Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszám mérés, optikai úton
Lapozás: OK   2 / 4
(#) boldivi válasza pleso76 hozzászólására (») Jan 3, 2010 / 1
 
Szia!

Tényleg nem erőltetni akarom, de szerintem ehhez is jó amit fentebb csatoltam.
(#) waterbear válasza boldivi hozzászólására (») Jan 7, 2010 /
 
Boldivi! Tiéd a pont
Elnézést, de jópár napja nem jártam fenn, ünnepek meg minden, de nagyon tetszik az ötlet és amint írod, már gyakorlatban is bizonyított. Ki is próbálom, csak az a kérdés, hogy mi volt - van a PIC-ben, megvan még vagy ki tudod olvasni a hex-et belőle? Igazán úgy érne valamit... Akkor van értelme a nyomtatott áramkört kibogarászni és beszerezni az MPC602-t Vagy szerinted egy síma műveleti erősítő is megfelel helyette ha nem kell a többi szolgáltatása az MPC602-nek? ez esetben is a PIC programja azért kincset ér!
(#) boldivi válasza waterbear hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Gondoltam könnyen megírható a uC programja.
(#) boldivi válasza boldivi hozzászólására (») Jan 8, 2010 /
 
Azért az src-ket fordítsátok le, bár valószínűleg az objektek szinkronban vannak velük.
Az RPM2-t ajánlom, úgy tudom az van az enyémben - illetve már a haveroméban.
Az RPM_DIGI egy régi PC házból kitermelhető LED kijelzőt működtet. Az a lényeg, hogy az "a"-"g" kivezetései össze legyenek kötve minden digitnél.

Inkább a forrás informatív, mert belőle kiderül, hogy mit működtet és mit melyik lábra kell kötni. PIC16F84 adatlap legyen kéznél.

Észrevehető, hogy a forrásban vannak felesleges szubrutinok, ezek egy előző fejlesztésből maradtak benne... Törölhetők. Ha kérdés van és tudok, segítek.

Köszönöm a pontot!
(#) Mezoas válasza boldivi hozzászólására (») Jan 8, 2010 / 1
 
Az egyszerűség kedvéért itt van egy komplett kidolgozott fordmérő. Erre rá lehet kötni a fotoellenállásos babrát.
A kijelzés x100 rpm-ben történik.
A mű Philip Sun munkája.
A TACHO.asm 16F84-hez, a TACHO_16F628.hex pedig 628-as PIC-hez van (ezt én írtam át).
(#) waterbear válasza Mezoas hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Köszi Boldivi! Így már lehet kezdeni a bogarászást
(#) boldivi válasza waterbear hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 

Sok sikert!
(#) punkkazy hozzászólása Okt 18, 2011 /
 
Üdv!
Adott egy merevlemez lemeze, amelynek a fordulatszámát kell mérni. A lemez kb. 20-22 ezer fordulat/perccel foroghat. Erős motor van rajta, a meghajtó szét van szerelve, tehát a lemez hozzáférhető (nem kell azzal foglalkozni, hogy közben a meghajtó működjön is). A motor sajnos már nem tud 18 ezernél nagyobb fordulatszámot mérni.

Arra gondoltam, hogy a lemez egyik felét befesthetném valamilyen fekete színnel, azután valamilyen optikai módszerrel megvilágítanám a lemezt, detektálnám a visszaverődő sugarakat, majd egy számlálóval számolnám a fordulatot. A polírozott fémfelület visszaverné a sugarakat, míg a festett lemezfél elnyelné. Ez így megvalósítható terv, vagy van erre más megoldás is?
(#) kobold válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Működhet, ha az opto bírja követni. Én inkább attól tartok, hogy a festékréteg miatt kiegyensúlyozatlan lesz, és ez 350 1/s környékén már elég rendes vibrációt okozhat (természetesen ez függ attól is, hol lesznek rezonanciapontok).
Én lehet, hogy inkább karctűvel készítenék a lemezbe néhány átlót, aztán vizes, nagyon finom polírpapírral lesorjáznám. A tömeg így szinte nem változna, és egy reflexiós opto érzékelhetné az árkokat.
(#) punkkazy válasza kobold hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Értem. Ez egy jó ötlet. Annyit még tudsz segíteni, hogy EZ a reflexiós opto tudná érzékelni az árkot? Esetleg egy kis irányt mutatni milyen meghajtás kell ennek az alkatrésznek? Persze, tudom, a gúgli segít.
(#) kobold válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Néha kihagy az agyam, vagy nem tudom, miért írok ekkora baromságokat...
Szóval, karc helyett megteszi pl. lakkfilccel húzott csík is, de előfordulhat, hogy a vinyó lemezére csak előzetes polírozást követően lehet rajzolni (az alkoholos filc sem fog rá rendesen).
Ennek az optónak nem szaturált módban (ilyenkor a leggyorsabbak) 60 us kell a jel fel- és lefutásához összesen. Maradva a 350 1/s fordulatszámnál, ez azt jelenti, hogy kb. 8°-os körcikkekben válthatják egymást a tükröző - elnyelő felületek, azaz sem a karc, sem egy egyszerű vonal nem elég ahhoz, hogy határozottan állapotot váltson a szenzor.
Lehet, hogy a végén mégiscsak festés lesz belőle...
(#) Medve válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Hello, én ezzel a kapcsolással csináltam, igaz, nem ekkora fordulatszámra. A nagy fordulaszámhoz a P3-mal rövid impulzusokat kell beállítani. Ha nem lehet, akkor vedd le az impulzusokat a C2-ről. SZerintem is az alkoholos, vagy a lakkfilc lehet a megoldás, de a tárcsára szektor alakban, 180 fokban felvíve, a szenzor érzékelési szélességének megfelelően, a középponthoz közel. Ott nem lesz nagy hatása a kiegyensúlyozottságra.
(#) laacika hozzászólása Szept 16, 2013 /
 
Sziasztok.4 szegmenses fordulatszám mérőt mennyiből lehetne kihozni? 220-as villanymotor fordulatát szeretném vele mérni,pontosabban egy tengely fordulatát.Köszönöm válaszaitokat.
(#) kaqkk válasza laacika hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Nézd meg a villanymotor adattábláját és megtudod a fordulatszámát , és egy kérdést csak egy témába tegyél fel !
(#) laacika válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
*
Idézem magam "pontosabban egy tengely fordulatát"
Arra nem gondoltál hogy az a tengely amit mérni szeretnék az változó fordulatszámú??

Rendben megértettem,egy kérdést csak egy témába teszek fel,nem tudom miért baj ha 3 topik is foglalkozik a fordulatszám méréssel és felteszem a kérdést mind háromban.
Nem birja a szervere ennek az oldalnak a pár bájtos,megabájtos kérdésemet?

Köszönöm válaszod,tisztelettel:Barta László.

Nem kolléga nem a szerver nem bírja, hanem a SZABÁLYZAT! Az pedig terád is vonatkozik! A nem kívánt rész törölve!
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
(#) kaqkk válasza laacika hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
A legtöbb 230V os motor fix fordulatszámra van tekercselve ,ezért "mertem " azt írni hogy....
(#) pucuka válasza laacika hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Egy tengely fordulatszámát optikai úton megmérheted, egy CNY70 reflexiós optokapuval, mint érzékelővel, és egy utána kötött frekvencia mérővel.
Ha a tengelyre felfestesz egy fehér csíkot, a reflexiós optokapu tranzisztora minden körülfordulásnál ad egy impulzust. Ennek a frekvenciáját egy frekvencia mérővel megméred, és megszorzod 60 -al, megkapod a percenkénti fordulatot.
(#) laacika válasza pucuka hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Szia.

Köszi válaszod,nekem valami olyasmi kellene amit el tudok késziteni,tehát nem bonyolult,mondjuk egy alkatrész lista és egy nyákterv,na meg persze olyan kellene amit nem kell szorozgatni hanem a tényleges percenkénti fordulatot ki irja egy 4 szegmenses led kijelzőre.
(#) proli007 válasza laacika hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Hello! Az nem "4 szegmenses", hanem "4 digites". Mert a kijelző maga, az a 7 szegmenses. Meg gondolom Led kijelzőre gondoltál, mert más is van. üdv!
(#) Peter65 válasza laacika hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Szia! Teljesen komplett, ledokumentált megoldást félek nem fogsz találni, de kapcsolási rajz itt is van fentebb. A megfelelő megoldás kiválasztásához egyébként még több adat kellene; mekkora sebesség tartományt kellene kijelezni (?0...9999?), milyen pontosan, milyen gyorsan. Ha csak egy jelzés van a tengelyen, akkor a kis sebességek tartományában többféle probléma merül fel, ami megint a feladattól függ, hogy megengedhető-e vagy sem.
Ha tudsz mikrovezérlőket programozni, akkor tudnál leginkább saját igényeidnek megfelelő mérőt építeni.
(#) laacika válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Köszi válaszod és proli007 válaszát is,igen rosszul irtam,7 szegmenses 4 digites.Igen elsősorban nem mindegy mekkora fordulat tartományt szeretnék mérni,szerintem ezt a tartományt nem nagy dolog mérni (0-2500),pontosságra azt mondom hogy ha 10-20 fordulat/perc-et téved az nem gond.
(#) pucuka válasza laacika hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Inkább azt írnád, hogy milyen motor fordulatszámát akarod mérni, mert a 2500 1/perc pont nem jó semmire. Az asszinkron motoroké pl. 2800 körül van.
(#) laacika válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Nem motorét hanem egy tengelyét amit a motor hajt,ezt már leirtam fentebb,azt is hogy változó a fordulatszáma annak a meghajtott tengelynek.
(#) pucuka válasza laacika hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Megoldhatod mikrovezérlővel, akkor kapsz egy komplett műszert. Az is csak azt csinálja, amit leírtam, csak az átszámolást is elvégzi, amit nem neked kell. A viszonylag alacsony frekvencia miatt célszerűbb a két impulzus közti időt mérni, és ebből számolni a fordulatszámot.
A kapcsolás lényege az opto reflex kapu.
Másik módszer a stroboszkópos mérés. Egy gyors nagyfényerejű állítható frekvenviával villogó fényforrással megvilágítod a tengelye felvitt fényvisszaverő csíkot, és a villogás frekvenciáját addig szabályzod, amíg azt állni nem látod. Ha a frekvencia helyett fordulatszámban van a frekvencia állító gomb skálázva, akkor a fordulatot kapod. Ekkor a komparátor nem az optocsatoló, hanem a szemed, az átszámítást a skálázás végzi.
(#) efraim válasza laacika hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Kiindulva abból, hogy a motorok fordulatszáma szabványosított, 1440, 2880 stb.. ha a tengelyed fordulatszáma változó is, nem nagyon értem, hogy mit mond neked a mérés. Tulajdonképpen egy kiszuperálásra itélt régi zsebszámológép = gombját kivezetheted és 1+= beutése után a zsebszámológépet triggerelheted a reflexiós optokapuval 1 percig. Ha nagyon elegánsan akarod megoldani, akkor építesz mellé egy kis áramkört, mondjuk egy 555-ös IC-vel, ami a Start gomb megnyomását követő 60 másodperccel megszakítja a zsebszámológép inputját. Innentől már csak azt kell beütni, hogy /60= és ott világít az eredmény
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) Peter65 válasza laacika hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Jó lenne, ha megírnád, tudsz-e mikrovezérlőt programozni?
Ha 10-20 1/min pontosság elég (kb. 1%-os pontosság), szerintem felesleges a digitális műszer. Egy tachogenerátor (vagy egy állandó mágneses DC motor generátornak) és egy megfelelően kalibrált voltmérő is megteszi.
(#) Peter65 válasza efraim hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Szerintem nem kell osztani a végén 60-nal, 1/min és nem 1/sec fordulatszám kell.
(#) pucuka válasza efraim hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Szerinted egy porszívó motornak milyen a "szabványos" fordulatszáma? Az egyéb motorokról nem is beszélve. A szinkron motornak pl. 3000 1/perc.
Az asszikron villamos motorok fordulatszáma sem az általad írt érték, hanem a hálózati frekvenciától, a póluspárok számától, és a szliptől függ, (tehát adódik), és nem szabványtól. Ráadásuk a szlip miatt ami terhelés függő, a fordulatszám sem állandó.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2013
(#) efraim válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
No ezt meg ugye nem mondta senki, hogy RPM vagy RPS
(#) efraim válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2013 /
 
Nekem úgy rémlik, hogy korábban valaki asszinkron motort említett. Az asszinkron motoroknál pedig szabványos fordulatszámok vannak, amit - mint nagyon helyesen írtad - a hálózati freki, a póluspárok száma és a szlip határoz meg. A gyári adatlapon pedig terheletlen elméleti fordulatszámérték szerepel.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem