Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
 
Témaindító: mokus, idő: Jún 4, 2007
Lapozás: OK   169 / 169
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Kicsit más módszerrel álltam neki méregetni. Pongyolán fogalmazva: ellenállás mérésénél a műszer feszültséget ad ki magából. A hőelem feszültséget szolgáltat, így az ellenállásmérés eredményét meghamisítja, polaritástól függően segíti vagy gátolja.

A kép felső felén a hidegen mért ellenállások, ebbe alapvetően nem szólt bele a termoelem, így azt külön nem is jeleztem. Meleg állapotban a két mérési eredmény a két polaritást jelzi. Így már egyértelmű a bekötése. Már nem emlékszem, mikor melyik ponton melyik műszervezeték volt (+ illetve - mérőzsinór), ettől tekintsünk el, egyébként is lényegtelen.

Még mielőtt valaki elszörnyedne, a műszer által mutatott értéket írtam fel, nem véletlen a -1,5 Ω.

A hőelem és a fűtőbetét egyik pontja a hegyen belül van összekötve valahol és ez van csatlakoztatva a külső burkolathoz, ahogy a kapcsolási rajzon is látszik. Ez azért fontos, mert a hőelem feszültségét mérve a két szélső ponton, jelentősen ingadozik az, ha a fűtőbetétre feszültséget kapcsolunk. A rajzon nincs külön jelölve a vezeték ellenállása.

A JBC FAQ-ben írtak szerint ugyanazt a két vezetéket használják etetésre és mérésre is, a fűtőáram áthalad a hőelemen is. A külső érintkező elvileg csak ESD védelemre van használva ez viszont masszívan össze van kötve a hálózat védővezetőjével, ahogy Dave is tapasztalta 7:00-nál: EEVblog #472 - JBC CD-2BB Soldering Iron Teardown.

JBC.png
    
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Elérhető valahol megbízható információ arról, hogy mekkora hőmérsékleten pontosan mekkora feszültséget ad a JBC termoelem?
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Ez egy jó kérdés, passzolnom kell. Talán a nyílt forráskódú pákák szoftvereiből és a kapcsolásokból vissza lehet számolni valamit.

Megmérném szívesen, de csak egy egyszerű multiméterem van és a hőmérsékletet sem tudom pontosan belőni valamilyen zárt térben.
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Ha gondolod, akkor tudok kölcsönadni egy Hakko FG100-at (pontosabban a kínai koppintását, de elég jó az).
(#) szili83 hozzászólása Okt 20, 2020 /
 
Sziasztok!

Aliról vagy külföldről szeretnék hőlégfúvót rendelni. Egy "JCD 8898 2 in 1 750W Soldering Station"-t rendeltem, de nem ért ide. Mi lenn ilyen árban 30-35$ között? Lehet elég ha csak hőlég van hozzá.
(#) em válasza szili83 hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
A JDC 8858 20 USD körül kapható.Pl itt
Amit írtál az pedig 35 valóban.
Nekem Atten 858D van, jól működik.
(#) Lamprologus hozzászólása Okt 21, 2020 /
 
Fahrenheit 28010-es forrasztó állomásra milyen pákát lehet rátenni?
Aliexpress-en nézelődtem, de nem jövök rá melyik lenne megfelelő ...
Ez pl jó lenne?
Dugó stimmel, 24V/50W stimmel ... de hogy belül hogy áll össze a bekötés, hőrézékelő... az ugye nem látszik ...
(#) em hozzászólása Nov 6, 2020 /
 
Megvettem ezt a KSGEAR T12 pákát. Vettem hozzá egy készlet fejet is.
Egyelőre nagyon tetszik, rendben működik. A fejek hőmérsékletét mértem, ott vannak eltérések. Van fej amin 330C-t mértem 300C-as beállításnál, másik fejnél nagyjából stimmelt.
A fej csere nagyon gyors, a leszorító hüvelyt nem használom jelenleg: kikapcsolom, a fejet a tövénél megfogom (nem forró) kihúzom a másikat betolom és már kész is.
(#) Ferkógyerek válasza em hozzászólására (») Nov 6, 2020 / 1
 
Minden tipusu fejet külön lehet kalibrálni, csak mindíg ki kell választani hogy melyik fej van benne.
(#) gordy hozzászólása Nov 15, 2020 /
 
Sziasztok!

ZD-915 és ZD-985 kiforrasztó állomásokkal van valakinek tapasztalata? Hosszú távon mennyire tartósak, megbízhatóak? Mennyire érdemes őket venni?
(#) c27 válasza gordy hozzászólására (») Nov 27, 2020 /
 
Sziasztok!

Venni szeretnék forrólevegős pákát, 3db amit kinéztem KD850 KD853 KD854.
A 853 PID-es a másik kettő analóg a 850-hez van egy páka is. Érdekelne van e valakinek tapasztalata ezekről? Első sorba hobbi célokra kellene egyszerűbb SMD munkákhoz.
Ezen kívül még kiforrasztó állomást is jó lenne szerezni. Ezekből 2db amire kíváncsi lennék az egyik a SP-1010DR a másik a Yihua YH948.
Az SP-1010DR az ZD-915 klón. Erről láttam videókat szétszedve és kipróbálva, viszont kicsit húzós az ára. A Yihua belsejéről is van videó, de munka közben nem találtam róla. Jóval olcsóbb mint a ZD-915 klón, de szerényebb is a belseje. A vákuumpumpa minősége is elég kérdőjeles, bár ez mindegyiknél az szerintem.
Szóval engem is érdekelne mint a ZD-915/SP-1010DR és a Yihua YH948-val szerzett tapasztalatok.
Éppen építeni is lehetne egyet még ezt sem vetettem el, vákuumszivattyút tudnék szerezni értelmes áron és egy szimpla ZD-915 pisztoly sem túl drága. A vezérlést talán egy analóg állomással is meg lehetne oldani.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2020
Következő: »»   169 / 169
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem