Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földelt kimenetű erősítők
 
Témaindító: Alkotó, idő: Nov 22, 2019
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Karesz 50 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Ha az egyik féltáp kimeneti tranzisztorai mennének rövidzárba, akkor a pufferek feltöltődnek, illetve a másik oldalon kisülnek és nem folyik áram a szekunderen. Ha az összes tranzisztor megy egyszerre rövidzárba, elolvad az 0.1 Ohm-os source ellenállás (láttunk már ilyet sokszor).
Ha Graetz megy rövidzárba akkor kipukkannak a diódák és szakadás lesz, de ha mégis összeolvadnának a lábaik, akkor szétkapcsol a trafó hővédelme, vagy kiolvad a primer oldali biztosíték.
De aki ennek ellenére nem tartja biztonságosnak az erősítőt az egyszerűen tesz a szekunderkörbe egy, vagy két olvadóbiztosítékot. Ennek gondolom semmi akadálya nincs.
(#) CIROKL válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Mindenre van.magyarázat,tudnám reszletezni mi mit okoz de szerintem nem kell mert úgy is megmagyarázod .
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Idézet:
„vajon miért nincs elterjedve ez a megoldás a hifiben”


Jogos a felvetés, de én sem tudom a választ. Ha megépíted és összehasonlítod 1-2 másik erősítővel, akkor talán kiderül. Minden esetre kíváncsi leszek az eredményre...
(#) Moderátor hozzászólása Nov 23, 2019
 
Kérjük, hogy az OFF-ot mellőzzétek a fórumból, a személyes viták tisztázására pedig remek megoldás a privát üzenet.
(#) Karesz 50 hozzászólása Nov 25, 2019 /
 
Alkotó tájékoztatott, hogy a nyákok már úton vannak kis hazánk felé. A várakozás izgalmában újra végig olvastam ennek az erősítőnek a keletkezését és elszégyelltem magam. Ez csapatmunka volt, amiről emberi gyarlóságom miatt teljesen megfeledkeztem. Így utólag, szeretném megköszönni Tóth Béla lelkes és kitartó közreműködését, segítsége és tudása nélkül nem jöhetett volna létre ebben a formájában ez a kapcsolás. Highand-nak is köszönöm a visszacsatolás kialakításában nyújtott segítségét, Peter65-nek a puffermező vezetékezését és "katt"-nak sok mindent. A tervezés utolsó fázisa a panelterv megrajzolása, amit nem bízhattam értőbb kezekre, mint Alkotóéra. Neki is nagyon köszönöm a figyelmes, odaadó munkát és a sok-sok áldozatos munkaórát amit ezzel eltöltött.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 25, 2019 /
 
Mindenek előtt én is köszönöm hogy beleszólhattam, jól esett.
Felmerült mint kérdés, hogy mi az előnye egy földelt kimenetű erősítőnek.
A hátrányai azonnal látszanak, hiszen egy tápról nem járhat egy sztereó végfok, így nem váltható mi vele például egy elhalt STK IC. Ez igaz. Viszont egy előnye mindenképpen említésre méltó.
Nincs benne külön VAS fokozat. A végerősítő tranzisztorok földelt emitteres (földelt source) elrendezése miatt nagyon alacsony tápfeszültségről, elketyeg a meghajtó egység. A Karesz féle megoldás kissé összetettebb, az amolyan feszültség vezérelt áramgenerátor viszonylag nagy kimenő impedanciával. Gyakorlatilag a csöves erősítőkre jellemző pentódás jelleggel. Ebben hasonlít a VF családra, csak ott áram vezérelt áramgenerátorok dolgoznak.
(#) sdrlab válasza tothbela hozzászólására (») Nov 25, 2019 /
 
Én őszintén szólva nem vagyok meggyőzve, mitől lenne olyan nagy szám ez a fajta topológia, leszámítva a meghajtás kis feszültség szinten tartását!(Nem tévesztendő össze a kis teljesítménnyel).
Mindenesetre, ha már foglalkoztam vele valamilyen szinten, gondoltam kicsit átgyúrom..., egytáposra, és kigyomláltam belőle a számomra feleslegesnek tűnő alkatrészeket is. Mivel ez így már csak elvében hasonló a Karesz változatára, inkább az eredeti topikba tenném fel, nem ide.
Valamint rajzoltam egy hasonlót, normál földelési elrendezéssel, hasonlóan kis meghajtó disszipációval is, de az még nem teljesen készült el. Este mindkét verziót felteszem...
(#) tothbela válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 25, 2019 /
 
Nem az első kísérlet a földelt kimenetű topológiával, sőt inkább amolyan budget erősítőnek indult. A neve is az lett. Az, hogy Karesz a hangminőség útjára terelte, az külön érték, viszont első indíttatásként a gyors után építés lebegett a szem előtt. Egy olyan erősítő, ami egy TDA vagy valami hasonló megépítési nehézségű, beállítást nem igénylő, de több tartalékkal rendelkező, hogy ne kelljen félni a tíz százalékkal nagyobb tápfesz miatt. Ez a budget dupla nagyságú táppal is bekapcsolható, nem lesz baja. De valahogy jobb lett mint aminek készült. Bízom benne, hogy nem az utolsó érdekes kapcsolás ami eljut a megépítés szintjére, mert van még a tarsolyban néhány gondolat.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Én a pincébe is tennék egy banánt, de akkor is járna a víz, ha lemászik valaki érte.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Egy jó ideig nem néztem ezt a topikot, aztán véletlenül bepillantottam. Akkor láttam, hogy egész szép nyákokat tervezett Alkotó. Tényleg jók. Örülök hogy ilyen szintre emelkedett a "pihent agy" szüleményed. Mióta ezt a földelt kimenetű izét kitaláltad, szinte csak földelt kimenetben gondolkodom.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Köszönjük, hogy benéztél hozzánk
Igen... szépen megtervezte Alkotó.
Hirtelen elég sokan elkezdtek földelt kimenetben gondolkodni, legalább ennyi értelme volt az egésznek. (Már a PWM technológiába is betette az ellenség keze a lábát.)
Mi pedig kitartóan várjuk a nyákok megérkezését...
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 2, 2019 /
 
Sajnos nincs a szimulátorban laterális fet, így valami hibridet szimuláltam ahol kapcsolófet, feszültség generátor, meg ellenállások segítségével próbálom realizálni valamiképpen. Csábító hogy a source elektród és ezzel együtt a tokozás kerülhet direkt a gnd-re. Maradt még pár darab, jó lenne felhasználni.
Valóban megfertőzted a "fődelt" kimenetűvel a világot.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu