Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időzítő
 
Témaindító: Mekkmester, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   67 / 67
(#) PHARO válasza proli007 hozzászólására (») Nov 14, 2020 /
 
Szia!

Megépítettem, C1-et kicseréltem, azt írtad, hogy a tápfeszültség rákapcsolásakor Ton állapottal kezd. Nekem sajnos nem kapcsol be, akár hová forgatom a potikat. Az alkatrészek a helyükön vannak, többször leellenőriztem. A 330nF-os kondi cseréjével milyen időközöket lehet beállítani a be- és kikapcsolásra? Van javaslatod, hogy mit ellenőrizzek le?
(#) proli007 válasza PHARO hozzászólására (») Nov 14, 2020 /
 
Hello! Pedig valamit elrontottál.
- A kapcsolás azért indul a (Ton) bekapcsolt állapottal, mert a tápráadásakor a C2 magasra húzza egy pillanatra az RST lábat. Erre az összes számláló törlődik. Vagy is minden Q kimenet alacsony szintű lesz.
- Így a (a jól bekötött és PNP) tranyó az R7-en keresztül bázisáramot kap, így a relé meghúz.
- Ez után a RST kimeneten az R6 alacsony szintet ad. (A reset állapot csak 1ms ideig tart.) Elindul az oszcillátor. Ez pld. ellenőrizhető a Q4 lábon ami váltogatni fog és telik az idő.

- Elsőként a tápot kell ellenőrizni az IC 8-16 lába között. Annak a Z1 feszültségét kell mutatnia. Ha esetleg fordítva tetted be a zénert az problémát jelent. Ekkor a tápfesz nem 8.2V, hanem 0,6V körüli értékű.
- Ez után az R7 ellenálláson mérve, kb.7,6V-ot kell mérni. A relén pedig közel a 12V tápfeszültséget.
Tehát ezek az első lépések az ellenőrzésnél. Az Ic feszültségeit továbbiakban a zéner anódjához képest kell ellenőrizni, mert az áramkör ezen GND pontja itt a táphoz képest fel van emelve. Tehát a negatív oldalon van stabilizálva a "megszokott" pozitív oldalhoz képest.
(#) mark.budai hozzászólása Nov 15, 2020 /
 
Sziasztok! Szükségem lenne egy meglehetősen pontos 1 perces időzítőre. Pontosabban, percenként kellene egy impulzus. Van valakinek erre megoldása?
(#) Bakman válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 15, 2020 /
 
Mikrokontrollerrel gyerekjáték. Az mennyire megy?
(#) pont válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 15, 2020 / 1
 
GPS modullal 300 000 évente 1 másodperc lenne a hiba, ha nem állítanának utána, de utána állítanak, igaz legalább három holdat látnia kell....
(#) mark.budai válasza Bakman hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Igaz, bele sem gondoltam, pedig PIC-ezek jó ideje. Meg is írtam a programot a héten, igaz a fizikai megvalósítás még várat magára, jól látszik, hogy mennyi időm maradt a projektre, hogy csak most válaszoltam.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2020
Következő: »»   67 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem