SG6105 átalakítás HE PC táp átalakítás 2011 aug 20 Ezek szerint újabb generációs tápod van. Mit szeretnél? Változtatható feszültségű tápot, vagy fixet? Az SG6105-be agyon intergráltak mindent, emiatt a fix táp megoldható, a változtatható feszültségűt, nem állítom, hogy nem lehet, de nagyon nyűgös. Ha megnézed az SG6105 adatlapját, illetve a vele készült kapcsolásokat, látni fogod, hogy a 2,3,7es lábakon fix feszültséget figyel a 6-on viszont a negatív ágat. Azt megoldani egy változtatható kimeneti feszültségű tápnál, hogy minden láb megkapja a megfelelő feszültséget elég nehéz, illetve ezeket kell meghekkelni. A 4-es láb felel a túlfeszültségvédelemért, ezt le kell földelni, persze előtte leválasztani, hasonlóan a 6-os láb, negatív táp védelmével is ugyanezt, 5-ös lábnál hasonlóan. Ekkor még ott van a 7-es láb problémája, ami a 12V-ot figyeli. A kimeneti feszültséged változása esetén ott 12V-nak kell lenni. Jobban jársz ha keresel egy 494-el készült tápot. Mellékelem egy SG6105-tel készült táp átalakítási rajzát. Ha továbbra is kitartasz, összeszedem a SG6105-ös ATX-es táp rajzaimat és elküldöm -az összméret nagy emiatt- magánban. Szerintem nagy méretű ellenállásokkal ruháztad fel. A javaslatom, hogy az IC 1. lábára menő feszültségosztó felső tagjait(itt rendszerint 2-3 ellenálláson keresztül csatlakoznak a megfigyelt feszültségek), mindenik ellenállást távololítsd el, majd rakj be egy potenciómétert(20-40k) a 12V -s ágba az ellenállás helyett. A feszültségosztó alsó tagjához ne nyúlj amelyik a földre megy! Nem tudom mire kell neked, nekem az akku töltéshez 14,5V szükségeltetik, ezt egy 17k -s ellenállással is elérheted, ebben az esetben a potencióméter helyett kösd be. Minél kisebb ellenállást teszel be, annál kisebb feszültséget kapsz, minél nagyobbat annál magasabb feszültséget kapsz, vigyázz ha akku töltésre használod kerüld a potenciómétert mert nem megbízható! Ha az IC 1.lába az éterbe kerül, a tápod maximumon fog pörögni!