Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3968 / 3968
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 13:41 /
 
Majdnem. DC 26V körül van a feszültség. A cél annak a megállapítása, hogy a tápfeszültséget szolgáltató egység és a rendszer kábelezése megfelelő-e ahhoz, hogy egyszerre 19 különböző ponton terhelhető 1,3A árammal. Egy pirotechnikai patront kell elindítani éles helyzetben, ami nem gyújt be ha nem éri el az áram erőssége az 1,3A-t. Erről kell megbizonyozodni, hogy éles helyzetben ez meg tud valósulni.
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 14:20 /
 
Oké, de a gyufa működőképességét sem próbálhatod ki azzal, hogy meggyújtod.
" Ez is jó! - Ez is jó!"
Csak ellenállás méréssel (detektálásával) tudod megállapítani, hogy vélhetően működni fog-e mikor kell..
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 16:02 /
 
Igen, éppen ezért szeretném elkészíteni a korábban mutatott áramkört. Ha átmegy az 1,3A, a reed meghúz és bekapcsolja a LED-et. Ha az áram nem éri az 1,3A-t, mert a tápegység gyenge vagy a hosszú vékony kábel miatt nagy a feszültség esés, nem gyullad ki a LED. Ez lenne az elképzelés.
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 17:55 /
 
Ezt csak Te tudhatod. Én arra gondoltam, hogy előre szeretnéd tudni lesz-e bumm. Így csak utólag tudod meg hogy volt-e.
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 17:59 /
 
A piropatronokat lekötöm és a korábban mutatott áramkört kötöm a helyére a teszt idejére. Tehát elindítom a rendszert és szeretném látni, hogy lenne-e bumm ha a piropatron lenne bekötve. De ha nem éri el pontonként az 1,3A, akkor nem lesz sosem és az nagy baj.
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 18:18 /
 
Ja, hogy Te a patron helyett bekötöd a 20 ohm-ot? Kicsit macerás. És visszakötéskor is lehet hibázni..
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 18:34 /
 
Idézet:
„Ja, hogy Te a patron helyett bekötöd a 20 ohm-ot?”
Igen, pontosan! De olyankor csak teljesen kikapcsolom a rendszert, hogy nehogy baj legyen.
Szóval a kérdés az, hogy ez így működőképes? Vagy esetleg javasolsz más megoldást?
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:35
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 18:52 /
 
Én más módszert alkalmaznék, de az sokkal komplikáltabb lenne.
Alapvetően egy ellenállással táplálnám meg a patronokat a 26V-ból és figyelném a patronon eső feszültséget. Ha az egy megadott tartományban van, akkor jó az áramkör. Ha kevesebb vagy több, akkor vagy zárlat van, vagy szakadás. De ehhez a 19 csatornára külön-külön áramkör kell és 3 Led.
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 19:02 /
 
Az általam rajzolt áramkörből is 19 kell, úgyhogy az nem gond. Zárlat vagy szakadás biztosan nincs a rendszerben, arról már tudnánk. A rendszer terhelhetősége a kérdés. Tehát alap esetben néhány mA nagyságrendű áram folyik a rendszerekben, ami a kábel éppségét jelzi a rendszer központja számára. A kérdés az, hogy ha éles helyzet van és indulni kellene a patronoknak, tud-e annyi áramot adni a tápegység ami elegendő a patronok indításához vagy sem.
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 19:11 /
 
Azt csak akkor tudod meg, ha teszt jelleggel megterheled a tápot a 19*1,3A árammal és méred a tápfeszt.
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 19:15 /
 
Kezdem elveszteni a fonalat. Korábban arról volt szó, hogy tekerek a reed köré kb 10 menetet és ha a kívánt áram átmegy rajta, akkor a reed meghúz, ha nincs meg a kellő áram akkor nem fog meghúzni. Ez akkor mégsem alkalmas az áram figyelésére?
(#) Gafly válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 19:35 /
 
Én meg a 19 piropatronnál veszítettem el a fonalat, de ha elmondod hogy hová szereled fel, akkor tutira nem megyek a közelébe.
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Pé, 22:41 / 2
 
De lehet a Reed csővel az áramot érzékelni. De ahhoz tudni kellene hogy milyen ténylegesen a cső érzékenysége, mert ahogy látom elég széles tartományban van az megadva. Tehát elsőként azt, meg kellene mérni. Ehhez kellene egy változtatható áramú tápegység, valami ellenállás, hogy ne "zárlatban" kelljen a táppal mérni. Rátekerni egy csőre. mondjuk 20 menetet és megnézni, mikor húz be és mikor enged el. Ebből már számolható, a szükséges menetszám és megtudható, hogy számodra megfelelő-e a megoldás vagy sem. Azt rátekerni és megmérni, hogy milyen áramnál húz be ténylegesen. Ez ennyi lenne.

Azért veszted el a fonalat, mert én is elvesztettem, mert csak apránként derült ki, hogy tulajdonképpen mit szeretnél, és hogyan szeretnéd ezt elkövetni és tesztelni. Egy kérdés feltevésnél, célszerű egyszerű parasztos mondatokkal leírni, mit szeretnél és milyen körülményekhez hogyan használnád. Mert sok esetben nem az a járható út , vagy nem az a legcélszerűbb amit a kérdező választ. Vagy nem akarja elárulni. mit is épít, vagy szándékosan ködösít. Aztán kiderül hosszú csatározás után, hogy "Anyám én nem ilyen lovat akartam!"..
A távolbalátás, gondolatolvasás meg nem az erősségünk. Ezért kell kiindulásnál egyszerűen fogalmazni és tényeket közölni.
Egyébként Gafly azért írja amit, mert bennem is megfogalmazódott a gondolat, hogy ha ez nem egy nokedli tűzijáték, hanem egy robbantási szerkezet, akkor óvakodnék bármiféle átalakítástól. Mert azokra, gondolom megfelelő előírások és jogszabályok vonatkoznak. Bármennyire is Te a biztonságot szeretnéd növelni, akkor is a módosítással egy engedélyezett készüléket módosítasz, aminek jogi kihatása is lehet, melynél Te a felelőséget átvállaltad, akarva-akaratlanul. Ez van.
Ebből parázs vita szokott itt a fórumon kerekedni. De jóindulatból szólnak, nem a gáncsoskodás miatt! Ne feledd, "a pokolba vezető út is jóindulattal van kikövezve".
Én ha egy ilyen berendezésről van szó, a világért sem nyúlnék hozzá. Mert annak van egy biztonsági vizsgálata és egy engedélye. Még ha Te ilyent esetleg nem is láttál. Attól még a jogállás ez. Ezért nem javítanak gázszerelők hivatalból gázvezérlő panelt..

Ha Te ezt független készülékként megépíted és a robbantás előtt biztonságnövelő célzattal előtte használod, akkor abba nem fog belekötni senki. De ha egy meglévő készülék módosításaként építed bele, attól én óva intenélek. Természetesen a döntés a Te kezedben van, mi csak kibicelünk itt.
(#) JMarton87 válasza pipi hozzászólására (») Szo, 20:00 /
 
Én azt gondolnám, hogy Kiában, 20éves hondában, toyotában nem törnek ezek a vezetékek, akkor ott lehet a gond, hogy pl én esetemben az olaszok nem méreteznek, nem vizsgálnak igénybevételt.

Forrasztod vagy krimpeled?
(#) aviator17 hozzászólása Szo, 22:41 /
 
Sziasztok,

2 kW-os motor áramfelvételét szeretném mérni Arduinoval. Milyen eszközzel tudom a motor áramfelvételét a 4-20 mA, vagy 0-10V tartományba konvertálni?
(#) proli007 válasza aviator17 hozzászólására (») Szo, 23:18 /
 
Hello! Pld. vagy PZEM-004T CCT a HEStore-ból. De ez soros porton kommunikál.
A hozzászólás módosítva: Szo, 23:18
(#) pipi válasza JMarton87 hozzászólására (») Szo, 23:40 /
 
Kivágok egy darabot, olyan helyen forrasztom,zsugorpvczem, ahol már nincs mechanikai igénybevétele, csavarodása
(#) aviator17 válasza proli007 hozzászólására (») 0:01 /
 
Köszönöm.

A soros kommunikáció nem gond, teljesen jó lesz. Egy másik kérdés is felmerült közben: a mért áram függvényében egy 1A névleges áramfelvételű 24V-os DC motort kellene vezérelnem szintén Adruinoval. Ehhez mi lenne a megfelelő eszköz?
Következő: »»   3968 / 3968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem