Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum Idézet: „ Bár egy 18Ah-ás akkuval nem igazán tudom hogy lehet egy mondjuk 60-80 Ah-ás akkut feltölteni” Sehogy, de nem arra szolgál. Azt tudod megtenni vele, mint amikor a Suzuki akkujáról rásegítesz a Transit-ra, hogy beinduljon. Ahogyan mpisti írta, ha rákapcsolod az éppencsk lemerült akku kapcsaira, akkor együtt a két akku (arra a pár másodpercre) biztosít akkora feszültséget, hogy elegendő áram jusson az önindítónak -ha egyébként a motor rendben van, jó kompresszió, jó gyújtás, stb. De ehhez az is kell, hogy ez az eszköz mindig feltöltve legyen. Ha ez is csak hányódik töltetldn a kocsiban, hát előfordulhat, hogy ő vesz el az akkudból összekapcsoláskor
Szia!
Köszönöm, most már ezt is tudom. Bár műszer nincs rajta,csak ledek. De azt hiszem hogy nem valószínű, hogy veszek bele akkut, szerintem nem éri meg. De majd a gazdája eldönti hogy mit akar vele kezdeni.
Szia!
A test kapcsoló egy nyomógomb, és amikor megnyomod, akkor a műszerrel mutatja hogy mennyi feszültségen áll az akku. A töltője egy ilyen kis bedugós adapter, párszáz mA-t tud kiadni magából. Értelemszerűen nem gyorstöltésre találták ki. Pontos adatait én sem ismerem, mert az enyém sincs meg ![]() szerk.: A kerékhez is kevés, mert olyan kicsi a lökettérfogata, hogy előbb merül le, mint mire felfújja. Az enyémben csak 10Ah szundikál, a kerti medence gyűrűjét sem volt képes felfújni A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2021
Értem,köszi. Bár egy 18Ah-ás akkuval nem igazán tudom hogy lehet egy mondjuk 60-80 Ah-ás akkut feltölteni. De legalább van benne egy kompresszor is,kerék fújásra. Ha másra nem is, arra jó lehet
Ezt a vacakot hajdanán indítósegédnek csúfolták. Elvileg bármilyen 12V-os autót el lehetne vele indítani ha az autó eredeti akkuja lemerült. Igazából arra való,hogy ha bekapcsolva felejtett világítás miatt az akku annyira lemerült hogy nem indul el a kocsi ,akkor ebből a szerkezetből annyira fel lehet tölteni a saját akkut,hogy a kocsi elinduljon, de csak akkor,ha mindkét akku egyébként kifogástalan.
Üdv!
Hozzám került egy a képen látható szerkezet. Felirat hiányában sikerült kiderítenem, hogy valószínűleg Titan Booster 950 névre hallgat. Ismeri valaki ezt a ketyerét? Van benne egy 12v/18Ah-ás akku,ami tuti rossz,mert már körülbelül 10 éve áll a garázsban, a gazdája szerint. Igazából az érdekelne hogy a Test kapcsoló mire való, valamint milyen töltője lehetett,mert az nincs hozzá. A neten nem találtam leírást hozzá, csak ilyen-olyan regisztrálós,fizetős tipust. Előre is köszönöm.
Üdv mindenkinek!
Esetleg van valakinek ötlete arra, hogy inverteres heggesztőből csinálni bikázót? Mértem, üresjáratban kb 70V terhelés alatt (heggesztés közben) 16-17V. Teljesítményben biztos, hogy bírja.
Sajnos ebből a trafóból, ilyen tekercselrendezéssel nem tudsz bikázót csinálni. Az a gond, hogy hegesztésre van kialakítva a trafód, azaz laza a csatolás a primer és a szekunder között, ami számottevő feszültségcsökkenést okoz terhelés hatására, ahogy tapasztaltad is. Ha egymáson lenne és nem egymás mellett a primer és a szekunder, akkor jóval kisebb lenne a trafó szórása, azaz terhelés hatására alig változna a szekunder feszültséged. Ehhez viszont át kellene tekercselni mind a primert, mind a szekundert.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2017
Arra a két vasdarabra gondoltál amit 1 menetes orsóval tolunk be a tekercsek közé ?
az Einhell hegesztőn azzal állítottuk az ampert, azt kiszedtem belőle
Szerintem nincs semmi baja ALU vezetékek és sötét barna lakk van a primer tekercsen 400V-os ra ha bekötöm 0,9A vesz fel üresen terhelés nélkül
Tedd vissza a vasat. Ha még nem égett le.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2017
A primer tekercs égettnek látszik,biztos jó?
21 W terhelésre 3 V-ot esik a feszültség? Az rengeteg. Ha jó a trafó és a kötések is jók, szinte mérhetetlenül kicsit kellene esnie a feszültségnek.
Sziasztok.
Bikázó építésének fogtam bele. Régi hegesztő trafóból.Sajnos ALU vezetékkel van tekerve, addig tekertem le belőle míg üresen 15V adott . 21W izzóval 12Vra esik. trafóból a csúsztatható vasmagot kiszedtem,primer tekercset nem bántottam.Jelenleg a 400V os tekercsét próbáltam 0,95A fogyasztással. Az egyenirányító IRDK236 os. esetleg kössem be a 230as tekercset és még tekerjek le a szekunderről hogy ne legyen ekkora a feszültség esés ?
Ha 50Hz-en csinálod akkor semmi más nem kell mint a trafó meg a diódák, megfelelő méretezés esetén a védelem a trafó belső ellenállása, mint az olcsó akkutöltőkben (minél jobban terheled annál jobban csökken a feszültsége, adott ideig a rövidzárat is elviseli).
Ha nagyfrekin akkor mindenképpen az árammódú szabályozás javasolt, pl. egy hegesztő inverter mintájára.
Azé' 9 oldal nem olyan sok, és mindent megtalálsz!
Sziasztok
Egy kis segítségre lenne szükségem sajnos nincs olyan sok időm hogy végig olvassam az egész fórumot. Azzal a kérdéssel fordultak hozzám hogy tudnék csinálni egy bikázó/ töltőt kivitelezhető áron készíteni. Nekem az ugrott be elsőnek hogy hegesztőtrafó megfelelő lenne. A szekunder oldalát vissza kéne tekerni olyan 16v körülire és kb 200/300A dióda kellene hozzá be kéne kötni egy ampermérőt meg valamilyen védelmet. Ez az ötletem támadt szerintetek kivitelezhető és mikre kell odafigyelnem ? Előre is köszi
Itt is örülés.
Hogyne lehetne,mindent lehet,de csak csereberébe...,ha van elektroncsöved akkor a többit priviben. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
Örülés. Az ellenállás csak a gate védelme miatt kell. Jó nagyságrendet találtál... Maradék tirisztorból lehet tarhálni?
Köszönöm fiúk,meg tudtam oldani.15 Ohmos ellenállást használtam,ezzel kiválóan működik ketyeg,mint a schaffhausen.
Kétutasra készítettem,85A-t vesz fel az önindító egyáltalán nem melegszik semmi.Majd,ha belemókoltam a hetra dobozába dobok fel pár képet,hogy milyen lett. Köszi.
Igen, de a következő nullaátmenetnél ki is kapcsol, ezért kell az ellenállás, ami mindig újragyújtja, amikor pozitív van az anódon.
Valóban elég lesz kettő is amúgy is 700A-esek.Van valami jelentősége mekkora ellenállást teszek oda?Gondolom nem mindegy mekkora áram folyik ott?De amúgy indításnál elég csak egy pillanatig hozzáérinteni a gétet az anódhoz akkor is bekapcsol nem?
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
Elvileg ha egy ellenálláson keresztül a Gate-t összekötöd az anóddal, akkor diódaként fog működni. Ha úgyis át kell tekerni a trafót, akkor kétutas egyenirányítást javaslik a híd helyett. Kevesebbet fog elfűteni.
Üdv, G.
Sziasztok.
Szeretnék készíteni egy bikázót az MTZ-mhez.Diódáim sajnos nincsenek viszont van vagy 10db ilyen típusú (Bst N44C60) tirisztorom gyári jó nagy robosztus hűtőbordával.Meg egy über nagy trafóm amit majd át kell tekernem. A kérdésem az volna,hogy hogyan kell ezeket a tirisztorokat bekötnöm,gondolom ebből is valami graetz híd jellegű dolgot kéne varázsolni? Tud valaki javasolni valamit,ne a polcon porosodjanak már.
Boldog újévet Uraim!
Nemrég javítottam egy indítósegély (bikázó) készüléket,gondoltam megosztom a paramétereit,aztán mindenki úgy alakítja magának,ahogyan a lehetőségei engedik.Ez a készülék képes a traktort is elindítani,rásegítve a gyengécske saját akkujára.A készülékben van egy 54cm2 keresztmetszetű vasmag,a primer 2,2mm zománchuzalból a szekunder 16mm2 aluminium villanyszerelő (szigetelt sodrat) vezetékből készült.A szekunderen üres járásban 20V AC mérhető.Egy gréc híddal van egyenirányítva a feszültség.A gréc mind a 4 pontján 3 darab SY170/1 generátor dióda párhuzamosan kötve alkot egy diódát,hűtőlemezre (150x150x4mm alulemez) szerelve.A trafó külmérete kb. 30x30x5,4cm.Menetszámokat nem tudok mondani,nem szedhettem szét,de kiszámolható.A primer tekercs 25A biztosítékokkal van ellátva,a betáp kábel 3x2,5mm2 és van egy főkapcsoló.Már több mint 10 éve teszi a dolgát egy kollégámnál.
Helló!
Akkor jó, ha ahová a diódákat kötnéd, a váltófeszültségben rámérve 24V-ot mérsz (csak a trafóra, dióda nélkül) István
az én trafómat én tekertem át 24v-rol 12-re csak nem úgy ahogy te mondod.én letekertem a szekundert /a24-et/ a felénél ketté vágtam,és két szálával tekertem vissza. így lett belőle 12v és dupa keresztmetszet /30mm,2/ a kérdés az ,hogyha a kezdő két vezetéket összefogom ,a végét pedig szétszedem,és úgy teszem rá a két-két diódát, úgy jó lesz? gyakorlatilag 2-12v
|
Bejelentkezés
Hirdetés |