Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2500 / 2500
(#) reloop válasza diamik hozzászólására (») Hé, 12:52 / 1
 
A JFET-et azért vettem ki, mert vagy válogatni kéne, vagy még egy poti kerülne a rendszerbe az áram beállítása érdekében. A D6, D7 diódák nyitófeszültsége áramfüggő, ezért ajánlott a táphullámosságtól mentesíteni az előfeszítő áramot, aminek ebben az alkalmazásban 3 mA a tipikus értéke. Az R27-et elfelejtett átírni, a valós értéke 3k3 legyen!
A FET nagyszerű áramgenerátor, de az Ugs vs Id nagy gyártási szórású, ezért inkább eltekintenék az alkalmazásától.
Az R3 a T3-T8 áramát állítja be kb. 8 mA-re. Ez is tipikus, bevált érték.
Az R8 értékénél az volt a szempont, hogy túlvezérlésnél, mikor T3 emitter-bázis diódaként viselkedik, a rajta folyó áram ne érje el a 3 mA-t, amitől leállna a T4 áramgenerátor és így reteszelődne az áramkör.
Az R9 határozza meg T4 áramát, ami elvileg az R5 áramának a kétszerese. Az R5-ön folyó áramnak akkora feszültséget kell ejteni az ellenálláson, amitől a T8 munkapontba kerül, ez R16 értéke szorozva 8 mA-rel + egy P/N átmenet.
Az R9-nél kicsit csaltam, hogy a kimeneti DC feszültség közelebb kerüljön a 0 V-hoz.
Az R20, 27-et már érintettem, a C1 szűri R20 feszültségét a táphullámossággal szemben. Ez egy nálam bevált eljárás.
A nyugalmi áram állító ellenállás osztó megoldja, hogy a poti csúszka érintkezési hibánál leessen a nyugalmi áram és ne egymásra nyissanak a végtranzisztorok. Ennek a leckének az igazi megoldása: potival beállítod az üzemmeleg erősítőt, megméred a potin az aktuális értéket és fix ellenállást ültetsz be a helyére. Ehhez csak akkor kell hozzányúlnod, ha végtranzisztort vagy meghajtót cserélsz. Reméljük nem kerül rá sor.
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:00
(#) firstman hozzászólása Hé, 18:01 /
 
A GFA 555 nagyjából összeállt. A biztonság kedvéért érdemes belerakni oldalanként egy ~1µF csatoló kondit? (Gyárilag dc csatolt a kapcsolás), 22k a bemeneti impedancia.
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Kedd, 9:58 /
 
Nagyon szépen köszönöm!

Ahogy látom, sok olyan dolog van, ami tapasztalati úton "jön".

Módosítottam a kapcsolási rajzokat, és a NYÁK tervet is. A nagyáramú részeket leszámítva minden vezetősáv 0,5mm lett a 0,254 helyett. A nyugalmi áram beállításához precíziós(abb) trimmert próbáltam választani.

U4 műv. erősítő még kapott egy-egy szűrő kapacitást a "+" és "-" ágra. Az lemaradt, ha jól láttam.

Azt hiszem egy lapra majd felírom a dolgokat és lépésről lépésre a magamévá teszem. Elvégre ez a cél, hogy tanuljunk (tanuljak) belőle.

Azért feldobom a terveket, ha van időd (időtök), hátha valamit nem látok. Ha minden ok, akkor megy a gerber kínába.

Hálás vagyok, mindannyiotoknak!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 10:05
(#) reloop válasza diamik hozzászólására (») Sze, 21:42 /
 
Az erősítő C8 kapacitás értéke 47 uF, nem 4,7 uF.
Az U3 így már rendben lesz.
A panel elrendezés megfelelő, azért a teljesítmény fokozatban még növelném a vezetősávok szélességét. Táp a végtranzisztor kollektorokig 2mm, Q2, Q12 kollektor és emitter körében 1 mm, végtranzisztor emittereket a szenzorral összekötő sáv 3 mm megnyugtatóbb lenne.
(#) diamik válasza reloop hozzászólására (») Sze, 22:16 /
 
Szia!

A 47µF-ot javítom.

Megnézem, mi fér el! Egyébként nem "hasra" találom ki ezeket, Saturn PCB...

Javítom és hatalmas köszönet a sok segítségért!
Következő: »»   2500 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem