Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autóelektronika
Témaindító: sufni-tunning, idő: Ápr 19, 2008
Témakörök:
Testzárlat a lámpában? Hátsó lámpa kiszed, kontaktusokat megtisztít, újrapróbál. Ha tovább kell nézelődni, akkor jöhet a vezetékek szemügyre vétele (főként ott fordulhat elő, ahol átbukik a fémlemezen, vagy magánál a csatlakozónál).
Megerősítésre, felvilágosításra iránymutatásra lenne szükségemÜdv Mesterek !Lenne néhány autós "problémám", melyre megerősítést, iránymutatást szeretnék kérni. Birtokomba került egy 20 éves Renault. Autós tapasztalatom konvergál a 0-hoz - eddig meg voltam autó nélkül ![]() 1, : Elvileg központizáras, távirányítós + indításgátlós a rendszer - gombnyomásra nyit-zár, kulccsal indul. Van egy utólag beépített riasztó ami - szerintem a kulcs gombjával ( ? ) élesedik, illetve kapcsol ki. Gépkönyv szerint kulccsal lehetne nyitni csak a csomagtartót - kabin zárva marad - pl. egy bevásárlás elpakolásakor. Nekem riaszt ... Ez az utólagos riasztó "hibája" szokjam meg ? (nyissam ki mindíg az autót és figyeljek ...) 2, A kocsi korából adódóan előfordulnak már kontakthibás kapcsolók. Ha lekötjük az akkut - áramtalanítunk - pár üzemórát "bolondozik" a motorvezérlő.(Vásárláskor kapott másik akkut, onnan sejtem) Ha nem teszem be a gyújtáskulcsot, szétszedhetem pl. a szellőztető-motor kapcsolóját ? Vagy az ablakemelő kapcsolóit ?
Hello! "Birtokomba került egy 20 éves Renault." Hát tényleg. Abból csak egy fajta van?..
![]()
Nem.
Az én típusomat kiadták 3 féle motorral, vagy 9 féle felszereltséggel. Ráadásul a forgamiba írt név alapján tudnia kéne olyan funkciókat is aminek nyoma sincs a kocsiban ...Szerintem ennyi idő után nem fontos a pontos típus. Megelégedtem volna egy ilyesmi válasszal : Abban a korban az utólagosan beszerelt egyszerűbb riasztók ennyit tudnak -> a távirányítóval ki- be kapcsolnak ... Vagy Igen jól tudod gyújtás nélkül csak az autó bizonyos részei: ***,###, esetleg +-*-+ lehet feszültség alatt ...
Én nem értek hozzá, de csak van különbség egy Renault 5-19-21 között. Nem?
![]()
Nem számolva az ismeretlen belemókolt riasztót.
![]()
Egyáltalán nem egyformák ezek a vasdarabok. Csak a tiedből, ahogy mondod van kilenc féle felszereltség, s mindegyik mást tudott gyárilag. Aztán valaki belemókolt valamilyen riasztónak látszó tárgyat, amiről szintén semmit nem tudni. Szóval a kérdésedre a válasz:
1) lehet, hogy normális a jelenség, de az is lehet, hogy nem 2) szétszedheted nyugodtan az ablakemelő, vagy a szellőztető kapcsolóját, azzal max. egy biztosítékot versz ki, ha valamit nagyon elrontasz - persze itt is nagy kérdés, hogyan is van bekötve jelenleg... Gyújtás nélkül akármi feszültség alatt lehet, attól függően, hogy az előző tulaj mit mókolt(atott) rajta, vagy gyárilag hogyan volt megoldva. Na meg persze ezeknél akár a BMS is hülyéskedhet már, s produkálhat érdekes hibákat. Példának okáért nekünk volt Renault Thalia, ami hasonló korú lenne most, ha nem találkozott volna egy vadkannal... Na az rendszeresen elfelejtette a kulcsait és olyankor tiltott az immobilizer. Ilyenkor gombot nyomva tartva kulcs be a gyújtáskapcsolóba, elfordít, úgytart kicsit, visszafordít, gomb elenged, majd ismét lehetett indítani vele az autót. Ezt a BMS csere megoldotta volna, csak annyit az autó nem ért ![]() @proli007: 20 éve már nem kaptál új 5-19-21 jószágokat ![]()
Mindig elfelejtem, hogy milyen öreg vagyok már. De nemigazán ismerem én ezeket. Egy púpossal voltam anno a cégtől Csehországban a Dukovany NPP-be. Abban volt 273 ezer kilométer, de az nem kérdezett vissza, ment mint a golyó.
Pontos típus és évjárat nélkül nem igen tud neked segíteni senki. A francia csodáknak van olyan tulajdonsága, hogy egy adott típuson és évjáraton belül sem azonos minden. Tehát még úgy sem egyszerű ha ezeket az információkat rendelkezésére bocsátod a jelenlévőknek.
![]()
Kedvencem az volt, amikor még mikrofilmen kerestem az futómű alkatrész... típus, évjárat, motor ... és még mindig 6 féle cikkszám volt ... és jött a döntő kérdés: "autó szine" ... és már meg is volt melyiket kell rendelni!
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2025
Köszi Mindenkinek a segítséget !
Úgy tudom a "komolyabb" központizárak ( vagy a riasztók ? ) felhúzzák az elektromos ablakokat záráskor - Nálam ez is elmarad, de a riasztó visítani kezd 1-2 perc múlva ![]() ![]() Ugye ilyen korú (és ismeretlen kókányoltságú) eszköznél állandó a kérdés : a gépkönyvben levő funkciót gyárilag nem tudja, kiiktatták, vagy csak "rossz" ? Ezért nekem az is segítség, pl. hogy abban a korban az olcsó riasztó "csak" ajtónyitást, esetleg belső teret figyel. Valószínű neked is az van... A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2025
Idézet: Rosszul tudod. Vagy a felszereltség része, vagy külön komfortmodul, vagy utólagos modul csinálja ezt.„Úgy tudom a "komolyabb" központizárak ( vagy a riasztók ? ) felhúzzák az elektromos ablakokat záráskor” Idézet: A használati útmutató nagyrészt minden extra dolgot tartalmaz, de ugyanakkor szokás azt is odaírni, hogy *egyes típusoknál. Szintén felszereltség és példányfüggő a dolog.„a gépkönyvben levő funkciót gyárilag nem tudja, kiiktatták, vagy csak "rossz"” Idézet: Ez nem értem miért nem megy a fejedbe. Akkoriban is százszámra voltak riasztófajták, gyártónként akár tucatnyi is, különböző tudással. Amíg nincs meg a pontos típus ÉS hozzá az, hogy abból melyik funkciókat kötötték be egyáltalán, addig csak elővehetjük a jósgömböt és írhatunk neked bármit, találomra.„Ezért nekem az is segítség, pl. hogy abban a korban az olcsó riasztó” Példának okáért látsz ultrahangos érzékelőt a kocsin belül? Mert akkor azt is használhatja a belső tér figyelésére. Az utólagosra vajon rákötötték az ajtónyitó gombját - ki tudja?
Megoldódott a probléma. Egy tévesen bekötött vezeték okozta. Ez még hátra van. Plusz a kézifék meg a gumi.
Örülök, hogy megtaláltad a hibát és sikerült is kijavítanod így a lámpád.
Mekkora gumi van az autón? Egy garnitura jó állapotban lévő, ámde öreg (dotszám alapján 2014-es gyártás) 195/55R15 gumit tudok adni. A kisházban pakolva találtam rá, szerintem legalább 6-8 éve naptól és esőtől védett helyen pihent bezacsizva ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |