Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ilyen a multiméter:
Ez AZ Van rajz is, de az elektrotanyáról is letölthető. LINK a doksihoz Ha jól értelmezem, akkor a w28 jelű potival lehet beállítani, ugye ?
Van egypár analóg multi nekem is, szükség esetére. Amikor zavaros jel miatt a digitális multi nem jó, akkor inkább az oszcilloszkóp mint az analóg multi. Látni is akarom, mi van ott.
Elveszettem a fonalat. Nem tudom honnan vetted az idézeteket és mi köze a megjegyzésemhez.
Néhai professzorom mondta az egyetemen ( hol voltak akkor még a digitális müszerek, volt valami 15 kg nehéz nixie csöves számlálo/frekimérö).
„Aki nem tudja elöre milyen értéket kell mutatni a müszernek, annak felesleges a müszer a kezébe“. Idézet: Egy sor olyan mérés van, ahol, ahol kedvezőbb az analóg műszer. Paraméterek beállítása, változó jelek követése, potméter ellenállásmenetének ellenőrzése stb., ahol a digitális multiméter számainak ugrálását kéne nézned. Persze van multiban olyan, amin van analóg bargraf, de azért ha lesz alkalmad, ilyen feladathoz azért csak próbáld ki az analógot. „Analóg "univerzális" műszernek -szerintem - a mai (2022 év) - nincs értelme.”
Így van .Manapság sokféle digitális mérő alkalmatosság lehet.Nem korlátoznám le kimondottan csak a DVM re.
Csak visszább ezt írtad:
Idézet: „Mivel a digitális műszereknek kicsi a belső ellenállásuk általában”
És vannak olyan analóg műszerek is amik elektronikusak, amik belső ellenállása majdhogynem meg egyezik egy digitáliséval , és mégsem mérnek szellem értékeket.
De mint írtam sokféle mérés , és mérő alkalmatosság van , csak ilyen esetekben a digitális műszerekkel vigyázni kell ,mert félre vezetőek is lehetnek. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2022
A digitális multik belső ellenállása 10 MΩ néhány kivételtől eltekintve. Analógok 1-2-3 nagyságrenddel kisebb belső ellenállásúak, nagyobb mértékben "beleszólnak" a mérendő áramkörbe.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2022
Csak említésképpen semmi egyéb.
Idézet: „Mérés , és mérés közt sok különbség van , és a mérő alkalmatosságok között is” Idézet: „Mivel a digitális műszereknek kicsi a belső ellenállásuk általában” A fogyasztás fogalma A műszernek azt a tulajdonságát, hogy mérés közben kölcsönhatásba lép a mérendő rendszerrel és annak eredeti állapotát megváltoztatja, illetve abból energiát von el fogyasztásnak nevezzük. A feszültség- és árammérő fogyasztását a műszer belső ellenállása okozza. A jó műszer fogyasztása kicsi ilyenek az elektronikus műszerek. Viszont hajlamosabbak a tévedésre is. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
A csőmérőket hagyjuk, az speciális, marginális.
Kezdőknek, amatőröknek, meg mindenkinek: Rózsa Sándor: Amatőr mérőkészülékek építése Ma sem elavult, sok okosság,elmélet,kapcsolás, meg konkrét rajz van benne.. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
Egy kicsit talán elkeveredtél. A DVM-eknek ezt a hibáját pontosan nem a kicsi hanem a néha már valoban irto nagy belsö ellenállásuk okozzák. Mig egy klasszikus analog müszer 1-100 kOhm/V belsö ellenállásu, a DVM-ek meg megaohm tartományban kezdödnek.
Ma már elég sok olyan DVM van aminek van valamilyen lineáris skálája is ( oszlop, félkör stb) amin elvben lehet ilyen változásokst követni, igaz messze nem olyan jol, mint az analog müszer mutatoja.
Lehet viszont a kínai panel mérők is megérnek egy misét.Mert ha már azok önmagukban is képesek hibára , akkor már az egész áramkört hibára méri.
Én azért tennék egy próbát arra , hogy nem panelmérőkket tennék a csőmérőre, hanem egy analógot , és ha úgy is jelentkezik a probléma , akkor lehet tovább gondolni a hiba okát. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
Köszi a megerősítést, tapasztaltam. "Csodás profi " deszkamodell csőmérőt készítettem digitális filléres kínai panel mérőkkel. Vagy ötször-hatszor. A gond, hogy nem megbízható, szerintem az ok a nagyfrekis gerjedés. És kiszámíthatatlan, mikor, melyik csőnél jelentkezik.
Mérés , és mérés közt sok különbség van , és a mérő alkalmatosságok között is .Elhiheted egy digitális műszer hamarabb át fog verni mint egy analóg .Mivel a digitális műszereknek kicsi a belső ellenállásuk általában , és képesek akkor is mutatni kvázi összeszedni olyan értékeket, amik valójában a mérendő ponton nincsenek is jelen.Ez egyébként a digitális műszerek egyik hibája a kis belső ellenállás.A másik hiba pedig , hogy ha egy impulzus értéket szeretnél megmérni digitálissal ott csak állandó pörgő számokat fogsz látni , és nem tudsz egy tól ig értéket sem leolvasni.Az analógnál pedig a mutató szépen fogja mutatni , hogy meddig , vagy mettől meddig van a kitérés, tehát behatárolható sőt pontosan leolvasható az érték.
Részemről vége. Igazándiból nem is akartam hozzászólni, nem akarok vitatkozni profikkal.
Az UNI11e az nem filléres műszer , és én pont nem mérnék filléres multiméterrel.Volt sokféle műszerrel már dolgom , de ettől nem válnék meg sose.És akinek van , vagy volt , és használta vagy használja az tudja miről beszélek.Egyébként köszönöm a helyre igazítás dB ügyben.
Analóg voltmérő (multiméter) a cím.
Nem az iparról írtam. Bocs hogy hozzászóltam Idézet: „Ki mér pl. 30 ampert?” Nem 30-at. 80-130-at vagy néha még többet. Hegesztő, ponthegesztő. Többen készítettek maguknak mikrotrafóból akkucella ponthegesztőt, amit meg is mértek. Ehhez persze sokszor még a 600 A-es lakatfogó is kevés. De áramváltóval az analóg is elég pontos ehhez.
Analóg "univerzális" műszernek -szerintem - a mai (2022 év) - nincs értelme. Ki mér pl. 30 ampert? (Mindenki úgy élvez, ahogy akar)
AC voltmérő az igazi kihívás. Lehet tranzisztoros, vagy csöves is. Amúgy nem Db-mér, hanem dB-t ![]() Ellenállást, DC-t, stb. megmérik a filléres multiméterek is. De egy belépő szintű szkóp manapság 1-2 heti fizetés, ha képben akarunk lenni.. Ennyi kellene csak. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
Én is elárulom nekem is van , és még hozzá az Amper méréshez az előtét sönt is van hozzá, ami a 30-A es mérést is lehetővé teszi.
Ez a műszer szerintem még ma is megszégyenít némely digitális műszert .Főleg hogy nagy előnye még , hogy Db is mér , és ezt analóg depréz műszerrel lehet a legpontosabban mérni.Nagy előnye , hogy a méréshatár , és a műszerlapon lévő feliratozás következtében könnyen leolvasható a mért érték.És nagyon pontosan is mér.Csak azt tudom mondani aki rendelkezik ilyen műszerrel nagyon vigyázzon rá , mert egy kincs. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
Nekem is van ilyen műszerem, nem merem elárulni hány éve várja az üzembehelyezést.
Eddig rajz híján nem kezdtem hozzá, jó hogy feldobtátok a témát. Az említett tápot én is láttam képen, meg a 25kV-os mérőszuronyt. Kap majd +-9V-os tápot, amit majd ilyen szép kesztyűpatentokkal csatlakoztatok a készülékhez.
Gyárilag ez van hozzá, de lehet , hogy csak után rajzolni lehet , mert eddig még nem találtam semmi infót róla rajz ügyben.
Igen valóban így teljes .Ehhez a műszerhez egyébként gyárilag van egy hálózati egyenirányítós tápegység is , ami a 2 x 9 v - os elemeket hivatott kiváltani.Utána nézek , hogy meg van e annak a rajza is esetleg , és felteszem azt is ide.
Hogy legyenek alkatrészértékek is.
Hátha valakinek szüksége lesz rá UNI-11e laborműszer kapcsolási rajza.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2022
A tekerccsel sorban és párhuzamosan is szokott lenni ellenállás. A soros a feszültséget állítja be, a párhuzamossal az áramot lehet pontosítani. A párhuzamosnak ezen kívül fontos szerepe van. Fékezi a mutató lengését. Ha kikötjük ezt az ellenállást, mozgatás közben úgy csapódik ide-oda a mutató, hogy akár el is törhet. Ha visszakötjük, lágyan lendül ide-oda.
Köszönöm mindenkinek!
Megpróbálok rajzot keríteni. A legkisebb méréshatárban nem csak az alapműszer szokott lenni a mérőkörben? Ott is van valamekkora ellenállás sorba kötve ? Lehet megcsal az emlékezetem,de ott mintha csak maga a műszer lenne. Készítek képet róla, hátha azzal okosabbak leszünk a pontossági osztályt illetően.
Azokhoz még szokott lenni rajz.A műszerrel párhuzamos vagy soros ellenállásal a legkisebb áram méréshatárban beállítod a végkitérést, utána a többi már az osztók pontosságán múlik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |