Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földelt kimenetű erősítők
Lapozás: OK   15 / 15
(#) fityiszkukac hozzászólása Okt 5, 2020 /
 
Sziasztok

Jól érem hogy ehhez a kapcsoláshoz előerősítő szükséges ? Mekkora jellel lehet teljesen kivezérelni ? Ha kell előerősítő, tudnátok ajánlani egy megfelelő kapcsolást ?
Nincs több kérdésem
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Karesz 50 válasza fityiszkukac hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Szia!
Nem szükséges hozzá előerősítő, de azzal általában szebben szól mintha csak egy "sima potival" szabályoznánk a hangerőt. De első lépésben az egyszerűség kedvéért célszerű így kipróbálni, aztán a későbbiekben lehet valami impedancia illesztő fokozatot fabrikálni a hangerő szabályzó után.
1.4 Veff kell a teljes kivezérléshez.
(#) TAttila77 válasza fityiszkukac hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Nem kell hozzá, ha nem akarsz. Én sem használok előfokot. Nem is vagyok híve. Nekem megfelelő az erősítése. Ha szeretnél, építhet az hozzá, de nem feltétlen igényli.
(#) Gery78 hozzászólása Nov 2, 2020 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy BEAG APT100-as hálózati trafója jó lenne ehhez az erősítőhöz? 2x39V-ot ad le, és 300W-os a teljesítménye.
(#) Karesz 50 válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Szia!
56V tápfesznél 27W/8Ohm lesz a kimeneti teljesítmény, ha ez elég, akkor használható hozzá ez a trafó is. (Feltételezem 2x39VAC a trafó szekunder feszültsége.)
(#) Gery78 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Szia Karesz!
Köszi szépen a választ, szerintem elég lesz 27W teljesítmény. Igen a szekunder feszültsége 2x39VAC.
(#) Karesz 50 hozzászólása Márc 6, 2022 / 1
 
A múltkori FET méregetésnél jutott eszembe, hogy anno megmértem a földelt kimenetű nyugalmi áram stabilitását. Most meg a földelt kimenetűről jutott eszembe, hogy nem tettem ki.
Reaktív terhelésen (hangsugázóval) és zenei jellel mérve ilyen.
És ezt tartja minden körülmények között - hóban, napsütésben, reggel, este, hidegen, melegen.
(#) reloop válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
Szia! Úgy emlékszem a nyugalmi áram a kapcsolásodban nem feszültség, hanem áramgenerátoros és ha valami elvinné az a BC tranyó hőmérséklete, de a diff. erősítő kialakítás miatt jól kompenzált. Legalábbis ezzel nyugtattam magam, hogy sikerült valamit megértenem a működéséből.
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
Igen, a diff. erősítők vannak "félrebillentve" és nullátmeneteknél az áramfigyelő ellenálláson eső feszültséget "figyelik". Egymással szembefordítva és összeragasztva vannak beültetve.
(#) reloop válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 6, 2022 /
 
Patent.
(#) nandika76 hozzászólása Szept 5, 2022 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, kérésem.
Szeretnék ehhez a kapcsoláshoz clip áramkőrt építeni. Kérdés, hogy https://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=164249 ez a kapcsolás használható-e ebben a formában, persze átszámolt alkatrészértékekkel?
Köszönöm
(#) reloop válasza nandika76 hozzászólására (») Szept 5, 2022 /
 
Szia! Azon erősítőknél, ahol az átfogó visszacsatoláson belül műveleti erősítő található, egyszerűbbnek tűnik annak a megfutását detektálni, mert az csak egy graeztből egy ellenállásból és egy LED-ből áll.
A belinkelt kapcsolás földelt kimenetű erősítőnél az alábbiak szerint köthető be: a dióda kerül a testre és a klip áramkör testpontja a telepközépre.
(#) Karesz 50 hozzászólása Ápr 25, 2024 /
 
Tegnap játszásiból kipróbáltam az "új" brumm-mentes szinuszjel generátort a földelt kimenetűn (ez volt kéznél). A páratlan harmonikusok megnövekedett jelenlétét az okozza, hogy lezár a differenciál erősítő. Ha ezt valahogy sikerülne kiküszöbölni, egész jó kis végfok lenne ez.
6.5 Ohm terhelésen 62 W-nál klippelt.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
A Technics SU-V8 is ezt az elvet követte. Régebben volt is szó róla, hogy a kvázi "A" osztályú beállítás az egyik megoldás a torzítás csökkentésére. Ha jól emlékszem, germánium jel diódákkal oldották meg az előfeszítést, mert annak nem volt olyan meredek a nyitófeszültség átmenete.

Most a kérdés az, hogy a végtranzisztorok, vagy a diódás előfeszítő áramkör tud gyorsabban feléledni a zéró áramú állapotból. Ha mondjuk a diódás fokozat tízszer gyorsabban feléled, akkor saccra 20dB javulás várható. Természetesen ezt a nonlinearitást a visszacsatolásnak ki kell javítani.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 25, 2024 / 1
 
Nyilván látod, hogy a dióda+fesz.gen a 4.7 és 5.6V-os Zenereket helyettesíti. (Azóta már rájöttem, hogy az MMBZ sorozatú Zenerek nem viselkednek feszültséggenerátorként a CM-ben). Szerintem azt is látod, hogy a Zenerek a záróirányú Ugs feszültséget növelik meg. Valamivel kevesebb áramot kell belepumpálni Cgs+Cgd kapacitásokba ahhoz, hogy kinyissanak a végfetek.
Ez csak félmegoldás, de valamelyest gyorsult és némi javulást hozott a hangzásban is. Nem tudtam semmi jót kitalálni a diff erősítő helyett. Bandi barátom szerint a félhullámú végfok hangja jobb, mint a földelt kimenetűé, de az se lett befejezve... annál is végfet bekapcsolási tranziensproblémák vannak.
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /
 
Ez volt a félhullámú végfok (ha netán valakit érdekel). Majd ha befejezem a Burgumot és már nagyon unatkozok, mindkét kapcsolást előszedem újra, hátha lehet velük még kezdeni valamit.
A félhullámúba valami "villámgyors" kapcsoló FET kellene alulra, amik ma már léteznek és nem elérhetetlenek.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 26, 2024 / 1
 
Tegnap nyomkodtam egy kicsit a szimulátort kevés eredménnyel. Néhány régi kapcsolást átalakítottam úgy, hogy ne zárjanak le a végfetek. A gate áramok cirádáit valóban le lehet csökkenteni, ezzel együtt valószínűleg a "Fetes hangot" is.
Nem volt ez a munkaponti beállítás az ördögtől való, lehet benne még valami.
Ha lesz egy kis időm, kellene foglalkoznom velük egy kicsit. Persze nem lesz.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /
 
Ennél egyébként mi a koncepció fő célja? Mi az elvárás ezzel kapcsolatban? Hatásfok javítás? Vagy a hangra tudhat valamit amit más nem? Amúgy érdekes megoldás.
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 26, 2024 /
 
Úgy emlékszem a gyakorlatban is építettél ilyen végfokot, az megvan még, szoktad hallgatni? Változott a véleményed az akkor tesztekhez képest?
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Ápr 27, 2024 /
 
Az eredeti elképzelés (a koncepció fő célja) a P- és N csatornás MOSFET-ek aszimmetriájából adódó különbség kizárása volt. Ez egy olyan "H" híd ahol az alsó fetek kapcsolóüzemben dolgoznak - az elmélet szerint - ez volt az alapötlet. Ha a nullátmenetnél a kapcsolási időt is (közel) nullára lehetne csökkenteni, működne is... akár nulla nyugalmi árammal. A gyakorlatban egy kicsit fel kellett tolni a H híd feszültségét (8V-ra) és van némi nyugalmi áram.

Visszanézve a szimulációk keltezését, ezt 2017 őszén találtam ki és a következő év nyarán vettem elő újra és fejeztem be. Valahogy így lehetett. Nem sokat foglalkoztam az egésszel, egy ideig hallgattam a deszkamodellt, aztán kölcsön adtam Bandi barátomnak, hogy hallgassa meg (brahiból) és áttértem valami másik projektre. Én nem a polcra teszem fel a deszkamodelleket, hanem Bandi gyűjti őket. Ő egyébként egy nagyon jól képzett villamosmérnök, de nem tervez erősítőket, hanem inkább az enyéim gyűjti... hobbiból (most nála van a régi Burgum is). Ez a szürkével írt rész azért érdekes, mert azóta akármikor mentem hozzá, mindig ezt a félhullámút hallgatta. Egyik végfokom sem tetszett neki annyira, mint ez. Már áttért végre a Burgumra.

Tehát valami jól sikerült ebben a koncepcióban, de mégsem vettem elő újra azóta sem. Egyébként a hibajavító differenciál erősítő nélkül (LME49710) is teljesen szimmetrikusan működik, de azzal tisztábban szólt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2024
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem