Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 22
(#) Kingston válasza uniman hozzászólására (») Ápr 7, 2025
Köszönöm! Hasznos olvasmány. Itt két megoldást olvastam.
1. Rendelj kínából - rendeltem, de csak május 02 jön meg...
2. "Veszek bármilyet, és hozzá hangolom az oszcillátort"
Amíg nem jön meg, addig kipróbálnám ezt a módszert.
Melyik kondit kell változtatni, hogy elhangoljam az oszcillátort? (én a 870pF-re tippelnék)
(#) uniman válasza Kingston hozzászólására (») Ápr 7, 2025
Ugyanilyen gond és a megoldása: Bővebben: Link
(#) Kingston válasza Kingston hozzászólására (») Ápr 5, 2025
Közben megpatkoltam a régi piezót, az alsó fegyverzet, és a fölső forrasztási pont között hiányzott a vezetés. Valószínűleg a működés során ezt a vékony ezüst átvezető sávot ledörzsöli magáról a lapka, és ezért áll meg.
Régi (patkolt) - 3,4nF f=1,78MHz, 67,2Vpp - ugyanúgy megjelent a vízkúp, kicsit fröcskölt is, viszont már a pára is megjelent! Sajnos a mennyisége kevés.
A kérdés az, hogy milyen frekvencián kellene rezegnie, hogy csak pára képződjön?
Megoldás lehetne, hogy kondikat teszek párhuzamosan a lapkával, és megkeresem a legnagyobb pára pozíciót?
(#) Kingston válasza uniman hozzászólására (») Ápr 5, 2025
Megmértem. Valahogy most nem indult be a szerkezet, lehet, hogy a mérőzsinór elhangolta.
Bekapcsoláskor 1s időre bekapcsol, aztán leáll.
Az új piezo 2,622nF, 1,74MHz, 59,2Vpp. Amikor beindult csak víz kúp volt, és fröcskölte a vizet, semmi pára.
(#) uniman válasza pipi hozzászólására (») Ápr 5, 2025
A tidédben a felső nyílásban van a piezo (és van a közepén egy pici lyuk).
Az a szipka ("cotton sponge" ) nem szűrő, hanem azon keresztül felszívódik a víz a piezo aljához...
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2025
(#) pipi válasza Kingston hozzászólására (») Ápr 4, 2025
Nem teljesen követtem a szálat... Nekem a kis párásítómban van ilyesmi szűrő
https://www.aliexpress.com/item/1005007978169559.html
A tiédhez nem kell?
(#) Kingston válasza uniman hozzászólására (») Ápr 4, 2025
Igen, én is láttam, de a 20-30 napos szállítás kicsit soknak tűnt.
Holnap rámérek, hogy mi látható a lapka feszültségén.
Tulajdonképpen milyen frekvenciára lenne szükség a pára képződéshez?
(#) uniman válasza Kingston hozzászólására (») Ápr 4, 2025
Az okot én nem "feszegettem", beraktam egy másik lapkát és működött rendesen. De könnyű, ha több maréknyi lapkám van...persze ezek kisebbb teljesítnényű készülékekből származnak.
De láttam az aliexp-eszen 2,4 MHz-es lapkákat is.
A piezo kivezetésen frekit is lehetne mérni, ha van mivel.
(#) Skori válasza Kingston hozzászólására (») Ápr 4, 2025
Valószínűleg nem stimmel a frekvencia, többféle lapka van...
(#) Kingston válasza uniman hozzászólására (») Ápr 4, 2025
Most kipróbáltam 1cm vízzel is ugyanezt csinálja. Igen, kék a világító gyűrű színe, a legerősebb fokozat. A piezo lapka méreti ugyanazok, 20mm és 1,2mm. Sajnos az eredetiről nincs adat,
Az új lapka frekvenciáját megadták: 1,65MHz
Mi okozza ezt a fajta hibát?
(#) uniman válasza Kingston hozzászólására (») Ápr 4, 2025
Ismerős hiba, de nem ennél a típusnál.
Talán túl sok benne a víz, a vízszint túl magas... persze a piezo lapka sem biztos, hogy hozzávaló.
A világító gyűrű színe milyen?... kék legyen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2025
(#) Kingston válasza Kingston hozzászólására (») Ápr 4, 2025
Megjött a kis kerámia lapka, be is szereltem, de sajnos nem működik jól.
Nem párásít, csak fröcsköli a vizet. Kb, 3cm-re a vízszint felett van egy kis "vízkúp" , ami fölfelé törekszik, és fröcsköl. Párának nincs nyoma.
Innentől hogyan tovább? Nagyobb a frekvencia, vagy kisebb mint ami kellene? Nem belevaló a lapka?
(#) Kingston válasza Kingston hozzászólására (») Márc 28, 2025
Találtam egy adatlapot, beteszem ide, hátha valakinek segítségére lesz.

piezo.jpg

(#) Kingston válasza uniman hozzászólására (») Márc 28, 2025
Köszönöm!
(#) uniman válasza Kingston hozzászólására (») Márc 28, 2025
Pl. itt is beszerezhető. (Nekem csak 16-osok vannak)
(#) Kingston válasza Kingston hozzászólására (») Márc 27, 2025
Közben megmértem a piezót, 215pF a kapacitása. Lehetséges, hogy ez túl kevés, és cserére szorul? Korábbi hozzászólásban 1700pF-ot láttam.
Hol lehet ilyet beszerezni? 20mm átmérőjű, és 1,2mm vastag.
(#) Kingston válasza Hutty hozzászólására (») Márc 27, 2025
Igen, most néztem, jó. Egy rúdon mozog egy úszó, és kb. félúton zár a reed cső.
(#) Hutty válasza Kingston hozzászólására (») Márc 27, 2025
A vízszint érzékelőt még megnézhetnéd. Egy Reed kontaktus és az úszóban meg egy mágnes szokott lenni.
(#) Kingston válasza Kingston hozzászólására (») Márc 27, 2025
Így néz ki a készülék belseje:
(#) Kingston hozzászólása Márc 27, 2025

GORENJE H45W hiba

Tisztelt fórumtagok!
Egy kis segítségre lenne szükségem GORENJE H45W ultrahangos párásítóval javításával kapcsolatban.
Nem jön ki belőle pára. Az érintő bekapcsoló rész működik, a ventilátor forog, a piezo rész tápfeszültsége 24V. Vízköves volt a piezó körül, azt megtisztogattam.
Van egy alumínium öntvény, ami fel van csavarozva a doboz aljára, és erre van felcsavarozva a piezo.
Ugyanennek a lemeznek a szélére van felcsavarozva a BU406 tranzisztor. Ez a lemez vastag porszórásos bevonattal rendelkezik, de észrevettem, hogy a piezo körül már eltűnt ez a festékréteg, és kilátszik a fém. Okozhatja ez a hibát?
A BU műszerrel kimérve jónak tűnik, a piezo szemre szép, nincs rajta sérülés, vagy törés.
Hogyan lehetne tovább haladni a javításban? Lehetséges, hogy piezo hiba?
(#) hapci válasza kadarist hozzászólására (») Feb 16, 2025
Kicsit elhúzódott, de ma már rámértem. Működik a táp, egyik kimenete stabil 38 V, a másik 15 V, de folyamatosan esik a feszültsége. Terhelés nélkül, 500 V-os méréshatárban mértem. A táp szekunder oldalát még kiderítem, de a fő kérdés már megoldódott.
Köszönöm a segítséget és a biztatást!
(#) kadarist válasza hapci hozzászólására (») Jan 26, 2025
Cserélj ki minden rossznak mért komponenst, plusz az optót is.
(#) hapci válasza kadarist hozzászólására (») Jan 26, 2025
Kiforrasztottam az árammérő ellenállást (680m), teljes szakadást mutat. Hasonlóképp a hozzá tartozó komplementer tranzisztorpár (C1815 / A1015) is elmúlt.
Kivettem a panelen DW2-ként jelölt üvegházas diódát is, ami dióda vizsgálóval oda-vissza vezet. A típusát nem tudom beazonosítani, talán zéner lehet(ett), felirata CI8, vagy C18, és ST gyártmány.
Van még a primer oldalon további 6 üvegházas dióda, no, meg egy optocsatoló...
(#) hapci válasza kadarist hozzászólására (») Jan 24, 2025
Kettő van: egy a piezóhoz és egy a kezelő és kijelző panelhez. Előbbin egy 50 voltos elkó van, a másikon 25 voltos, és csatlakozón megy tovább agy L7805-ös tápegység bemenetére.
Bennem is felvetődött más táplálás lehetősége, de a feszültségértékeket nem ismerem. A két elkó között egy dióda lapul - ami akár egy zener is lehet -, de a feliratából csak L7 jelzés olvasható.
(#) kadarist válasza hapci hozzászólására (») Jan 24, 2025
Egyébként ha egy kimenete van a tápnak, akkor megfelelő feszültségű dugasztáp is jó lenne az eredeti helyett.
(#) hapci válasza kadarist hozzászólására (») Jan 24, 2025
Köszönöm a biztató hozzászólásokat! A garanciális szerviz biztos nem jön szóba, a masina kb. 20 éves.
A trafóról azt olvastam, hogy menetzárlat is okozhat problémát, de előbb a többi eshetőséget fogom vizsgálni.
Kapcsolóüzemű tápokkal eddig nemigen foglalkoztam, de most utána nézek. Ahogy a kínaiak mondják: "A járt út könnyebb, a járatlan viszont tanít".
(#) user1914 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 24, 2025
Csatlakozom a válaszodhoz.
Trafó nálam csak akkor ment tönkre, ha beázott ált rajta a víz és a villámlás elégette a trafó kivezetést.
(#) kadarist válasza hapci hozzászólására (») Jan 24, 2025
Szia!
Ha a végfok FET tönkrement, akkor valószínű, hogy a source-be kötött árammérő ellenálls (ha van olyan) és a kontroller oldal is tönkrement. A trafó ritkán szakad meg, de egy egyszerű ellenállásméréses vizsgálattal könnyen kideríthető annak a jósága is.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2025
(#) Gafly válasza hapci hozzászólására (») Jan 24, 2025
Idézet:
„Gyanítom, hogy a trafó lesz a ludas”

Szerencsére az adatlapod alapján van a közelben tekercselő mester.
Majd amikor garanciába visszaviszed, hogy
Idézet:
„Nem jó a trafó”

akkor a kommenteket kérjük szószerint idézni.
(#) hapci válasza uniman hozzászólására (») Jan 24, 2025
Most még a "korábbiakban" vannak problémáim....
Kicseréltem a 4N60-as fetet egy 10N60-ra (ilyet kaptam), majd próbára egy 40W-os izzólámpával sorosan a hálózatra kapcsoltam. Az izzószál rövid időre vörösen felizzott, majd kialudt.
A jelenség újabb bekapcsolások alkalmával kisütött kondenzátorral sem ismétlődött. A kondenzátoron 330V-ot mértem. Látszólag minden sértetlen, de a kimeneten nem mérhető feszültség.
Gyanítom, hogy a trafó lesz a ludas, és akkor vége a játéknak.
Talán majd felrajzolom az áramkört, hogy legalább sejtsem, hogy mit kellene mérjek.
Következő: »»   1 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem