Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   104 / 143
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

szerintem csak piszkos.ha még sugároz akkor baja nem lehet,sok,remélem legalábbis.
Megnézheted ugy is hogy nem teszel elé lencsét ésa foltot figyeled,ha szép "tiszta" nem töri meg semmi,akkor cserélj kollimátort
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Már néztem és olyan kis kerek pöttyöket vetít.
A diódát már lemostam nitróval.
(#) epyn válasza telectro hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

és miután visszaforrasztottad,működött még?eltüntek a foltok a foltból?
Azért kérdezem,mert a kék,amit adtál,sajnos beszennyeződött és nekem is van egy pötty benne,szerencsére csak a szélén.
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Én nem szedtem ki a házból hanem beledugtam egy nitrós rongydarabot.
(#) nikolatesla válasza telectro hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Ja hát így más azt gondoltam,hogy egy darab dióda mint pl az RGB led is.
Annak az áramgenerátornak a rajzát átküldenéd vagy feltennéd ide?
(#) epyn válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

RGB driver
a fet kiváltható tetszőleges n-csatornással,pl irf530.A tranzisztorok kisjelű (pl BC546) tipusúak lehetnek.
TTL jel nélkül a dióda áram alatt,alapesetben.
Ennél egyszerűbb és megbizhatóbb driver nincs
(#) nikolatesla válasza epyn hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

ez jónak néz ki!
Szerintem rendelek Januárban Dealextreme-ről lézereket és építek egyet.
(#) telectro válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Aztán azokat is kinyírod 2 óra alatt.
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Én pont, hogy úgy tudom, hogy ezekben az áramgenerátorokban pont, hogy IRL530 és 540 jó, tehát amiben L van.

Szerk.: Bővebben: Link
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

(#) nikolatesla válasza telectro hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

IS?
Ami te tőled volt 5V-tól haza ment.
Ott elég jó árba vannak tehát ha mondjuk valamelyik gajra megy nem nagy kiadás.
(#) DigitalSilence válasza telectro hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Műanyag lencséket ionizált levegővel szokás lefújni, folyadéknak pedig a lencsetisztítót ajánlom, amit a kontaktlencsékhez is adnak. Isopropil foltot hagy, talán még az etanol jó.
(#) Harza Gyula válasza epyn hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Szia Samsungnál már bevált a dolog A lényeg a típus Ha megegyezik akkor semmi gond.
(#) epyn válasza Harza Gyula hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

legyen szerencséd!
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

mindenki ettől a logikai fet-től van elájulva!5V-os tápnál lehet hogy nem mellékes,de ha 8V-tól felfelé van a generátor tápfeszültsége akkor már majdnem mindegy milyen a FET,nem igaz?Szegény ember azzal főz amit talál
Egyébként:nekem volt pár IRF-vel(nem 530-as) épitett generátor,ami 5V-ról ment és gond nélkül kihajtotta a diódát
(#) epyn válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Szerintem meg azért ment gajra,mert eszetlenül ráadtál 1A-t.Csak megjegyezném,hogy nem birják,csak ha nagyon komoly és stabil hütése van.Azt se árt tudni,hogy 650mA a maximum amit hosszútávon elbir(adatlap)
Nekem 600mA-on olyan fénye van,hogy veszélyes otthon mászkálni!
Meg fűt is rendesen,szóval még véletlen se használom peltier nélkül
(#) telectro válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Hát tudod ugyanolyat használok én is.
Direkt tesztből 2*10 órát járattam folyamatosan stabil 5V-ról, természetesen rendesen meghűtve.

Sőt ami fotót felraktam az RGB diódákról ott pontosan az a darab van amit teszteltem és sokat nyúztam a galvó beállításokhoz is és még mindig ugyanolyan fényerővel működik.

Persze soha eszem ágában sem volt feszültséget állítani egy áramgenerátorban, sőt 5000 ft-ért áramgenerátort venni és aztán azzal hajtani egy áramgenerátorral ellátott diódát.
De még az sem jutott eszembe, hogy egy gyárilag beállított áramgenerátor potencióméterét tekergessem, hogy hátha fényesebben fog világítani, mert ezek a szemét gyártók biztosan letekerték, hogy kisebb legyen a fénye
(#) nikolatesla válasza telectro hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Mindegy az már múlté. Majd lehet megint veszek egyet majd kiderül.
Igen az én hibám is kb 80%-ban.

Epyn!
Nem 1A-ről járattam azt hanem kb 360mA kapott 4,98V-on.
[OFF]Lenne valakinek egy zöld kristállyal ellátott diódaháza azaz optika eladóban? TO5-ös tokozású dióda mennyen bele annyi a lényeg.
(#) kasas válasza telectro hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Nálam volt egy 5mwos zöld amit a szemét gyártó direkt letekert nehogy 100mw legyen de én föltekertem és tökéletesen működött lemerülésig és nem halványult el bekapcsolás után mint sokaké itt írták.
(#) epyn válasza kasas hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

nem úgy van az hogy az 5$-os pointert csak úgy feltekergetjük 100mW-ig aminek az ára több mint 10x-es,még a legvacakabbé is
(#) epyn válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

jólvan,ebben az esetben sajnálom hogy elszállt
Ha az enyém halna meg lehet hogy gombóc szorulna a torkomba
(#) rajmon.k hozzászólása Dec 29, 2010 /

Szervusztok!
Arra lennék kiváncsi, hogy tudok-e üzemeltetni számitogép tápról,és ha igen mekkoráról Lézerdiótákat és power ledeket egyenként/egyszerre.
kettő db 16x-os Lg iro 650nm-es lézerjét szeretném használni 5 db 15W-os 1400mA-es power leddel.
Ha ez lehetséges el tudná nekem magyarázni valaki, a tápnak melyik részére kell kötnöm és miért? Ez lenne a legcélszerűbb megoldás a tápról mindent egyszerre, remélem lehetséges igy.
Előre is köszi!
(#) epyn válasza rajmon.k hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Ha csak rádugod a molex csatlakozóra az eszközeidet,mindenféle meghajtáó elektronika nélkül,sajnos elég hamar-azonnal tönkremennek.
A lézerdiódának áramgenerátor kell,ami tipikusan max.250mA-vel hajtja meg a 16x vörös lézert,a generátor tápfeszültsége gyakorlatilag bármelyik pozitiv tápágról lehetséges:5V(piros ér) vagy a 12V (sárga ér),a GND pedig a fekete kábelek lesznek!
A LED-hez is áramgenerátor kell,ami szintén 5V/12V-ról működhet.Ez lehet ugyanolyan,mint a lézeré,csak nagyobb áramerősséghez tervezve.
A topicon belül találsz rengeteg ilyen kapcsolást,mindegyik a lehető legegyszerűbb,hisz nincs is szükség bonyolultra!
(#) szlaci001 válasza rajmon.k hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Ha ATX-es tápot akarsz használni alaplap nélkül, akkor a csatlakozó zöld vezetékét kösd össze a mellette levő feketével, és bekapcsol a táp, úgy is marad, amíg nem oldod szét a kötést. ATX-en van még 3.3 V is. Itt vannaka leusztások. DE terhelés nélkül ne járasd a tápot, mert elpusztul hamar! Ha nem megy valami kérdez bátran!Bővebben: LinkBővebben: Link

Köszi!! DE!
A 15W szalag LEDEk nyitófeszültsége:
3x 7 V piros,
2x 10,5 V kék
21+21v = 42 V 1400mA
Ezek a ledek, egy ilyen táppal müködtetném:
LPC-60-1400 1400mA 9-42V ~max 50W
/de ez hálózati feszültségről müködik gondolom, tehát ha megveszem ezt már nincs szükség a számitogép tápra.
És ellenállások beiktatásával sem lehet egyszerre felrakni mindent 2 külön tápágra (mert gondolom az áram erősséggel (amper) van a baj)? Youtubon láttam videot ahol a srác a ledeket sz.g.tápról müködteti (30W 50W 100W -osakat egyenként), és külön amin lézert táplált meg vele. Ezért gondoltam, hogy valahogy lehetséges lehet egy ilyen tápról megoldani mindent. Sőt az lenne a mégtutibb ha még 3 db 26Wos izzót is rá tudnék kötni és egyetlen gombnyomással egy sz.g. táppal elinditani.

Van egy olyan érzésem, hogy nem olyan egyszerű...
(Igy utólag visszagondolva átkozom a magyar oktatási rendszert! )
Szóval nem nagyon értek a dologhoz, de próbálom pótolni az ismereteim hiányát.

Ez igy már nem ugyanaz,mint amit először kérdeztél...Tudomásom szerint a LED szalag nem egyenlő a PLED-vel.
Izzókat minden további nélkül köthetsz ATX tápra,egyedül azok üzemi feszültségére kell figyelned.

Bocsi!

Hát nem tudom, http://www.macrobudapest.hu/WEBSET_DOWNLOADS/620/HPLB-59K15xW.PDF
itt power lednek irja, sztem csak a formájára utal a szallag.
A lényeg, hogy lézert, power ledet, és izzót szeretnék egyszerre müködtetni semmi mást egy sz.g.tápról némi ellenállás beiktatásával, ha lehet.
Ki lehet hozni valahogyan?

Használd a link gombot,és próbálkozz meg a LED-ekkel foglalkozó topic-ban!
Ami neked van,egy energiatakarékos fehér fényű LED lámpa.Nem szalag és nem is PLED.
12V-ról üzemel,felteszem,beépitett áramkörrel rendelkezik és csupán a feszültség változtatással (vagy PWM-vel)tudod a fényerőt változtatni
Kérem aki esetleg jobban ért ehhez,javitson!
(#) qvasz2 válasza rajmon.k hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

Amit linkeltél (amúgy van link gomb, használd !) , az egy arasznyi nagyságú téglalap alakú powerled, és semmi köze a ledszalaghoz. Minden lézert és powerledet CSAK áramgenerátorról szabad hajtani, különben percek alatt tönkremehet! A pctápod önmagában nem jó.

epyn: az adatlapon világosan le van írva mi ez. Sehol nincs utalás beépített meghajtóra
(#) epyn válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /

-Feltételeztem,pár darab ellenállás,ilyesmi,nem egy uC-re gondoltam-
Az áramgenerátor használatát ajánlom,változtathatót.
Következő: »»   104 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem