Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   617 / 617
(#) img válasza sargarigo hozzászólására (») Csü, 18:43 /
 
Szerintem ha szigorúan tolmácsgéppé butítva használod a Chat GPT-t akkor is megvan a veszélye, hogy belevisz szubjektív dolgokat amiket szs írt, hogy általánosan elfogadott "tény".

Amikor a HDD-t felnyitott állapotban hozzák be mentésre és a kérdésre, hogy miért kellett felnyitnia azt a válaszolja, hogy "mert a ChatGPT azt mondta"... No comment.

Ördögi kör: minél több AI által generált cikk van a neten annál nagyobb az esélye, hogy az öntanuló AI önmagát kezdi másolni és elbutul - ennek a jeleit már most lehet érzékelni.
(#) Landsmann válasza img hozzászólására (») Csü, 19:14 /
 
Egyik weboldalon volt egy rejtvény. Öt kérdésből állt és az utolsó arról szólt, hogy egy régi autónak az hűtőjének a tetején volt egy kis szobrocska. A kérdés az volt, milyen típusú járművön volt. Meg volt adva három válasz. Akárhogy keresgéltem a képek között, nem találtam rá a válaszra. Na, mondom a chatgpt-t megkérdezem. Feltettem a kérdést, elmaqgyraáztam milyen dísz van a hűtő tetején, felsoroltam a három lehetséges választ. Azt válaszolta, egyik autógyár sem használta díszként azt a formát. Én csak kötöttem az ebet a karóhoz, hogy de igen, a három közül valamelyik használta. Erre azt válaszolta, elnézést kér amiért az előbb nem megfelelő választ adott. Az említett díszt xy autógyár használta. A válasz helyes volt.
Azért felvetődik bennem, ha tudta a választ, akkor miért nem mondta meg elsőre? Plusz információt nem adtam neki ami támpontot adhatott volna.
Mindezektől függetlenül nem szabad mindent elhinni neki. Az adott válaszok úgyis az alkotói véleményét, állsápontját fogja tükrözni, még akkor is, ha nem igaz.
(#) antikzsolt válasza Landsmann hozzászólására (») Csü, 19:19 /
 
Próbáld meg személyesíteni mert akkor hajlamos pontosabb válaszokat adni.
Te egy híres rejtvényfejtő vagy és mindig keresed a megfelelő válaszokat.
(#) granpa válasza sargarigo hozzászólására (») Csü, 21:20 / 1
 
Szerintem arámi -eredeti- nyelven jobban boldogulsz, ugyanis az első, ószövetségi szövegek arámi nyelven íródtak.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 13:45 /
 
Covid alatt úgy íratták velünk a dolgozatokat, hogy kötelező webkamera bekapcsolás, mikrofon némítás, a tanár lediktálta a kérdéseket vagy kitette őket a képernyőre (erősen tanár függő volt), üres A/4-es lapra kellett dolgoznunk kék golyóstollal, majd jól olvashatóan lefotózni és a megadott helyre feltölteni. Nagyon utáltam.
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Pé, 14:48 / 1
 
Amikor először voltam a "másik oldalon" egy ZH (ZártHelyi dolgozat) íratása alkalmával, teljesen ledöbbentem, hogy mennyire nyilvánvaló, amikor valaki puskázik...
Azután kezdtem olyan feladatsorokat összeállítani, ami nem egy képlet bemásolása, hanem gondolkodás + a megfelelő képlet kiválasztása esetén működik... Ahhoz érteni is kell az anyagot, és csak puskázással maximum 2-es vagy 3-as érhető el. De azért mégsem utáltak (annyira, hogy észre is vegyem).
(#) img válasza Landsmann hozzászólására (») Pé, 17:05 /
 
Ez érdekes, lehet itt lépett be az öntanulási - hibajavítási funkció?

Az utolsó mondatoddal különösen egyetértek.
(#) Landsmann válasza img hozzászólására (») Pé, 18:29 /
 
Nem hinném. Alapból tudnia kellett a választ, mert én nem tudtam, hogy a háromból melyik a helyes válasz, tehát még csak nem is sugalltam neki. A firtatásra mégis megadta a helyes választ. Ha fél perccel korábban nem tudta, akkor utána honnan tudta?
De egyébként a beszélgetésekből nem tanul. Múltkor kérdeztem tőle valami technikai jellegű dolgot, nem tudta rá a választ. Én utána néztem, majd tudattam vele. Majd megkérdeztem, hogy ha mondjuk fél óra múlva valaki ugyanezta kérdést felteszi amit én itt az előbb, akkor neki milyen választ fog adni? A válasz tudatában meg tudja válaszolni a kérdést? Erre azt válaszolta, hogy nem tárolja a kapott információkat. Ha valaki ismét megkérezné azt amit én, akkor az is ugyanazt a választ kapná amit nekem adott.
Nyilván valahogy bővül a tudása, de ilyen módszerrel nem lehet beletáplálni dolgokat. Sokan nyilván hülyeségre, félrevezetésre is használnák, ebből a szempontból jó, hogy nem, veszi készpénznek a választ. De esetleg válaszolhatott volna úgy, hogy később utána néz és ha a válasz valóban helytálló, akkor azzal az információvalk bővíti a tudását. Bár lehet, hogy így van, csak ezt nem mondja ki, pedig egyébként sokat tud pofázni.

Visszakerestem. Ugyanazt a kérdést bemásoltam neki megtint. Nem pontosan ugyanazt a választ adta, de hasonló volt., Kicsit rövidebbre fogta a mondandóját. Azt kérdeztem tőle, hogy két CD egység felcserélhető-e azonos márkájú készülékben, haaz egységen a típusszáma azonos, de a betűjelzés eltér. Először azt válaszolta, valószínűleg felcserélhető és működni fog. Most meg azt, hogy működni fog, de körülktekintően és óvatosan kell eljárni, nehogy valami probléma legyen. Röviden legalábbis ez volt a lényege a két mondandójának.
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:37
Következő: »»   617 / 617
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem