Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   345 / 360
(#) Georgee válasza niedziela hozzászólására (») Aug 7, 2021 /
 
Ami most fut arról van dupla biztonsági mentésem (ezeket nem szoktam módosítani illetve felülírni sem, minden egyes új verziót új mappába mentek). Megnyitom, nem nyúlok hozzá, mentés másként más mappába. Onnantól nem indul el az eszközön amit mentés másként-el mentettem. Viszont amiről megnyitottam amellett van a .hex az aznap lett mellé mentve, amikor befejeztem a projektet, azóta nem lett piszkálva. Most elővettem egy egy másik verziót is, amit ha betöltök lefut de ugyanez mentés máskénttel megint nem történik semmi. Ezért nem értem, hogy az eredetit, ha módosítás nélkül is lefordítom, akkor nem történik semmi. Illetve a fájlokon az utolsó módosítás is látszik, hogy 20191011 a hex és az FCF is.
(#) Georgee válasza niedziela hozzászólására (») Aug 7, 2021 /
 
Úgy néz ki megoldódott. A sokadik mentés másként és nem módosítom, fordítás .hex-be után most működik. Lehet az adathordozó lesz a hunyó.
(#) niedziela válasza Georgee hozzászólására (») Aug 7, 2021 /
 
Azt te látod.
(#) Bakman válasza Georgee hozzászólására (») Aug 7, 2021 /
 
Nézz bele a generált C fájlokba, azokban szerepel egy verziószám. Akkor szokott a Flowcode ilyet csinálni, ha mentett fájlt más verzióval nyitsz meg.
(#) Baxi hozzászólása Aug 11, 2021 /
 
Hi Mesterek.
Tervben van egy panelműszer 7 Szegmenses kijelzőkkel. A kérdésem az lenne hogy az árammérő söntnek mit ajánlotok? Már mint 0R1/5W 2db párhuzamosan stb.
Terv szerint a +vref nek állítok 4,096V. Max 1-2A kell merni, feszt viszont 0-75V ig. Szóval 20-as osztással fog menni az egyik ad bemenete. Ez a terv egyenlőre. Válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2021
(#) kaqkk válasza Baxi hozzászólására (») Aug 11, 2021 /
 
Én + ref nek 5v ot ajánlanék , és egy számítást az adc hez adc*1024/1000 így az 5v éppen 1000 részre oszlik és 5mv lesz egy osztás (a további számításokkal egyszerűek) a "sönt" chunt ellenállást meg a mért áram és a feszültség értékéből kiszámolhatod itt
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2021
(#) Bakman válasza Baxi hozzászólására (») Aug 11, 2021 /
 
Vannak olyan kontrollerek, amelyekben van belső referencia feszültség. Viszonylag stabil de egy külső általában jobb. Mindkettő jóval jobb, mint a tápfeszültséget használni referenciaként.
Kis kontrollerekben többnyire 10 bites ADC lakik. A kérdés az, hogy ez a felbontás megfelel-e neked. Ha nem, másikat kell választani vagy külső ADC IC-t használni, pl. MCP3550.

Vannak precíziós söntök jó pénzért, egyszerű ellenállás felejtős. Viszont, ezek kis feszültséget adnak a kimenetükön, kelleni fog valamilyen erősítő is a rendszerbe és abból is precízebb, különben nagy hibát visz a rendszerbe ami általában hőmérsékletfüggő is. Ha az erősítő beállítható (pl. trimmer potival) vagy a programot úgy írod meg, akkor kalibrálható a rendszer. Ez utóbbi lehetőség mindenképpen ajánlott. E mellé olyan ADC-t érdemes használni, amelyiknek a negatív bemenete is ki van vezetve.
Kompromisszumos megoldás a Hall elemes árammérő. Ezeknek viszonylag zajos a kimenetük amit egy RC taggal egyszerűen lehet szűrni, cserébe a szűrés miatt viszonylag lassú a kimenet. Nagy előnye, hogy a mért áram galvanikusan el van választva és jóval kevésbé melegszik.

A lehetőségek tárháza kb. végtelen, csak a konkrét elvárásokat kell elöször tisztázni.
(#) Baxi hozzászólása Aug 14, 2021 /
 
Hi Mesterek.
Köszönöm a hozászolásokat. Most tervezem a nyákot a pic-nek/mérő "műszernek". S mivel a "labortáp amit mérni akarok alul kapcsolt/szabályzott így a közös negatív felejtős a feszültség és az áram mérés miatt.
Itt jönne a kérdésem hogy ha pic-ben az AD nem táp feszre (+5V) állítom a referencia feszültségét hanem vref adok meg a flowvba, ott visszi a negativ vref-et-is?
Illetve haloványan mintha rémlene ( valamilyen régebbi alkotásomból) hogy a flow fordítóban van valami malőr az ADC-nek a vref körül. Nem állítja át a vref-et az adcon regiszterben, jól rémlik?

kaqkk: nem igazán jön ki nekem a metek, vagy nem értem amit leírtál. A fenti kérdés miatt muszáj lesz vref-et használnom. Akkor meg már egyszerűbb égésszámokkal dolgozni.
Bakman: egyenlőre jó lesz (megpróbálom) a söntös megoldás. Amennyiben valóban sokat csalna, akkor nézek valamilyen általad említett megoldást. Mondjuk találtam ilyet. Valami ipari cuccból lett annó bontva, de a szimetrikus táp miatt ameddig nem muszáj addig hanyagolnám.
Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2021
(#) kokozo válasza Baxi hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Szia! Miért nem konvertálod át egy műveleti erősítővel az áramot olyanra amit már könnyebb megmérni? 2 egyszerű példa erre..
(#) kaqkk válasza Baxi hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Ha az ADC nek intes változót adsz akkor 1024 a változó maximális értéke , ha szorzod 1000 el és osztod 1024 el akkor a számított max érték éppen 1000 lesz amit már egyszerű kezelni .
(#) Ferkógyerek válasza Baxi hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
A flowcodeban a Vref opciónál a Vref+ beállítása biztosan nem állítja át a Vref- funkciót.
Ha jól emlékszem a VREF+ megfelelő működéséhez a PIC_CAL_ADC.c fájlban ezt kell átírni az általad használt PIC beállításai alatt
  1. if (Vref != 0)                                                                                  //assign VREF functionality
  2.                         st_bit(adcon1, VCFG0);

Az eredeti kódban az adcon0 regiszterben állítaná a VCFG0 bitet, holott az adcon1 regiszterben van. Ha a Vref- lábat is aktiválni szeretnéd, akkor ugyanitt ki kell egészíteni a
  1. st_bit(adcon1, VCFG1);

sorral a PIC_CAL_ADC.c fájlt.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2021
(#) Ferkógyerek válasza Baxi hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Ha az ADC-nek viszonylag szűk tartományt kell mérni és a legalacsonyabb feszültség nem megy le nulláig, tipikusan akku töltöttségi szint, szoktam alkalmazni a változás felerősítése helyett az ADC méréstartományának szűkítését. A Vref+-nak valamilyen referencia feszültségforrást, a Vref--nak pedig a referenciából ellenállással leosztott értéket. Pl: Vref+ 3V Vref- 1V, ekkor ezt a 2V-os különbséget fogja 1024-részre felosztani a 10bites ADC.
(#) Bakman válasza Baxi hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Jól rémlik. Milyen kontrollert szeretnél használni? Ha kell, írok egy példát hozzá neked.

Mit értesz negatív Vref alatt? A referenciafeszültség általában minimum 1.8 V, maximum a kontroller tápfeszültsége lehet, negatív feszültségű nem lehet. A minimumot így kell érteni: Vref = (Vref+) - (Vref-). Célszerű 4.096 V-os referenciát használni, így egy bit (10 bites felbontás mellett) 4 mV ha a Vref- = 0, illetve úgy beállítani a referencia feszültséget, hogy a maximálisan mért érték a Vref+ közelébe essen.
(#) Baxi válasza Bakman hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Sziasztok, lassan de haladok.
Érdekesség hogy a adcon1-et állítja a pic_cal_adc.c fájlban a 18f4520 alatt, viszont egyáltalán nem reagál a vref állításra a kijelzett "érték" Még csak a "fesz" része működik nagyjából, (van mit szegelni még rajta). A vref+ bemeneten teszi a dolgát a TL431, azaz szépen állítható. Verzió a 5.5.2.1 van fent.
Felrakom hogy miből meg mit stb.....
Segítséget előre is köszönöm
(#) Bakman válasza Baxi hozzászólására (») Aug 24, 2021 /
 
Az ADC nem a legsikerültebb makró a programban, érdemes megtanulni C kódokkal használni. Mellékletben egy lehetséges megoldás.

fesz.fcf
    
(#) kaqkk hozzászólása Aug 26, 2021 /
 
Két egymástól 180 fokban eltolt PWM re volna szükségem kb25-60Khz ig de az istenért sem tudom az eltolást megcsinálni a két kimenet közt . Volna valakinek ötlete erre ?
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2021
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
A legegyszerűbb módszer az, hogy olyan kontrollert választasz amiben van fél-híd meghajtó (ECCP Half-bridge). Ehhez a modulhoz tartozó C kódokat is érdemes megtanulni mert a Flowcode ismerete ilyen téren is hiányos. Lásd melléklet.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Aug 27, 2021 /
 
Köszönöm ! Nagyon tetszik az egyszerűsége csak még egy kérdés : A frekvenciát hol -hogyan tudom állítani ?
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
A cél megvan, 25 - 60 kHz. Az már nincs, milyen felbontással akarsz elérni 60 kHz-ig, jelen felállásban ez 48 lépés. Ha kevés, növelni kell az órajelet. 16 MHz mellett már 94 lépést lehet megvalósítani.
32 MHz-es órajel mellett növekszik a lépések száma de a frekvenciaváltáshoz több regiszter is írni kell (T2CON, PR2, CCPR1L, CCP1CON<5:4>).

Az alavető érték a kontroller órajele. Ettől függ, hogy a Timer2 periódus regisztere (PR2) és az előosztója (Prescaler) állítgatásával milyen PWM frekvenciát tudsz előállítani. Pl. PIC12F1840, 8 MHz-es órajel esetén a legalacsonyabb PWM frekvencia kb. 122 Hz, a legmagasabb 2 MHz. Igaz, utóbbi esetén a kitöltés már csak 0, 25, 50, 75 és 100 % lehet, nincs köztes lépés.

A kitöltési tényező felbontása függ a periódus regisztertől. Pl. 50 %-os kitöltésű PWM-hez, PR2=100 érték mellett a kitöltési tényezőt 202-re, PR2=50 esetén 102-re kell állítani. Magyarán ha frekvenciát váltasz és szeretnéd megtartani az előző kitöltési tényezőt, akkor a CCPR1L regisztert és a CCP1CON regiszter 5-4 bitjeit is át kell írni.

Az adatlapban benne vannak a képletek, mit hogyan kell számolni de online is elintézhető a dolog, pl.: PIC PWM Calculator & Code Generator, PIC PWM Register Calculator,
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Aug 28, 2021 /
 
Hálám örökké üldözni fog !
(#) bubuszoft hozzászólása Aug 29, 2021 /
 
Sziasztok.

Rég foglalkoztam már Pic-el flow-ban, és egy kis segítséget kérnék, hogy jól gondolom-e a dolgokat. Egy alkony kapcsolós időzítőt készítenék (alkonykapcsolós mozgásérzékelőt egész pontosan). A mozgásérzékelő megvan, egy relé koncaktot ad. Az időzítő potméterrel állítható, az megvan. Az alkony kapcsoló ami pár kérdésem lenne. A fény érzékelő az egy ellenállás? Mert ha igen én úgy gondoltam ráraknék egy 5 voltot az egyik oldalára, a másikat a Pic analóg bemenetére. Egy potira ráküldenék öt voltot, és azt a Pic második analóg bemenetére. Pic-el figyelném, és ha megegyezik, vagy alatta van az an1 az an2 hoz akkor engedi működni az időzítőt, ha persze kap jelet a mozgásérzékelőtől. Jó az elgondolás? Köszönöm előre is.
(#) Bakman válasza bubuszoft hozzászólására (») Aug 29, 2021 /
 
Jól gondolod de az LDR mellé kelleni fog egy ellenállás is, lásd melléklet.
(#) bubuszoft válasza Bakman hozzászólására (») Aug 29, 2021 /
 
Ha kiemelem az R1 ellenállást, akkor lebeghet is a láb, azért alkalmazzuk?
Köszönöm szépen.
(#) Bakman válasza bubuszoft hozzászólására (») Aug 29, 2021 /
 
Nem lebegni fog, hanem folyamatosan 5 V-ot fog kapni a bemenet, az ADC mindig a maximális értéket fogja mérni.
(#) bubuszoft hozzászólása Szept 10, 2021 /
 
Sziasztok.
Hidroforhoz szerettnék egy digitális nyomáskapcsolót építeni. De itt meg is állt a tudomány, mert nem tudom, hogy milyen nyomásérzékelőt lehet alkalmazni, az pontosan hogy működik. Találkoztatok esettleg ilyen kapcsolással? Tudom, hogy Tyintyangból lehet venni, de az a gondom vele, hogy már a második adta meg magát, persze jól be van műgyantával öntve, hogy még vélettlenül se lehessen ötleteket szerezni
(#) niedziela válasza bubuszoft hozzászólására (») Szept 10, 2021 /
 
Az analog nyomáskapcsolók jobbak.
(#) bubuszoft válasza niedziela hozzászólására (») Szept 10, 2021 /
 
1 évet bírtak azok is
(#) Bakman válasza bubuszoft hozzászólására (») Szept 10, 2021 /
 
Marquardt 2666.3101. Olcsó, megbízható. Az adatlapjában benne van a képlet, ami alapján lehet számolni, mekkora feszültséghez mekkora nyomás tartozik.
(#) niedziela válasza bubuszoft hozzászólására (») Szept 10, 2021 /
 
Nyomáskapcsoló 1

Nyomáskapcsoló 2

4-5 éves házi vízműveken minden elromlik kivétel a kapcsoló.
(#) Horváth P Tamás hozzászólása Szept 10, 2021 /
 
Sziasztok , tudna valaki segíteni abban , hogy a Flowcode nem hajlandó lefordítani még ezt a progit sem.Ezt írja: A Flowcode nem tudja lefordítani C kódra a folyamatábrát, a következő hibák miatt:
Ha a folyamatábra tartalmaz C kódot, kérem vizsgálja át alaposan. Ha a folyamatábra nem tartalmaz C kódot, vagy nem talált benne hibát, kérjen technikai támogatást

Help.fcf
    
Következő: »»   345 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem