Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A csatlakozósor lehet más helyen is, erre kell figyelni.
Köszönöm a válaszod. Nem kockáztatok akkor ezzel.
Ezt előre nehéz megmondani. Vannak olyan 2x16 karakteres OLED kijelzők, amelyeknél a "szokásos" kezdeti (inicializáló) parancsokon felül kell még egy-két extra vagy éppen lecserélni egyiket másikat mert pl. más alapbeállításokkal indul. Ehhez a kontroller programját kell módosítani. Tehát könnyen lehet, hogy az új kijelző nem vagy nem jól fog működni.
Persze, nem azon múlik. Arra gondolok, hogy ez a kijelző nem olyan jól látható, mint pl. a fekete háttér, fehér karakterek. és a háttér világítása sem olyan erős. A kérdésem lényege inkább az, hogy milyen paramétereket kell figyelnem egy kijelzőnél, hogy működjön ebben a panelmérőben.
4 bites vagy 8 bites módtól nem függ a láthatóság. Nem egyértelmű mit gondolsz láthatóságon.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni LCD kijelző kérdésben. Megépítettem Attila86 PIC-es panelmérőjét. HDM16216C-B típusú kijelzővel kipróbáltam, működik, de szeretnék egy jobban láthatót használni. rc1602b4-llh-jwv adatlapján szerepel, hogy IF0 IF1 pinek kiforrasztásával 8Bit-es módban működik. Működhetne ezzel? Ha nem, mire figyeljek a választásnál? Sajnos a Panelmérő leírásában nem talaltam erről infót. Válaszokat előre is köszönöm.
Az is megoldás, hogy keresel egy olyan adatlapot, amelyikben a gyakori karakterkiosztások megvannak. Párat kiíratsz a kijelzővel és kb. be lehet azonosítani a dolgot.
Ha a program gombnyomásra lép akkor két gomb közt van időd kiírni noteszba a karakter számát ...
OK Írok .
Kész is van
Ezzel sincs gond. Írsz egy rövid programot, ami 0 - 255 -ig kiírja a karaktereket. Megjegyzed hol mi van, majd ahhoz írod a tényleges programot.
Szerintem erre gondoltál
Van egy harmadik lehetőség is , 8 egyedi karaktert lehet a kijelző epromjába menteni és abból előhívni, ha a kijelzőben nincs benne .
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2021
Nem értettem félre.
![]() Ha meg akarod jeleníteni a "Béla" nevet, akkor alapvetően két lehetőséged van. Elküldöd a "Béla" szót egy makrónak és az vagy eltalálja az "é" betűt, vagy nem. A másik opció, amit írtak többször is, hogy az ékezetes karakter helyett a kijelzőben definiált karakterpozíciót küldöd el. Pl.: "B" 0x82 "la" Ehhez nem kell I2C modul. A csapda, amibe beleestél, mindössze annyi, hogy az I2C LCD makróban az "é" betű, mint 0x82-es kód van definiálva, míg a normál fejlesztőkörnyezeti LCD makródban akármi. Ez is csak addig működik, amíg a megfelelő kijelző van a rendszerre csatlakoztatva. Nagy biztonsággal az ASCII táblázatból a 0x20 - 0x7E karaktereket lehet használni, a többi AS szabvány szerinti de a legjobb, ha megnézed a kijelző adatlapját, milyen karaktereket ismer.
Ez most nem kérdés volt hanem tapasztalat. Nagy vonalakban annyi, hogy ha egy arduino nano-t összekötünk egy Sharp LM40X21A karakteres LCD-vel 12 szálon (vss, vdd, V0, RS, RW, E, D4, D5, D6, D7, A, K) akkor nem ír ki minden előre definiált (vagy deklaráltnak is mondják) karaktert, de ha I2C LCD adaptert használunk (4 szálon VSS, VDD , SCL SDA) akkor mindent jól ír ki ugyanazon a kijelzőn.
Te valamit félreértettél!!! Én sem azt írom ,hogy I2C kell hozzá és tudom , hogy kell kiíratni .
Egy adatlap szerint az Angol - Japák kódkészletben nincsenek magyar ékezetes betűk.
Nem kell ahhoz I2C meghajtó, hogy a kijelzőben lévő összes karaktert elérd Kb. négyszer írták le az eredeti felvetésedtől kezdődően azt, hogyan kell cselekedni.
Ha másnak is lenne ilyen problémája akkor van erre egy másik megoldás . Ma rákötöttem a japán/angol 40x2 karakteres LCD-m re egy I2C meghajtót és láss csodát minden előre definiált ékezetes betűt kiír.
Az MCU PWM kimenetére teszek egy 1k-s ellenállást és azon keresztül hajtom meg. Így is bőven elég a fénye.
Én is PWM-mel szoktam szabályozni. A jumper-t leszedem és oda kötöm a PWM jelet. A tranyó meg marad ahol van.
Igazság szerint nem ki/be kapcsolati akarom hanem a fenyerejét szabályozni PWM jellel. A szabályzás jó csak a tranyot kinyírtam véletlen.
Akarod ki/be kapcsolgatni a háttérvilit? Ha nem tegyél a tranyó helyére egy ellenállást, így örökké virítani fog
Elírás lehet. Valamint a kijelző háttérvilágításához tartozó ellenállás is hiányzik a rajzról.
Van itt még valami. Szerintetek nincs valami elírva a rajzon? LED+ valójában nem LED- , és fordítva?
Kb. bármilyen NPN tranzisztor megfelel, amelyiknek egyezik a lábkiosztása és elbírja a háttérvilágítás áramát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |