Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földelt kimenetű erősítők
 
Témaindító: Alkotó, idő: Nov 22, 2019
Lapozás: OK   8 / 8
(#) Ge Lee válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
A trafó alulgerjesztésének annyi előnye van (ami itt semmi előnyt nem jelent), hogy kisebb lesz az üresjárati áramfelvétele, illetve arányosan kevésbé lesz terhelhető, mivel több lesz a primer menetszám, aminek nagyobb ellenállása is van. Jelen esetben gondolom minimális alulgerjesztésről van szó, a durva az pedig olyan, amikor mondjuk egy 230V-ra készült trafót csak 110V-ról üzemeltetsz.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Az alulgerjesztés célja, hogy minimális legyen a túlgerjesztődés esélye. Pl. a hálózati feszültség ingadozása miatt.
A mértéke befolyásolható, jellemzően 3-5 %.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 7, 2020 / 1
 
A normál gerjesztésű trafó sosem tud túlgerjedni, ugyanis benne van abban a fesztűrésben. Sosem találkoztam még olyannal, hogy a régi, 220V-ra készült toroidokkal bármi baj lett volna 235V-on. Baj akkor van velük ha elmászik a hálózat közepe, de egyrészt azon az alulgerjesztés sem segít, másrészt tökéletes orvosság rá a DC blokkoló. Hifisták már sok éve be sem építenek toroidot DC blokkoló nélkül.
(#) Gery78 válasza tothbela hozzászólására (») Márc 7, 2020 /
 
Köszi szépen az elismerést, sokat jelent nekem! Igen, Karesz is így csinálja meg a készülékeit, Tőle lestem el ezt a dobozkészítési megoldást. Szerintem nagyon praktikus, és jól szerelhető készüléket tesz lehetővé ez a megoldás, és mellette még masszív, erős szerkezet építhető vele. Bár azt meg kell hagyni, hogy sokat kell vele dolgozni, viszont megéri.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu