Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 2
(#) suszitibi hozzászólása Máj 14, 2010
Csak vasárnap este leszek legközelebb netközelben.
(#) suszitibi válasza DMaster hozzászólására (») Máj 14, 2010
Szia
Nagyon örülök, hogy tudsz segíteni. Teljesen erre gondoltam. Ha ez sikerülne, akkor egy rakás elektronikától és paneltől meg tudnék szabadulni, egyetlen panelen lenne minden, kivéve a hallokat, azok külön kis panelcsíkon. Nagyon érzed, hogy mi kell nekem. A hangszíneket sem kell váltanom, mert ha szabadon fogok játszani, nem kísérőautomatán, akkor a szintin ki tudom azt választani. Természetesen nem kívánom ingyen a fáradozásod és ha nem laksz messze elmegyek érte, vagy utalom a pénzt előre. Még annyi kérdésem lenne, hogy a PIC bemenetét mivel kell indítani? Nekem unipoláris hall érzékelők kellenek, azok pozitív feszültséget kapcsolnak, tehát pozitív indító bemenetek kellenének, de ha nem megoldható, akkor megoldom egy előtét tranzisztorral, vagy optocsatolóval. Nem szükséges mátrix rendszer, 12+2 vezetéket könnyen el tudok vinni. Úgy gondoltam, hogy az adott bemenetre adok egy logikai magas szintet, addig note on, ha elveszem, akkor note off, mindez max hangerővel. A logikai magas szintet az 5 volból kapná egy soros ellenálláson keresztül. Ha ez bejön és lenne még rá kapacitásod, lehet , hogy még kellene néhány darab, persze megfelelő juttatás fejében. Ha előrébb haladtál a projektel, kérlek írj.
(#) DMaster hozzászólása Máj 14, 2010
Akkor összefoglalnám a feladatkiírást:

Az átalakítónak van 12 bemenete. Mindegyikre egy Hall szenzorból jövő logikai jel megy (egy oktáv hangjai).
Ha bármelyik bemenet aktív lesz, a midi kimenetén kiküld egy note on parancsot (az érzékelőhöz tartozó hangmagassághoz), mondjuk max. velocity értékkel. Ha megszűnik a jel, ugyanide küld egy note off-ot.

16F690-et javasolnék, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy az van itthon, abból tudok neked adni felprogramozva.

Hétvégén megcsinálom, és megmondom, hogy melyik lábak lesznek a bemenetek, melyik a kimenet. Ennyi info elég az elektronika legyártásához?

Üdv,
DMaster
(#) suszitibi hozzászólása Máj 13, 2010
Valami ilyesmire gondoltam. Bővebben: Link
(#) suszitibi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 13, 2010
Köszönöm a linket, ha lesz időm átolvasom. Biztosan tanulok belőle, de elsőre ez is túl bonyolult.
(#) suszitibi válasza DMaster hozzászólására (») Máj 13, 2010
Köszönöm a válaszod
Nagyon jól átlátod a dolgot, én is erre gondoltam. A probléma az, hogy a billentyűzet, már így is két elektronikából áll, amihez így most kellene egy harmadikat is készíteni. Persze, ha valami egyszerűbb módon meg lehetne oldani, akkor nem gond. Sajnos a harmonika belsejében, nagyon kevés hely van, felfogatási pontok pedig igazán nincsenek, csinálni kell. Az idők, szerintem század másodpercek, a két érintkező közt. Ebben az esetben, 12db ilyen késleltető egységet kell készíteni. Gondoltam arra is, hogy hall érintkezőből kettő egymás mellé, de ahová azok kerülnek, ott van a legkisebb hely. A legegyszerűbb az lenne, ha valaki tudna programozni PIC-et, MIDI utasításokra. Egy-egy bemenet lenne, egy-egy billentyűzet (gomb), a kimeneten pedig a hangnak megfelelő MIDI utasítást küldené. Nem szükséges program, vagy oktáv váltó, csupán egy 5 oktávos billentyűzet második, vagy harmadik oktávját tudja. Az elektronikát én is megcsinálnám, csak meg kellene mondani, hogy ehhez milyen PIC kell, melyik lábak a bemenetek, melyik a kimenet. Ehhez megtervezném, majd legyártanám a panelt is. A mostani midibill. megoldásnál az a gond, hogy vissza kell butítani.
(#) DMaster válasza suszitibi hozzászólására (») Máj 13, 2010
Szia,

ha - amint írtad - van erre a célra használható midi billentyűzeted, érdemes lenne azon az úton elindulni. A billentésérzékenység nem gond, azzal viszonylag egyszerűen lehet boldogulni. A két érzékelőt nem egyszerre, hanem egymás után kell lenyomni. Először azt, amelyiket a lenyomódó billentyű is először zár, majd a másodikat. A billentyűzet elektronikája ebből az időkülönbségből számítja a leütés sebességét, és így a hangerőt.
Azt értem, hogy hangonként csak egy érzékelőt tudsz elhelyezni a harmonikában, viszont ahhoz lehetne egy egyszerű késleltetőt csinálni, ami a billentésérzékenységhez szükséges időkülönbséggel aktiválná a billentyűzet érzékelőit.
Időket nem tudok neked mondani, de méréssel vagy próbálgatással azért lehet jutni valamire.
Ha mégis a PIC-es megoldásnál maradsz abban is tudok segíteni.

Üdv,
DMaster
(#) suszitibi hozzászólása Máj 12, 2010
Sziasztok
Van egy harmonikám és egy szintetizátorom. Mindkettőn nagyon szeretek zenélni, de egyszerre, csak az egyiken tudok. Viszont, ha a harmonikába tudnék tenni egy midi vezérlőt, akkor megoldódna a gondom. Igazán azt szeretném, hogy a harmonika basszus (gombos) részével vezérelném a szinti kísérőautomatikáját, a billentyűs részen pedig eredeti harmonika hangon játszanék. Lehet ehhez kapni gyárilag is különféle midi rendszereket, de ezek nagyon drágák és bonyolultak, többet tudnak, mint amire nekem szükségem lenne, külföldről kellene megrendelni. Egy olyan elektronika kellene, aminek 12 bemenete van, a kimeneten pedig midi jelet küld. A 12 bemenet egy oktáv hangja lenne. Találtam a neten kitet, de a PIC-be való programot nem közlik, csak megvásárolható. Próbálkoztam midi billentyűzet elektronikájával is, az pedig azért nem jó, mert billentésérzékeny (dinamikus). Minden hangnál két érzékelő van, egyszerre lenyomva nem működik. Ha valaki tudna segíteni ennek a megvalósításában, akkor azt nagyon megköszönném. Az elektronikát meg tudom csinálni, de programot írni már nem tudok, programozni szintén nem. Sajnos a harmonikába, egy hanghoz, csak egy érzékelőt tudok tenni, de nincs is szükség a dinamikára, hiszen kísérő zenekart vezérelne. Összességében, egy oktávos, dinamika nélküli midi billentyűzet, vezérlő elektronikájára lenne szükségem, amit hall szenzorokkal kapcsolgatnék.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem