Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2499 / 2499
(#) firstman válasza btamas81 hozzászólására (») Pé, 16:53 /
 
Vagy csinálsz ellenállás osztót a poti középállását kiváltva, vagy egyszerűen a gnd-t lehagyva direktre kötöd a potméter be, illetve kimeneti pontjait. ( Persze a két csatornának külön külön)
(#) Alkotó válasza firstman hozzászólására (») Pé, 17:06 /
 
Az ellenállás osztó valóban kiválthatja a potmétert.
De az ilyen potméter megoldás a két csatornát ellentétesen szokta szabályozni (egyiket halkítja, másikat hangosítja). Ebből adódóan kb. középállásban azonos a két csatorna jele., Ezért nem zárható ki, hogy ha direktbe köti mindkét csatornát, akkor a kb. dupla jelszint túlvezérel valamit. Természetesen ez csak egy feltevés, de ha mindkét csatornát direktbe köti, akkor azonos hangerőállás mellett magasabb jelet kap a végfokozat, hangosabb lesz.
(#) firstman válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 17:30 /
 
Nos, ami azt illeti, nem kellene hogy problémát okozzon, mert pontosan akkora lesz a jel nagysága, mintha az egyik végpontba tekerné a potmétert. Nem üzemszerű egy sztereó erősítőnek csak az egyik oldalát hallgatni, de nem is zárható ki, hogy ez megtörténik. Véleményem szerint meggondolatlanság lenne a gyártó részéről ha ezt nem kalkulálná bele a készülék használatába.
(#) btamas81 hozzászólása Pé, 18:00 /
 
Fő a békesség, inkább kap két ellenállást oldalanként.
A magas mély potit szintén ilyen elv alapján akarom kiváltani.
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Pé, 18:08 /
 
Ó, ne foglalkozzál Te mással. Tedd azt, ami neked jó! És persze tapasztalj, és hasznosítsd a magad számára!
(#) btamas81 hozzászólása Pé, 21:11 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Szól a masina, nem is akárhogy. Én azt hiszem révbe értem erősítő terén.
Mondjuk az az ötletem nem jött be, hogy a mélynek adok némi plusszt nem jött be. 50k poti helyett 33k meg 15k ellenállást tettem, de nem igazán hallom ha ki-be kapcsolgatom a tone on/off gombot, de ez legyen a legnagyobb baj.
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Hé, 20:56 /
 
Szia, az alkatrészek el vannak rendezve. Mielőtt totál behuzalozom az egészet, gondoltam megosztom, hátha valami olyat látsz/láttok benne, ami nem oké. Nem akarom totál előröl kezdeni, ha "gond" van.

A nagyáramú részeket poligonnal gondoltam, illetve az erősítő kimenetét a NYÁK közepén vinném el.

Köszönöm!

PCB_v0.JPG
    
(#) szendi001 válasza diamik hozzászólására (») Kedd, 9:18 /
 
Csak altalaban: A tranzisztorokat fektetve tennem, igy egy L alaku lemezzel a hutobordara csavarozhatoak. Altalaban minden ami kicsi, nem idealis. Nagy vonalakohoz kell hely. A meleg ellenallasokhoz kell hely. Ha van lelki erod, kicsit huzd szet az egeszet. A csatlakozo elemek meg nem latszanak(szamomra). Üveg biztositek a panelon segit hosszabb tavon, ha elfer erdemes betervezni. A tranyok kozel vannak. Nem fog elferni a szilikon szigetelo, vagy a csillam. Legalabb kell 5 mm de inkabb egy centi minden kozott, hogy szerelheto legyen. Legyen 30 szazalekkal szelesebb, akkor mar jobban szerelheto valamit kapsz. Kapcsolasi rajz jo lenne melle, nem lehet osszenezni. Legtobben sprintben terveznek. Ez miben van?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:22
(#) diamik válasza szendi001 hozzászólására (») Kedd, 11:30 /
 
Szia,

ez Altium Designer-ben van. Régóta ezt használom.
Ez már a második terv, épült egy prototípus. A szereléssel különösebb gond nem volt. Van beültető labor is.
Biztosíték van (olvadó), a pozitív és negatív ágon is, csak levettem a jelölését, mert teljesen feleslegesnek ítéltem meg. Csak a helyet foglalja.
Az áramkör nem folytonos üzemre lesz tervezve, így a hőképződés sem lesz jelentős.
A félvezetőket még húzhatom szét...

Olyan tanácsokra gondoltam egyébként, milyen jelet, hogyan NE vigyek, tápfeszültség/áram stb... Mert korábban (az első prototípust) feltettem és sok hideget kaptam érte. Így gondoltam, elébe megyek a dolognak.
(#) szendi001 válasza diamik hozzászólására (») Kedd, 13:42 /
 
Szamomra rajz nelkul nem tiszta. Szimmetrikus a tap? Hogyan ne: surun ne. Lehetoleg foldpontokra figyelni, hogy ne legyen brummos.
Idézet:
„Ez már a második terv, épült egy prototípus”

Kep es a korabbi terv errol segitene.

Idézet:
„Biztosíték van (olvadó), a pozitív és negatív ágon is, csak levettem a jelölését, mert teljesen feleslegesnek ítéltem meg. Csak a helyet foglalja.”


Ha szimmetrikus a tap kell. Ha nem akkor valoszinu nem.

Idézet:
„Az áramkör nem folytonos üzemre lesz tervezve, így a hőképződés sem lesz jelentős.
A félvezetőket még húzhatom szét...”


Mi a funkcioja? Ha erosito, akkor is valamilyen folyamatot azert birnia kell. A tanacsok altalaban idegesitoek, de hasznosak tudnak lenni. Nem mindenki tervezett ilyet aki okoskodik. Ha melle teszed a rajzot, a korabbi mintadarab kepet a korabbi tervvel, akkor van mit nezni.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:44
(#) diamik válasza szendi001 hozzászólására (») Kedd, 14:56 /
 
Szia! Az észrevételek egy része valóban jogos.

Az erősítővel hiszterézis karakterisztikát fogunk mérni (BH görbe).
A teljes rendszer a következőképp fog kinézni:
Hálózati toroid + Graez & puffer + Erősítő áramkör. A rendszer maximálisan 10A és kb 10Vpp kimeneti feszültségre van tervezve, mindezt kb. 10kHz-ig.

A második verziós kapcsolási rajzot és a megépült prototípus fotóját is mellékelem.

Kérdezni nem szégyellek, ezt a mellékelt ábra is mutatja.
(#) szendi001 válasza diamik hozzászólására (») Kedd, 16:59 /
 
Egyebkent jol mukodott? Ertem mar a hutes lenyeget, nem kap terhelest. Ami nekem nem tiszta hogy a tranyok alatt hogyna szigeteltetek el? Nekem a csillam ilyenkor nem fert ala. Szilikon lappal is probalkoztam. Ezert szoktam szethuzni. A rajz szerint szimmetrikus tapot kap. Ha egyebkent nem brummos, jol mukodik, es bevalt, nem feltetlenul kell sokat okositani rajta. Neha az elet felulirja az elmeletet. Ami jo ne javitsd meg. Nyilvan, ha valamelyik funkcio nem mukodik, akkor erdemes tovabb gondolkodni,

Most esett le: A jelolest vetted le nem a biztositekot!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:01
(#) diamik válasza szendi001 hozzászólására (») Kedd, 20:01 /
 
Na értjük mi egymást!

Nagyon nagyon sok segítséget kaptam reloop fórumtársunktól (szerintem Ő előző életében tranzisztor volt ). És annak ellenére, hogy van tapasztalatom ebben sokat tanultam a projektből.

Kisebb módosítások kerültek bele, a BH görbe mérése miatt (is). Egy elektronikus áramhatároló, illetve a GND-kkel volt még itt anomália, mert a szkópunk viszonylag okos, de nem igazán azt láttuk, amit kellene.
A csillám tökéletesen odafér (kis méretrevágás után). Pasztát még nem tettem rá, mert ez nem a végleges verzió volt.

A vezetősávok kialakításánál kaptam a "kritikát".
Ha végeztem feldobom ide a NYÁK tervet és várom az ötleteket!

Köszi a rám szánt idődet!
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») 10:43 /
 
Sziasztok,

kész a végleges verzió. A GND-t telibe tette az alsó (bottom) oldalra. Bármilyen ellenvetést, rossz kialakítás, huzalozás stb. szívesen veszek!!

Rajz + NYÁK
Következő: »»   2499 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem