Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 192
(#) diginewl válasza proli007 hozzászólására (») Feb 20, 2026
Ok. Köszönöm! Kicserélem egy még kisebb értékűre. A PIC körül úgyis van egy 100nF-os szűrő.
Örülök, hogy összejött, mert ez alig néhány alkatrész, és működik szépen.
(#) proli007 válasza diginewl hozzászólására (») Feb 20, 2026
Nincs mit! Egyébként az nem túl jó ötlet, ha egy kondiból kacsolod az energiát egy másikra. Megeszi a kapcsolót az áramlökés. Anno nem tudták ezt a Videoton tervezők sem, a Cleopatra rádiónak is megette az Isostat kapcsolóit, ugyan ez a módszer.
(#) diginewl válasza proli007 hozzászólására (») Feb 20, 2026
Megvan a hiba! A táp előtt is van egy pufferkondi 1000uF, és amit bekapcsolt áramkört (igaz ott csak 5V van már) ott is volt egy 1000µF-es kondi. Ez utóbbi "rántotta" meg úgy DC/DC konvertert, hogy leesett a feszültség, aztán az 555IC úgy érzékelte, hogy az RC-kört valaki kisütötte 2/3-ad alá. Ezt a belső kondit kicseréltem 100µF-re, és így minden tökéletes!!!
Köszönöm a Segítséget!!!!
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2026
(#) proli007 válasza diginewl hozzászólására (») Feb 19, 2026
Érdekes. Nem lehet, hogy a táp zuhan össze? Próbáld ki hogy mi van, ha van a tápon pufferkondi.
Talállkkoztam már olyannal, hogy a kimenet embírta a terhelést és megállt a kondi tölttődése a CV feszültsége előtt. De az következetesen viselkedett.
Esetleg próbáld meg hogy ha egy PNP emitterkövetővel hajtod. a relét, akkor mi van.
Meg nézd át a panelt, nincs-e valami szakadás .
(#) diginewl válasza proli007 hozzászólására (») Feb 19, 2026
Megcsináltam így, és képzeld el, NEM így működik....
Bekapcsoláskor a relé ejtve marad, ez jó, DE kb félidős töltésnél, egy rövid időre (éppen csak kattan) behúz, és ejt. Aztán a számolt időben meghúz, és tartva is marad.
Mi okozhatja ezt a félidős nagyon rövid bekapcsolást?

555.JPG

(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 16, 2026
Amekkora a tápfeszültség. A kondiban tárolt energia a feszültségének négyzetével arányos. Úgy hogy 5V esetén ez még nem nagy gond, valóban..
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2026
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2026
Mekkora feszültségen?
(#) proli007 válasza diginewl hozzászólására (») Feb 16, 2026
Zárj rövidre egy 100µF-os kondit és nézd meg mekkorát szikrázik..
(#) diginewl válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2026
Igen, köszönöm!!! Pont így szeretném!!!!
A nyomógombra nem teszek kondit, mert szökőévente lesz csak használva, és még akkor sem biztos.
Ha a relét a táp és a kimenet közé kötöd, akkor táp rákapcsolásakor a relé el lesz ejtve és a késleltetés lejárta után fog meghúzni és húzva maradni.
A nyomógombbal tegyél sorba egy 100 ohm körüli ellenállást, mert a kondiban tárolt energia meg fogja enni a kontaktust idővel.
Köszönöm! Az alábbi kapcsolásban is ez van, hogy amikor az IC áramot kap, akkor azonnal magas a kimenet (meghúz a relé), és amikor eléri a 2/3-ad töltést az idő, akkor lekapcsol.

Na ezt kellene nekem megfordítani, mert nekem meg pont egy késleltetés kéne. Egy pnp tranyó, és a LED megfordítása kell. Vagy tranyó nélkül is megy, kihagyva a LED-et, és 5V-ra tenni a relé másik lábát...
jól gondolom?

555 delay.jpg

(#) bencikusz válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2026
Köszönöm szépen! Jó ötlet a csatoló kondenzátor. Valami ilyesmit fogok én is használni!
Ha az időzítő RC-re, akkor indítás előtt alacsony szinten van, indítás után magas-szinten, míg el nem éri a 2/3-adot. Utána alacsony szintre vált. De a monostabil mód, ilyen.
Kedves Proli007!
Gyors kérdés: az 555 IC, RC-tag töltődése alatt 0-ról kezdve, amíg NEM éri el 2/3-ad töltést az RC kör, addig Magas, vagy alacsony a kimenet (3) állapota?
(#) proli007 válasza bencikusz hozzászólására (») Feb 16, 2026
Hello!
Megvalósítható. Mivel az 555 nem élvezérelt, differenciálni kell a bemeneti jelet.
De így a vezérlő jelnek meredeknek kell lenni, hogy 10us alatt legyen a differenciáló tag.

Mono-10us.png

(#) bencikusz hozzászólása Feb 16, 2026

555 Időzítés 20µs-ra

Kedves Kollégák!
Egy olyan kérdés merült fel az 555 IC-vel kapcsolatban, hogy megoldható-e a következő feladat:
Egy lefutó él hatására 20 µs-ot időzít (monostabil üzem).
Fontos hogy élvezérlet legyen, tehát ha lent marad a vezérlőjel, akkor is 20 µs után kapcsoljon ki a kimenet.
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2026
(#) Inhouse válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 8, 2025
Megérkezett?
(#) Marty McFly válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 29, 2025
Na ha a hestore meghozza akkor kísérletez vele. Szerintem kedd-szerda körül ittlessz. Köszönöm addig is
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 29, 2025
8x szorzónál kb. 9,1MΩ kell, vagy trimmerrel beállítasz 42,2s-et egyszeres szorzónál egy 150kΩ+100kΩ trimmerrel, ha meg van, átállítod 512-es szorzóra. Tápfeszültség 4,5V.
(#) proli007 válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 29, 2025
Itt megtalálod.
(#) Inhouse válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 29, 2025
Egy ilyen hosszú időzítés már nem olyan egyszerű, a C005 timer panel erre is jó lehet. Időzítés tartománya: 2s...1000h
(#) proba válasza Ódenka hozzászólására (») Nov 29, 2025
A 4541 tökéletes. Ráteszi azt a két ellenállást, egy kondit. Az alapkapcsolás szerint bekötve, az osztási arány legnagyobbra állítva, ha cmos áramkörrel vezérli, annak a kimenete a reset lábra. Ennél kevesebb alkatrész szinte a mikrovezérlőhözt sem kell.
A kapcsolás az 5.oldalon a többi csak kiegészítés.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2025
(#) Ódenka válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 29, 2025
Had ne keresgéljek, rajzoljak...A 4541 nem igazán jó, valamelyik olyan IC kellene, aminek van órajel képző része is. Mivel bekapcsoláskor és az időzítés végéig L szinten van az alkalmas kimenet(ek) így invertálni érdemes a kimenetet, hogy bekapcsolás pillanatában elkezdődjön az illető további elektronikus kapcsoló, miegyéb működni. Most nem tudom, valószínű a számláló IC-k reset bemenete L szintre aktív, az ide kötött felhúzó ellenállás egy N-es tranzisztor kollektorára kötve a bázisra jutó pozitív impulzus lenullázza a számláncot, újraindítja az időzítést, számlálást.
Majd a tanult Kollégák kijavítják a mondandómat, vagy pontosítanak... Én szeretem az egyszerűséget, egy 4017-et egy sima villogó leddel láttam el órajellel. Régen volt...
UI: Elnéztem, a 4541 jó lehet. Sosem használtam, de az nem számít...
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2025
(#) Marty McFly válasza Ódenka hozzászólására (») Nov 29, 2025
Elnézést kérek a pontatlan fogalmazásért! Esetleg a 4541 et szemléltetnétek egy rajzzal hogy kb hogyan kellene megoldanom? Láttam már vele jó kapcsolásokat de még tanulmányozom.
(#) Ódenka válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 29, 2025
A napokban megírtam a C-MOS, órajellel működtethető számláncokról, aztán nem küldtem el, de az egyik Kolléga már szóba hozta. Ezeknek az IC-knek van reset bemenetük is, az időnkénti kapcsolás hosszabbító impulzust egy tranzisztorral ellátva bekötni és kész a holmi. A kívánt időpontot diódákkal ki lehet kapuzni a működtető kimenetre, így igen hosszú időzítéseket lehet beállítani.
proli007 Kolléga észrevétele helytálló. Jó, eldiskurálunk, de ha a fő cél a megoldás, már régen túl lettünk volna rajta, ha nekünk is ismert a pontos feladat.
Igen! Már bocs hogy ilyeneket írok, de ha valaki segíteni szeretne, akkor tudnia kell a peremfeltételeket. És nem azért kérdezősködik, mert kíváncsi.. Számtalanszor elkövetik ezt a hibát, aztán csak megy az értelmetlen találgatás.
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Nov 29, 2025
Egy 8 lábú piccel egyyszerűen megoldható lenne a dolog ...
(#) Marty McFly válasza proli007 hozzászólására (») Nov 29, 2025
Nem fontos sem a pontos időzítés sem az állíthatóság. Erre gondoltál?
(#) Marty McFly válasza proba hozzászólására (») Nov 29, 2025
A cd4541 irány is érdekes lehet. Mindig meglepődök mennyi hasznos áramkör van a CD szériában.
De nem válaszoltál a kérdésre!
Következő: »»   1 / 192
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem