Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2341 / 2341
(#) Suba53 válasza sandor1632 hozzászólására (») Csü, 7:50 /
 
A nyugalmi áram ( A végtranyók bázis előfeszítése ) kevésbé függ a tápfeszültségtől.
Pont az a lényege, hogy állandó legyen. És egy sima egyenirányított pufferelt táp állandóan változik a terhelés hatására. Ha a nyugalmi áram a tápfesztől függene, egy folyamatosan változó lüktető nyugalmi áramod lenne, ami eléggé furcsa, tetemes torzítást okozna.
(#) Suba53 válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 8:24 /
 
Nem is beszélve arról, amit a hálózati feszültség szórásáról tudunk. Egy 220V-ra tervezett erősítőnek tökéletesen kell működnie 198V - 242V hálózati feszültség tartományban mindenféle nyugalmi áram utólagos beállítási igénye nélkül.
(#) sandor1632 válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 10:47 /
 
Ezt te se gondoltad komolyan..
Ohm törvénye.
Fogj egy végfokot, mérj nyugalmi áramot, majd emeld meg 10V-al a tápfeszültségét és mérj nyugalmit újra. Nézzük változik-e..
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:48
(#) reloop válasza sandor1632 hozzászólására (») Csü, 12:08 / 1
 
Szia! Például erre a kapcsolásra teljes mértékben igaz az állításod, hogy a 10 W-os JLH-t ne is említsem.
Vannak topológiák melyeknél a tápfeszültség elhanyagolható mértékben hat a nyugalmi áramra.
Mellékelek egy ábrát a közönséges TDA7294 adatlapjából, ami gyakorlatban mérve is helytállónak bizonyult.
(#) Suba53 válasza sandor1632 hozzászólására (») Csü, 12:22 /
 
Ezt gondold át.

Ha igazad lenne, nagyon sok gyári erősítőnek lenne nyugalmi áram beállító potmétere kivezetve az előlapra egy kis műszerrel, a helyes érték beállítására.
Te már láttál ilyet?

De akár a falu végi, 200V-os hálózatra kötöd, akár a trafó közeli esetleg 235V-os feszültséget kapja, ugyanolyan jól működik.
Ha változik is egy kicsit a nyugalmi áram, az nem kritikus annyira, hogy állandóan utána kelljen állítani.

És a reloop által közölt diagramból is az látszik, hogy 10V tápfesz változás esetén a nyugalmi áram változás csak kb 2mA annál az IC-nél. Erre mondják, hogy elhanyagolható.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 13:04 /
 
Kedves Fórumtársam, mint olvasható, reloop Úr szakszerűen megválaszolta a felmerült kérdéseket, eloszlatva a felmerült pontatlanságokat. Nem biztos, hogy alkalmas dolog bizonyos dolgok tisztázására gyári gyártású készülékekre hivatkozni, mert bizony abból sokfajta van, így nem biztos, hogy pontos magyarázat a felmerült anomáliához. Egy gyári készüléket, ha megvesz valaki, a gyártót nemigen érdekli, hogy hogy főzi meg. Márpedig, mint reloop is írta, bizonyos kapcsolásoknál bizony igen fontos a nyugalmi áram nagysága.
Megbántás nélkül vélem úgy, hogy e dologban csak reloop Úr az igazmondó.
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Csü, 13:26 / 1
 
Szerintem reloop eléggé tisztában van a dolgokkal, nem kell a mundérját védeni.

Minden adott struktúrájú végerősítőben fontos a nyugalmi áram, ez nem is kérdés.

Ami a megvitatott témában figyelmet érdemel, hogy egy gyári erősítőben, és az aktuális erősítő egy gyári ONKYO erősítő, kell-e nyugalmi áramot állítgatni annak függvényében, hogy a hálózati feszültség megengedett tartományán belül éppen melyik szélső érték áll rendelkezésre az adott szobában.

Ugyanis egy mérnök soha nem a névleges értékekre tervez, hanem tisztában van vele, hogy minden fizikai eszköznek, paraméternek van szórása. És úgy kell megalkotni egy piacra szánt bármit, hogy annak a működése biztosított legyen a beszállított alkatrészek szórását, a működtető környezet szórását is figyelembe véve. Már pedig a japán mérnökök elég jó hírűek, és tisztában vannak ezzel a követelménnyel is. Vagyis amikor egy készüléket megterveznek mondjuk európai használatra, akkor nagyon jól tudják, hogy a működtető hálózatnak mik a paraméterei, milyen szélső értékek fordulhatnak elő, amin belül az általuk készített kütyünek működnie kell a felhasználó beavatkozása nélkül is.

Próbáltam eléggé szájba rágósan elmagyarázni, remélem érthető volt.

Ettől függetlenül meg lehet mérni az adott erősítő nyugalmi áramát, és szkóppal, vagy torzítás mérővel optimálisra lehet állítani az adott feszültségen, ezt nem tiltja senki.
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:34
Következő: »»   2341 / 2341
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem