Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Sajnos a meglévő akksijaim ból van ami kuka, most néztem. Egyes akkuk töltődnek rendesen 13V küróli kapocsfeszültségük, de van 2 akku aminek a kapocsfeszültsége már 16V(!) felett van... Az egész 48V os pakk már alig vesz fel áramot és nem is kapcsol le az elektronika. A töltőfeszültség most 56,3V és az egész felvesz 160mA ert. Ettől féltem, ez így kutya vacsorája rossz aksikkal. Hagyom is a fenébe mert hazaveri megint a töltőt vagy szétdurrannak a rossz cellák.
Erre gondoltam én is kb, csak az a gond hogy a labortápom csak 30V ig megy fel sajna. És gyanítom hogy nem (csak) a vegfeszültséget chekkolja az áramkör hanem az áramot is. Elég egyszerű felépítésű maga az egész, maga a szabályzó része, egy kis pici panelen van rajta a kapcsolóüzemű vezérlő ( UC3842A ) aminek van temészetesen áramfigyelése is. Egy opto coupler- el vezérli az LM358 at, az vezérli a LED eket és kapcsolja a ventillátor fodulatát a felvett áram függvényében. De magát a töltés üzemszerű leállítását (és az áram megfutás védelmet) szerintem a másik IC végzi. Mondjuk akkor nem értem mitől égett szét a fél elektronika, mert ez feszben is megszaladt és áramban is, az látszik. Szétdurrant elkók + égett 5W os Ohmos ellenállás. Lehet kirajzolom holnap, csak a kis panelt elég macerás kiforrasztani a nagyból. Köszi az ötleteket.
Neked is Bakman!
Régebben úgy csináltuk, (BRG szerint), hogy a töltőre ráakasztasz egy kis értékű ellenállást diódán keresztül, és az ellenállásra egy másik, segéd tápegységet, olyat, aminek a feszültségét finoman lehet szabályozni. Így az ellenállásra két tápegység, a töltőd, és a segédtáp csatlakozik. A segédtáp feszültségét finoman szabályozva tudod imitálni az akku feszültségét, így az ellenálláson átfolyó "töltőáramot".
Valamilyen műterhelés lenne a legjobb a teszthez.
Sziasztok.
Javítottam egy 48V os elektromos kerékpár töltőjét. Se kép se hang.. stb. Egy LM358 at meg egy 22Ohm/5W ellenállást cseréltem benne, + 2 kipukkant elkót. Most úgy néz ki működik, a kimeneten 60V kb üresjáratban, a POWER LED és töltés LED folyamatosan világít (üresjáratban, ami nekem kissé furcsa) ventillátor is elindul. Ki kéne próbálnom üzem közben, (vagy azt szimulálva), pl lekapcsol e a töltés végén...stb. Van pár db 12V/7Ah akkumulátorom (ilyenek vannak a bringában is) de használtak, fene tudja milyen állapotban vannak. A gazdájának odaadnám kipróbálásra a töltőt, de félő hogy a verdában van zárlatos akku, az verhette agyon a töltőt is. A töltőn ( Magyar...) semmi adat, se feszültség se áram. Többféle tipust gyártanak egy házban a tipus matricán mindegyik felsorolva mellette jelölő kocka, naná hogy nincs jelölve ez melyik tipus pontosan. A feszt is onnan "sejtem" hogy azt mondta a tulaj "4 db nagy fekete kocka 12V os akku" van benne, gondolom 12V/7(9?) Ah sak lehetnek Ezeket a feltételezett akkukat kb, 1 - 2 A el szokás töltögetni 14,7 - 15V ig kb, így sejtésem szerint 3A nál nagyobb árammal nekm tölthet a töltő sem, és így stimmel a 60V üresjáratban. Lehet teszek a + ágba egy soros automata biztosítékot 5A est, ha nagy gáz van az fűt és olyankor szakadt. Ha zárlatos akku van a pakkban akkor ez megvédi az elektronikát Esetleg valami ötlet hogyan tesztelhetném le terheletlenül a töltőt 48V os akkupakk nélkül? A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2019
Szia, köszönöm az instrukciókat.
RC elemek vannak otthon, a DB-t nem tudom, van-e itt helyben, ezt csak remélem. Az IR tirisztoraim nem egy brutál darabok, de kérik az ampert ( - pontosabban csak a milliampereket -). Szkóppal néztem a gyujtóimpulzust, mekkora feszt hoz létre a gyújtóelektróda soros ellenállásán. Nos ez 0,95-1,0 Volt fesz a 22 Ohmos ellenálláson. Ezek alapján 43-45 mA egy tirisztor gyújtása. Mivel mindkettő egyszerre kap, a gyújtóegységnek min 90 mA-t kell tudnia. A kipróbálás után majd referálok. Irigylem Rozsdát, de nem a félkilók miatt! Üdv!
Hello! Azt meg lehet tenni, hogy az R9 ellenállást 47ohmra, a C6-ot 100µF-ra és a BD139-et BD681-re cserélni. De elég böszme tirisztorok lehetnek ezek, mert számításom szerint már most is 80mA körülinek kell lenni a gyújtóimpulzusnak. Ha a cserét végrehajtod kb. 120mA lesz a gyújtás. (Rozsda félkilós ruszki tirisztorait is változtatás nélkül begyújtotta.) üdv!
Szia proli007!
Az egyik alkatrészboltban találtam REMIX R-6191 típusú, 0,1 Ohmos, szerintem legalább 6-8 wattos aluházas ellenállást. Ez szinte több, mint tökéletes. 2 db csavarral rögzítettem az egyik hűtőbordára és egyáltalán nem is melegszik. Így a kapcsolás módosítása okafogyottá vált. A töltő teljesen jól dolgozik, azonban szeretném növelni a teljesítményét, nagyobb trafó, vastagabb vezetékezés, izmosabb tirisztorok. A fiók mélyén IR gyártmányú, fémtokos, menetes tirisztorokat találtam, sajnos ezeknek a vezérlő elektródája is "izmosabb" ( ez éppen 60 mA-t kér az adatlapja szerint ). Azt tapasztaltam, hogy az eredeti kapcsolás nem tudja begyújtani a tirisztorokat. Kicseréltem az R10, R11 ellenállást 22 Ohm-ra (ezek a vezérlő elektródák soros ellenállásai). Így már egy tirisztort képes begyújtani, ha azonban mindkét vezérlő elektróda be van kötve, az akkora terhelést jelent a gyújtóáramkör részére, hogy nincs tirisztor gyújtás. Hogyan lehetne a gyújtóáramkört megerősíteni? Üdv: rotomat
Hello! Potival beállítod hol kapcsoljon be, az R5-el meg hogy hol ki. (Pontosabban a hiszterézit,vagy is hogy mekkora legyen a feszültség különbség a ki és bekapcsolás között.) üdv!
Ha jól értem 47.9V-nál bekapcsolja a mágneskapcsolót, az r5-tel beállított pl 56V-nál lekapcsolja. Szuper! (Én úgy oldottam volna meg, hogy ha egyszer bekapcsol, öntartás 24órán keresztül egy időrelével (kb ennyi ideig szoktam tölteni az akkupakkot kézi vezérléssel).)
Hello! De ha mágneskapcsolót is vezérelsz, lehet hogy egy kis hiszterézis nem árthat. Az R5-el tudod változtatni, de az alsó bekapcsolási pont értéke nem változik a változtatására. üdv!
Szia! Nagyon tetszik, többet tud, köszönöm a segítségedet!
Hello! Most jó, bár az SSR nincs megvédve a túlfeszültségtől, Csak ha R3 értéke "szinkronban van" az SSR fogyasztásával. De én ezt a feladatot, így oldottam volna meg.. (Az áram értékére ne figyelj oda mert az, az SSR-t helyettesítő Fet/Led kombó sajátossága. Az annyi lesz, amit az SSR fogyaszt.) üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Kicserélgettem az alkatrészeket, amik talán jók lesznek és vannak is itthon.
Generátornak az egyenáramú jobb, mint a váltó. SSR nincs benne, de talán nincs is szükség rá. Úgy sem tudod mit fog tenni a valóságban. Nem ismered a mágneskapcsoló paramétereit a szimulációhoz. De azt sem tudod, mennyire fog zúgni..
Úgy szimuláltam, hogy a generátor feszültségét csökkentettem 56-ról és az ellenállásokat meg a zenert úgy választottam, hogy48V nál kapcsoljon a led. De optocsatolót nem enged szimulálni, nem tudom SSR van-e benn stb.
Nekem is demo a TINA. Attól még lehet szimulálni..
Ha lehetne kapni 48v-os mezei relét egyszerűbb lenne...(majd sorosan bekötök két 24v-ost
) Csak demo Tina van....Üdv.
Ha szilárdtest relére gondolsz, akkor annak is meg kell nézni a feszültségét.. (Mert amiket ismerek, ha jól emlékszem 24..30V-osak.) Egyébként talán felesleges ennyi cuci-muci. Egy tranyó is elég, ha söntölöd az SSR-t. Meg maximum egy zéner, hogy ne lépje túl az SSR villanyát. SSR-ben általában a bemeneten áramgenerátor van.
De előfordulhat, hogy az átmenetnél gond lesz. A Triac negatív gyújtásra érzékenyebb. Lehet ott félperiódusú jelet kap a mágneskapcsoló. Nem biztos hogy örül majd neki. De ezt csak mondom, mint hiba lehetőséget. Egyébként ha szimulátorban rajzolsz, miért nem szimulálod? Onnan gondolom, hogy amit rajzoltál, abban a generátor az nem kimondottan alkalmas erre. üdv! A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
Köszönöm a választ! A led csak a "szimulátorvégett" van benn, egy optocsatolós-relé-mágneskapcsoló meghajtással szeretném bekapcsoltatni a töltőt. A 2N3906 tényleg nem jó, keresek valami megfelelőbb PNP-t.
Hello! Kicsit sok lesz a Led-áram 48V mellett. A2N3906-nak 40V a maximális feszültsége. Még 20ma (2,2kohm) mellet is rendesen fog izzadni.. üdv!
Sziasztok! Átterveztem egy feszültségfigyelőt 48v-ra. Ha valaki lát benne hibát szóljon legyen szíves!
Hello!
Lehet az R20 csökkentésével növelni az erősítést, csak az LM324 nem egy precíziós erősítő, aminek offset hibája már sajnos egybevethető lesz a Shunt feszültségével. Így biztos, hogy 83-as erősítés mellett már pontatlanságok lesznek. Az alapjelet adó P3 potinál, inkább a C10-el párhuzamosan kötött 2,2kohm-os ellenállás alkalmazása a célszerű. esetleg R25 csökkentésére is szükség lehet. üdv! proli007
proli007
Megépítettem az 5Amperes, "egyszerű" töltő panelt, most következnek a tirisztorok, a sönt, a trafó szekunder oldala. Mérőellenállásnak egy gyári söntöt szeretnék beépíteni, a paraméterei: 25Amper/60mV. Ez biztos, hogy nem melegedne, na meg ilyen volt a fiók mélyén. Azonban ezen csak kb. nyolcad akkora feszültség van, mint ami a te kapcsolásodban lévő 0,1 Ohm ellenálláson. A kérdésem az, hogy a PI szabályzó bemenetén lévő R20 ellenállás megfelelő csökkentésével lehet-e kompenzálni ekkora feszültségcsökkenést? A szabályozás paraméterei hogyan változnak, egyáltalán "üzemképes" marad-e a szabályzó? Megnéztem a 20Amperes töltőt (- a remekművet-) is, ott elegánsan egy műveleti erősítő megoldja a sönt illesztésének a problémáját, de ott rendelkezésre állt a plussz-minuszos tápegység. Üdv: rotomat
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy megépítette-e valaki ezt a kapcsolást és lenne-e hozzá nyákterve? Előre is köszönöm.
proli007
Nagyon köszönöm a modellezést, hagyományos (4x12volt szekunder) esetén rendben volt, hogy nem, zavarják egymást, igy sokkal érthetőbb, hogy mi is történik ha közös szekundertől jön az áram a graetz-ekre. Köszi!
Hello!
Mi történik? Baromi nagy zárlat, füst korom.. De írás helyett leszimuláltam. Hogy lásd melyik diódák mennek tönkre, Led-eket raktam a Graetz-be. Annak ellenére, hogy az aksikban és a trafón ugyan úgy 5V feszültség van, tehát nem folyhatna töltőáram, 6,5A "csordogál" két-két diódán trafó feszültség polaritásától függően. (5V-ot azért írtam, mert a TINA-ban ennyit bír el egy Led. De a feszültségnek itt jelentősége nincs.) üdv! proli007
Kérlek ne érts félre, nem okoskodni szeretnék, csak megérteni, hogy mi történik akkor ha igy kötöm
Figyelmesen olvasom, rendben is van, 4 szekuval simán kivezetem és tölthető anélkül, hogy szétválasztanám az akkukat. Csak még az nem tiszta és nem kaptam választ, hogy mi ütközik és mi történik ha úgy kötöm ahogy irtam.
Köszi!
Kedves Zoli,
A négyszeres áram az rendben van, de nem szeretném külön szétkapcsolni az akkukat, csupán kivezetni 5 szálat az akkukról a töltéshez. 4 graetz +- kivezetések sorba kötve a DC vonalon. Így nem menne a dolog? Válaszod köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

) Csak demo Tina van....Üdv.