Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATEN USB KVM Extender switch
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Zolg hozzászólása Nov 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Érdekes problémával találkoztam a minap és megakadtam a megoldásban ebben fordulok hozzátok segítségért.
Tehát a probléma:
Adott egy ATEN Proxime USB KVM Extender pár, hogy mi is ez pontosan itt egy Link
Áramszünet volt (az egységek UPS-en voltak aminek mint utólag kiderült tönkrement az akksija) ami után a párok vevő tagjai(amik az ethernet jelből generálják a VGA és USB jeleket) nem kapcsolódtak össze az adókkal. A LINK led folyamatosan villog ami az adatlapból egyértelműen kiderül hogy azt jelenti:nincs kapcsolat. Szétszedve kiderült hogy az az IC ami az ethernet jelből csinál RS485-ös jelet nem kap tápellátást...problémát áthidalva,adtam neki, azóta az USB-s kommunikáció teljesen helyreállt. Maradt a VGA jel. A VGA szabványos RGB jelekből áll és ami érdekes hogy ezek meg is jellennek a port megfelelő lábain.Ha monitor rajta van érzékeli is hogy történik vmi a porton...tehát eltűnik a "NO SIGNAL" felirat viszont az eredmény stand by mód és sötét képernyő. Tudja vki hogy mi kell egy monitornak hogy életre kelljen...van a VGA csatlakozón 4 db ID bit(ID0-ID2)...ismeri vki ezek funkcióját? Sajnos ezen a területen még sekéjes a tudásom és igazán hasznos anyagot nem találtam a monitor-monitormeghajtó kommunikációról. Igyekeztem érthetően fogalmazni habár lehet hogy nem sikerült...ha nem tiszta kérdezzetek nyugodtan!;) Köszönet előre is!
(#) banti22 válasza Zolg hozzászólására (») Nov 9, 2011 / 1
 
Szia,

Ezen a linken a VGA lábkioszátást láthatod. Az ID lábakat régen használták, most már DDC vonal van az EDID kiolvasásra. Ez elméletileg arra szolgál, hogy a monitorból ki lehet olvasni, hogy milyen felbontást támogat. VGA esetében ennek nincsen akkora jelentősége, mert a mai VGA kártyák erre az információra tesznek, vagyis ha nincsen, akkor sem zavartatják magukat és sok esetben csak a PC indulásakor olvassák csak ki.

Bővebben: Link

Képnek lennie kell, ha meg vannak az RGB jelek és a HSYNC meg a VSYNC. Ha van oszilloszkópod, akkor ezeket tudod mérni. Ha a kimeneten nincsen akkor rész egységenként kellene ellenőrizni, hogy hol van meg az analóg videó jelek. Szerintem azért megy a monitor standby-ba, mert nincsenek meg a szinkron jelek. De ezt mérni kellene.
(#) Zolg válasza banti22 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Köszönönöm az infót! Sok hasznos infó van ezen a linken, kicsit utánnaolvastam ennek a kommunikációnak is, de ezek szerint ennek nincs jelentősége már.RGB jelek megvannak(szkóppal mértem)...ami viszont kérdés: lehet probléma hogy nem azonos szintű jelek. Mit jelent ez: Upp(R)=1,2V Upp(G)=1V Upp(B)=60mV(!) Az a 60 mV lehet megfelelő szint? Ha műszerrel mérem RMS-bem akkor U(R)=0,41V U(G)=0,4V U(B)=0,041mV. Nekem egy ismerős azt mondta hogy ha az RGB jelek összege közel egy volt akkor az megfelelő...de nem hagy nyugodni az U(B)...sztem nem kóser...vélemény? Másik elmélet: Megmértem a szinkron jeleket is. HSYNC rendben van,tiszta jól értelmezhető. VSYNC viszont nincs egyáltalán...megint csak azt az információt kaptam hogy ez így OK. Téves volt ez az infó? Elképzelhető hogy a VSYNC hiánya okkozza az egész problémát? Másik kérdés ami még nem világos: RGB jel előállítása egy nagyon érdekes módon történik amit meg mondom őszintén nem igazán értek. A CAT5-ös kábelon négy eret használnak fel RGB jelalakok továbbítására. 2db normál RGB(nek tűnő) és 2db negált RGB(nek tűnő). Ezekből lesz végül egy szűrő kondi ,egy SMD IC(amin sajnos semmi felirat nem szerepel ) induktivitás és ellenállások után -R +R; -G+G; -B+B ami belemegy egy LT1399 IC-be(adatlap mellékelve). Ismeri vki ezt az elvet...szívesen venném ha segítenétek megérteni.

LT1399.pdf
    
(#) banti22 válasza Zolg hozzászólására (») Nov 11, 2011 / 1
 
Szia.

Az RGB jeleket differenciálisan viszik át. Ezért van, hogy +R -R stb van. Ezt azért csinálják így, mert így kevésbbé zavar érzékeny és távolabbra lehet elvinni.

B csatornán a jelszint akár jó is lehet, de ennek jobban utána kellene nézni. Vagy megnézed a szabványt, hogy mit mond erre, vagy mérd meg egy VGA kártya a kimenetén mit ad ki.

A szinkron jelek. Tudomásom szerint két lehetséges eset van. Meg van az 5 csatorna R,G,B, Hsync, Vsync vagy a G csatornában beágyazott szinkron van, de ebben az esetben nincsen se Hsync, se Vsync.

Eddigiekben, amikor én RGB jellel dolgoztam, akkor minden esetben volt HSync és Vsync is.

Hol mérted a szinkron jeleket? A vevő VGA csatiján és ott nem volt meg a VSync? Érzésem szerint ott mindeképpen kellene, hogy legyen.
(#) Zolg válasza banti22 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Szia!

Előrelépés történt, igazad volt: hiányzik a VSYNC. Az adóra is rá lehet kötni egy monitort amin működik is...ezen mérhető mind a HSYNC mind a VSYNC és láss csodát kép is van. Elkezdtem visszakövetni a szinkron jel utját és két db XOR kapu után(aminek a bemenetein egy stabil 5V meg a VSYNC van) egyenesen beleszáguld a vezérlő processzorába...most jön az érdekesség: a prociból kijön a szinkron jel, de már nem jut el az első XOR-ba csak egy 3V-os egyenfesz.elkezdtem kutatni, a panelon nagyon gyanus volt hogy egy átütött kondi vagy dióda lesz a ludas...de sajnos ma elviszik a cuccot...kicserélik garanciában és viszik a hibásat...pedig csajk kicsi hiányzott már... Azért azt megpróbáltam hogy a proci kimenetet összeházasítottam a VGA csatlakozóval. Ekkor már próbált életre kelni a monitor,de gondolom a proci nem tudott akkora teljesítményt kiadni mint amit kellett volna, mert a jelszint visszaesett kb 2V-ra és a monitor ismér elhallgatott...szóval a vonal azt gondolom jó volt kicsi hiányzott volna a megoldáshoz,de mostmár mindegy...ma jön az új kütyü. Banti22 köszönöm a segítséget! Ott a pont!
(#) Inhouse válasza Zolg hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Minden elismerésem a tiéd!

Üdv
Inhouse
(#) Zolg válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Köszönöm az elismerést, de mivel érdemeltem ki? Vagy csak irónia? Mert akkor bosszúsan nézek!
(#) Inhouse válasza Zolg hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Semmi irónia. Elismerés a lelkesedésért, a hozzáállásért, a szakszerűségért, az értelemért, a kommunikációért, ez mind olyan ritka manapság, itt a HE-n is.

Köszönöm!

Üdv
Inhouse
(#) Zolg válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Köszönöm az elismerést mégegyszer...jól esik hogy ezeka dolgok itt értéket képviselnek...sajnos a világban nem mindig.
De! Nem zárom le a topikot 2 dolog miatt:
1: Sikerült elboltolnom a szakszervizessel a hibás egységett így itt maradt egy hibás azért hogy tudjak vele ügyeskedni! Természetesen vissza kell majd adnom, de kicsit később, nyertem legalább egy hetet a javításra.
2: Új változó lépett be a képletbe: Kiderült hogy nem csak a vevő egység a hibás mert ahhoz hogy életre keljen a VGA jelátvitel is mind a két egységet ki kellett cserélnünk az adót is...szóval hétfőn elkezdem szétbontani az adóját is a szentemnek. És azt is felfedeztem(habár ezt megtehettem volna korábban is) hogy 6 vezetéken jön át az RGB +R-R +G-G +B-B...ez le van írva az adatlapban..csak a végén... Innentől kezdve érthető banti22 magyarázata alapján hogy zavarérzékenység javítása miatt van +- jel (és érthető a B jel alacsony jelszintje is: egyszereűen az adóból már csekély jelszint megy el, azt gondoltam hogy ezt a két vezetéket nem is használja), ráadásul mivel szinkron jel nem jön a kábelon valószínűleg a G csatornába lesz beágyazva...ezzel folytatom hétfőn...ha esetleg vkinek van hasznos ötlete addigis szívesen veszem! "Több szem több csipa mondja a közmondást" elven! Kellemes hétvégét mindenkinek!
Zolg
(#) Inhouse válasza Zolg hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Sok sikert!

Üdv
Inhouse
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem