.

CubeIde számomra is furcsán működik. Érdekesen viselkedik a függőleges rendezése, szakaszok nyitási/zárási lehetősége. Ettől még a Notepad++ is jobban csinálja a dolgát.
A leginkább döbbenetes az volt, hogy azt Altgr+B gombra gyorsbillentyűt definiáltak.
Most még tanulgatok, így maradok a CubeIde alkalmazásnál, de bátrabban körülnézek javaslatod szerint majd.

Üdvözlettel:
Zoli
Következő: »»   167 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem