Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Szia! Mit lehet tudni róla?
Ne foglalkozz a hozzászólásokkal, egyre értelmetlenebbek, semmitmondók/okoskodók.
Igaz, a másik felét nem látni, de ez egy házi készítésű előerősítőnek néz ki, ami egy gyári külső meghajtó dobozába van beleépítve, amin rajta maradtak az eredeti feliratok. : -) Vagy tévedek?
Szerk.: na, késtem pár percet, hogy leírjam. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2026
Idézet: „Furcsa ízlése lehet annak, aki egy csöves elő-előerősítő jelét egy USB2,0 kimeneten (is) hallgatja.” Valóban furcsa lenne, csak a doboza tévesztett meg szerintem... Sajnáltam kidobni, így előerősítőt terveztem bele, nagyon jól árnyékol, stabil doboz.. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2026
Innentől érdemes kétfelé menni. Mármint hallgatós vagy hangfalas üzemről beszélünk.
Anélkül, hogy bárkiről vélekednék, vagy bárkit befolyásolni akarnék... A trafós megoldás előnye, hogy az erősítő külön egység. Vagyis az erősítő cseréjével hallható az adott erősítő hatása a hangzásra. Tapasztalataim szerint fejhallgatós üzemmódban mivel mindent hallani, egy RIAA korrektor térre gyakorolt hatása legalább annyit számít, mint maga a korrekció milyensége. Vagyis az adott eszköz kivitelezése utalhat az elvárható hangzásra. Esetemben az utoljára felújított régi kapcsolású korrektorom sokkal jobb teret nyújt a régebbi kivitelezésűnél. Ez alapvetően duál monó, paneltől elszigetelt változat volt. Ránézve a képen látható készülékről nemigen lehet elmondani. Rögtön az egyszem cső sokat elárul. Mivel ez is egy erősítőfajta, így az ilyen irányú hatása is az adott rendszerre hatással van. Persze mindenkinek lehet sajátos hozzáállása ehhez. Idézet: „Furcsa ízlése lehet annak, aki egy csöves elő-előerősítő jelét egy USB2,0 kimeneten (is) hallgatja.” Az ízlés magánügy, a rendszerelképzelés az informáltsághoz tartozó, adódó minőséget jelent. És az egésznek komoly meghatározója az erre szánt ráfordítás. Digitális üzemmódban én a HDMI- USB adapter, és a jól megépített DAC I2s+USB-n vélem maximumnak. Persze jó felvétel esetén. Analógban, elsősorban helyigény miatt az LP-s megoldást tartom megfelelőnek a saját helyzetem szerint. Gyári készülékekkel nem foglalkozom. Vagy a használhatóságuk miatt, vagy az áruk megfizethetetlensége okán.
Idézet: „Mennyivel másabb, mint egy trafó...?” Jó trafó előnye a kisebb zaj, csak akkor ha jól sikerült az árnyékolása. Szórt hálózati zavarokra jobban érzékeny, ami sok esetben problémát okozhat. Félvezetős, csöves erősítők könnyebben védhetők ilyen zavarok ellen. Trafók között is jelentős különbségek vannak, ezért sem könnyű választani, megválaszolni..
Furcsa ízlése lehet annak, aki egy csöves elő-előerősítő jelét egy USB2,0 kimeneten (is) hallgatja. Sajnos fiatal koromban nem tudtam ilyen high-end magasságokba jutni, most pedig már minek?
A legtöbb, amit megengedhettem magamnak egy Ortofon MC10 + STM72 trafó. Rosszabb volt mint a mostani MI pick up-om. Viszont szívesen kipróbáltam volna ezt a készüléket. Mennyivel másabb, mint egy trafó...? MC PU PREMC PU preamp. Input: 200uV/150R Output: 4mV/150R
Én már túl vagyok e témán, és igyekszek elfelejteni, hogy volt is...
Szerintem ez az írás arról szólt, hogy egy ember szereti a lemezjátszóját (ragaszkodik hozzá akkor is ha tudja, hogy ennél jobb is) és van néhány számára kedves lemez amit szívesen meghallgat (akár) a barátjával közösen (is). Mi ezzel a gondod?
Igazából veled sem értek egyet, csak történetesen te szóltál hozzá utoljára. : -) Ez nem műszaki részletekről szól, hanem az emberekről, és azt jól csinálja, szelíd humorral... nekem más problémám van vele.
Ugyan nem vagyok moderátor, de lassan lehet beszáll Ő is a beszélgetésbe... Még mindig szubjektív dolgokról megy a vita. Aki CD-t MP3-at akar hallgatni, az hallgassa. Aki pedig az LP-vel szimpatizál, az hallgassa azt. Mindenki saját meggyőződése szerint döntsön, de vitatkozni róla nem érdemes, véleményt erőltetni meg pláne nem. Aki mp3 meg digitális zene hívő, annak ez a topik nem való egész egyszerűen. Bocsi, hogy Neked címeztem, szerintem leginkább mindenkinek szól.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2026
Idézet: „X még azt is hozzátette, hogy a lemezezés olyan, mint egy önismereti játék.” Minden cselekedetünk Mi vagyunk! És ez az írás készítőjére is igaz! A zeneszeretet is részünk lehet. Akinek az, annak ez az írás süket duma. Vagy a szembenállás szítása. A hanglemez egy sajátos hanghordozó. Ezért más bánásmódot igényel a többi hordozóval szemben. Ha magamból indulok ki, nem szoktam lemezezés közben "borozgatni", mivel mindkét kezem kell hozzá. Gondolom más is kiválassza az adott hanglemezt, esetleg arról az adott "trekket", amire épp vágyik, és a zenét hallgatva, esetleg azt kiegészítve nézegeti a borítót. Idézet: „A lemezjátszó akkor jó, ha hitelesen tolmácsolja a dinamikai változásokat, és a hangok tisztán, jól értelmezhetően szólalnak meg, ércesség nélkül” Kezdő koromban is hitelesebben fogalmaztam meg, hogy mi a jó a lemezjátszóban, és mikor szól jobban a vele hallgatott zene. Vagyis hangulatkeltésen kívül ez az írás semmire sem jó. Egyértelmű a műszaki hozzá nem értés háttere, innen az általánosítások. Ez egy rendszer lenne, aminek a téma szerint egy elemét, a korrektort tárgyalnánk itt. Nem értem mi köze ennek az általad felrakott zagyvának hozzá?
A legnagyobb probléma az, hogy akinek valamely területen fejlett az esztétikai érzéke, teszem azt, szépíró, az igen könnyen képzeli, hogy akkor más művészeti ágakhoz, a zenéhez is ért, és megpróbálja a maga fejlett eszközeivel felemelni mindazt a (zenei) hétköznapiságot, sőt kisszerűséget, ami véletlenül sem érdemelné meg, ezáltal megtévesztő, nem becsülendő.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2026
Idézet: „Nem én írtam.” De legalább, mint látom egy véleményen vagytok. Az ilyen ember nem zeneértő, és csak azért jár koncertre, hogy az új ruhájának terepet keressen, nem az ott hallható zenéért. Ezek azok, akik harsányan tapsolják meg a hangverseny végét, esetleg ovációval kísérve, ugyanis a zenéről fogalmuk sincs. Ők csak a kínzatásuk végét ünneplik csupán... Idézet: „Ezt 3-4 félvezetővel is meg lehet valósítani. Szerintem” No nem mindenben értünk egyet, de ebben igen. Szerintem az LP-k hangzását egyenlőre nem fogják felülmúlni hangzásra. Az viszont igaz, hogy ez az egész egyéni elvárás kérdése! Innentől ez igaz a RIAA korrektorra is. Ki hogy remél előnyösebb hangzást a saját rendszerében. Ebben is igaz a rendszer elmélet. Mit milyen elképzelés szerint hallgat valaki. Rendszeren belül sokat számíthatnak a rendszertagok közti szinergia, no meg például a kábelek adottsága ennek a függvényében. Az 1%-os alkatrész pontosságnál tapasztalataim szerint többet hozhat az adott rendszernek megfelelő kábelfajta alkalmazása akár szakaszosan is. Nem sokan foglalkoznak az alkatrészek minőségével sem. És ezek nem a mérhető dolgok közé tartoznak, hanem a hallhatókéba. Szóval az elvi dolgok nem mindig jellemzik a hallható eredményt. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2025
Ha a töréspontokhoz tartozó R C értékekből a kondenzátornak az E sor tagjait választod, akkor az ellenállásokat könnyebben tudod összerakni.
Érdemes két fokozatban beállítani a töréspontokat. Az erősítő fokozatban az 50, 500 Hz-es töréspontokat, majd a két fokozat között a 2122 Hz-es töréspontot, ami egy RC felül vágó tag. Így egyszerűbb a számítás, és a számolt ellenállásokat egyszerűbb összerakni, mint a kondikat. Idézet: Lásd a fotót! „Ha a 470k és 680 ellenállások nagyon pontos értékek, akkor a teszter is az. ” A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2025
Mértem egy 0,5%-os kondit LC műszerrel meg alul a sarokban ott van amit az alkatrészteszter mért.
Kondenzátorok mérésére inkább az LCM-et használd mint az alkatrésztesztert, az LCM ha jól van kalibrálva adott tartományban akkor akár 0,5%-on belül is pontos lehet. Ha meg annál is jobb pontosság kell, akkor nem úszod meg, drágább műszert kell venni.
Ha a 470k és 680 ellenállások nagyon pontos értékek, akkor a teszter is az.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2025
Korrekciós tag kondenzátorainak méréseA kérdés lényegében "off", de talán mégis elfogadható itt. Tervezek új korrektort építeni, és a korrekciós tagban lévő kondenzátorok nem igazán találhatók meg az e-sorban, vagyis több darabból kell összerakni. Mennyire lehet pontos a népszerű alkatrész teszter?
Később én is észrevettem a hibát (amint le lett adva gyártásra a nyákterv) és beültetésnél némi gányolással javítottam. Egy második sorozatban már meg tudtam oldani a Graetz helyes bekötését : )
Szép darab.
Hajdanán feltettél egy NYÁK tervet.Bővebben: Link Ez alapján építetted? Kérlek, nézd meg a terven az egyenirányítást. A rajzon jó, a NYÁK-on az AC oldal rosszul van bekötve.
Annyit tennek hozza, hogy csak szerinted, …..
A minőséget a tapasztalt hallás határozza meg. Sajnos csak néhányan vannak, akik jobb minőségű áramkörökkel foglalkoznak. De. MI IS A JOBB MINŐSÉGŰ ÁRAMKÖR
![]() Van egy mesterségesen felturbózott LP mánia, hamarosan le fog csengeni. Mind csöves, mind félvezetős, mind hibrid kategóriában vannak bevált kapcsolások.
Ha minoseg nem lenyeges, korrekt amit a korrektorokrol irtal.
Szerencsere vannak nehanyan akik ennel jobb minosegu aramkorokkel probalkoznak! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

A legtöbb, amit megengedhettem magamnak egy Ortofon MC10 + STM72 trafó. Rosszabb volt mint a mostani MI pick up-om. Viszont szívesen kipróbáltam volna ezt a készüléket. Mennyivel másabb, mint egy trafó...?