Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
 
Témaindító: mokus, idő: Jún 4, 2007
Lapozás: OK   139 / 139
(#) Ge Lee válasza blasz hozzászólására (») Szo, 8:58 /
 
Ezeknél már elsősorban a nevet kell megfizetni, nem is annyira a minőséget. Meg a Metcal esetében az is áremelő tényező hogy teljesen más (indukciós) fűtési elve van mint az összes többi pákának, ennél fogva semmi semmivel nem kompatibilis, tehát nem úgy van, hogy előveszek a fiókból egy trafót, építek hozzá néhány alkatrészből szabályozót és működni fog.
Valaki (Metcal fan) nemrég azzal példálózott hogy a gyors fűtés, meg a hőtartás meg egyebek, hogy azt a weller nem tudja. Dehogynem. A kínai pár száz Ft-os Hakko szabályozó 1 fokon belül tudja tartani a hegy hőmérsékletét. Nyilván ha valaki egy mezei heggyel akar leszedni egy felforrasztott DPAK tokot akkor az lassan fog menni, de ha megveszi a hozzá való hegyet akkor menni fog a wellerrel is, de akár a solomonnal is. Persze ezek a lapát hegyek nem olcsók, nekem pl. az Ersa-hoz olyan 15-20000Ft körül van egy ilyen hegy.

Akinek nincsenek nagy igényei annak remek szolgálatot tesz a solomon páka is a weller heggyel, nekem van mellé egy Ersa pico is mert a solomonnal kényelmetlen a nagyító alatt SMD-zni, meg van néhány JBC hegyem is saját gyártású műanyag nyéllel ha az autóban kell forrasztani, mert azok elmennek 12V DC-ről is.
(#) Bakman válasza blasz hozzászólására (») Szo, 9:30 /
 
Ezt így elég nehéz elmagyarázni de ha egyszer kipróbálnád a jelenleg elgolcsóbb JBC - CD állomást, megtudnád, miért annyi, amennyi.

Maradjunk ennél az állomásnál, erről tudok érdemben nyilatkozni. A dolog eleve ott kezdődik, hogy maga a pákahegy és a benne lévő hőérzékelő szorosan kapcsolódik, nagyon jól tartja a hőmérsékletet a beállított értéken, ez kevés állomásnál mondható el. A változatos, igaz viszonylag drága hegyek, pedig sokkal jobban használhatóak a különböző feladatokhoz. Nálam pl. időnként megesik, hogy SMD alkatrész és hűtőborda forrasztható rögzítéssel is van a panelen, más-más pákahegyeket igényelnek. Sokan azt vallják, a készenléti hőmérsékletnek, amikor a páka a tartójában van, nincs értelme. Pedig van, az esetleges maradék forrasztóón nem oxidálódik teljes terjedelmében. Ennek THT alkatrészeknél van jelentősége, SMD-nél jóval gyakrabban kell takarítani a hegyet.

A szememben a Metcal állomások túlárazottak. Való igaz, a technika miatt szinte tökéletes a hőmérséklettartásuk de több, mint 100 eFt-ért had döntsem már el, mekkora hőmérsékletre szeretném beállítani a hegyet.
(#) blasz válasza Bakman hozzászólására (») Szo, 12:38 /
 
Köszönöm a tájékoztatást.Én a Metcar állomásra figyeltem fel hogy micsoda pénzt kérnek érte,persze ez csak számomra egyszerűen soha az életemben nem hozná vissza az árát.
Biztos van terület ahová illik ilyennel dolgozni nem vitatom.Mikor vettem a kinai állomást a Saike 852++ voltak fenntartásaim vele kapcsolatban,de mivel rettentő olcsón vettem igy az sem érdekelt ha csak rövid ideig megy,müködik.De semmi baja mita megvan,és azért szoktam használni.A wellerhez meg szerintem minden létező hegyem van hozzá,Az ic-talptól a szippantósig minden.Nem vettem őket hanem kaptam egy régi Mechanikai Laboros dolgozótól.
De még egyszer köszi az infót akkor nem vagyok egyedül a véleményemmel hogy vannak brutálisan túl árazott állomások.
(#) Bakman válasza blasz hozzászólására (») Szo, 12:49 / 1
 
Legfőképpen attól függ a dolog, ki mire használja. Havonta egyszer elővenni drága még a 30 eFt-os állomás is. Ugyanakkor, ha a dolog megkívánja, a határ a csillagos ég.
(#) ha7az hozzászólása Szo, 15:00 /
 
Nagyon más egy Metcal használata. Én vagy 5-6 éve tértem át, de lehet, hogy 10.

Előtte Wellert használtam. Azóta csak porosodik.

A Metcal előnye, hogy nagyon könnyű, csak a vége meleg. A bekapcsolás vagy hegy csere után pár másodperccel használható.

Nagyon más a hegy felülete. Egy mozdulat a törlése és nem probléma, ha nem ónozod be azonnal.

A Weller ehhez képest rögtön oxidálódik és alig lehet utána használni.

Igazi előnye a kiforrasztásnál jön elő. Ég és föld a kettő.

Ár. Használtam kell venni Metcalt. Nekem most van 3. Ebből egyet nem használok. MX500+páka+3 hegy 50 eFt. Indulásnak ez jó.
(#) blasz válasza ha7az hozzászólására (») Szo, 15:25 /
 
Lehet,sőt biztos igazad van,de gondolom nem szabadidős pákás vagy.Kiforrasztásnál,lehet megmosolyogtok,én a régi Cseh pillanat pákát használom,mindig az adott célhoz hajlított dróttal,ami lehet hegyes,vagy sima egyenes is.Persze nem smd, Megnyomom a gombot és már folyik is az ón,nem fütöm szét az alkatrészt se vele.Ez is meg van már vagy 30 éve hanem több.
Nem vitatom a kétségtelen előnyeit,amit nyilván én nem ismerek,és nem is fogok valószinüleg megtudni sosem.Nem a képességein csodálkoztam el hanem az árán.
(#) Ge Lee válasza ha7az hozzászólására (») Szo, 15:28 / 1
 
Ez azért nem ennyire fekete meg fehér. Én sem használok már wellert, de nem azért mert nem jó, hanem mert az ersának olyan súlya van mintha egy ceruzát tartanék, meg jóval rövidebb is. Szóval van még elég sok olyan páka a metcal-on kívül is ami kicsi, könnyű, lásd ersa, hakko, de wellerben is van. És jóval olcsóbbak is a metcal-nál.
A hegyre csak azt tudom mondani, hogy a weller kb. a legjobb mind közül. Ha nem ezt tapasztalod, hanem azt, hogy oxidálódik akkor utángyártott (kínai, akármilyen) weller hegyet vettél, mert az eredeti az ilyet biztosan nem csinál. Sőt. A weller hegye az egyetlen amivel meg lehet azt csinálni, hogy kb. sosem húzom le. A kattogós wellert csak hébe-hóba szoktam használni míg megvolt, és volt olyan, hogy hónapokig nem tisztítottam a hegyet, azzal a trutymóval forrasztottam mindig ami rajta volt, hideg ón, ráégett gyanta stb, mégsem oxidálódott.
Lehet dicsérni a metcalt, vagy akármelyiket, de ha a kínai az olcsó pákáiba jó minőségű hegyet is tudna (vagy akarna) csinálni (pl. hakko klón), akkor megenné az összes neves gyártót reggelire, mert a néhány ezer Ft-os pákát venné mindenki, a százezres a kutyának sem kellene.
Nekem volt hakko klónom, olyan könnyű hogy nem is érzed hogy a kezedben van, csak hát a hegy bevonatának a minősége az konkrétan olyan, hogy mindenre jó, de forrasztásra nem.
(#) blasz válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 15:36 /
 
Nem szeretnék vitát kezdeményezni a kérdéseimmel,távol áll tőlem.
Következő: »»   139 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu