Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangos óra
 
Témaindító: Laja1, idő: Márc 18, 2022
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Laja1 hozzászólása Márc 18, 2022 /
 
Sziasztok! Szeretnék meglepetésként készíteni egy olyan órát, ami egész órakor pl. madárhangokat, vagy állathangokat játszik be. Csak 3-4 másodpercig. Kaphatók ilyen órák és vennék is egyet. De a hangadó részét átalakítanám, saját hanganyagokkal tölteném fel. Mit javasoltok? Milyen irányba kellene elindulnom? PIC C programozásához értek egy kicsit, de nem tudom, hogy a hangot mi tárolná és hogyan.
Köszönöm az indító segítséget!
(#) b10up válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Szia
HESTORE-ban van DF mp3 player modul. SD kártyára ráteszed az mp3-at, PIC-kel csak uarton parancsot kell neki adni, hogy hányadik mp3-at játssza le.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 18, 2022 / 1
 
DFPlayer-16P (DFPlayer mini néven is ismeretes). µSD kártya, MP3. UART parancsokkal (is) vezérelhető.

HEStore: DFPlayer-16P.
(#) Laja1 hozzászólása Márc 18, 2022 /
 
Köszönöm. Áttanulmányozom, kiokosodok belőle.
Elég nagy méretű. Talán valami egyszerűbb is jó volna erre a célra. Az ilyen órákban kisebb cucc van. Végülis nem kell hosszas zeneszámokat lejátszani, előre-hátra lépkedni, hangerőt szabályozni.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2022
(#) Laja1 hozzászólása Márc 18, 2022 /
 
Ez szimpatikusabb volna: WTV020-SD-16P a HESTORE-n. A leírás 8.8. fejezet szerinti bekötéssel.
(#) Hp41C válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 18, 2022 / 2
 
Roman Black módszerével 1 vagy 2 bitre (kimeneti lábra) konvertálni a hangot. A PIC program memóriájában eltárolni, onnan megfelelő időzítéssel 1vagy 2 bitenként a kimenetre juttatni.
(#) Laja1 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Ez az!! Ez nagyon jó! Már egy számot konvertáltam is és a minősége megfelelő. Most majd még ki kell találni, hogy a PIC-cel mit is kell kezdenem!
Köszönöm!!
(#) b10up válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Nem javaslom, mert valami ortopéd formátumra előtte még konvertálni kell. A DFPlayer jobb választás, az direktben eszi az mp3-at. Bekötni ugyanúgy kell mindkettőt, táp rá, rx tx 1k ellenálláson keresztül a picre, majd további két tüskére jöhet a hangszóró.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
DFPlayer-ben van egy kis erősítő is, direktben rá lehet kötni a hangszórót is.
(#) Hp41C válasza Laja1 hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Timer megszakítás a mintavételi idővel. A kiszolgálóban a soron következő egy/két bit kiadása a kimeneti lábakra, adat léptetése. Ha a léptetés elér a byte végére és van még adat, újabb byte elővétele, mutató a byte elejére. Ennyi.
Lehet, hogy bibelődni kell a konvertálással, kell még egy kis erősítő, de lényegében benne van a pic -bek (és a fiókban), nem kell venni semmit sem. Nem hiszem, hogy olyan gyakran kellene módosítani a lejátszott hangokon.
(#) Gafly hozzászólása Márc 18, 2022 /
 
Idézet:
„Kaphatók ilyen órák és vennék is egyet. De a hangadó részét átalakítanám, saját hanganyagokkal tölteném fel.”

Nekem nem áll össze a projekt, hogy az ismeretlen órába hogyan fabrikálja bele a DFPlayert.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Pl. egy PIC12F1840-es közbeiktatásával.
(#) Laja1 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 18, 2022 /
 
Persze, nem gyakran kell módosítani a hangokon. Amit tömören megirtál, az nekem még kínai, de utánajárok, utánaolvasok. Nem lehet túl bonyolult.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
Én valószinűleg megvenném az órát, és megnézném hogy milyen hangkeltő chip van benne, és hogyan lehet onnan lelopni a vezérlő jelet.
Kis szerencsével külön van, és nem egy műgyantával leöntött cucc...
(#) Hp41C válasza Gafly hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
Nekem van ilyen gyári órám. Két különálló egység az óramű vezérlő és a hangkeltő rész. Óránként ad hangot és van egy csendes éjszakai időtartomány. Sajnos a hangkeltő rész programja hibás, mert a csendes időszak napról napra más időpontban kezdődik. Mintha benne egy nap nem 24 órából állna.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2022
(#) Laja1 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
Nekem is van ilyen órám és azzal is volt ilyen gond, hogy a csendes órák elcsúsztak. Az volt a hiba, hogy időnként a mechanika nem kapcsolta a hangot, tehát egy-két hang kimaradt, amiket éjjel pótolt be, hiszen a kontaktust akkor is kapja. Az óraszerkezetet kell szétszedni. Ott van két párhuzamosan futó femlapocska. A fogaskerék pöcke az egyik fémet megpenditi, így egy pillanatra zár az áramkör és megkapja a kontaktust. Idővel ez a két fémlapocska eltávolodik egymástól és néha nem ér össze. Egy kicsit összébb nyomtam és azóta jó.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem