Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   125 / 125
(#) dB_Thunder válasza gordonfreemN hozzászólására (») Szept 11, 2023 / 1
 
Bóvli!
Gondolom csak másfeles, aztán a csúszósaru sem eléggé szoros, akkor a halmozott probléma ide vezet!

Nekem hosszabbító égett le a bojlertől!
Ideglenesen átraktam nappalira, mert a napelem azon termel, a nulla vezető meg elégett, megszakadt az elosztó belsejében!
Szóval, hiába 1,5 mm2 és bírnia kellene, gyakorlatilag melegszik a vezeték a huzamosabb ideig tartó terheléstől!!
Most kapott egy önálló dugaljt, igaz ez is másfelessel van, éés melegszik is, de ki kell tartson míg megjönnek a szükséges anyagok a végleges verzióhoz.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2023
(#) adapter válasza gordonfreemN hozzászólására (») Szept 11, 2023 / 2
 
Még az sem biztos hogy feltétlenül túlterhelés.
Én többször találkoztam olyannal, hogy a kontaktus a saru és a kés között nem megfelelő (korrodált, elégtelen érintkezési nyomás, stb.) így az áram az átmeneti ellenálláson túl sokat fűt, az további átmeneti ellenállás növekedést okoz ami több hőt jelent. A fém, huzal, jól vezeti a hőt így a szigetelés könnyen megfüstöl rajta. Általánosan értem, lehet hogy a konkrét esetedben más az ok.
(#) pipi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Az is kérdés hová volt dugva... Ha nem kontakthibás, de a fűtőbetétre van dugva, az baj, oda inkább szilikonos, vagy valami hőálló kábel dukál, a fűtőbetét saruja is meleg...
(#) gyuszo válasza gordonfreemN hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Magas hőfokra van állítva és nem a vezérelt áramról megy, állandó hőn tartás,
Emiatt már lehet túlterhelés.
(#) zolika60 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
A miénk ezt produkálta kapcsolt áramról is. Inkább a kontaktusok hibájára gondolnék. Egy idő után eloxidálódnak a csatlakozók.
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Szept 11, 2023 /
 
Elsődleges probléma, hogy a csúszósaruk lágyulnak, lazulnak. Van, amelyik már új korában is a kukába való. Ónozott, foszfor-bronzból készültet tudom ajánlani (már ha a boltban tudják, miről van szó) és mellé jó minőségű présfogót. Drága a normál rézhez képest, de ilyen helyen kb. elengedhetetlen.

Pl.: Bővebben: Link.
(#) gyuszo válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Párás környezetben, fürdőkád felett ez fokozottan lehetséges.
Ezért nem szabad fürdőkád fölé szerelni.
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Szept 13, 2023 /
 
Ránézésre két dolgot lehet erre mondani, az egyik, hogy mezei réznek néz ki a saru aminek nagyon gyenge a saját "rugóereje", azaz nem tudja kellő erővel nyomni az apa részt, elkezd oxidálódni, nő az átmeneti ellenállás és csak idő kérdése mikor lesz baj. A másik a krimpelés, ott ugyanez játszódik le, pára, egyebek, a sok elemi szál egyenként körbe oxidálódik (mivel semmi nem védi) és a saru krimpelt részén is elkezd emelkedni a hőmérséklet. Utóbbi tipikus, autókban látni sok ilyen sarut ahol szép lassan elkezd barnulni a vezeték. Olyat is láttam (ott nem volt nagy igénybevétel ezért nem bukott ki egyből) ahol az összes elemi szál el volt teljesen oxidálódva és megszűnt a fémes kapcsolat a kábel és a saru között. Ezért kell a préselt kötést mindenképp valamivel védeni, ónozással, lakkozással stb.
(#) antikzsolt hozzászólása Pé, 8:16 /
 
Egy bojler fűtőszálát lehet vezérelni hogy kevesebb teljesítményt vegyen fel?
(#) adapter válasza antikzsolt hozzászólására (») Pé, 8:26 / 1
 
Egy sima dimmer esetleg? Teljesítmény illesztéssel persze...
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Pé, 8:34 / 1
 
Ha fizikailag belemegy akkor teszel bele kisebb teljesítményű fűtőszálat és ennyi. Ha a napelem okán kérdezed, akkor tegyél egy sima átkapcsolót (vagy mágneskapcsolót) a bojler elé, dél körül amikor virít a nap átkapcsolod, felfűtöd a vizet napelemről, utána meg visszakapcsolod a nappalira vagy vezéreltre ahogy épp van.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 8:54 /
 
Igen a napelem miatt kérdeztem. Örülhetek ha gyárit kapok hozzá nem hogy kisebb fűtőszálat. 1200w és 80 literes bojler. 4 óra kell neki hogy bemelegedjen.

A tegnapi napon párszor a hűtők miatt szívtam. Induláskor úgy megtépték az invertert hogy nem bírta kiszolgálni a bojlert és hogy egyszerre induló fagyasztót és hűtőt. Feszültség leesett hűtők leálltak az inverter meg kiállt hibával.
Csak napelem aksi nélkül üzemel még.
A másik ok az hogy bár csökkent teljesítménnyel de akár reggeltől is tudjon folyamatosan melegíteni. A bojler csakis napelemről akarom fűteni ameddig csak lehetséges. Minél előbb kapcsoljon be mint fogyasztó és lehetőség szerint sokáig is üzemeljen. Jelenleg csak 2870w áll rendelkezésre ha jól sütne a panelokra a nap. kb 1900w amit ki tudok sajtolni belőle.
(#) antikzsolt válasza adapter hozzászólására (») Pé, 8:56 /
 
Nem is gondoltam volna rá hogy ilyen egyszerűen is meg lehet oldani Köszi.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Pé, 9:07 /
 
Addig tegyél valami akkut az alá az inverter alá míg tönkre nem teszed ezekkel a kísérleti leállásokkal. Pont ezért kell alá az akku, hogy az ilyen helyzeteket le tudja kezelni. Az akkut túl lehet terhelni, a napelemet nem, mert annak van egy fix zárlati árama, annál többet nem tud, míg ugye egy mezei indítóakkuból is kijön rövid ideig a névleges áramának a több tízszerese is.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 9:20 /
 
A tegnapi nappal sikerült befejezni a kísérletezést és már nem lesz lekapcsolva a hálózatról. Így onnan is tud áramot vételezni. Ahogy tudok beszerzek egy 48 voltos aksi csomagot.
(#) proba válasza adapter hozzászólására (») Pé, 11:25 /
 
Én egy autotrafóval csináltam. A dimmert veszélyesnek éreztem erre a teljesítményre folyamatos üzemre.
(#) elactrofan válasza antikzsolt hozzászólására (») Pé, 12:03 /
 
Nekem 120l bojlerem van 1800W fűtőszál 2 óra alatt simán felfűt.
(#) KU202M válasza elactrofan hozzászólására (») Pé, 12:26 /
 
Két óra alatt... Csak az a kérdés, hogy hány fokról hány fokra...
(#) antikzsolt válasza KU202M hozzászólására (») Pé, 13:02 /
 
Teljes hőfokra fűti magát mert utána le van kapcsolva(tisztán napelem) és 3 gyerek 2 felnőtt használja. Napközben is van használva. Felül van a fűtőszál. Azért kell idő neki mire meleg lesz.
Kb 30-35 fokos vizet 90 fokra.
W=80*1.163*60/0.98=5696.32653W
5696.32653/1200=4.74693878 óra.
A fizika az fizika.
Amúgy a két bojler liter/watt értékben ugyan annyi. 80liter 1200w vagy 120liter 1800W. Mind a két esetben 15w/liter Tehát itt a kiindulási és a végső hőfok a különbség. Az ő bojlere saccra 40 és 65c° közt mozog.
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:10
(#) adapter válasza proba hozzászólására (») Pé, 14:30 /
 
Én sem próbáltam még, lehet hogy nem is jó... Az jutott csak eszembe, hogy amikor több éve anyukám unokatestvérénél jártunk, ott egy rezsót lehetett így szabályozni, hobbiból mindenféle viasz meg gyertya díszeket, meg tudom is még miket, (amúgy szépek voltak meg minden) készített, és ott szabályozható hőforrásra volt szüksége. Ott láttam ilyen dimmeres megoldást, valami helyi műszerész csinálta neki egyébként szépen kivitelezve.
Nagyon nem mélyedtem el benne...
(#) Kovács Tibor válasza antikzsolt hozzászólására (») Pé, 21:59 /
 
Szerintem a legegyszerűbb felezni teljesítményt egy megfelelő dióda sorbakapcsolásával.
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Pé, 22:03 /
 
Ipari tápegység. 3 fázis be (3*400 V), stabil 320 V DC, 50 A ki. Nincs nulla a rendszerben. Szabályozott egyenirányító (dimmer?). Mindez 7/24-ben. Természetesen a tervezett, vagy tervezetlen leállásokat levonva. Évtizedes üzemeltetésre.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Pé, 22:06 /
 
Ideje lenne megtanulni, mi a különbség a Watt és a Wattóra között! No meg mi értelme, ha egy bojlerben felül van a fűtőbetét?
(#) antikzsolt válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Szo, 3:50 /
 
Viszont ha jól sejtem nem lehet szabályozni? Mert nekem pont az a lényeg. Ahogy növekszik a termelés úgy növekszik a fogyasztás is. Mivelhogy nem visszatermelős napelemes rendszerem van így a szabályozható fogyasztókat szabályoznám. A bojler meg akár 50w is fűt és nem veszi zokon.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Szo, 4:05 /
 
Fizika lényegében. A víz rétegződése szempontjából fontos. Amíg egy alul elhelyezkedő fűtőszál megkeveri az egész bojlerben a vizet azt egy felső elhelyezkedésű nem teszi meg olyan mértékben. Miért szerinted hol alkalmaztam hibás jelölést?
(#) Wind-Storm hozzászólása 3:55 /
 
Sziasztok!

Egyszerű lesz a kérdésem..
Ariston BLU R 100 V - nem tudom mikor szerelték fel, de még sosem takarította senki.
Egy kg vízkövet szedtem ki belőle, anód gyakorlatilag már nem volt benne.
Idáig így kinéző tartállyal hibátlanul működő bojlert még nem láttam azon kevesek közül, melyeket eddig takarítottam.
Mit gondoltok, mennyi ideig nem fog ez kilyukadni, vagy élből javasoljam a cseréjét?
A hozzászólás módosítva: 4:01
Következő: »»   125 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem