Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motorvezérlés
 
Témaindító: rozsda, idő: Máj 3, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   82 / 82
(#) sargarigo válasza Massawa hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
ok, köszi!
(#) tyraw hozzászólása Jún 18, 2020 /
 
Sziasztok,
Egy garázsajtó vezérlőjével állok szemben, ami megadta magát. Egy új vezérlő megoldaná a helyzetet, viszont a gyártó nem gyártja a modellt, ~30 éves konstrukció.
A garázsajtót két oldalt egy-egy motor mozgatja (12V, kb ablaktörlő motor), lánckeréken keresztül egy láncon.
Új nyitó elektronikát viszont csak végálláskapcsolós módon találtam, jelen esetben ez sajnos nem alkalmazható. Viszont arra gondoltam, ha már van 12V kimenete a motoroknak, illetve végálláskapcsolóra leáll, ehhez relatíve könnyen hozzá lehetne illeszteni egy kis segéd áramkört, ami a motorokat kezeli. A régi garázskapu működéséből kiindulva, jó lenne ha az alábbi funkciókkal rendelkezne: motorok lágyindítása, majd üzemeltetés teljes sebességgel, utána lelassítás mondjuk fele sebességre, a végállásban jelentkező áram ugrás hatására pedig végállás jel küldése a vezérlő elektronikának.
A lágyindítás célja hogy minél kisebbet rántson a láncon a motor (hisz alapvetően az egyik irányba feszül, és innentől a másik irányba fog menni)
A motor sebességét egy NE555 + FET ből álló PWM-el szabályoznám, ahol egy másik 555 monostabil multivibrátora kapcsolna a gyors és lassú menetek közt, egy trimmerrel állítva a gyors menet idejét.
A végén az áram figyelésre 0,1 ohm ellenállású rézhuzalt iktatnék be, ahol az ellenálláson eső feszültség megüti a 0,8V-ot, akkor végálláskapcsolót imitálva leállítja a mozgatást.
Szerintetek életképes az ötlet? Esetleg jobb megoldást tud valaki javasolni?
(#) Massawa válasza tyraw hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Mit szolnál egy Arduinohoz?
(#) Peter65 válasza tyraw hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Szia!
Nem írtad, hogy a nyitás/csukáshoz kell-e irányváltás a motoroknak.
A felvázolt megoldással kapcsolatban az az aggályom, mivel áramszabályozó kör nem lesz benne, a végén nagyon nagy áramok alakulnának ki, amik a motort és a tápegységet is károsíthatják, illetve a hozzá tartozó nyomaték a mechanikát is túlterhelheti.
A régi vezérlő javítása kizárt? Esetleg ha egy képet felteszel róla, lehet hogy abban is kaphatnál segítséget.
(#) szsrobert válasza tyraw hozzászólására (») Jún 19, 2020 /
 
En sorba kotnem egy izzoval.
Következő: »»   82 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem