Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   862 / 4021
(#) danci1995 hozzászólása Máj 7, 2010 /

Sziasztok!
Szeretnék 3,5V izzókat villogtatni felváltva. Mégpedig a következő módon:
2db 3,5V izzó párhuzamosan van kötve( nem tudom hogy nem jobb-e ha soros) és ilyenből van 3 db. Tehát, 2db 3,5V izzót tekintek egy egységnek. A villogtatónak pedig 3 egységet kellene felváltva villogtatni. Ha lehet valami igen egyszerű megoldást keresek. Ja, és azt el szeretném mondani hogy led-del nem akarom megcsinálni. Tudom hogy az egyszerűbb meg jobb is de nem. Mellékelek egy rajzot hogy teljesen világos legyen.

Előre is köszi!

vazlat.jpg

(#) BZoli94 hozzászólása Máj 7, 2010 /

Adott egy stroboszkóp. A tápfeszültség egy 9V-os elem, nem 12V. A Q1-es tranzisztor BC301-helyett: BC639 és nem 3db LED van bekötve párhuzamosan, hanem 7db, fejlámpából bontott, igen erős. LEDenként 240ohmos ellenállás van. A C1 20nF-os. Az R3 potival azt állítom de, hogy mennyi ideig világítson a LED. Mondjuk ,,csúszás". De a poti állításával gyengül a fényerő is. És ha már jól van beállítva, akkor elég gyenge fénye van. Hogy lehetne növelni a fényerőt? A tranzisztor bázisán lévő ellenállást nem kellett volna cserélnem a tranyóval 1huzamban? Pláne, hogy csak 9V-ot kap? Ez nem befolyásolja a fényerőt? Elég ha a LEDekhez beteszek egy másik ellenállást, vagy akár egy trimmert, és már nő is a fényerő?
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Szia! Mi az elképzelésed? Hogyan szeretnéd, hogy villogjon? Pl így: Először a bal páros világítson X ideig, utána kialudjon és jöjjön a középső Y ideig, utána pedig a 3. Z ideig, és utána előröl minden? Tehát 1szerre csak 1páros világítson? Ja és X Y és Z egyenlő legyen? Üdv!
(#) danci1995 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Lehet olyan hogy az egyik világít mondjuk 5 mp-ig aztán szépen elhalványodik és így tovább.. De nekem az is jó ha az egyik világít 10mp-ig aztán a következő..... Minél egyszerűbb legyen és ne legyen benne AVR vagy PIC.
(#) roland0327 hozzászólása Máj 7, 2010 /

Hello!
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az adatlapban lévő kapcsoláshoz milyen értékek kellenek én nem találtam meg. Hátha valaki már használta ezt a kis erősítőt.

Üdv. Roland0327.

Pár időzítő áramkörre lenne szükség, akár 555-el, vagy pl. én nemrég csináltam egy állíthatót, melyben CD4541-es IC volt. Egyszerű és nagyszerű. Én arra gondoltam, hogy egy időzítő áramkör ad egy jelet pl. 5mp-ként, és minden 2ős egység 5mp-ig világítana, egymás után. Kevés/olcsó alkatrészes lesz, csak agyalnom kéne még rajta. Nyugi, azt teszem. Jó kis feladat. Biztos, hogy valaki rávágná, de én még kezdő vagyok, és már majdnem meg van. Üdv!
(#) MaTe193 hozzászólása Máj 7, 2010 /

Üdv!

Lenne egy kérdésem:Egy adapterre ez van írva:9V 12VA.Akkor ez hány amperes?

Köszönöm!
(#) kadarist válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Szia!
Remélem ez segít: Evaluation Kit for the MAX4365
Keresés: MAX4365

Nagyon szépen köszönöm a fárodozásaidat. Én is kezdő vagyok. Az 555 ös verzió engem jobban érdekelne de ha azzal nem megy a másik is jó. Ha elkészült kérlek tedd fel a kapcsolást.

Köszi!!!

Remélem, hogy annyira nem sürgös, még ma megpróbálom befejezni, az alapötlet meg van, csak ki kell találni teljesen. Ha kész felrakom, még fogok írni, hogy hogy állok! Üdv!
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Máj 7, 2010 /

Sziasztok!

Az 50hz-es TV-k amikor be vannak kapcsolva miért adják ki azt a 15kHZ körüli sípolást?
(#) Ballage válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Szia!

Az 50 Hz a függőleges eltérítés frekije. Amit hallasz, az a vízszintes eltérítés (soreltérítés) 15,625 kHz-es frekvenciáján üzemelő kapcsolóüzemű táp hangja. A tápban lévő trafó, ami a képcső 15-25kV-os gyorsítófeszültségét is előállítja, ezen a frekin sípol.
(#) Imi65 válasza Ballage hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Ne keverd a két trafót. Csak a FF modulos TV-knél volt a vízszintes eltérítéssel egybe a tápegység. A modern kapcsolóüzemű táppal rendelkező TV-knél van a táptranszformátor, és van a sorkimenő, ami a vízszintes eltérítés számára biztosítja az eltérítő áramot, ill. előállítja a képcső számára szükséges fókusz, segédrács, és anódfeszültséget. Ezek akár 30cm-re is lehetnek egymástól, tehát teljesen autonóm egységek.
Szerk: A kapcsolóüzemű tápnak nem kell 15625Hz-en járnia.
(#) kadarist válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

A sorkimenő egy kapcsolóüzemű tápegység, ezt ne feledjük. Ráadásul különféle egyéb tápfeszültségeket is biztosít, például a függőleges eltérítés és a hangvégfok számára.
(#) roland0327 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Köszi. Ez jó lesz szerintem majd kipróbálom.
(#) Ballage válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Én utoljára egy fekete-fehér Videotont láttam belülről, és ahogy te is írtad, ott még egybe volt. Azóta nem kutyultam TV-ben. De akkor most én is "frissítettem" az ismereteimet.

De ha már itt tartunk, miért jobb külön venni a kettőt?

Nem, egyátalán nem sürgős.

Még 1× köszi!
(#) proli007 válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Hello!
Nem túl korrekt a kapcsolás.
- A 741 nem kimondottan "félápfeszes" üzemre való, tehát az LM358 sokkal jobban illene bele.
- A 741-nek elég magas a maradék feszültsége. Ha a tápból levonom a shunt ellenálláson eső 2,5V feszültséget, majd az IC maradék feszültségét, a bázisellenálláson eső feszültséget és a két bázis nyitófeszültségét, akkor nem sok marad az aksi számára. (Bár nem tudom hány cella töltésére készítetted.)
Tehát az aksit áthelyezném a kollektorba. Akkor 12V-ról, kb. 8,5V feszültségig lehetne tölteni.
üdv! proli007
(#) Imi65 válasza Ballage hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Én úgy tudom, nem lett volna ilyen technológiájú táppal megbízhatóan megoldható a Színesek lényegesen nagyobb energiaigénye. Bár ötletes megoldás, de vannak bőven korlátai. Azt gondolom tudtad, hogy áramgenerátoros jelleget mutatott, tehát állandó terhelést kellett rátenni, hogy állandó feszültséget szolgáltasson. A fényerőtől, és a hangerőtől azonban függött az áramigénye a TV-nek. Ezért a felesleges energiát - kis hangerőnél, alacsony fényerőnél - ellenálláson elfűtötték.
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Hello!
Megkésve, de törve nem..
Az analóg kapcsoló lábait nem cserélheted össze, csak ha az összetartozó három lábat egyszerre cseréled. De nem voltál elég figyelmes, mert pont úgy rajzoltam a kapcsolókat, hogy az azonos potenciálú pontok az egymás melletti lábakhoz essenek. (12-13,5-6,2-3,9-10)
Ha felcseréled a lábakat, nem lesz jó a vezérlés. Meg nem hibásodik az IC csak éppen a kapcsolás nem működik helyesen. Ez a kapcsolás, olyan mint egy H híd, mindig a keresztágaknak kell bekapcsolva lenni.
üdv! proli007
(#) bankimajki válasza proli007 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

9 V-nál még 1A folyik. Ekkor a söntön 0,5V esik. És a 741-es 11V-ig kimegy. Nekem 8,4V a max. fesz. ami kell. Amúgy tudom hogy nem ideális bele a 741-es, de abból van egy rakat. Ezért került bele az. A 2 tranyó helyére is keresek valami bontott darlingtont és azzal lesz megépítve. (Bontott alkatrészekből, mert már olyan régóta gyűjtögetem őket, de még nem használtam fel semmire. Épp itt az ideje.)
(#) Ballage válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Nem, nem tudtam, ennyire nem ástam bele magam a témába, de mindenesetre érdekes megoldás, nem is gondoltam volna.... Régen túrtam ilyesmiket.... De gondolom a "mostani" (értsd: nem LCD meg plazma) tv-kben már nem ilyen, ugye?
(#) Ballage válasza kadarist hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Pont ez a "lélegzés" jutott az eszembe, hogy megkérdezem... A galvanikus leválasztás hiányát meg tapasztaltam, amikor megpróbáltam erőlködőt rákötni a kimenetére.... :shocking:
(#) MaTe193 válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Senki nem tud segíteni?
(#) vilmosd válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Miert? Nem tudod kiszamolni a 12/9 mennyi? Alap fizika.
(#) proli007 válasza brato hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Hello!
Látom nem válaszoltak a kérdésedre. De számomra ennek elég "házi feladat" szaga van, mert túl precíz volt a feladat megfogalmazása..

Megrajzoltam, egy változatot. ez a kapcsolás, nem statikusan, hanem "dinamikusan" oldja meg a problémát.
- Adva van egy bináris számlánc, mely szabadon számol. Ez vezérli a két multiplexer, így sorrendben "lekérdezi" a bemeneteket.
- Ha valamelyik bemenet szintje magas, akkor D tároló, bemásolja a kimenetre a számláló aktuális állását. Ezt követően a számláló törlődik. A bináris kimeneten, addig van jelen az eredmény, míg máik bemenet nem lesz magas szintű.
- Mivel a lekérdezés mindig azonos sorrendben történik, az alacsonyabb # számú bemenetnek magasabb priortása van. Azaz, ha egy időben több bemenet is aktív lenne, mindig csak az alacsonyabb számút jelzi ki.
- A kimenet megtartja az utoljára aktív bemenet számát. (Tehát, ha pld. a 10. bemenet aktív volt, akkor a kimenete addig van kint a 10-es bináris szám, míg másik bemenet aktív nem lesz.)
- A nullás bemenet nincs használva. Ha a táp bekapcsolás tán egy bemenet sem aktív, akkor a bináris kimenet állapota határozatlan értű. Ez megakadályozható, ha a nullás bemenetet nem a GND-re ötjük, hanem egy kondenzátor/ellenálláson keresztül a tápfeszültségre. Ekkor bekapcsoláskor, a nullás kimenet egy ideig aktív lesz, így a szkennelés először ezt fogja megtalálni. (alapkritérium, hogy a szkennelés körbefordulási ideje rövidebb legyen, mint az RC tag késleltetési ideje.

Szóval lehetne ezt még variálni, de gondolom a problémának csak elvi jelleg van (volt).
üdv! prol007

DEC31BIN.png

(#) MaTe193 válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Na,aki a képletet nem tudja.[én](Fizikából még csak hőtannál járunk...)
(#) kadarist válasza Ballage hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Töröltem, bocs.
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 7, 2010 / 1

Szia!
Hogyan számolj teljesítményből ellenállást, feszültséget, áramot és vice versa:Ohm's Law: Calculators
(#) B.I hozzászólása Máj 7, 2010 /

Ha már a képleteknél tartotok akkor kérlek benneteket irjátok már le azt a képletet amelyel a trafó vasmagméreteiből meg lehet határozni a teljesítményét. Előre is köszönöm.
Következő: »»   862 / 4021
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem