Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 681
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Máj 22, 2026
Ha már nyelvészkedünk: : -)
(#) tki válasza uniman hozzászólására (») Máj 22, 2026
Én örülnék a legjobban, ha mindenki ennyire precíz lenne, de a "nem színáttűnés"-re nincsenek igazán rövid, egyszerű kifejezéseink. Az angolnak van, de az is inkább csak a szaknyelvben használja.
(#) Udvari Zsombor válasza uniman hozzászólására (») Máj 22, 2026
Ez is lassú áttűnés egyik színről a másikra...
(#) uniman válasza tki hozzászólására (») Máj 22, 2026
Az "áttűnés" effekt volt egy automata disco keverőmben: A egyik számot miközben "lehallkította", egyidőben a másikat elkezdte feltekerni.
Fading... hang fokozatos be- és kiúsztatását (fade in/out) jelenti.

Nekem az nem "áttűnés", hogy csak akkor jelenik meg a következő szín, mikor az előző szín kialszik...függetlenül attól, hogy a fényerő nullára lemegy.
A "changing" pedig cserélés, kicserélés-t jelent
"A színátmenet (vagy gyakran használt kifejezéssel szín áttűnés) egy olyan vizuális effektus, amely során két vagy több szín fokozatosan, éles határvonalak nélkül olvad egymásba."
De mindegy, hagyjuk...mindenki saját tudása szerint gondolja, hogy mi-micsoda!
(#) tki válasza uniman hozzászólására (») Máj 22, 2026
Ez a példád színváltós, oda is van írva, hogy "Color Changing". : -) Kb. a folyamatosságot hangsúlyozó "transitioning colors" hétköznapibb esete - színek részletezése nélkül. Ennyi jelentősége van ennek a megkülönböztetésnek...
(#) uniman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 22, 2026
Akkor ezt hogyan "értelmezed" ?
(#) Udvari Zsombor válasza uniman hozzászólására (») Máj 21, 2026
Értelmezésemben az egyik szín elhalványítása és a másik szín feltekerése az "áttűnés" effekt.
(#) uniman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 21, 2026
Nem "áttűnéses", csak színváltós...3 színnél többet nem látni.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Máj 21, 2026

Színáttűnéses LED 1994-95-ből

30 year old LED does this with no code whatsoever
(#) sonajkniz válasza szs hozzászólására (») Máj 21, 2026
Melyik része?
(#) Johnycorp válasza Lacika hozzászólására (») Máj 20, 2026
Ez a másolat másolatának a másolata akkor volt igazán szép, ha már eleve minden szinkronhang ugyanaz a személytől való volt.
Meg a sokadik másolaton a beszédek közötti szünetben szépen felerősödött a háttérzaj is.
(#) szs válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 20, 2026
Hát nem.
(#) veroka válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 20, 2026
Ebben egyetértünk, de azért az audio felvételek sokkal kisebb minőségromlást szenvedtek el, egyszerűen a kisebb sávszélesség szükséglet miatt. És persze csakúgy mint a videonál rengeteget számított, hogy milyen minőségű magnókat használtál, milyen minőségű szalagokra készült a másolat, meg voltak-e tisztogatva a fejek a felvétel előtt és így tovább.
(#) sonajkniz válasza Lacika hozzászólására (») Máj 20, 2026
Ez az audiokazettákra is érvényes volt.
Mégis visszasírom azokat az időket.
Emberibb, élhetőbb volt a világ.
(#) Lacika hozzászólása Máj 20, 2026

VHS másolatok

Emlékeztek még a videómagnók korszakára? Mindenki, vagy legalább is a nagy többség másolt a másolt kazettákról. Aki nem emlékszik, az megnézheti, hogy milyen lett a másolat másolatának a másolata....
Bővebben: Link Youtube
0:00 1st generation
0:19 2nd generation
0:36 3rd generation
0:53 4th generation
1:10 5th generation
1:27 6th generation
1:46 7th generation
2:02 8th generation
2:19 9th generation
2:35 10th generation
2:50 11th generation
(#) reloop hozzászólása Máj 19, 2026

Electronic instruments from Budaørs

Kütyü
(#) SKY válasza Josi777 hozzászólására (») Máj 14, 2026
Ha a védőföldelő-vezető azaz PE szakadt volna el, az régen rossz lenne és súlyos hiba! Szerintem a betápkábelen a fázisvezetőkkel együtt érkező PE vezető továbbra is be van kötve, de ha ráz mindenképpen ellenőrizni kell a folytonosságát vagy a készülék szigetelési ellenállását.

Az ilyen külső "földelési" lehetőség kimondottan az egyenpotenciálra hozó bekötéseknek van kialakítva, a szimbóluma is sokkal inkább erre hajaz:
EPH
Illetve ez:
Visszavont

Ettől függetlenül el kell törni a kezét, aki nem képes szemes sarut használni hozzá.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2026
(#) Kera_Will válasza Josi777 hozzászólására (») Ápr 24, 2026
Hmm a védőföldet is védeni kell a beavatkozóktól ?!
(#) sany válasza Josi777 hozzászólására (») Ápr 19, 2026
Jó van ez így, nekik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2026
(#) Josi777 hozzászólása Ápr 19, 2026

Földelés

Első blikkre a villanyszerelés topikba akartam megosztani, de aztán rájöttem, hogy ez nem az.
A rövid története: Egy óvodában lévő ipari gyorsmosogatógép földelőcsavarja látható a képen. A készülék (ami vizes környezetben üzemel, vizes kézzel nyúlnak hozzá) a szerződött partner, egy "szakszervíz" javítása után rázott, így visszahívták a szerelőket, akik így oldották meg a leszakadt védőföldelést.
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Ápr 19, 2026
Jónak tűnik 1 autó esetén. Kisebb kútnál, pl. 4 kútfejnél áll 8 autó, közben mindegyik mögött vár 1-2. Ez még nem is sok. Ki lehet számolni, 1 óra alatt hány MWh. Nagyobb töltőállomás mellé, ahol tucatnyi kamion is vár a sorára, akármekkora akkupakkot tesznek, azért kell mellé egy erőmű is.
(#) Josi777 válasza majkimester hozzászólására (») Ápr 19, 2026
Van még egy viszonylag nagy probléma a gyorstöltéssel. Mégpedig a melegedés. Az egyik az aksi cellákban képződik, erről nem sokat tudunk, mivel nincsenek nyilvános adatok róla. Viszont amit tudunk, az a réz vezetőképessége és fajsúlya. Egy ilyen mértékű energiaátvitelnél hűteni kell a kábelt, még akkor is, ha nagyon vastag. Ugyanis nem lehet a vastagságát egy határ fölé vinni, ugyanis nem bírnák el az emberek, annyira nehéz lenne. De az igazán szűk keresztmetszet, legalábbis pillanatnyilag a csatlakozó. A Tesla supercharger tud ekkora teljesítményt, de nem ekkora áramerősséggel és az vízhűtéses. Szóval szerintem maradt még kihívás a technológiában, de hát azért vannak a mérnökök, hogy megoldják
(#) szs válasza majkimester hozzászólására (») Ápr 19, 2026
Vannak benne túlzasok (az 5-8 perces tankolás egy hagyomanyos autónál -na, a teherautóé talán, de az sem mindig), meg túlzasnak tűnő afatok, de végeredményben ígéretes.
Meg nekem is, aki nem hittem soha a villanyautózasbsn.
(#) majkimester válasza szs hozzászólására (») Ápr 19, 2026
1000 V és 1000 A max. 1 MW töltési teljesítmény. 10C-vel tölt.

5 perc alatt 400 km-t lehet így belepumpálni. Ehhez persze kellene betápláló hálózati infrastruktúra is, de azt úgy fogják áthidalni, hogy egy nagy akku telepet töltenek a bejövő hálózatról, ami azután áthidalja a max pillanatnyi teljesítményigényt.
(#) szs hozzászólása Ápr 18, 2026

Valóban gyors töltés?

Bővebben: Link
Ha ez nemcsak reklámcikk, akkor kezdhetek hinni az elektromos autókban -talán.
(Még akkor is időbe telik a kiépítés, de a "minden sarkon benzinkút" sem fél év alatt épült ki)
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2026
(#) tki válasza majkimester hozzászólására (») Ápr 18, 2026
"Véleményt mondani, hogy mennyit kell javítgatni meg teljesen felesleges, amíg nem használtad néhányszor legalább."

Ja, te hoztad ide úgy, hogy nem ismered, de én vagyok a hibás, mert így el lehet terelni róla a figyelmet...

"A hozzászólásod úgyis vissza olvasod, mielőtt elküldöd, ha ennyi igényesség sincs, akkor semmi sem fog segíteni."

Ami az igényességet illeti, a "visszaolvasás" egy szó. Fáj nézni. Pedig ez nem is összetett szó, csak egy igekötő az ige előtt. De erről a mondatról amúgy is lenne egy kérdésem: ha valaki azért használja ezt az online ékezetesítő programot, mert vagy nincs telepítve a gépén az adott nyelv vagy nincs fizikai billentyűzete az adott nyelv ékezeteinek bevitelére, akkor szerinted mi a radai rossebbel fogja azt a néhány hibásan konvertált karaktert kijavítani? Most nagyon röhögnék, ha lenne hozzá kedvem.

Keressen másik ugyanolyan karaktert, másolja a Vágólapra, aztán illessze be a helyére? Vagy keressen egy karaktertáblázatot az Interneten és onnan másolja be? Ennyi észt, ami ebben a témában összegyűlt...

Mielőtt elkezdenéd újabb csavarokon törni a fejed, tudom, hogy milyen módszerekkel lehet még karaktereket bevinni; például az on-screen keyboard-dal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2026
(#) img válasza erbe hozzászólására (») Ápr 17, 2026
Illetve (bár ez nem ékezet, de szintén írásjel): "vessző nélkül nem lehet hogyozni".
(#) erbe válasza img hozzászólására (») Ápr 17, 2026
Ha már a költészet szóba került. Egy klasszikust idéznék.:
"-Hová lennének szárnyaló gondolataid ékezet nélkül?"
(#) img válasza majkimester hozzászólására (») Ápr 17, 2026
A szándék, ha fontos... Értékelem mert ötletes alkalmazás.

Még mindig a koszorús / köszörűs lányok példájánál maradva: valamelyiket biztos eltalálja (fifti-fifti alapon), de mi van akkor, ha éppen a másikat helyezné a kontextusba a költő?
(#) majkimester válasza tki hozzászólására (») Ápr 17, 2026
Én magyar billentyűzetet használok, nincs rá szükségem. Egyszer kellett, amikor egy ékezet nélküli hosszabb szöveget akartam javítani. Akkor kerestem és találtam ezt. Akkor és ott nekem nagyon hasznos volt.

Véleményt mondani, hogy mennyit kell javítgatni meg teljesen felesleges, amíg nem használtad néhányszor legalább. A kisarkított példáknál mint fókabél biztosan hibázik, csak ezt elektronikai fórumon néhány kötekedőn kívül nem igazán használja senki. A hozzászólásod úgyis vissza olvasod, mielőtt elküldöd, ha ennyi igényesség sincs, akkor semmi sem fog segíteni.
Következő: »»   2 / 681
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem