Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2480 / 2480
(#) Gafly válasza guliver83 hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
A TDA 1524 nem a minőségéről híresült el, de vannak azért előnyei is.
(#) Ge Lee válasza guliver83 hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
A legegyszerűbben ezt úgy szokták megoldani, hogy a hangszínszabályozó áramkör (ami áll 2db műveleti erősítőből, az első az illesztő fokozat a második a szabályozó maga) illesztő fokozatát nem invertáló kapcsolás helyett invertálóra alakítják ki, így annak egyszerűen egyetlen ellenállás cserével bármekkora erősítés beállítható. A rajzomat most nem találom, de nekem ilyen van az egyik nagy végfokomban, sőt ha teszel elé pár potit a vonali bemenetekhez akkor a két műveleti erősítővel van egy komplett keverőerősítőd hangszínszabályozóval együtt amihez már csak a végfok kell.
(#) mek-elek válasza Gafly hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Nem egyformán gondolkodunk, és nem egyforma rendszerünk van. A BSS elektronika oldalán a TDA1029,28-al van vele komplett rajz. Mindegyik áramkört ismerem a hajdani építéseim alapján. A kommentekben van a lényeg... Az egész árkategóriája. És ha rendszerben gondolkodunk, célszerű ha az egész rendszer egy árkategóriában van.
(#) guliver83 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Létezik jobban minőségű is ilyen kitt formájában?
(#) mek-elek válasza guliver83 hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Kérdés, hogy nálad mi lenne a jobb fogalma? Milyen végfokod, hangfalad van hozzá?
Mert az említett pár IC igen zajszegény. A 1029-et nem hallani, mikor bemenetet váltasz. Van egy bekapcsoláskori fix bemenete (alapállás). A váltást számlálóval (1-4), érintős választással is kipróbáltam annak idején. Jelenleg kiegészítő áramköröket nem építek az erősítőim elé.
(#) reloop válasza guliver83 hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Szia! Vannak Ebay-n, Ali-n ilyen építő készletek.
(#) hapro válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Köszönöm. Amint megérkezik az új IC kipróbálom. Viszont a mellékelt képet annyira nem értem hogy miért is jó ez nekem? Gyakorlatilag a graetz egyik váltóját leszedem, a másik ágat pedig a korlátozó ellenálláson hajtom. Miért kell a másik ágat elvágni ideiglenesen?
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Végül is mindkét szekundert megszakítjuk, de az élesztéshez elegendő az egyikbe ellenállást iktatnunk. Ha a másik szekunder ág elvágatlan maradna, akkor a fél periódusban korlátozás nélkül folyna az áram. Az ellenállás értéke hét-háromszor nagyobb is lehet 10 Ω-nál.
Ha panelek rendben lesznek, majd folytatom az élesztés leírását.
Mennyire ismered a TDA7293 alkalmazását? Szívesen írok róla, de akkor menjünk át a témájába Bővebben: Link
(#) gabesz2011 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Közben meglett a rajz is hozzá. De végül nem ezek maradtak benne bár azóta azon a panelek is működnek.
(#) Fats Domino hozzászólása Feb 16, 2024 /
 
Üdv! Erősítőm, 350 W , melegszik a hűtőrácsoknál. Ez mennyire elfogadható? Mennyire melegedhet közepes hangerőnél, kicsit, közepesen, nagyon? A szekrény felső lap, 4 cm-re van a burkolatától. Van valami hűtésmegoldás erre esetleg? Gondolom ventillátor a kézenfekvő, de a zenét akarom hallani nem a ventillátorzajt.köszi
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2024
(#) dB_Thunder válasza Fats Domino hozzászólására (») Feb 16, 2024 /
 
350W mellett te a sarokköszörűt se hallanád, nemhogy egy ventit!
Másrészt, hacsak nem D osztályú az erősítő, biztos hogy jár hozzá ventis hűtés már gyárilag, mert nem lehetne másként kezelni azt a hőt!
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2024
(#) mcc válasza Fats Domino hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Az -ugye- attól függ, hogy mennyire melegszik. Kézzel elviselhető a hőmérséklet? Egyáltalán, milyen erősítőről beszélünk? Gyári, vagy saját építés? Ha utóbbi, akkor még egy belső fotó is sokat tudna segíteni.
(#) Phile80 válasza Fats Domino hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Hát ez jó kérdés, kinek mi a meleg... Legolcsóbb megoldás, ha veszel egy 40-50 fokos "NO" hőkapcsolót, rácsvarozod a hűtőbordára és sorbakötöd egy ventilátorral, így kis hangerőn nincs zaj, mert csak akkor kapcsol be, ha eléri a kapcsolási hőmérsékletet a hűtőborda.
Vagy Noctua márkájú ventilátort veszel, ami rohadt drága, cserébe semmi zaja nincs és lehet soha nem kell cserélni.
De van még ettől is jobb megoldás is, ha veszel ebay-en egy pwm ventilátorvezérlőt, ami szabályozza a fordulatszámát a hőmérséklet függvényében. Célszerű nem menni 50 celsius felé, mert így az elkók élettartama hosszú lesz.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2024
(#) Fats Domino válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
EZ JÓ!
Köszi, ezt fogom beszerezni/megcsinálni. üdv
(#) Fats Domino válasza mcc hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Szia!
Kézzel abszolút elviselhető, gyári erősítő ONKYO .üdv
(#) Suba53 válasza Fats Domino hozzászólására (») Feb 17, 2024 / 2
 
Akkor ezt üzem melegnek hívják, és nincs vele semmi gond.
(#) Fats Domino válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Szia! Közepes hangerőnél azért még jól hallhatóak az egyéb zajok is. Nem tudom D osztályú-e? Hol lehet ezt ellenőrizni? Az adattáblán nincs utalás erre. Onkyo 7.2
(#) Fats Domino válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Köszi! üdv
(#) andraschober hozzászólása Szo, 17:25 /
 
Sziasztok!

Került hozzám egy hibás Peavey Bass mkIV típusú erősítő. A végfokozatból hiányzott egy tranzisztor (MJ15003 - Q3 a csatolt rajzon) és az egyik ellenállás, mintha meg lett volna égve (R58). Kiforrasztottam az összes végfoktranyót, hogy megnézzem van-e még köztük hibás. Egy még rossz volt, ezt cseréltem a megsült ellenállással és párjával (R26) együtt.

Miután összeszereltem és elkezdtem feléleszteni: izzós áramkorlátozóval és fokozatosan növelve a feszültséget, zárlatot jelzett az izzó és felszállt a fehér füst: a két cserélt ellenállás kezdett el füstölni (R58 és R26). Megpróbáltam lehúzott végfoktranyókkal is - a 8 tranzisztor egy külön nyákon van - és akkor is ugyanezt tapasztaltam.

Kiszedtem megmérni a Q1, Q2, Q7, Q12 tranzisztorokat és multiméterrel mindegyik jónak tűnt. Van ötletetek, hogy merre érdemes folytatni a hibakeresést, mi okozhat ilyen jelenséget?

A tápban előzetesen kicseréltem az elektrolit kondikat, mert nem néztek ki túl jól illetve később vettem észre hogy a táp R65-ös ellenállása alatt is kicsit elszíneződött a nyáklap, hátha ez is egy jele a hibának...

Köszönöm előre is a segítségeteket!
(#) reloop válasza andraschober hozzászólására (») Szo, 17:56 / 1
 
Szia! A végtranzisztorokra egyelőre semmi szükség. A hangszórót kösd le róla! A Q2, Q12 emitter összeköttetésben van a kimenettel, a DC egyensúly ki tud alakulni, azaz ±200 mV-nál kisebb feszültséget kell észlelned a kimeneten. Ha ez nincs meg, hibás alkatrészek vannak a körben. Majd ha ezeket sikerült kiszűrnöd, akkor vizsgáld a Az R26-on és az R27-en eső feszültséget. A doksi 0,58 V-ot ír, ettől inkább kevesebb legyen mint több. Ezt követheti a teljesítmény tranyók rácsatolása.
Az R65 a funkciójából következően ilyen meleg.
Következő: »»   2480 / 2480
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem