Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   68 / 144
(#) Mócsing hozzászólása Máj 7, 2014 / 1
 
Közben rákerestem ,5-6 W-ra biztosan képes .
(#) kolko hozzászólása Máj 15, 2014 /
 
Sziasztok!

68 ohm / 106dB tehát elég magas érzékenységű DJ fejhallgatóhoz milyen erősítőt érdemes venni, építeni? FiiO E10 nem az igazi, mert előbb lesz hangos a fejhallgató, mint dinamikus. Máshová dugva élmény mélye van nagy membránkitérésekkel és hangnyomással, miközben tiszta marad. Egy élmény a lábdob, mintha mellette ülnél, de E10-ben meg alig-alig mutat valamit magából. Mire megjön a mély már valahogy ordít az egész és olyan élettelenül tiszta, unalmasan szól. Szerintem sok lehet neki az impedancia, mert USB-s, szóval a tápfesz 5V. Nem vagyok egy matekzseni, de magasabb tápfesz gondolom azért nem ártana... Persze a magas érzékenység miatt a FiiO-val is ordít, csak nem ordíttatni akarom...
(#) martin96 válasza kolko hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Szia!

Vegyél vagy csinálj egy TPA6120-as ic-s fejhallgató erősítőt. Ez még egy Sennheiser HD 650-el is jól szól.
Vagy csinálj egy ESP-t. MJE243/253 tranzisztorokkal és egy lme49720-as műveleti erősítővel (olcsóbb is lehet)
(#) kolko válasza martin96 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Szia!
Attól fázom egy kicsit, hogy ezekben a mai fejhallgató erősítőkben általában egy műveleti erősítő cseréjével lehet csak változtatni a hangképet. Hangszeres zenénél semmi gondom ezzel a tisztaságra és torzításmentességre törekvő hangleképezéssel stúdiófelvétel esetén, sőt igénylem is, de elektronikus zenénél ki szoktam emelni, mert az élőben kevert dolgok kvázi igénytelenül vannak sokszor rögzítve. Ezek nem hangmérnökök által rögzített track-ek, hanem egy DJ keveri "úgy felejtett" potméterekkel. Az igazat megvallva emiatt nem is nagyon értem, hogy az előerősítő kapcsolásokkal és velük a mély meg a magas potméterrel mi lett... másnak nem tűnik fel, hogy gányul szól, vagy csak egyszerűen nem is hallgat mást, csak lossless fájlokat? Fura. Szóval engem boldoggá tenne, ha lenne mély meg magas poti, de olyan kvázi nem létezik készen, ahogy látom. A 68 ohm szintén elég ritkán preferált.
(#) reloop válasza kolko hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Szia! Ezt az egyszerű A-osztályú kapcsolást különösebb erőfeszítés nélkül össze lehet dobni. Próbáld ki, kíváncsi lennék a tapasztalatodra érzel-e majd késztetést a hangszín szabályozására.
(#) zoZolika válasza kolko hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Szia

A hangszín szabályozást egy külön áramkörrel szokás megoldani, itt, a HE-n vannak remek kapcsolások ennek megoldására.
A fejhallgató erősítő egy végfokozat, még ha a kimenő teljesítménye 1 W, vagy az alatti.
Éppen a problémát elvben egy árva műveleti erősítővel is meg lehetne oldani, de én még nem láttam olyan műveleti erősítőt, ami ilyen alacsony impedanciájú reaktáns terhelést képes lenne meghajtani.
A reloop által preferált kapcsolás eszméletlen jól szól, mindenképp érdemes kipróbálni. Attól, hogy pár alkatrész, még nem gagyi, sőt! Remekül példázza a mérnöki találékonyságot.

Különben is, ezzel adózzunk a Mester (John Linsley Hood) emlékének.
Bár én a magam részéről az ő RIAA- korrektorát alakítottam át fülamppá.
Kellemes hétvégét minden Fórumtársnak
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) kolko válasza reloop hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Szia! Ajjaj, az egyszerű kapcsolásoknál szokott múlni a leggyakrabban a boldogság a válogatott alkatrészeken. Szerintem én valami hasonlót láttam gyárit. Egy toroidon csücsült gyönyörűen rendezett nyákon szép szimmetrikusan két mono végfok, halál egyszerűnek tűnt. Táp, hangerő, jack, on/off, semmi sallang aztán kiderült, hogy több, mint százezer Ft úgy, hogy volt a műszerdoboz fenekén két RCA analóg bemenet, tehát még DAC sem volt a NYÁK-on és én azóta vakarom a fejem, mert én egy "picit" kevesebbre gondoltam. Most a picurka kis toroiddal az egész tápáramkör kompletten legyen mondjuk 15e Ft valami egységcsomagban válogatott alkatrészekkel meg előre elkészített nyákkal véve, mert otthon úgy sem állsz neki toroidot tekerni. Oké, mindenki éljen jól, de a 85.000Ft a maradékért hogyan jön ki? Valami miatt nincs ilyen egységcsomag. Valami csavar csak lesz itt. Ki kéne próbálni tényleg csak asszony elkerget, ha elrontom a vasalóját. Most vegyek filcet meg vaskloridot? hmm, próbanyákon meg... hááát, végülis 15 éve a szakközépben működött a torzító azon is, de ahhoz elég volt egy 9V-os elem. Nincs ez valahol készen, hogy beledugnám a fejhallgatómat? Hogy hívják ezt? Persze ha százezer, akkor tökmindegy hogy hívják. Én annyit nem adok érte.
(#) Pioneer válasza kolko hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Szia!
Keress rá erre: "presenter fejhallgató erősítő" egy magyar fizikus gyártja és állítólag nagyon jól szól. Azt hiszem az ára 15e körül van. Érdemes utána nézni.
(#) reloop válasza kolko hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Próba-NYÁK-on is vígan elkészíthető, ha szeretsz forrasztgatni. Általános (general purpose) félvezetők simán megfelelnek. Így néz ki.
(#) reloop válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Szia! A a kép alapján műveleti-erősítő, emitterkövető, átfogó visszacsatolás és ellenállásosztóval létrehozott virtuális GND. Gyermekbetegségek nélküli Canamp
(#) pucuka válasza kolko hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
A fejhallgatóknál nem az erősítő a kihívás, hanem a hangsugárzó, a fejhallgató. Erősíteni sem kell valami sokat, a lineáris átvitel, és az alacsony torzítás biztosítása sem különösen nagy probléma. Ha csak egyszerűen összelapátolod, akkor sem lőhetsz túl nagyot mellé. Csak jó fejhallgatót szerezzél, szinte minden azon múlik. (a "nagy" végerősítőknél is, csak a nagy áram miatt fellépnek még "járulékos" problémák, ezek kezelése a kihívás)
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) Pioneer válasza reloop hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
A Canamp-tól abban különbözik, hogy az invertáló bemenetét használja az OPA-nak és más munkapont beállítású. A tápellátása +-5V, amit 12V-os dugasztápból állít elő egy 7810-el és virtuális GND-vel. Az Ő elmondása szerint sokkal kisebb harmonikus torzítás érhető el, ha az invertáló bemenetet használjuk.
(#) reloop válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
A Quad405-nél merült fel, hogy miért is jó a műveleti erősítő invertáló üzemmódja. A differenciálerősítőnek nem kell közös-módusú elnyomást végeznie.
Magam is épp ilyet fabrikálok.

Füles_3.gif
    
(#) kolko válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Én ezt másképpen élem meg. A FiiO E10-ben az AD8397 opamp van, gondoltam ez elég lesz. Van ahol dícsérik ezt is. Arra mindenképpen elég volt, hogy megszabadultam a PC zajától hála a külső USB-s DAC-nak. Isten fizesse meg. Viszont ebben a FiiO építette környezetben ez a műveleti erősítő az alig 10eFt-os intraaurális fülhallgatóm (32 ohm) és a hatszorennyibe kerülő magas érzékenységű fejhallgatóm (68 ohm) között akkor mutat különbséget hallhatóan, ha a FiiO-t low erősítésbe kapcsolva dugod be a 68 ohmos fejhallgatót is és feltekered a hangerőt 4,5-5-re a 8-ból (VLC 50%-on, master 100%-on). Ott kezd el élni a fejhallgató és válik hallhatóan részletgazdagabbá a mélytartomány az intraaurális torzításához képest, de azt megalázó szinten részletesebb. Rájössz, hogy az csak torzít meg búg és persze minden máson is hallható különbség, de a fejhallgató magas érzékenysége miatt hiába 68 ohm-os ez a hangerő akármilyen élvezetes lenne is a hangkép szempontjából tartósan már nem kellemes. Túl hangos. Halkan viszont olyan gyenge, hogy sehol semmi kategóriaváltást éreztető különbség nincs a két füles között. Persze ez így nem igaz, de messze nem hallasz annyit, ami a hatszoros árat indokolhatná. Semmi, amire azonnal azt mondanád vakon, hogy a kukába az intraaurális fülhallgatóval. Tehát ha azt nézzük, hogy nem is egy kategóriányi különbség van a két driver között hanem inkább kettő, akkor a "gagyi" erősítő sikeresen leküzdötte azt, amiért a fejhallgató árában nem keveset fizettél. Egyébként a presenter készítője azt írta a prohardver fórumban az E10-re, hogy szerinte nagyon megéri az árát, itt meg a presentert ajánlották picivel feletted.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) martin96 válasza kolko hozzászólására (») Máj 17, 2014 /
 
Milyen fejhallgatód van?
(#) pucuka válasza martin96 hozzászólására (») Máj 17, 2014 / 1
 
Leírta, 32 ohmos intraaurális. Az ugyan nem tudom milyen, de az biztos, hogy nem az opamp a leggyengébb láncszem.
(#) Pioneer hozzászólása Máj 24, 2014 / 3
 
Sziasztok!
Elkezdtem építeni a Canamp clone-t. Egyéb alkatrészeken kívül még a doboz van hátra, ami feladja a leckét, mert nem ismerek senkit a megcsinálná.
Azért megmutatom meddig jutottam el és hogyan képzelem el a dobozt.
Azt el is felejtettem írni, hogy tökéletesen, zaj és brumm mentesen működik.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) Mócsing hozzászólása Máj 24, 2014 /
 
Szervusztok !
Segítségeteket szeretném kérni .
Highand TDA2030 +Záborszkyféle erősítőjét készülök megépíteni . A mester 2013.Május.19.-i hozzászólásában közölte a bekötési rajzát . A bemeneten 5kOhmos potmétert látok .
Ha jól tudom a CD lejátszó kimeneti impedanciája 10kOhm ,nem lesz ebből probléma ?
A másik ,eddig csak 4,7kOhmos potmétert láttam .
(#) Pioneer válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Kevesellem én is azt az 5Kohm-ot. Nyugodtan tehetsz bele 10, akár 22kohm-osat is.
(#) Mócsing válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Köszönöm !
Én is a 22k-val szimpatizálok .
(#) reloop válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Szia! Kattints a hozzászólás fejléc elején lévő kettőskeresztere, akkor be tudod azt linkelni.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) pucuka válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Egyébként kizárt dolog, hogy 10 kohm legyen a kimeneti impedanciája. Akkor szinte semmit se lehetne rákötni. Viszont a bemeneti impedanciája lehet ennyi.
Az 5k, és a 4,7k gyakorlatilag ugyanannyi. (lehet, hogy pont ilyen volt a rajzeszköztárban)
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) Mócsing válasza reloop hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Ez lenne az.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) Mócsing válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Szerintem nem probléma a 10k kimeneti impedancia ,csak hasonló vagy nagyobbal kell terhelni . Többiek véleménye ?
(#) reloop válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
A potenciométer értékével nem lőnek nyulat, a gyakorlatban mindent szívfájdalom nélkül összedugdosunk egymással és szólnak is azok elfogadhatóan.
A túl nagy értékű poti nem nyomja el kellően a jelkábelek által összeszedett zajt, a túl alacsony pedig erősen leosztja a forrásjelet. A 10k-s biztosan jó lesz.
Hangkártya kimenethez, ami akár 32 ohm-mal is terhelhető, lenne indokolt alacsonyabb értéket választani.
(#) pucuka válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Biztos probléma a 10 kohmos kimenet, egy árnyékolt kábel méterenkénti kapacitása akár 100 pF körüli is lehet. Semmi magas nem jönne át rajta.
A legnagyobb impedanciás fejhallgató 1 - 2 Kohm körüli, még azt sem lenne képes meghajtani.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) Pioneer válasza Mócsing hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
Amúgy utánanéztem, egy átlag CD lejátszó kimeneti impedanciája 1kohm vagy kevesebb.
(#) Mócsing hozzászólása Máj 24, 2014 /
 
A feszültségkimenetről nem is lehet hallgatót meghajtani .

Akkor rosszul emlékeztem a kimeneti impedanciára ,jó hogy utánaolvastál .
(#) Mócsing hozzászólása Máj 24, 2014 /
 
Köszönöm fiúk !
Akkor maradok a 10 k-nál .
(#) Mócsing hozzászólása Máj 28, 2014 /
 
Lenne egy újabb elvi kérdésem .
Ha 1k a CD lejátszó kimeneti impedanciája , mekkora a minimális ellenállás amivel terhelhető ?
Következő: »»   68 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem