Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
A veresegyházi piacon vettem. A burkolata egy ufó-szerű.
A mikroprocesszoros vezérlő L298-as motorvezérlőket hajt meg.
Az analog es digitalis kimenetet ado Sharp infra szenzor kozotti kulonbseg megeretesehez olvassad el ezt:
Bővebben: Link Ezek mind analog kimenetuek: GP2Y0A41SK0F 4-30cm merestartomany GP2D120XJ00F 4-30cm merestartomany GP2Y0A21YK 10-80cm merestartomany GP2Y0A02YK0F 20-150cm merestartomany
Az egészen más. Az nem fog távolságot mérni.
Ha optikailag akarsz távolságot mérni, akkor Sharp az elérhető ár és kezelhetőség szempontjából. Nézd meg az adatlapot, érthető lesz. Esetleg ChipCad-nél van a PING nevű ultrahangos távolságmérő (drágább...). Az megint máshogy működik.
Persze, hogy érdekel. Devecseri lomisokra gondolsz ?
Honnan tudom, hogy analóg vagy digitális a kimenetű ? Mert van a HE-store oldalon is infra adó-vevő 1000-1500 Ft körül. Csak mert ha nem muszáj akkor nem rendelnék 4-5 helyről alkatrészt.
Szerintem a piaci ócskásoknál érdemes körülnézni takarítórobot ügyében.
Valószínűleg Ausztriai lomtalanításból származó takarító robotokból, már kettőt is vettem. (1500 - 2000 Ft) (Csak az akkutöltő adapterük darabonként 1000 Ft.) Mindkettő üzemképes volt, de átalakítási célból vettem. Van bennük 2 db hajtóműves DC motor, elszívó motor, terelő (sepregető) motor. Idő és ambíció kérdése, hogy mikor csinálok hozzá egy SK vezérlést. Amennyiben érdekel, teszek fel képet róluk.
Alvaznak a fem epito jatek tank teljesen jo lesz.
Az altalad linkelt HE Store-os atteteles motor is teljesen jo (arra azert figyelj, hogy rakj ra megfelelo kondenzatort). En egy ilyen szervot hasznalok (nem ebben a boltban vettem, keress ra melyik modellboltban lehet kapni a kornyekeden): Towerpro SG 90 De ha a taviranyitos kisauto szervot hasznal akkor abbol is kibanyaszhatod. A Sharp szenzort meg a Farnell Magyarorszag weboldalan talalsz kb 9 Euro-ert: SHARP - GP2Y0A41SK0F de ha nagyobb merestavolsag kell akkor kedvedre valogathatsz a szenzorokbol, de vigyazz, mert neked analog kimenetu kell, nehogy digitalis kimenetut vegyel! SHARP proximity Udv.: Gabor
Tetszik a robotod és valószínűleg ezt fogom megépíteni csak egy kicsit másképp
1400 Ft-ért lehet kapni fém építő TANK-ot és arra akarom majd ráoperálni, csak szervot nem tudom honnan vegyek mert a legolcsóbb is amit találtam 2-4eFt kerül van. Vajon az itt kaphatóRC kisautók-ban szervos megoldás lehet a kanyarodás ? Az jó lehet nekem ?Ez az átteles motor is jó ? Vagy keresgéljek még ? Kb 10eFt olcsóbban jövök ki a postákat nem számolva. Szerintem lesz még kérdésem csak most még nem jutott az eszembe.
Szerintem ne vedd meg a robotot a Conrad-nal.
Ennek toredekebol epithetsz egy sajat robotvezerlo panelt. Azon is megtanulhatsz mindent ami a vezerleshez kell. Az alabbi cikkekben egy robotot epiteserol irtam, de az AVR alapok is eleg jol le vannak irva benne: WILL-I 1 WILL-I 2 WILL-I 3 Az alabbi cikksorozatban pedig sok jo otletet talalsz az AVR-ekhez: Nyolc labbal 1 Nyolc labbal 2 Nyolc labbal 3 Nyolc labbal 4 Udv.: Gabor
A lényeg először a vezérlés technika megtanulása és a későbbiekben gondoltam átalakítani egy takarítórobottá.De akkor azt majd más alkatrészekből kell megcsinálnom.
Maga a programot ami vezérelne a takarítórobot meg lehet vele csinálni ? Ez az AVR mega8 tulajdonképpen mit csoda ? Szerintetek mit lehet még kihozni ebből a Pro-BOT 128k-ból ? Hova lehet esetleg fejleszteni ami adna egy kis kihívást a tanuláshoz ?
ÚÚ, ezeket az árakat én észre sem vettem, azthittem tartozék.
Rafkósak a conrad-ék .Amúgy szerintem a 12Mhz elég, igazából egy robotnál, főleg ami ennyire egyszerű, még sok is
Arról nem beszélve, hogy a környezetét 1db szenzorral érzékeli- azt sem tudja, merre forduljon. A tapskapcsolót nem értem, minek tették rá, egyszerűen nem tudok kitalálni neki szerepet egy roboton. Ha takaríttatni akarsz vele, gondolom átraknád egy erősebb vázra az egészet -> az erősebb motorok áramát nem fogja bírni az l293d.
Memória az szerintem elég, a 12MHz körüli órajel elég szerény. (Azt nézted, hogy külön 5000Ft a fényes dobozba zárt AVR, és 4000Ft a programozó kábel, ami nem tartozék?) Szerintem is többet ér, ha te készítesz egyet, csak eleinte tűnik nehéznek.
Ha csak a robot kezelését karod megérteni akkor jó lehet, de ebből tényleg nem tudsz takarít robotot építeni. Gyenge, kicsi és lassú úgyhogy nem alkalmas. A takarító robot építése viszont nem bonyolult feladat, legalábbis ha a vezérlés részét nézzük.
( Azt hogy a szemetet hogyan szedi össze, már kicsit neccesebb megépíteni, mármint a mechanikát. ) Hajtáshoz szerintem használhatsz nyomtatóból vagy hasonló eszközből kimentett léptetőmotort, valami egyszerű alváz kell, meg távolságérzékelő. A vezérlést megoldja egy AVR mega8-as például.
2 pici villanymotor hajtja, ez tul gyenge lesz takaritorobotnak.
Teljes kezdő vagyok és rendelnék egy ilyen kis robotot Bővebben: Link,de előbb szeretném megkérdezni, hogy programozhatósága mennyire korlátozott memóriában és számolásban.Gondolok itt ilyenre, hogy :
- egy adott terület feltérképezés majd A - B való eljutás a legrövidebb úton - fizikai fejleszthetősége Igazából egy kis takarítórobot lenne a végső cél.Szerintetek erre ez megfelelő ?
kiszolgáló.
ami egy átlago házban megtalálható.
Nem tudom mekkora nyomtatóra gondolsz, de szerintem egy 20-30W kell. Ez áttétel nélkül még nem is lesz különösebben erős.
Bizonyos nyomtatókban a papír és a nyomtatófej mozgatását DC motorok végzik. Azok elég nyomatékosak hogy áttétel nélkül is megmozdítsanak 1-2 kg-ot.
Ilyesmiről is csak olyanokat olvastam, hogy egy pic/avr mikrokontroller nem tud USB host lenni. Még ha meg is írnád önerőből a drivert az eszközhöz, el sem férne a memóriában. Legalábbis mindenhol ezt mondják. Nem tudom, van-e összefüggés, de még egy százezres PDA sem tud USB hostként viselkedni, pedig ott komolyabb memória és órajel van.
Ha esetleg a vevőben soros adatot alakítanak usb-vé, akkor elvileg le lehet lopni a jelet. Én megnézném milyen ic-k vannak benne, és keresnék hozzájuk adatlapot, hogy ki mit csinál. Hátha.
Azt hiszem rosszul tettem fel akérdést. A karnak van egy wifis vevője is és eredetileg USB-n kommunikál a PC-vel. Arra gondoltam, hogy valahogyan az USB-n kijövő adatokat kellene feldolgozni.
Egy időben én is akartam ilyesmit (és még mindig...) Tudtommal a Linksys wrt54gl routerbe lehet úgy belenyúlni, hogy legyen egy soros kimenete. Több ilyen projekt (PL) is van neten, forráskódokkal. Nem egyszerű, nem is olcsó... Rá lehet pakolni egy módosított linux rendszert, össze-vissza lehet állítgatni benne mindent, komplett könyvet írtak az átépítési lehetőségekről... Én végül maradtam a 868 MHz RF-nél...
Hello!
Nekem is segítségre lenne szükségem. Van egy Logitech ILYEN játékvezérlőm. Annyit tudok róla, hogy wifis. Arra volnék kíváncsi , hogy ezt hogyan tudnám egy processzorhoz illeszteni, hogy a robotomat tudjam vele irányítani. Gondoltam arra is, hogy kibelezem és teszek bele egy PIC-et és egy rádió adót de elegánsabb lenne wifisen.
Megvan a kapcsolat a 2 kozott! Vegulis az egyikbol (mososzer) lehet a masikba (kanna) alkoholt gyartani, de azt senkinek sem ajanlanam (vagy az a fagyallo amit erre szoktak hasznalni?).
Kerdezz csak! Amiben tudunk segitunk. Mellekelj fotokat az epitesrol!
Mindkettőtöktől bocs a marmonkanna miatt, nem akartam degradáló lenni.
Azért több kellemes emlék köt a kannához, mint a mosószerhez. ![]() Mellesleg nekiálltam összeszedni az elektronikai tudásom, és kb. 25 éves vaskloridos emlékeimet. De lesz kérdésem majd a vezérléssel kapcsolatban.
Az enyém kicsit nagyobb. Viszont a távolságmérő szenzort amit rátettem a te cikked után vettem (meg segítettél is a beszerzési forrásban). Szóval mégegyszer köszi.
Micsodaaaaa!!! :csodalk:
A marmonkannát kikérem magamnak! Az mosószeres flakon! És az egész robot 10 centi széles és 15 centi magas. WILL-I
Nincs ezzel probléma. Ha sokat akarsz akkor sokat kell dolgoznod
Az említett két motortípusban tudok segíteni. Döntsd el h melyiket akarod hsználni. Itt az én robotom: ITT
Üdv,
Azt hiszem már láttam a marmonkannás WALL-E -t. Aranyos. ![]() Nos nekem lehet egy encoderes stepper is jó lenne, mivel szeretném, hogy a robot tudja nagyjából hogy mennyi utat tett meg, tudjon navigálni mondjuk egy lakásban, aminek ismeri a dimenzióit. Jó lenne, ha lehetne vele finoman mozogni, mondjuk egy dokkoló állomásra odataláljon, és a töltés meg tudja oldani magától. A motor vezérlés egy külön kis áramkor lenne, nem direktbe a központi egység vezérelni. A központi egység csupán parancsokat küld le a vezérlésnek, és monitorozza a pozíciót, amit visszakap. Dolgoztam már stepper motorokkal, de ott is csupán a PWM-et kellett küldenem egy meghajtó IC-nek, és az encoder alapján tudtam automatikusan (futtában) javítani a poziciót ha megcsúszótt a mechanika. Persze voltak végálláskapcsolók amik szintén segítettek. Szóval teljesen jó a stepper motor is. Igazából a típus is mindegy úgy is meg kell vennem. Tehát egy olyan kis PIC-es áramkör kellene, ami elvezérli a léptető motort és a servót, küldi vissza a CPU-nak a státust. Tudnék a hajtáshoz modell motort használni egy modell servo controllerrel. Itt az a gond, hogy a controller inputjáról nem találtam leírást. A modell servo controllerek-ről nem nagyon találtam leírást. Ami lejött nekem, hogy nem csupán egy PWM-et vár. Lehet kicsit sokat akarok... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

1400 Ft-ért lehet kapni fém építő
Rafkósak a conrad-ék .