Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AWI-TIG hegesztő rajza
 
Témaindító: nyekk, idő: Feb 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 24
(#) szbalogh válasza szbalogh hozzászólására (») Máj 6, 2021 /
 
Itt egy jó kis videó egy egyszerű transzformátoros awi gépről.
(#) ati790731 válasza szbalogh hozzászólására (») Máj 6, 2021 / 1
 
Ezt Dinse csatlakozókkal meg lehet oldani! Gyári gépeken is van ilyen megoldás (ki van vezetve egy 20-30 cm kábel a gép elejére, dinse dugóval, és függően, hogy mit akarsz, abba az aljzatba dugod szintén a gép elején)
(#) mpisti válasza szbalogh hozzászólására (») Máj 6, 2021 / 1
 
Félreértetted amit írtam. Az AC áramot nem kell stabilizálni, emellett -alu hegesztésről lévén szó-a HF-nek folyamatosan menni kell az oxidtörés miatt. Tehát ami problémát okozna az áram nullátmeneténél az csak DC üzemmódra igaz, azt viszont ellensúlyozza a fojtó, AC üzemmódban pedig a folyamatos HF miatt nem tud kialudni az ív. Váltóáramnál a fojtó azért sem járható út, mert a soros impedancia jelentős mértékben korlátozná a munkaáramot, pontosabban használhatatlanná válna a gép.
(#) mpisti válasza szbalogh hozzászólására (») Máj 6, 2021 / 1
 
Ebben a videóban a pasas azt magyarázza el,hogy lehet átalakítani egy -eredetileg MIG hegesztésre gyártott -gépet, hogy alkalmas legyen TIG hegesztésre. Persze mást is mesélt, de dióhéjban ennyi a lényege. Egyébként a KEVISZ gyártmányú TW 200 nagyban hasonlít a videóban taglalt megoldáshoz, a különbség annyi,hogy a videóban a meglévő főtrafóra tervezte a pasas feltekerni az ívgyújtáshoz szükséges plusz feszültséget adó tekercseket, a TW200-ban ez egy 630VA-es 3 fázisú trafó formájában a gép tetején levő gyújtóegységben foglal helyet, és 80V-ra állítja be az üresjárási feszültséget a szabályozott kör feszültségétől függetlenül.
(#) szbalogh hozzászólása Máj 10, 2021 /
 
Miközben hajtok még egy mikrótrafót fojtónak, jönnek be a kínai időzítők és átdolgozom a gyújtóáramkört a lágyindítás után olvasgatok. Nem csak a lágyindítás a feladat de jó lenne akár ponthegesztőként is használni.
A FB oldalon felvilágosítottak, hogy lehet egyszerűen egy izzóval és még egy kapcsolóval lágyan indítani de ez érthető módon pisztolyról kapcsolással nem megoldható. Az NTC-s megoldásra azt írják, hogy lassú.
Mi a véleményetek a mellékelt képen levő kapcsolóról? Ha jól értem úgy működik, hogy a bipoláris szupresszor dióda feszültség csúcsnál kapcsolja a triak-ot, amin ha elkezd menni az áram a relét is bekapcsolja. Vajon bírná ez így a gyors kapcsolgatást?
Illetve nem látok a HE store-ban 300V-os szupresszor diódát. A cikk szerzője is kettő 150V-ost használt. Csak azonos értékűeket lehet sorba kötni?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2021
(#) szbalogh hozzászólása Máj 10, 2021 /
 
Még egy kérdés. Van itt egy nagyon vékony laminátumokból álló orosz akksitöltőből bontott vasmag. Nem olyan nagy, mint a mikrósütő-ből készült fojtó. Sorba kell kötni a két fojtót ha még simább egyenáramot akarok?
(#) szbalogh hozzászólása Máj 11, 2021 /
 
Találtam egy ilyen tervrajzot.
(#) szbalogh hozzászólása Máj 14, 2021 /
 
Na tegnap kipróbáltam a lágyindítást miszerint előmágnesezem a trafót egy izzóval. Egy 50ohmos izzót kapcsoltam rá, majd ezzel párhuzamosan egy másik kapcsolóval a szabad áramot. Nagyon jól működött, semmi csattanás a direkt áram rákapcsolásakor. Vettem egy 20A-es mágneskapcsolót, azzal fogom tudni kapcsolgatni a pisztolyról egy kisebb relén keresztül.
A 2db 22mF kondit ismét megpróbáltam, a fojtó elé kötve már megmarad az ív a pukkanás után, ami sokkal kisebb is. Az ív pedig még finmabb. Nem mértem szkóppal de alig lehetett hallani a frekvenciáját. Ha teszek rá kisütő ellenállást és a kondik is csak a nagy trafó kapcsolásakor lesznek bekapcsolva, akkor nem fog pukkanni. Viszont a kondok vezetékét eléggé alulméreteztem, kb 5 perc alatt eltűnt róla a szigetelés Még egy foljtónak való trafó érkezik a jövő héten, azt is megtekerem és beépítem majd.
Közben megjöttek az időzítők és a gázt záró mágnesszelep is, lehet továbbépítgeni
(#) szbalogh hozzászólása Máj 16, 2021 /
 
Ez az öngyújtó jó lehet HF ívgyújtáshoz?
(#) szbalogh válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 17, 2021 /
 
Kupálódom A HF védőáramkört low pass filternek hívják. Lényegében egy kondenzátor párhuzamosan és egy ellenállás sorban a két munkakábelen. Van hozzá képlet is. A frekvencia ahol 3dB-el csökkenti a teljesítményt 1/2Pi*R*C. Jól sejtem, hogy itt az ív ellenállását kell behelyettesíteni, ami ugye 0.2 Ohm körüli érték? Pl. olyan 100µF nagyságrendű kondira van szükség 10kHz frekvencián. De persze ennél is jóval nagyobb frekvencia vagy nagyobb kondi kellene, hogy még hatékonyabb legyen a szűrés. Helyes ez a megközelítés?
Kell egy 12V-os táp a gépbe. Van itt egy régi de jó PC táp, az elbír mindent de nagy bánatomra nem fog már beférni a dobozba. Ha még a második fojtót is beteszem meg már emelgetni se lehet majd. Kell neki egy kis kerekes váz, azon lehet gyakorolni az awizást
(#) szbalogh válasza szbalogh hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Itt van még egy szűrő áramkör, amin a komponensek értékei is szerepelnek. Ehhez vannak is kondenzátoraim csak a varisztor és az ellenállás a problémás. Ja a képen nem látszik, de a HF frekvencia 20kHz.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2021

Untitled8.png
    
(#) mpisti válasza szbalogh hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Ennek a teljes rajzát feltehetnéd.
(#) szbalogh válasza mpisti hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
(#) mpisti válasza szbalogh hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Köszönöm, igazából az érdekelt hogy tényleg tranzisztort láttam-e a pozitív ágban. Eszerint ez egy váltóirányító.
(#) szbalogh hozzászólása Máj 21, 2021 /
 
Precision TIG 375 komplett szervizleírás.
G-21 oldalon van a védőáramkör minden adattal. Egy rakat kondi és varisztor.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2021
(#) szbalogh válasza szbalogh hozzászólására (») Máj 21, 2021 /
 
Találtam róla képet is youtube-on.

Vajon a .05 kapacitás alatt mit érthetenk?
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2021
(#) granpa válasza szbalogh hozzászólására (») Máj 21, 2021 / 1
 
50 nF.
(#) szbalogh hozzászólása Máj 31, 2021 /
 
Na egyenlőre nem nagyon volt időm haladni de csináltam egy olyat, hogy a Reed relét elhelyeztem a fojtó vasmag résébe. Ez a relé egy motorkerékpár indítórelét működtet, ami bekapcsolja a 22milliF kapacitást. Így nem töltődik fel előre a kondi és csak akkor kezdenek dolgozni ha már megy az áram. Ívgyújtáskor nincs hirtelen kisütés az ív pedig lágy és selymes, mintha geyertyaláng lenne, semmi hangja sincs
A kisütésről egy huzalellenállás gondoskodik.
(#) szbalogh hozzászólása Jún 4, 2021 /
 
Kell egy nagyobb doboz, mert ebbe nem fog minden beférni. Jó kis gyakorlás lesz
Következő: »»   24 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem