Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
 
Témaindító: mokus, idő: Jún 4, 2007
Lapozás: OK   138 / 138
(#) tbarath válasza freddyke hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Az okos állomás témában igazad lehet, erre nem is gondoltam.
Hőmérőből én - kinézetre - ugyanilyet vettem, de youtube-on volt video ahol gyárival hasonlítottak össze ilyen terméket és a mért érték pontos volt.
Bár annyi eltérés rémlik, mintha az eredetinél változtatható lenne a Celsius vagy Fahrenheit skála, addig a klón csak az egyiket tudja, erre érdemes odafigyeni.
(#) freddyke válasza tbarath hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
Ebben igazad lehet, pont nem Celsius kijelzésűt linkeltem. "FG-100"-ként keresve van bőven találat Celsius kijelzéssel is.

Volt alkalmam közelebbről megfigyelni a hibásan működő Ersa i-CON nano állomást. Bekapcsoláskor a beállított hőmérséklet (310°C) alatt körülbelül 25°C-al (285°C-on) kikapcsolja a fűtést, addig teljes teljesítménnyel fűt. A hegy hőmérséklete a beállított hőmérséklet fölé megy körülbelül 40-50°C-al (350-360°C-ig). A hibátlan állomás is így működik. Tétlen állapotban nem történt semmi. 5-10 percen át történő "nyaggatás" után akár tétlen állapotban a kijelzőn a hegy hőmérséklete élesen ugrott egyet lefelé, például 320°C-ról 285°C-ra. Ilyenkor teljes gőzzel utánafűt, akár 50-80°C-al is túlmegy a beállított hőmérsékleten (310°C esetén 360-390°C-ig). Az első hibajelzés akkor jön, amikor ez néhányszor megismétlődik. Az egyik gombot megnyomva eltűnik a hibajelzés és mutatja a hegy hőmérsékletét, ami általában sokkal magasabb a beállítottnál (360-390°C), de volt már sokkal alacsonyabb is (250°C). Amikor elkezdi ezt csinálni, átmenetileg segít, ha csökkentem a hőmérsékletet, de végül 150°C-ig levettem (körülbelül annyi lehetett a hőmérséklet, nem tudta megolvasztani az ónt) és akkor is folyamatosan jött a hiba. Az első néhány hiba nyugtázása után folyamatossá válik a hibák dobálása. Error 4 (hibás környezeti hőmérséklet érzékelés - a pákában és állomásban is lehet hiba) vagy Error 8 (fűtőelem meghibásodás). Kikapcsolás utáni pihentetéssel 5-10 percig használható, mintha nem történt volna semmi, aztán kezdi újra. Az állomás korlátozottan melegedett fel 10-15 perc után, de nem volt forró. Lehúztam a páka csatlakozóját az állomásról, nem láttam szennyeződést, visszatettem. A kétoldalas nyákon kialakított, aranyozott rész a csatlakozó ellenpárja (igénytelen megoldás). A kijelzett hőmérséklet hirtelen ugrálását a környezeti hőmérséklet hibás érzékelése okozhatja, amihez képest tudja a hegy hőmésékletét. A komplett nyél 145 EUR lenne, annyiért nem veszem meg. Csak a fűtőbetét 77 EUR, az állomás 91 EUR. 100 EUR a maximum, amit ráköltenék, ha biztos a siker. A fűtőbetét lehet hibás, ha utána újra működik egy darabig? A pico fűtőbetétje nem jó bele? A leírás alapján esetleg bármilyen további ötlet?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2018
(#) berkesandor hozzászólása Okt 9, 2018 /
 
Nem találtam jobb topikot, ezért itt kérdezem.
Vákuumos kiforrasztó állomást szeretnék építeni (átépíteni).
Adott a hőfok szabályozás, és a vákuum szivattyú, a páka.
Ha elkezdem használni, megnyomom a pákán a gombot, elkezd szívni, de kis idő után olyan mintha elfogyna a vákuum, tartály nincs benne, csak simán szív.
Arra gondoltam, kellene egy vákuum szabályzó amivel egy tartályban szabályoznám mekkora legyen a vákuum, gombnyomásra szelepet nyitnék.
A gyáriakon hogyan van megoldva?
Nem túlbonyolítás ez?
(#) hg6dab válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Természetes, hogy az elején erősebb a vákuum. Nem írtad pontosan mid van gyáriból, de a vákuumozást szakaszosan kell csinálni, mivel a levegőáramlás hűti a hegyet. Egy IC-láb egy szivattyúzás, kis szünet aztán a következő. Ezért nincs is nagy kapacitásuk a gyáriaknak sem.
(#) berkesandor válasza hg6dab hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Weller DS-22, a vákuumszivatyú nem tudom miben lehetett anno.
Közben megtaláltam:
5,1 l/perc a teljesítménye (elvileg).
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
(#) hg6dab válasza berkesandor hozzászólására (») Sze, 10:42 /
 
Nálunk, dolgozóban WR2-es állomás van. A készülék levegőrendszerében van egy szűrőház (filc?)-szűrővel. Ez a szűrőház kb. kétszer akkora, mint a pákán lévő. Ezek és az összekötő gumicső űrtartalma átlagolja a szívóhatást. De mint írtam, nem érdemes hosszan szivattyúzni, visszahűl a hegy és a megolvadt cin is. Figyelni kell a hőt elvezető felületek nagyságára is, mennyire viszik el a hőt, ezért hasznos lehet a cinmegolvadás után várni néhány tized másodpercet, nagy földfelületeknél többet is. Folyatószerekkel óvatosan bánni, mert beleragadhat a szivattyúba a kicsapódó maradék. OM-338 flux gel miatt kellett már szétszedni az állomást. A cinekben lévő folyatószer nem okoz (kevésbé okoz) ilyen problémát. Fontos még, hogy az elhasználódott hegy nagyon rosszul vezeti a hőt. Ebben az a legbosszantóbb, hogy szemrevételezéssel nem nagyon lehet ezt megítélni.
(#) berkesandor válasza hg6dab hozzászólására (») Sze, 10:50 /
 
A szivattyú elvileg tudja amire nekem kell?
Ha igen, akkor semmi hókuszpókusz, egy szűrős puffertartály, és ennyi.
Nem kell fix vákuumú tartály elektromos szeleppel?
(#) hg6dab válasza berkesandor hozzászólására (») Csü, 7:15 /
 
Weller WR2 állomás Ebben 10liter/perc szerepel, de azért próbáld meg csak szűrővel. Ez az érték tartalékokkal van tervezve, munkahelyre, nehéz körülményekre. Fontos a rendszeres tisztítás, különösképpen a páka üveghengerében lévő szűrő tud nagy fojtást okozni. Figyeld meg alaposan a levegő haladási útját, mert a szűrőtartó persely palástján lerakódó szennyeződés is le tudja rontani a hatásfokot. És ahogy már írtam megvárni amíg a cin rendesen megolvad, különösen kétoldalas NYÁK esetén és akkor indítani a szippantást.
(#) pedro7 hozzászólása Szo, 13:33 /
 
Sziasztok !
Nagyon amatőr célokhoz rendeltem ebay-ről egy kinaí hőlégfuvós pákát

https://www.ebay.com/itm/450W-220V-LCD-Display-Electronic-Hot-Air-H...34&;hash=item569027694d:g:mj8AAOSwcUBYJAlT:rk:7:pf:0

Nagyon elszomorodtam,amikor megérkezett és kipróbáltam.
Gyakorlatilag, szinte semmilyen forrasztást nem olvaszt fel.Szépen emelkedik a hőmérséklet a hőlégfuvó kijelzőjén, eléri már a max szintet is és mégsem olvasztja meg a forrasztásokat.
Találkozott már vagy használja vaklaki ezt a típust ? Vagy én csinálok valamit rosszul ?
De ennyire szar nem lehet.
(#) bbatka válasza pedro7 hozzászólására (») Szo, 17:18 /
 
Hasonló kialakítású pákám van, de teljesen más típus. Néhány dolog:

A légszállítást ne emeld meg túlzottan. Állítsd a felére
A tényleges hőmérsékletét a levegőnek mérd meg, ne hagyatkozz a beállított értékre. kb.270C legyen.
A felfűtést teljes hőmérsékleten kezdik és lassan beáll a beállított értékre. Azaz lehet hogy a melegítendő félvezető már tönkre is megy, de az ón még nem olvad meg. Az ón megolvadásához kell 1-2perc. A többrétegű nyákokról leszedni alkatrészt nagyon nehéz, mert elvonja a hőt.
Légy türelmes, kezd a hőmérséklet méréssel Az én hőlégfúvómnál 315C -t kell állítanom, ekkor a tényleges kb.270C.
(#) pedro7 válasza bbatka hozzászólására (») Vas, 14:57 /
 
Köszönöm szépen a válaszod.
Sajnos a mostani neki rugaszkodásra sem lett jó.
A hőfokot nem tudtam mérni.
A levegő mennyiségét fél állásba raktam.A hő fokot legmagasabbra és 5-10 perc után sem aludt el a HEATER nevű LED.A páka végétől 2mm-re megolvasztja az ón-t, de sem a nyákon, sem távolabb tartva az ónt, nem olvaszt fel semmit.
A hőfokot egész alacsonyra veszem,akkor pár perc után a HEATER LED elalszik.
A kijelző össze-vissza mutat.Elindul 100-tól 999-ig utána újra 999-ig majd nem jelez semmit.
Kis idő múlva 999-től számol vissza felé.
Szóval egyenlőre használhatatlan.
Valószínűleg nincs meg a megfelelő hőfok.
Következő: »»   138 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu