Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motorvezérlés
 
Témaindító: rozsda, idő: Máj 3, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   81 / 81
(#) Emberke válasza ferci hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
Köszönöm a választ.
Valaki írta hogy van dc motor vezérlés topik. Azért is írtam ide. Mert végülis konkrét válasz nem jött. De így már kicsit közelebb vagyok. Igen azt észrevettem hogy a terhelés nagyon befolyásolja a szabályzót.
(#) Emberke válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
Igen így van kötve. Szaggató utána pedig a dióda híd. Viszont dióda híddal rosszabb volt a helyzet. Így egy +/- ágat csináltam kondival. Valamiért így kevésbé érzékeny. Kisebb fordulaton tud indulni. De mivel nekem esztergában van ez a motor, kell a szinte nulla fordulat (menet vágás, menet fúrás stb.). Nekem ez a motor van:
Motor
Az a gond hogy a gyári szabályzó áramkör teljesen behalt. Próbálkoztam fúrógép szabályzóval is. Azzal szuper lenne. 0-100 %-ig megy a fordulat. Na de egy kézzel szabályzok, egyel meg esztergálok? Kicsit nevetséges lenne.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2019
(#) Chipmunk1960 válasza Emberke hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
Szia, Legtökéletesebb megoldás, ami a futópadokban van PWM vezérlés. Van olyan topic is. Egy olyat kellene lemásolni. Ott megoldható gyakorlatilag a 0-tól való indulás is. Azok a motorok 180V Dc/ 1,5-2 Le sek, de ott már 4500-at pörög. Egy 555-el már megoldható, ha terhelésfüggő, akkor egy visszacsatolás kell a tengelyről, ami figyeli a fordulatszámot, s rászabályoz a PWM-re.
(#) Emberke válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
Hű. Ez kicsit sok infó számomra. Annyira nem vagyok benne az elektronikában. De egyébként ilyen megoldás nekem is eszembe jutott. Na meg még egy pár dolog. Porszívó szabályzó, mert ott már van teljesítmény. Köszönöm.
(#) pucuka válasza Emberke hozzászólására (») Szept 27, 2019 / 1
 
Akkor nézz utána a féligvezérelt egyenirányítónak. Ez valamivel egyszerűbb, mint PWM -et készíteni. Ehhez nem feltétlen kell kondenzátort alkalmazni, de a kondenzátor feszültségét az előforduló legnagyobb csúcsfeszültségre kell méretezni. Ha 230 V -al manipulálsz, akkor min 350 V -os kondikat használj, akkor is, ha csak épp 60 V az átlagfeszültség.
(#) Chipmunk1960 válasza Emberke hozzászólására (») Szept 28, 2019 / 1
 
A "Recycling" -ben biztosan találsz szabályozós porszívót, általában a motorját égetik le, mert nem takarítják azt be tudod építeni egyszerűen, csak a potit kell kivezetni az eszterga előlapra. Ja, és a Greatz az után is kell.
(#) Emberke válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 28, 2019 /
 
Hol találom azt a Recycling-et? Az valami szervíz esetleg?
Köszönöm.
(#) lóri válasza Emberke hozzászólására (») Szept 28, 2019 /
 
Valami hulladékudvar lehet.
(#) Emberke válasza lóri hozzászólására (») Szept 28, 2019 /
 
Igen megtaláltam. Inter metál kft. Rákospalota. Szerdán úgyis megyek Pestre és benézek. Most addig pihen az eszterga mert megint megállt az elektronika. Egyébként már kicsit kezd elegem lenni ebből az esztergából mert ha az elektronika jó akkor a mechanizmus nem (rázkódik barázdás a felület, még simításnál is) ha a mechanizmus jó akkor az elektronika nem. Nem tudom ki a gyártója ennek az expert gépnek, de nagyon gagyi. Főorsó hajtásban műanyag fogaskerék. Csavarok folyamatosan fellazulnak. Pedig neten rengeteg videót néztem róla és akkor úgy voltam vele hogy amire nekem kell, arra jó. Na mindegy. Sztem csak a darabjai lesznek jók valamire.
(#) Chipmunk1960 válasza Emberke hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Valószínű kínai. Én is nézegettem padokat, de nem tudnám kihasználni, még egy féktárcsa sem fér rá. A 200ezret, meg sokallom érte. A régi gépeket sokkal többre becsülöm, most sikerült szert tennem egy 3 fázisú 40 éves köszörűre. A 6 vezeték lógott ki belőle, bekötöttem 240V-ra semmi baja, tökéletesen megy teszi a dolgát, kikapcs után mér forog zajtalanul pár percig...
(#) Emberke válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Most egy Hyundai HYD-500C-t néztem ki. Nincs benne motor vezérlés. Több fokozatú mechanikus váltó, fém fogaskerekek. Szal ezzel már valószínű jobban járnék.
(#) Chipmunk1960 válasza Emberke hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Hát biztosan! Rákerestem, jól néz ki! Az árukeresőn 2017 -ben 260eFt volt az ára, idén kb Jan -tól keményen tartja a 337 ezres árát..... Ez nagyon király! Felső-maróval egyben! A fúrógépem is még 30 éves Makita fémházas sebváltóval, 1000W a 12-es fúrószárat eltörtem vele. Az újakban csapágyfészek sincsen a fő tokmány-csapágynak sem pár lyuk után már lóg a tokmány, mint bíróné... Fúrás közben annyira beremeg, hogy sorra tördeli a kisebb fúrókat. DE ua a helyzet a rezgőcsiszolóval, stb. A 2 fél műanyag ház közé csak beszorítják a csapágyat, amiből már gyárilag kispórolják a zsírt.
(#) szsrobert válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Megis megveszik a madarak.
(#) Chipmunk1960 válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Az ipari, Milwaukee, Mac, etc, meg eszméletlen drága.
(#) Emberke válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Igen ez mind így van ahogy leírtad. Az előtoló fogaskerekek műanyagból készültek, a főorsóról úgy kapja meg a hajtást az előtolás hogy az egyik oldalon az acél tengely egy 4 mm falvastagságú alumínium házban van, a másik oldalon egy kb 18 mm-es házban ami sima öntvény. Ezt mindkét oldalon átalakítottam csapágyasra, így most az a része jó. Viszont tegnap meg elszakadt a fogas szíj. Még csak hasonlót sem találok a neten. Hatalmas erő megy a főorsóra egy 1,7 mm-es szíjjal. Nem tudom ki tervezte ezt. De az még nem látott esztergát. Többet állt a gép javítás alatt mint munkával eltöltött idővel. Mindig kellett valamit rajta javítanom vagy átalakítanom. Hatalmasat csalódtam ebben a gépben.
(#) Emberke válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 8, 2019 /
 
Sajnos meg, mert csak szuper videók vannak róla a neten. De kritikát nem találtam sehol.
(#) Chipmunk1960 válasza Emberke hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Talán próbáld meg itt. Futópadokhoz szoktam rendelni, de azok koránt sem szakadnak olyan könnyen.
(#) Emberke válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Köszönöm szépen!
(#) slaszlo96 hozzászólása Dec 8, 2019 /
 
Sziasztok!

Nem sokat értek az elektronikához. Egy 3 voltos dc motort szeretnék lekapcsolni ha valami megakadályozza hogy pörögni tudjon, túlterhelődne. Nem szeretném hogy leégjen. Ehhez egyszerű áramkörhöz szeretnék segítséget kérni, Próbapanelen összekötöm.

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2019
(#) proli007 válasza slaszlo96 hozzászólására (») Dec 8, 2019 / 1
 
Hello! Ebben az esetben legcélszerűbb, ha sorba kötsz vele egy ilyen PTC biztosítékot. Túlterhelésre lecsökkenti az áramot, és ha lehűlt (mert kikapcsoltad), újból lehet terhelni. Persze megfelelő értékűt kell választani a motoráram ismeretében..
Következő: »»   81 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu