Nagyteljesítményü kétütemü +6 dB kristálydetektoros vevökészülék
Gyerekkorom óta mindíg nagyon érdekeltek a kristálydetektoros rádiók. Több különbözö felépítésü készüléket terveztem, és épitettem majd azokkal kisérleteztem. Mivel abban az idökben a diódák még nem voltak a kereskedelemben kaphatók, rádióim többnyire mechanikus kristály detektorokkal voltak ellátva. Ezek a boltilag beszerezhetö detektorok kétpólusú dugós eszközök voltak. Az egyik a két dugasz közül a kristály tartóhoz volt csatlakoztatva a másik pedig egy csuklós karhoz erösített rugóhoz. Hosszu kellemes órákat töltöttem a detektorokkal, a legmegfelelöbb pontot keresve rajtuk, mely a legerösebb vételt biztosította.
Amikor sikerült egy nagyobb ferroszilikát kristályhoz jutnom, megkiséreltem saját gyártmányú diódákat késziteni. Ezek egyszerü szerkezetek voltak. Miután a nagy kristályt kalapáccsal kisebb darabokra szétvertem, ezek közül kiválasztottam néhány hosszukásabb darabot. Ezek mindkét végét vékony csupasz rézdróttal tekertem be. Ezután a diódák olvasztott méhviasz bevonatot kaptak. Miután a viasz lehült és megszilárdult, mindegyiknek ohm méterrel megmértem az ellenállását. Amelyik "dióda" legalább tiz az egyhez nyitó-záró ellenállás különbséget mutatott, azokat mint sikeres darabok, megtartottam, a többiek ki lettek selejtezve.
Nehogy ki hagyjak valamit, elektron csövekkel is próbálkoztam, többnyire a telepes rádiókhoz készültekkel. Volt egypár 1T4T, 1S4T és 1R5T és néhány 06P2B szubminiatür telepes csövem melyeket sorra kipróbáltam. Egy 1.5 Voltos elemre volt szükség a csövek katódjainak fütéséhez. Mivel a szárazelemek drágák voltak és hamar kimerültek, valamint a vételi különbség szinte észrevehetetlen, minimális volt, ezekkel a kisérletekkel hamarosan felhagytam. Nem sokkal ezek után megjelentek a gyári készitésü pont kontaktusu germánium diódák. Ezek használata ugyan (számomra) nagyon kényelmes volt, de valahogy sohasem müködtek annyira jól mint a régebbi kristály detektoraim.
Néhány detektoros készülékem öreg rádiókból kiszedett hangszóróval is fel volt szerelve. Ezek némelyike valóban hangos(abba)n szólt. Korai "felfedeztem" hogy minél hosszabb az antennám, annál nagyobb lett rádióim hangereje.
Ezekután, készitettem egy 85 méteres hosszú-drót antennát. Ezt a hosszat nem számitással vagy egyéb tudományos uton kaptam, hanem ennyi volt az udvarunk hossza. Mivel egy helyi rádióállomás antennája látható volt, az én antennám elegendö jelet gyüjtött ahhoz hogy egy kis hat voltos skálaizzót müködtessen. Ennek az izzónak a fénye az adóállomás modulációval egyidejüleg változott, és éjjelente bevilágitotta a szobát.
Sajnos a túlerös helyi rádiójel a többi közeli frekvencián
dolgozó sokkal gyengébb adókat is elnyomta. Emiatt azután több hullám
csapdás kisérletezésre is kényszerültem, majd ennek köszönheten
rövidhullámú rádió amatör lettem.
Egyszerü kristály detektoros rádió.
![A simple crystal detector radio [3 KB]](nagytelj,%20krist%E1lydetektorors_elemei/tn001_f1.gif)
Az 1. ábrán egy egyszerü kristály detektoros készülék kapcsolási rajza látható. Egyszerüsége miatt ez talán a kezdök által leggyakrabban és legkönnyebben megépített rádió vevökészülék. Rövidhullámú kivitele szinte mindenütt nagyon jól müködik megfelelö hullámterjedés esetén.
Anyaglista az egyszerü kristály detektoros rádióhoz:
L1 - Primer, Antenna tekercs - 75 menet
C1 - Forgó kondenzátor 500 pF
D1 - Germanium Dióda, pont érintkezös
R1 - 200 K munka ellenállás, csak kristály hallgatóhoz
C2 - Szürö kondenzátor 1 nF, csak mágneses hallgatóhoz
| 1. Kép. L1 |
Az L1-es tekercs 1. kép csökkentett kapacitásu, kézzel tekert "méhsejt" formáju 6 milliméter átméröjü jó minöségü (kis veszteségü) RF vasmagos csévére van tekerve. Az L1-es primér antenna tekercs 10x0.05 mm Litze huzal 75 menettel, kivezetésekkel 15, 30 és 45 menetnél. Ezek a kivezetések impedancia illesztésre hasznosak. A Litze huzal speciális többeres vékony drótszálból áll, jelen esetben tiz eres, mindegyik 0.05 mm átméröjü. Minél több eres a Litze huzal annál jobb, csak sajnos annál nehezebb a forrasztáshoz leszedni róla a szigetelést. Szerencsére a kereskedelmi lakkleszedök jól müködnek, ha nem is éppen gyorsan. Litze huzal alacsony höfokú lakk bevonattal is kapható. Ezeket forrasztó pákával egyszerüen be lehet ónozni, mivel a szigetelés a melegtöl elolvad. Mivel a Litze huzal a rádió frekvenciák számára csökkenti az impedanciát ezzel sikeresen ellensúlyozza a skin effektust, mely a tekercs huzalok felületére sürüsiti a vezetést.
![]() | |
| 2. Kép. Jó minöségü forgó |
A 2. képen látható a C1-es forgó kondenzátor - kerámia és légszigetelésü, 500 pF (picoFarad) kondenzátor. A D1-es dióda germánium pont érintkezös. Kristály hallgatóval Hi-Fi minöségü vételt tesz lehetövé, már amennyire a keskeny AM sáv ezt lehetövé teszi. Mivel kristály hallgatók csak kapacitiv terhelést adnak, emiatt az R1-es 200 KOhmos ellenállás szüséges. Mágneses hallgatókhoz az R1-es ellenállás nem kell. Ide a C2-es kondenzátort kell alkalmazni.
A forrasztásokat gyantaközepü forrasztóónnal végezzük, a
vezetékek alapos tisztítása után. Diódák beforrasztásánál ügyelni kell
arra hogy nemcsak a kuszóáramok, de túl magas hö is tönkre teszi öket.
Az összeszerelt rádió élesztése egyszerü feladat. Miután a forgó
kondenzátorral egy hallható állomást találtunk, hanguljuk L1-et maximum
hangeröre. Ha egy nagyon erös helyi adó is a közelben müködik, akkor
hullám csapda készitésére is szükség lehet.
Nagyteljesítményü kristály detektoros rádió.
Ez a különleges rádió jobb minöségü, hangosabb vételt biztosít
külsö áramforrás nélkül. Ez a kristály detektoros készülék hat decibel
(6 dB) nyereséget produkál ami kétszerese a szokásos kimeneti audió
teljesítmény dupláját. Ezt a nyereséget azonban a többlet anyaggal kell
megfizetnünk.
![High performance crystal detector radio [5 KB]](nagytelj,%20krist%E1lydetektorors_elemei/tn001_f2.gif)
A második ábrán a nagyteljesítményü (plusz 6 dB) kristály detektoros rádió kapcsolási rajza látható. Ez a készülék két 6 milliméter átméröjü jó minöségü (kis veszteségü) RF vasmagos csévére készitett tekercset tartalmaz. Az L1-es és L3-as primér antenna tekercsek 10x0.05 mm Litze huzalból készültek 40 menettel, kivezetéssel 20 menetnél. Az L2-es és L4-es tekercs 70 menetes 10x0.05mm es Litze huzalból készült vasmagos csévére tekerve. C1 és C2 közös tengelyen levö egy gombos hangolást lehetövé tevö forgó kondenzátor.
Anyaglista a nagyteljesítményü kristály detektoros rádióhoz:
L1 - Primer, Antenna tekercs 1 - 40 menet
L3 - Primer, Antenna tekercs 2 - 40 menet
L2 - Secondary tekercs 1 - 70 menet
L4 - Secondary tekercs 2 - 70 menet
C1 - Forgó kondenzátor 500 pF
C2 - Forgó kondenzátor 500 pF
D1 - Germanium Dióda, pont érintkezös
D2 - Germanium Dióda, pont érintkezös
R1 - 200 K munka ellenállás, csak kristály hallgatóhoz
C3 - Szürö kondenzátor 1 nF, csak mágneses hallgatóhoz
Az alakatrészbeültetés és huzalozás amennyire csak lehetséges szimmetrikusan történjen. Jó forrasztás technika kifejezetten szükséges. Ha lehetséges, D1 és D2 legyen párba válogatott. Ezeket a diódákat forrasztási hötöl és a sztatikus elektromosságtól is óvjuk. Egy hütölemezt, vagy egy laposfogót alkalmazzunk a dióda kivezetéseken hogy elvezessük a forrasztási höt.
Beindításnál csukjuk be a forgó kondenzátort teljesen. Lassan forgassuk amig az elsö állomást meghalljuk. Ekkor fcsavarjuk a vasmagot az L1 - L2-es tekercsben amig a hangerö maximumra áll. Ha a forgó kondenzátornak vannak trimmer kondenzátorai, akkor nyissuk ki a forgót teljesen, majd lassan forgassuk vissza az elsö állomásig. Forgassuk a C1-es trimmer kondenzátorát amig maximumot kapunk. Utána a C2-es trimmerrel ismételjük ugyanezt. Ismét teljesen csukjuk be a frogót majd ismételjünk mindent a bekezdés elejétöl kezdve amig további javulás nem észlelhetö. Ezitán csináljuk ugyanezt az L3 - L4-es tekerccsel. Ismételjük addig amig a hangerö további fokozása nem lehetséges. Ha van alkalmunk használjunk szignál generátort és egy hangfrekvenciás voltmétert, mivel ez sokkal pontosabb beállitást eredményez.
Mivel a vasmagnak nagyobb mágnesezési vesztesége van mint a
levegönek, emiatt a légmagos tekercsek jobb hatásfokú vevökészüléket
eredményeznek. Mivel a vasmagok a két tekercs induktivitásának
kiegyenlítését teszik lehetövé, ami a légmagos tekercseknél nem
egykönnyen lehetséges, ezért a légmagos tekercseket bifiláris
tekercseléssel szimmetrikusra kell késziteni. A menet szám emiatt
megváltozik, és Litze helyett vastagabb huzal használható. L2 és L4
közé még egy huzalt kell távtartónak tekerni. Ezt a tekercs
elkészültével el kell távolitani. A tekercset szorosan kell tekerni,
majd a végeket elmozdulás ellen alaposan rögziteni.
| Copyright © 2007 Nagy K - http://www.OddMix.com - Minden jog fenntartva Lap Frissitve: 2008-01-12 - - Privacy Policy - Lap Térkép |
![2. Kép. Jó minöségü forgó kondenzátor [4 KB]](nagytelj,%20krist%E1lydetektorors_elemei/tn001_p2.jpg)