Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 45
(#) reloop válasza lóri hozzászólására (») Nov 26, 2023
A csatolmányban csak egy fehér mezőt látok.
(#) lóri válasza reloop hozzászólására (») Nov 26, 2023
Közben gondolkodtam az optimális megoldáson.
Ha arra gondoltál, hogy már kész van a nyák és ahhoz kéne optimalizálni, akkor ne fáradj, mert új verzió lesz és fel tudom rakni ezt a pár alkatrészt a bal felső sarokba.
(#) teddysnow válasza proli007 hozzászólására (») Nov 26, 2023
Értem, helyére került, köszönöm.
(#) proli007 válasza teddysnow hozzászólására (») Nov 25, 2023
Hello! A kapacitív terhelés úgy értendő, hogy a kimenet és a GND közé nem lehet kondit tenni. Mert annak töltése időt vesz igénybe és a visszacsatolás így időben késve jelenik meg. Ettől/ez alatt a belső részek túlvezérlődnek és végső soron gerjedést és torzítást vált ki.
Ha egy OPA kimenetére kábelt teszel, akkor annak kapacitása jelenik meg a kimenet és a GND között. Ezért kell a kimenettel sorba ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2023
(#) teddysnow válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2023
Csak egy kérdés. Említve volt, hogy a műveleti erősítő nem szereti a kapacitív terhelést. A C6 elé/mögé nem lenne jó egy kilos ellenállás sorban?
(#) lóri válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2023
Csak próbáltam szemléltetni, hogy hol tartok és, hogy egy dobozon belül lesz minden. Ugyanis a Videoton-t próbálom helyrepofozni.
Köszönöm. Soha, semmit nem próbáltam, mert nem tudok méretezni/számítani. Csoda, hogy tudok írni. Az egy FET bemenetű izé volt, AD712 és elvileg az ment a line out-hoz. Köszönöm, összerajzolom.
Ha lesz még valami hasfájásom, jelentkezem.
(#) reloop válasza lóri hozzászólására (») Nov 25, 2023
Míg írtam, tetted fel az "ilyesmi" képet.
Tanulmányozom mi lenne az optimális megoldás.
Az egyszerűség kedvéért egy korábbi munkaábrát egészítettem ki.
Az R12/R14 osztó opcionális. Használatával az előerősítő bemenetére érkező jellel megegyező szintű a vonali kimenet (a rajzon VF3-6).
Az OP4 kétszeres erősítésére a műveleti erősítő stabil működése miatt volt szükség. Az általad csatolt kapcsolás is működőképes, de hangfrekvenciás áramkörökben lehetőleg mellőzzük.
Ha nem próbáltál még például végerősítőt egységnyi erősítésűre visszacsatolni, ezután se tedd
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Nov 25, 2023
Egy készüléken belül lesz, valami ilyesmi, mint a képen.

ilyesmi.jpg

Köszönöm. Elnézést, de el kellett mennem, már vagyok.
Az a kimeneti műveletierősítős dolog hogyan nézzen ki?
Valami rajzocskát tudsz mutatni? Sajna nem értek hozzá.

Belcanto.jpg

(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Nov 25, 2023
Nem úr aki nem pocsékol! Kizárólag a kimenetek számára betennék egy műveleti erősítőt, hogy az erősítő felé kizárjak bármilyen visszahatást.
A műveleti erősítő kimeneti soros ellenállása a kapacitív visszahatás ellen véd. Az előerősítőhöz csatlakoztatott eszközök kábelei akár jelentős kapacitással is rendelkezhetnek, ezért ajánlottam az 1k-t. A készüléken belüli előerősítőhöz elég a 100 Ω is. Ezek valamennyien közvetlenül U1A kimenetére csatlakozzanak, hogy minimális legyen a kábelek által esetlegesen összeszedett zaj áthallása.
Csatoló kondenzátort elvileg minden eszköz bemenete tartalmaz. A szimmetrikusan táplált műveleti erősítő offset hibájából származó pár millivolt nálam még nem okozott gondot.
Köszönöm. Akkor az összes kimeneti legyen 1k? Ezek lennének az U1A kimeneti 100R-ek (Szept. 30.-ai válaszod)? U1A után nem kell ehhez 10µF kicsatoló? És amikor külső EQ-t haszálok, a visszatérő ágba, kell ellenállás?
Szia! A kimeneti soros ellenállás egyrészt a meghajtó fokozat terhelését csökkenti, másrészt az adott rendszer magnójához osztja le a jelet.
Mivel műveleti erősítőt használsz a terhelés mérséklése nem tényező. A szintet annyira oszd vissza amennyit az előerősítő a vonali jelen erősít.
Ha 1k ellenállást iktatsz be abból baj nem lehet.
Szia reloop!
Lenne még kérdés.
A bemeneti panelt rajzolgatom és az lenne a kérdés, hogy az ellenállásértékek jók-e?
A földrehúzó 100R az elvileg jó, de ami kimegy az eszközökhöz, line out-ok ellenállásai megfelelőek-e? A Videotonnál 330k és 4k7 van, az Orionnál 2k2-t láttam a kimenet felé.
A hangszínszabályzódhoz illeszteném.
(#) reloop válasza lóri hozzászólására (») Szept 30, 2023
Értve, negyed százada ez még lehetett opció.
(#) lóri válasza reloop hozzászólására (») Szept 30, 2023
Lehet, hogy nem ért hozzá ő sem.
Elvileg pc-re digitalizált, azért a jack dugó.
Az öcsipanelre felrakhatta volna a 100 Ω-ot.
A bizalmam elsődlegesen a 3,5-es jack dugóktól ingott meg.
Jó kérdés a cserélgetés...
Majd nézek egy mezei Belcanto-s kapcsolást MD-hez, a 91'-es Elektorból.
Olyat már csináltam és működött is.
Az általad rajzolt korrektor nagy vonalakban hasonlít a cikkben látható kapcsoláshoz, de a lengőtekercses hangszedőhöz tartozó rész félre sikerült. A bemeneti lezáró ellenállást ki fogja cserélgetni? A cikkben R1, R8 jelöli.
Egy ilyen zavarérzékeny áramkörbe nehezen látom bele a relét.
A RIAA-s topicban érdeklődnék bevált dinamikus-lengőtekercses hangszedő átkapcsoló után.
Rendben, úgy fogom csinálni, köszönöm.
Sajna linket nem tudok, de itt a cikk.
A hangszínszabályzó első fokozatának (U1A) kimenetére rákötheted a line out-ot egy 100 Ω-os ellenálláson keresztül.
Kérlek linkeld be az IC9-10 forrásrajzát!
Sajnos már nem emlékszem mi akart lenni. Az IC7, elvileg a line out-nak valami erősítőfokozat, ami megy kifele a felvételhez. Az IC9-10, az a RIAA, elektoros cikk alapján.
Akkor azokat hagyjam el, legyen csak relé, aztán elég?
Szia! A hangszínszabályzó elé se illesztő, se erősítő nem kell.
Megjegyezem IC7A, IC7B nem fog működni, az IC9, IC10 is kérdéses mi szeretne lenni.
Szia!

Most csinálnám a bemenetválasztós részt és lenne kérdés.
Kell-e nekem a pdf-emben látható hangszínszabályzóhoz menő, piroskeretes erősítőrész?
Merthogy a te kapcsolásodon is mintha lenne valami illesztőfokozat.
(#) lóri válasza reloop hozzászólására (») Szept 27, 2023
Szia reloop!

Elkészült, köszönöm a segítséget.
Jól működik, de a vadiúj potik is kh-sak.
Mindegy, szép sárga lett és rárajzoltam a neved.
(#) lóri válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2023
Köszönöm. Eltérek, mert szimmetrikus lesz.
Az van, hogy láttam szép ROE-t, de az csak 10ezer mikrósban van 16V-os.
Akkor rakok a graetz után 470µF 200V-osat, 2-4db-t, mert az is szép ROE.
(#) reloop válasza lóri hozzászólására (») Ápr 14, 2023
Szia! Ha csak egy 2200 µF kondenzátorod van, akkor a 10000 µF-osat inkább a graetz utáni második pozícióba használd el! Így nem növekszik számottevően a szekunderköri puffertöltő-áram csúcsértéke, amiből zavaró jelek származhatnak.
A 470 µF nem távolítható el, mert ezek adják a hidegítést a mesterségesen előállított testpontnak.
Ha eltérsz az ajánlott tápegységtől, mivel szimmetrikus tápra is köthető az áramkör, a 470 µF kapacitása mérsékelhető.
(#) Alkotó válasza lóri hozzászólására (») Ápr 14, 2023
Hagyd meg a panelon lévő kondikat, és a tápba elég 1000 µF-is, mert kicsi az áram. De ha jól emlékszem a tápban nem csak 1-1 puffer van, hanem mindkét oldalon kettő, és közöttük egy 50-100 Ω nagyságrendű soros ellenállás (tehát pl. oldalanként 1000µ + 100Ω + 1000µ).
Következő: »»   2 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem