Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2209 / 2209
(#) tothbela válasza pika75 hozzászólására (») Kedd, 12:34 /
 
A bias tranzisztor a C509 22nF-os kondenzátorral le is van lassítva, így nem tud érvényesülni a 100MHz-es sebesség. Gyakorlatilag ebbe a pozícióba csak a fizikai korlátok miatt nem kerülhet bármi. 10V-ot és max 20mA-t nagyon kevés tranzisztor nem bír.
Az ellenállások értéke ennyi toleranciát elbír, viszont arra érdemes figyelni, hogy induktivitás szegény legyen.
Az 5200/1943 jó választás. Természetesen kissé másképpen kell felszerelni, de ez nem akkora gond. Az eredeti tranzisztorok a ma már ritka MT-200 tokozás miatt drágák.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Kedd, 12:44 /
 
Nem. Itt bc556 b-k vannak, sajnos keveset pihentem, most érek majd rá csak ránézni. Figyelmetlenül ezt meg nem lehet... Én akarom megtalálni mit csesztem el. Köszi. Ha kell inkább ráindítok a másik panelre is és megnézem, ha ugyanez a hiba lép fel akkor egyértelmű hogy valamit nagyon fordítva tettem be. az is lehet hogy a Kínai bc556 ok nem jók esetleg...Vagy fordítottak de figyeltem a lábkiosztásra. Ez szinte esélytelen..
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:47
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Kedd, 15:32 /
 
Meg is van az első gond, ezeket a panelokat elbontom és újracsinálom.
Van egy fatális hiba amit nem kellett volna elkövetni. Köszi a segítséget...
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Kedd, 16:49 /
 
A felismert hiba is csiszolja a tudást.
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Kedd, 16:49 /
 
Azt még nem adtam fel A felismert hiba már magában a panelkészítésben megbújik...
Ezmiatt a nyák szakad ha egy alkatrészt kiveszek stb stb.. A felismert hiba még kérdőjel egyenlőre.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:54
(#) superlac válasza reloop hozzászólására (») Sze, 12:09 /
 
Amiket felsoroltál, mindet megnéztem és mindegyik alkatrész teljesen jó, hibátlan értékeket mutat a Metexem. A vezetési hibát is kizárhatjuk mert kiszedtem a kondit, beraktam egy vadi újat, bevezetékeltem, és így is ugyanazt a hibát produkálja a motyó, tehát az a része is jónak mondható. Más ötlet?
(#) reloop válasza superlac hozzászólására (») Sze, 14:05 /
 
A végfok IC melegedésének járjunk utána. Terhelés nélkül, üzemállapotban, letekert hangerővel milyen DC, esetleg AC feszültség mérhető a kimeneten?
Ez a melegedés elég szokatlan jelenség ettől a TDA-tól, ha a visszacsatolás ki van szűrve. Tudnál képet mutatni a végerősítő alkatrész és forrasztási oldaláról?
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 17:15 /
 
A C8 tuti hogy 100µF és bipoláris elektrolit?.. Nem nF ?
(#) superlac válasza reloop hozzászólására (») Sze, 19:13 /
 
Uh de hülye vagyok, nem írtam oda első körben ezeket, ez volt az első amit lemértem. Üzemállapotban 1 mV egyenfesz, és 0 AC van rajta, lényegében semmi. Viszont STDBY módban, 200 mV egyenfeszt mérek, és 0 AC-t. Ilyenkor az IC nem melegszik. Csinálok majd fotót, de előre jelzem a barmolást nem én végeztem rajta :"D Egy kollegámé a cucc, elvitte "szakihoz" az jól "megjavította". Viszont ugyan azt a hibát produkálja nálam mint a "szakihoz" vitel előtt, így a gányolás nem lehet az oka a melegedésnek.
(#) superlac válasza superlac hozzászólására (») Sze, 19:43 /
 
Még egy valami. Az IC tokja és a testpont között -33V-t mérek, azaz kint van rajta a negatív tápfesz... Kétlem hogy ez így helyes
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Sze, 20:04 /
 
A kondi reális értéke a 100 uF. A gyakorlatban pár 10 mV esik rajta a beültetési rajz szerinti polaritással, tehát a sima elkó tökéletesen megfelel az üzemeltetés során. Az élesztésnél, illetve meghibásodásnál van gond, mikor az erősítő kimenete kiül valamelyik tápra. Esetedben fordított polaritást kapott, ami károsította a kondenzátort. Az R19 melegedésére viszont ez nem ad választ, a panelen lesz valami hiba.
(#) reloop válasza superlac hozzászólására (») Sze, 20:41 /
 
A hűtőzászló a TDA7296 nyolcas lábára van kötve, tehát a mért feszültség helyes.
Azt a "barmolást" látni kéne mert, lehet a jelenlegi hiba attól van.
Az IC-ről azt tudjuk, hogy gerjedésre a túl szoros visszacsatolás - melyet ellenőriztél - mellett a táp hidegítés fogyatékossága adhat okot. Mivel az elkókat cserélted, a C105 és a C106 100nF-os kondikat érdemes ellenőrizned. Nem csak a kapacitás hiánya okozhatja a hibát, lehet szakadás a vezetősávon is. Ez gyakori hibája az aktív hangsugárzóknak.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:42
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 21:01 /
 
Igen azt átnéztem, már majdnem a bontás mellett döntöttem aztán úgy döntöttem túl sokat tököltem vele idáig, akkor megkeresem a bajt, idáig kb 2 ellenállás láb lógott a levegőben...
(#) zotya1983 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 21:15 /
 
Akkor tulajdonképpen az előnézeti képen a polaritás rosszul van berajzolva ez van ha valaki siet és nemtörődöm módon csak bepakol mindent gyorsba... Így nem árt a többit is megnézni...
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Sze, 21:25 / 1
 
Az elkók 2-3V ellentétes polaritás miatt nem halnak meg. Igaz hogy az elméleti elkó negatív fegyverzete tiszta alumínium, de azon is van oxid réteg. A pozítív fegyverzeten az üzemi feszültségnek megfelelő szigetelő réteg van, a negatívon pedig valamekkora 2-3V-nak megfelelő. tehát ebbe a pozícióba akár ellentétesen is beültethető minden további baj nélkül.
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Sze, 21:38 /
 
Ez tiszta volt idáig is. Ugye a beültetési rajzot követtem le és nem ellenőriztem le ezt a normál rajzon..
(#) reloop válasza zotya1983 hozzászólására (») Sze, 22:11 /
 
A beültetési rajzon jó a kondenzátor polaritása, hiszen NPN tranzisztorokból áll a differenciálerősítő.
T5 bázisárama miatt testhez képest negatív feszültség jelenik meg R18-R19 közös pontján.
A kapcsolási rajz az, ami ezzel nincs szinkronban.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Sze, 22:12
(#) superlac válasza reloop hozzászólására (») 8:11 /
 
Istenemre mondom, megnéztem az adatlapot, és nem találtam rá vonatkozóan írást hogy a 8-ra lenne kötve, ezért furcsálltam a mért feszültséget. Benéztem, bocsánat. Megnézem a kondikat még holnap, azokra azért nem gondoltam, mert sima kerámia kondik, nem szokásuk tönkre menni ilyen kis feszültségen. Sajnos ma már nem lesz rá időm holnap tudok reflektálni. A gányolás előtt is ezt a hibát produkálta, így én nem gondolnám hogy amiatt történik az egész, de majd fotózok ha oda jutok.
(#) reloop válasza superlac hozzászólására (») 8:37 /
 
A nyolcas láb és a hűtőzászló kapcsolata tapasztalati úton ismert.
A vezetősáv szakadásának magam is nagyobb esélyt adok, mint a kondi tönkremenetelének, de az IC alkatrésszegény környezete miatt minden eshetőséggel számolnunk kell. A kép remélem közelebb visz a megoldáshoz.
(#) Beringer 600 hozzászólása 11:19 /
 
Sziasztok!
Tegnap került hozzám egy Amplilux AM-2208 végfok,ami hibás volt,de már életre kelt.
Sajnos semmi infóm nincs erről a végfokrol,de a neten sem találtam.
Valakinek volt már dolga ezzel a készülékkel vagy van információja róla?
Előre is köszönöm.
Következő: »»   2209 / 2209
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu