Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   274 / 274
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Hé, 20:12 /
 
A drótok hangja topikban mellékeltem egy anyagot, ami elég jól összefoglalta (igen bő szakirodalmi hivatkozást felvonultatva), amit ma a hallás mechanizmusáról tudni lehet. (meg is kaptam a magamét, hogy orr fül gége orvoslás, pedig hát ez a beszéd forrása, és érzékelése)
Pedig nem árt tudni, hogy ebben a témában két magyar kutató is kapott Nobel díjat, Békésí György munkássága pont az átvitel technikai fejlesztéssel kapcsolatban foglalkozott, és Bárány Róbert aki a füllel, és az egyensúly érzékeléssel foglalkozott orvosi szempontból.
Abban az anyagban kitérnek arra a jelenségre is (laboratóriumi vizsgálatok kapcsán) hogy az ember összetett hangok esetén képes olyan hangokat is hallani, ami az eredeti hangképben nem is volt. Beethoven is képes volt zenét komponálni teljesen süketen, mert a zene a "fejében szólt"
Nagyon valószínű, hogy nem a fül a hallás legmeghatározóbb szerve, hanem az az 1,2 l káposztalé, ami a kettő között van.
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Hé, 20:20 /
 
Idézet:
„két süket szoba között volt PCM összeköttetés, ahol a vonalba mindenféle típusú zajokat kevertek, különböző szinteken, és szubjektív módon vizsgálták az érthetőségre gyakorolt hatását.”
Ha a log-atomos kísérletekre gondolsz az a beszédátviteli sáv és az érthetőség határait kereste. 300-3400Hz-en belül érthető volt az értelmetlen szavakkal - log-atomokkal végzett átviteli kísérlet. Ezt megspékelték műfejes tesztekkel is. Szó sem volt még akkoriban pcm-ről. Jó ha 12 csatornás csöves vivőberendezések voltak, amik 4kHz-es sávokkal dolgoztak. Még javítottam, hangoltam ilyen berendezéseket. Ezek dolga annyi volt, hogy egymás fölé keverjék a beszédsávokat ott, ahol csak két szál ikerPVC vagy egy érpár volt elérhető. Így gazdaságosabban kihasználható volt egy érpár. Az ellenoldalon pedig visszakeverték és szétosztották ismét 4kHZ.es sávokra. Ezért volt nagy gond a papírkábeles beázás, mert egyszerre sok csatorna halt le. Nálunk akkoriban az "iker" telefonok voltak a technológia csúcsai. Volt ugyan digitális technológia, csak éppen motorokkal írták. Távírótechnikának hívták (vagy Rotary rendszerű forgógépeknek, mint ami a tárcsaimpulzusokat dekódolta). 4 évig tanultam, 6 évig javítottam ilyen berendezéseket. Manapság azt sem tudják, hogy létezett ilyesmi úgy eltűnt. 50, maximum 100Baud volt az elérhető sebesség. Kis mechanikus pöckök dekódolták a digitális jeleket szép nagy motorokkal hajtva. Az adás úgy volt egyenletes, hogy lyukszalagra lyukasztottunk.
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Hé, 23:53 /
 
Idézet:
„Szó sem volt még akkoriban pcm-ről”

Lehet nem annyira közismert, de volt PCM (TKI), sőt működött is kísérleti üzemben transzlátorokkal az Angyalföld, Lágymányos telefonközpont között trönk kábelen. Tudom, mert én készítettem a vonali regenerátorokat hozzá. Azelőtt is voltak kísérletek, de az áramkörök Terta (Siemens) kockákkal épültek, és rettenetesen bizonytalanok voltak. Az első viszonylag jól működő áramkörök DTL logikával készültek, de aztán hamar megjöttek a TTL áramkörök (úgy 67, 68 -ban), és azzal már működtek a dolgok. Igencsak tanulságos időszak volt, kezdőként belecseppenni egy vadonatúj technológiába. Természetesen hiba arány mérőt is készítettünk hozzá.
(#) Moderátor hozzászólása Kedd, 6:54
 
(#) szeg76 hozzászólása Kedd, 7:58 / 2
 
Beszédhang-szintézis 1939-ből
(Beszédhanggá főleg a gyakorlott kezelő teszi)
A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:08
(#) sany válasza szeg76 hozzászólására (») Kedd, 9:32 / 1
 
Azért az alapokat megadta. Már majdnem SAM.

Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:33
(#) Kari55 hozzászólása Kedd, 16:22 /
 
Sziasztok!!

Ezt láttátok már? Egy kis visszaemlékezés.
Én még a Win 3.1-el kezdtem.
(#) brato válasza Kari55 hozzászólására (») Kedd, 17:35 / 1
 
Én mikor kezdtem még nem is volt Windows.Seltron Laser 200 gépen tanultam a basicet.
(#) nagym6 válasza brato hozzászólására (») Kedd, 20:08 / 1
 
Billentyűzete nagyon hasonlít a ZX Spectrumhoz, vagy talán ugyanaz. Én ezen a Spectrumon kezdtem.
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Kedd, 22:25 /
 
Nekem is van még pár Terta kockám. Tényleg instabilak voltak. Egy egyszerű bim-bam csengő időzítőjeként próbáltam használni, de még annak is gyenge volt a stabilitása. Talán még a gyári leírásaim is megvannak hozzájuk. Astabil, monostabil, bistabil multivibrátorok, egy tranzisztoros erősítők vannak emlékeim szerint.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 22:29
Következő: »»   274 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu