Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Eszközök szinkronizálása rádiójellel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) villámkéz hozzászólása Jún 29, 2021 /
 
Szeretnék szinkronizálni egymástól párszáz méterre, esetleg pár kilométerre lévő eszközöket legalább milliszekundomos pontossággal. Azaz biztosítani, hogy a bennük lévő realtime clock -ok ne csússzanak szét, hanem pár másodpercenként vagy percenként újraállítsák magukat vagy egymásról, vagy egy külső forrásból, attól függően, mekkora abszolút és mekkora relatív pontosságra van szükség az adott feladathoz.

Felmerült, hogy valami LoRa modullal "beszéljék meg" egymás közt az időt, de nem tudom, az mennyire gyors, mennyire megbízható azoknak a sebessége ilyesmire. Arra is gondoltam, hogy lehetne olyan modult használni, ami a rádió-vezérelt órákban is van, tehát atomórákhoz szinkronizált adók jelét venni. Emellett még a GPS modulok is szóba jöhetnének, talán valahogy ki lehet olvasni azokból a műholdak által sugárzott időkódot.

Van valakinek ötlete, mi lenne jó ilyesmire?
(#) Bakman válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 29, 2021 / 1
 
A GPS vevők egy csomó adatot szolgáltatnak, ezek közül az egyik a pontos idő. Jól dokumentáltak és könnyű kezelni őket. Ezt keresd: NMEA sentences, neked elég a GPRMC mondat, azt tartalmazza az időt és a dátumot is.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jún 29, 2021 / 1
 
NTP protokollt szokás használni ilyen célra.
GPS meg működési elvéből következően nagyon tudja a pontos időt, csak mire megkérdezed, és kicsorog az információ a soros porton, telik az idő...
Sajnos gondolkodni kell hozzá.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Jún 29, 2021 / 1
 
GPS jelhez általában egyszerűbb hozzáférni, mint NTP szerverhez. Ha mindkét eszközön ugyanakkora a csúszás, nagy gond nem lehet. Természetesen attól függ, mi a cél. A pontos idő vagy az eszközök egymáshoz képest szinkronban tartása. NTP szervereket egyébként sem illik másodpercenként nyaggatni.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jún 29, 2021 /
 
Nem mondtam hogy nem használható referenciaként.
Csak gondolkozni kell. Ámbár nem tudjuk mi a pontos cél...
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Jún 29, 2021 /
 
De ha van processzor is, akkor az 1PPS jelet megszakitásra, +NMEA üzenetek a soros bementre és határ a csillagos ég.
(#) pucuka válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 29, 2021 /
 
HGA22 esetleg?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2021
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem