Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális kapcsoló
 
Témaindító: gtk, idő: Jún 11, 2006
Lapozás: OK   2 / 2
(#) MaSTeRFoXX válasza gtk hozzászólására (») Júl 1, 2006 /
 
Sziasztok!
Olyan problémám lenne nekem, hogy kellene egy olyan áramkör, ami logikai kapukból áll, vagy egy külön IC ami azt tudná hogy:
Lenne 1 bemenete ami L->H átmenet esetén a kimenetet H-ra váltaná L-ről, és ez így maradna míg egy másik bemenetén H-ra váltáskor (Reset) kimenetet L-re váltana.

Amikor a kimenet H, akkor közben persze a bemeneti láb többször is L-re váltana, de a kimenetnek nem szabad változnia, csak amikor jön a Reset jel.

Remélem érthetően írtam le a problémám..
(#) Tomee válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 1, 2006 /
 
Szerintem te egy RS vagy JK tárolóra gondolsz.
Egy 4027-s JK tárolós ic-ből simán meg lehet csinálni.
A bemenetek vagy J és K vagy R és S.
(#) MaSTeRFoXX válasza Tomee hozzászólására (») Júl 2, 2006 /
 
Köszi!
Eredetileg is RS-tárolóra gondoltam, csak eddig nem találtam úgymond "kiolvasható" rajzot róla. Mindig úgy volt lerajzolva, hogy két NAND kapu volt egymás alatt, és keresztbe ment két vezeték... Én meg így nem tudtam felfogni a működését Tegnap este találtam egy olyan ábrát amin egymás után voltak rajzolva a kapuk, és így megértettem
(#) vizor hozzászólása Szept 6, 2007 /
 
Helló mindenki!

Olyan elektronikus kapcsoló alkatrészt keresek, amik váltókapcsolóként működnek. Olyan mint a CD4016 / CD4066 bilaterális kapcsolói, csak a vezérlőjellel ne egy áramkört lehessen ki/be kapcsolni, hanem kettőt ide/oda kapcsolni. Egy kétkörös relét szeretnék kiváltani, az egyik kör a "NC" a másik a "NO" és egy impulzussal kell átkapcsolni. Jó a relé is, csak nagy, lassú, 12 volt kell neki, ...

Előre is köszönöm.

Üdv:vizor
(#) Pafi válasza vizor hozzászólására (») Szept 6, 2007 /
 
4053.
(#) vizor válasza Pafi hozzászólására (») Szept 6, 2007 /
 
Köszi, már meg is van az adatlapja.
(#) rauley hozzászólása Jan 23, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek.
Digitális témában nem nagyon vagyok otthon,de most szükségem lenne egy kis dologra.
Hobbiból csöves gitárerősítőket építek,és kéne egy csatornaváltó kapcsoló.
Valami olyasmit szeretnék,mint a mellékelt rajzon,csak 3-5db pillanatkapcsolóval lehessen vezérelni,és 3-5db ledet vezéreljen a végén.
Szóval mindegyik pillanatkapcoslóhoz tartozna egy led,ami a kapcsoló lenyomásakor világít,és bármelyik másik kapcoslót lenyomom,az összes addigi ledet reseteli,és csak az adott kapcsolóhoz tartozó led világítson.
Gondolom ebből a rajzból ki lehet indulni,csak én nem tudom,hogyan kéne összekötögetni a kapukat.
Valaki le tudná rajzolni nekem,illetve ajánlana egy olyan 40xx IC-t,amivel ezt megoldhatom? Az sem baj,ha direkt ilyen célra való cél IC-t mondana valaki.
Előre is köszönöm!
Kép: Hivatkozás
(#) bubu hozzászólása Feb 26, 2008 /
 
Hali!

Lenne egy olyan kérdésem hogy ha a tranzisztort kapcsoló ützemben használjuk akkor akár analóg jelet is tudunk rajta továbbitani(négyszög, szinusz, stb. amit jel-generátorral elő tudunk állitani, persze 1volt fölött), vagy az csak digitális jelek továbbitására jó?

Vagy nagyon nagy a torzítás? A trnzisztor inverz üzeme negativ félperiodusban tönkretenné azt?

Bocsi hogy ide tettem fel a kérdést de emiatt nem akartam uj témát nyitni!

A válszokat előre is köszönöm!
(#) potyo válasza bubu hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
A kapcsolóüzem az csak digitális jelekhez jó. Az erősítőkapcsolások valók analóg jelek átvitelére.
(#) bubu válasza potyo hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
HU ez gyors volt!

Akkor ha jol gondolom: akkor munkapontba állitással a jelet minden további nélkül átvihetem.Tápfesz kapcsolásra felhasználhatom.

A választ előre is köszi!
(#) proba válasza rauley hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Az ic tetszőleges élvezérelt D-tárra cserélhető (cd54hc574) ,csak az ic vezérlőlábainak a polaritására kell ügyelni.(üres bemeneteket testre kell kötni) Agomb benyomásával választasz (ha prelleg az elengedéssel is. )

bemenetv.JPG
    
(#) bubu válasza bubu hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Ez jó megoldás lenne?
(#) thungs hozzászólása Szept 29, 2009 /
 
Sziasztok.Van 1 kis problémám ami nem is kicsi.Van 1 digitális idözitöm TS-ED1 tipusu.Kiment benne az R6os ellenálás és nem tudom milyen értékü mert leégett.Tettem bele 1 uj akut(1.2V) most az idöt mutatja csak kapcsolni nem tud Jo volna ha valaki esetleg tudna nekem küldeni kapcsrajzot hozzá.Google barátom kiadott milio oldalt de nem találtam semmit.
Köszi
(#) dddemeter hozzászólása Ápr 15, 2011 /
 
Üdv. Nekem is van egy TS-ED1 tipusu digitális idözitö kapcsolóm az a gondom vele hogy amikor beálitok egy idöpontot hogy bekapcsoljon be is kapcsol szépen ,de amikor a kikapcsolási idöt eléri kikapcsol és ekkor a kijelzön megjeleniti az öszes karaktert és amikor ujra a bekapcsolási idöhöz ér az óra akor már nem kapcsol be magátol.Egyszer régen egy villámcsapás "atszaladt"a hálózaton ás akkor kiment egy tranzisztor belöle amit kicserélve honapokig ment rendesen de most már figurázni kezdett lehet hogya "fekete pöty" a bibis mert azt nem hiszem hogy lehetne javitani?
(#) igiul válasza thungs hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Üdv mindenkinek !

Az R6 - os ellenállás 47 ohm.
(#) usane hozzászólása Jan 23, 2013 /
 
Sziasztok!

Én valami olyasmit szeretnék amit proba javasolt, a kimenet a bemeneten megnyomott gombot tükrözi a következő gombnyomásig, kérdés, hogy van-e olyan minimum 8 csatornás D flip-flop ami kicsit nagyobb kimeneti áramot elvisel, mert maiket én találtam, azok épphogy elviselik a LEDek áramát, és ha nem muszáj akor nem akarok meghajtó áramkört építeni hozzá, elég lesz a tápláláshoz megépíteni mivel a körülötte működő PLC-s cuccok 24V-osak.
Ezenkívül valami egyszerű bekapcsolási resetelés is kellene.

Üdvözlettel,
Sanya
(#) kaqkk válasza usane hozzászólására (») Jan 23, 2013 / 1
 
Nem kell meghajtó áramkört építeni : feltalálták márt az uln sorozatot uln 2002- uln 2003- uln2008 stb (ic tokban elhelyezett tranzisztormező) általában 50v és 500mA a határadatai és kifejezetten led - kijelző meghajtásra tervezték
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013
(#) usane válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget, az uln jó ötlet volt. Újabb problémám akadt a meghajtással.
Csatoltam a kapcsolást. Még finomításra szorul, de a lényeg megvan. A probléma ott van, hogy a D-tároló TTL bemenetes, a nyomógombokból meg 24V jön amihez nem tudok hozzányúlni mert PLC-hez is kapcsolódik, az indiánok meg nem fogják tolerálni, ha 24V-okat nyomok be nekik a D-tárolóba, olyat meg azóta sem találtam ami elviseli ezt a feszt.
Kérdés, létezik-e valami egyszerű min. 8csatornás átalakitó IC, vagy bemenetenként le kell feszosztanom, vagy zénereznem? Várom az ujabb csodás javaslatokat.

kezelo.pdf
    
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Valószínűleg az a legegyszerűbb ha leosztom 1/10-re. 10k-s lesz az ellenállás-sor, és minden gomb után bekötök egy 100k-s ellenállást. Ha meglehet oldani ettől egyszerűbben kérem sötétítsetek fel.
(#) usane válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Ujabb projecthez hasonló áramkör kellene, a különbség annyi, hogy nem választókapcsoló kellene hanem rendes és 6 bitesben. Vagyis ha megnyomok 1 gombot, azt csak ugyanazzal a gombbal tudjam kikapcsolni, ne resetelje ki bármelyik gomb az egészet. Elvileg T-flip flop-ok kellenének hozzá, ami ugye nincs gyárilag, J-K-ból előállítható(6 bit esetén 3 IC), vagy D-ből xor kapuval ami ugye szintén nincs gyárilag. Kérdés van-e egyszerűbb megoldás, persze PIC-et kivéve mert ugyebár az lenne a legegyszerűbb.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem