Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2276 / 2276
(#) Taki1968 válasza Cannon hozzászólására (») Okt 14, 2020 / 1
 
Szia.
Igen sajnos ez a fajta szigetelő,rögzítő ragacs,az évek alatt,főleg ha "sok" hőt kap,úgynevezett viszkózzá válik,és magába szívja azt a parányi nedvességet a környezetéből ami épp ott keletkezik a kihűlés alatt.Ezután szépen elkezd korrodálódni az alkatrész lába alatta!Samsungoknál sok ilyent tapasztaltam az évek alatt,de előfordult más gyártók termékeinél is.Amikor egy alkalmas szerszámmal,kicsit megpiszkálod a ragasztót és azt látod hogy a belső szerkezete buborékos,és elkezd sötétebb színű lenni,akkor kezdődik a folyamat.Ez is a tervezett elavulás egy formája.!
Taki
(#) Cannon válasza Taki1968 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Évek óta visszavonták a termék gyártását, én meg most szert tettem rá használtan és kicsit parázok, hogy nehogy rosszul járjak. Eltávolítani el lehet valahogy szakszerűen anélkül, hogy menne a kukába?
(#) Taki1968 válasza Cannon hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Ez valamiféle enyv lehet,nem ismerek oldószert amivel el lehetne távolítani,ahol már megbarnult ott érdemes lepiszkálni óvatosan,de egyébként esélytelen az egész eltávolítása!
(#) Gafly válasza Taki1968 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Enyv az tutira nem lehet.
(#) Taki1968 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Nem tudom mi lehet,de láttam már különböző enyveket,és ahhoz tudtam leginkább hasonlítani.Persze ha Te tudod mi lehet az az anyag,szívesen elolvasom a válaszod.!
(#) Gafly válasza Taki1968 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Annó az FMV-ben csak aralditnak hivták.
Persze ez gyűjtő fogalom, olyan mint a teknokol, csak katonai változata is van.
(#) Taki1968 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Lehet.Passzolom.Mindenesetre nagy hibát követtek el mikor elektronikában alkalmazták!Manapság inkább szilikon ragasztókkal találkozom,de a régebbi készülékek még ezt a fura kemény ragasztót használták,és szinte mindnél volt hiba a ragacs alatt!Egyszerűen elrohadt az alkatrészek lába!
(#) Cannon válasza Taki1968 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Jelenlegi állapotában, mint a képen látszik mennyi időre lehet számítani? (Aktív hangfal D osztályú végfokában van, ami elég rendesen melegszik is.)
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
(#) Taki1968 válasza Cannon hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Ez egy jó kérdés,de azért azt hozzá kell tenni hogy a javított készülékeknél 10+ év után jött elő a hiba többnyire.Amikor a ragacs színe sötét barna lesz akkortól lehet számítani a problémára.
(#) partyzsolt hozzászólása Csü, 10:27 /
 
Van egy KENWOOD KVR-A70R erősítőm, aminek nem megy a kijelzője. Találtam 4 repedt forrasztást, még a vezetőképesség megvolt, ettől függetlenül átforrasztottam, de a hiba maradt.
Valaki találkozott már ilyen hibával?
(#) Ódenka válasza partyzsolt hozzászólására (») Csü, 11:58 /
 
Nézz körül ebben:
(#) Thowra hozzászólása Hé, 19:35 /
 
Üdv!
Egy céláramkörben (nem sima hangerősítő, pontos működése egyelőre ismeretlen) elhalálozott egy TDA2003 ic. Javítás közben feltűnt, hogy nem a bemenő jelet szabályozzák potival hanem a tápfeszt lehet állítani (a tápegységét) kb 1,5V tól 18V ig. A bemenő jelről nincs információm, feltételezem az nem változik.
Mi értelme van így használni az ict?
(#) tothbela válasza Thowra hozzászólására (») Kedd, 7:37 / 1
 
Nem csak a gyári ajánlásnak megfelelően lehet alkalmazni egy IC-t. Én is használtam a TDA2003-at lemezjátszó motor hajtásra. Egy kvarc vezérelt PLL meghajtás teljesítmény fokozata lett belőle. Audióra úgy sem a legjobb.
TDA2030 pedig CRT eltérítő tekercs hajtására kiváló. Audióra kevésbé.
(#) Davidd válasza tothbela hozzászólására (») Kedd, 7:50 /
 
Szia! Én is próbálkoztam hasonló dologgal, de valamiért nem volt elég erős. Egy kicsi kis szkop lett volna belőle, de kellett egy 300W os végfok a kép kinyításához...
(#) Thowra válasza tothbela hozzászólására (») Kedd, 16:15 /
 
Visszarajzoltam a panelt, kb az adatlapban lévő kapcsolás.
A bemenetre kötött "jelforrás" nincs nálam sajnos.
Feltételezve, hogy erősítőnek használják (bemenő jeltől függetlenül), nem tudom miért így szabályozzák. Adatlap szerint 8-18V ig üzemel, a táp viszont jóval alá is mehet, kb 1,5V ig
(#) tothbela válasza Thowra hozzászólására (») Kedd, 16:29 /
 
Én egy rádióban 3V-ról üzemeltettem, és olyan 2,5V alatt némult el. Csak az 50mA körüli nyugalmi áram miatt nem lettem bele szerelmes. Hamar merült a két AA cella.
(#) rectamas válasza tothbela hozzászólására (») Kedd, 16:52 /
 
Még kollégista koromban valamelyik Rádiótechnika újság alapján építettem egy TDA2003-as erősítőt, elég szépen szólt. Ezen felbuzdúlva egy nagyobb teljesítményűt TDA2030-al, na ennek pocsék hangja volt.
Utólag néztem meg jobban az adatlapokat, a TDA2003 AB osztályú, a TDA2030 B osztályú erősítő...
(#) elektrorudi válasza Cannon hozzászólására (») Kedd, 17:20 /
 
Szia!
A ráborított műgyanta nem oxidálódik, de ennél érdekesebb dolog is történhet! Momentán az, hogy feloldhatja a többi műanyagot!
Régi munkahelyemen a kollégák "szerszámos ládája" egy ételes doboz volt, abban tartották az apró kéziszerszámaikat is pl. egy fogkefét (ez is kellett a gép tisztításához). Ezen kívül, egy kis gyurmát, ami nem a hagyományos kőpor+olaj keveréke volt, hanem modern, műgyanta alapú "soha ki nem száradó" gyurma. Egyszer kinyitottam egy ilyen dobozt (1-2 évvel a lezárása után) és meglepődve tapasztaltam, hogy fogkefe mellé helyezett mogyorónyi gyurma "megette"(!) a fogkefe nyelét. A nyél egyszerűen eltűnt, ahol hozzáért a gyurma! Mintha pákával kiolvasztották volna. Sajnos ezt nem fényképeztem le.
Viszont csináltam most egy képet neked. A jelenség: Egy kb. 20 éves multimétert, a rá feltekert mérőzsinórjával együtt, pár hónapja rátettem egy hungarocell dobozra. A képen az látható, hogy a mérőzsinórra ráolvadt(!) a hungarocell.
Ez a dolog nem kifejezetten az erősítő témába vág, de azt akartam példázni vele, hogy akár erősítők meghibásodásában is szerepet játszhat, hogy az egyik szigetelő anyag felemészti a másikat, amiből akár zárlat is keletkezhet.

IMG_1240.JPG
    
Következő: »»   2276 / 2276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem