Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm szépen a segítséget és a jó tanácsokat is .
Sziasztok beszereztem egy DS 1820 szenzort de nem tudom rábírni a hőmérséklet mérésére , az alábbi progival folyamatosan -1 mutat .Tudna valaki segíteni vagy tanácsot adni?
Bakman kolégát keresd ez ügyben ő segített nekem is.
Még annyi hogy milyen frekin megy illetve megvan e a felhúzó ellenálás? A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
Valószínűleg kevesebb, mint 8 MHz-en megy a kontroller, vagy az órajel és a Chip konfigurációjában megadott frekvencia nem egyezik.
Sziasztok! Most lehet hogy egy buta kérdést rakok fel, de egy közös anosos 7 szegmenses led kijelzőhöz a müködtető lábhoz NPN vagy PNP tranzisztor kell? Mert mindketöt láttam.
NPN a szegmensekhez, PNP a közös anódhoz. Utóbbi csak akkor kell, ha több kijelzőt hajtasz mátrixban.
Köszi, de akkor még mindig nem értek valamit. Csináltam egy visszaszámlálót ami 2x7 segmenses kijelzöt hajt meg. A Picre rávan kötve a 7 szegmens "együtt a két digit" mindegyiknél 180 ohmos ellenállás van. Ha berakok egy BC212 tranyot a közös anodhoz akkor ha fut a program akkor halványan bele villognak a törölt szegmensek. De ha BC182 van a helyén akkor csak azok világitanak amiknek kell. Akkor valamit rosszul csinálok?
![]()
Erre nem lehet egyértelműen válaszolni, a kapcsolástól és a vezérléstől függ, mármint jól használod-e együtt a kettőt.
Ha semmin nem változtatsz, csak a tranyókat cserélgeted akkor az nem elhanyagolható, hogy az egyik PNP a másik NPN.
Hát szerintem is valamit elktöttem. Sajna benthagytam melóhelyen igy csak hétfön tudom megnézni. Köszönöm a segitséget
Sziasztok! Elkészült a művem.
![]()
rajzold le mit hogy kötöttél be, mert nem látja senki csak te.
Tessék itt egy kép a bekötésről. Bár amit le írtam hogy van bekötve.
Szia! Igen közbe azt néztem hogy a pic miként vezérli. Tehát akkor nekem a npn-es tranzisztor a tökéletes. Mert hogy igy müködik jól. Amogy mi a véleményed a progimról. Te egy nagy szakivagy ebbe.
![]()
Aalpvetően jó, nincsenek benne szarvashibák. Amit én másként csinálnék:
A led7seg makrót nem szoktam használni, de lehet, hogy a "ClearDigit" parancs elhagyható, ha közvetlen utána egy új parancsot küldesz ki. Jó, ha a program némi késleltetéssel kezdődik, legalábbis ott ahol ez megengedett, nem kritikus a gyors indulás. A program elején adsz a változóknak értéket. Ezt egy lépésben, a változó létrehozásakor meg lehet tenni. Chip konfigurációjában az analóg képes Port B lábak analógként működnek. Ez szándékos? A képen már átállítottam digitálisra. Timer2-vel lehet egész frekvenciás megszakításokat generálni, ezáltal pontosabb órát készíteni. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
Szia! Ez megnyugtató hogy nincs szarvas hiba.
![]() A változonak a megadása feltünt de aztán el is felejtödött. A timer2- nél nálam a rolloverbe nincsenek nálam ilyen számok pl:128, 256 stb Igazábol igy is kevesebb mint 3 másotpercet siet 10 perc alatt. Az itt böven belefér. Köszönöm a segitséget
Egy kis egyszerűsítés. És szerintem nem kell a digit és a digit1 makróból se 2.
A rollover értéke szabadon módosítható, amit ki lehet választani, az csak pár példa. Belekattintasz, majd beírod az értéket.
Ezt a nem kis memóriapazarlást (RAM, ROM) páran megemlítették már a Matrix fórumán...
![]()
Sziasztok
Meg nézné valaki hogy miért nem mér a DS, hanem csk össze vissza értékeket ad. A kijelzett értékek: 4095, 2071,6161 de a 4095 illetve a 2071 a leg sürübben előforduló. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Megfogadtam mindenki tanácsát. Viszont lenne még egy kérdésem. Azt hogy lehet megcsinálni hogy amikor az időt állítom be akkor az első számjegy villogjon. Mert valahogy ez nem igazán akart összejönni. Most ugy oldottam meg hogy gyorsan vibbrál mindkét számjegy. Igy is jó lenne de az a lehetöség is érdekelne.
Szia!
Csinálsz egy változót amit a timerben beállított időközönként változtatod 0 és 1 értékekre, ezzel a változóval egy ha elágazásban a kijelzőn megjelenő karaktert vagy kiírod vagy elrejted.
Akkor akár ez is jó lehet? x itt fél másodperc.
Sziasztok ,tudna valaki segíteni ebben a témában egy ds 1821 szenzorral próbálkozom de a próbapanelon mindig csak -1 mutat, a proteusban tudom szimulálni . Elküldők egy flowcode és egy proteus files . Tudnátok segíteni.
Tippeket adnék, konkrét hibát nem találtam:
Járasd 16 MHz-en a kontrollert. Az "egeszds" változó UINT típusú, miközben negatívba is mehet. A fő ciklus a Main makróban az RX_Int -tel kezdődik, tedd ki a ciklus elé. Ha egyszer engedélyezed, nem kell többször, talán galibát is okozhat. "gettemp" makróban felesleges a késletetés, a "DS1820_start_conversion" makró addig nem ér véget, amíg a szenzor el nem készül. Ez kb. 750 ms, vagy hiba esetén 1 s. Ha nem hazsnálod, a Low Voltage Programming opciót kapcsold ki.
Tudnál valahogy segíteni ? Én azt olvastam , hogy föl kell címezni ezt az eszközt . nekem Ds 18 20 van a próbapanelon .
Ha DS1820-ad van, ne DS1821-et írj, eléggé különbözik a kettő. Az adatvezeték és a +5V között van ellenállás (4,7 kOhm)?
Igen van egy 4,7 K ellenállás. Letöltöm neked a proteus és a flowcode file -eket is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |