Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 30
(#) P_Laszlo válasza Cinema hozzászólására (») Máj 27, 2019
Ez sem mind igaz.

Lehet olyan TL hangsugárzót készíteni, ahol alacsonyan tartható a membránkitérés széles sávban, de ehhez el kell tüntetni a káros rezonanciákat, felharmonikusokat, ezt pedig szinte senki nem szokta megcsinálni. Így aztán tényleg lesznek olyan frekvenciák, ahol a membránkitérés elszabadul mélytartományban. A csillapítóanyag nem színez semmit. Egy TL-t túlcsillapítva akusztikus mocsár szerű dobozt kapsz, gyakorlatilag egy nagy méretű zárt doboznak felel meg.

A zárt doboz nem fog meg semmit. A hangszóró engedékenységét csökkenti. Egyébként a legkönyebben kezelhető, és a legszebb dinamikus viselkedésű a felsoroltak közül. És a legjobban kiterjesztett frekvencia-hangnyomás választ biztosítja mélytartományban.

A b-reflex megoldásnál a terhelhetőség és a max. hangnyomás nő, a hangminőség (mint nem létező paraméter) nem ettől függ.

Olyan tölcsér, ahol az alsó határfrekvencia, -3dB-es töréspont =20Hz, nem igazán lenne életképes. Legfeljebb a helyszínre beépítve. Téglából.

A hangszórók Qts értéke önmagában szinte semmit nem jelent, a dobozválasztásnál nem ez számít, hanem a T-S arány.
(#) pcmaster90 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 27, 2019
Pontosan mit is?
(#) P_Laszlo válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 27, 2019
Nem. Ezt biztos, hogy rosszul gondolod.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 25, 2019
Mert nem csak a pille számít felfüggesztettségnek hanem a habszél/gumi vagy papír/vászonszél is.
(#) pcmaster90 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2019
Lehet hogy keverem de eddig az a meglátásom hogy minél nagyobb a felfüggesztés keménysége valamint a membrán átmérője annál nehezebben mozdul a membrán s minél nehezebben mozdul a membrán annál nagyobb energia kell a kitéréshez ami erősebb mágnest valamint lengőtekercset igényel aminek megint súlya van tehát az érzékenység csökken valamelyest az alsó tartományban is viszont az erős tekercsnek köszönhetően nagyobb teljesítményen utoléri magát (nehezebben sugározza le a mély tartományt nagy érzékenységgel ).Szerintem ezért lehet hogy a PA hangszórók még a 21" -es méretük ellenére sem tudnak olyan mélyre menni mint egy 15" -es autós mélynyomó.Már elég sok PA subot halottam de még egy sem tudta hozni azt a mély tartományt de viszont felette sokkal hatékonyabban szóltak ahol az autós subok már nem annyira.
(#) Cinema válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2019
"A TL-be nem jó a túl alacsony Qts értékű, nagyon lágy felfüggesztésű nyomó, mert pár wattól szétszakad, a kellő csillapítás nélkül." - Na ez nem igaz.

Pont a TL-hangsugárzókba és zárt dobozokba ajánlják a lágy felfüggesztésű hangszórókat, amiknek magas a Qts-értéke, hogy ne szálljon el a membrán az első dobütés esetén.
A TL-nagy méretben jó igazán, lágy felfüggesztésű hangszóróval, de ki kell tömni a dobozt, ami rossz hatásfok mellett hangelszínező hatású. Qts 0,7 fölött.
-
A zárt doboz megfogja a lágy felfüggesztésű membránt, nyilván rossz a hatásfok, nyilván gyenge a kapott hang minősége, ne erőltessük, hangosításra nem jó. Qts 0,5 fölött legyen.
-
Reflex dobozhoz jó a normál-félkemény felfüggesztés, jobb hatásfok mellett is jó hangminőség érhető el, viszonylag kis méretű dobozzal is. Qts 0,2-0,4 jellemzően. Kis szobákban elég jól használhatók. Hangosításra vannak príma profi gyártmányok, jó hangszórókkal.
-
Zárt és reflex-doboz esetében a doboz mérete és hangolása is befolyásoló tényező, ami Qb 0,5 erősen csillapított dobozt jelöl, Qb 0,7 esetén az átvitel egyenletes, még nincs kiemelés, sem csillapítás, Qb1 esetén kiemelés jön létre, magasabb lesz az alsó határfrekvencia és ott már "ütni" fog a hangszóró hangja. Egészen kis dobozok ez utóbbi szerint működnek, hogy pici hangszóróval, kicsi dobozban is legyen valami "értékelhető" mélyhang.
-
Tölcséres hangsugárzót akkor érdemes építeni, ha van helyünk hozzá, ha van jó minőségű hangszórónk, ami megfelelő a tölcsérben való működéshez és viszonylag kis erősítővel is nagy hangerőt szeretnénk, vagy pedig szabadtéri hangosításhoz akarjuk alkalmazni, megfelelő kivitelben és belevaló, profi hangszórókkal. Qts 0,1-0,3 Egy adott méretű tölcsérrel kb, 3-4oktávnyi hang sugározható le, jó hatásfokkal és kis torzítással. Tehát ha az alsó határfrekvencia 20Hz, akkor a fölső határ 160-320Hz közötti lehet, onnan mehet a következő tölcsér, megint kb. 3-4oktávnyi átvitellel. Nagy, nehéz hangsugárzók de kevés elég belőlük, jó minőséget produkálnak, jó hangszórókkal.
-
Esetleg a sok kicsi sokra megy - címszóval építhetünk a ma divatos "Line-Array" kivitelben szabadtérre hangsugárzókat. Ezek teljesen azonos, többutas hangsugárzók, akár aktív kivitelben is, vagyis beépített végfokkal. Oldalanként sztereo hangosításhoz kell kb. 6-6 vagy 8-8 darab, hogy profi minőségű hangszórókkal kisméretű hangsugárzókkal is komoly hangerőt produkáljunk, jó minőségben. Elég drága megoldás, de profi kivitelben egyik sem olcsó.

Üdv!
(#) dB_Thunder válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 25, 2019
Még mindig kevered a szezont a fazonnal!
A kitérés egy paraméter, a felfüggesztés keménysége pedig egy másik! Nem járnak kéz a kézben. dB drag nyomók olyan kemények, hogy akár bele is ülhetnél, a kitérés pedig durva centik!
A zárt doboz mindig megemeli a eredő rezonancia frekvenciát, és a jóságot is. A rezonancia freki alatt, a hsz. durván csökkenő hatásfokkal tudja a mélyeket lesugározni.

TL nem zárt, nem emeli meg a eredő rezonancia frekit, ezt alapból nyered, illetve a jóság sem változik számottevően, ezért talán a rezonancia freki alatti tartományban kisebb meredekséggel csökken a sugárzási teljesítmény. Ez szintén plusz.
(#) pcmaster90 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2019
Biztosan igazad van dehát a merev felfüggesztettségből (kicsi membrán kitérés) ,valamint a kis membrán átmérőből adódik a magas Fs érték ha nem tévedek.Szóval ez TL-ben sem fog sokkal mélyebbre menni ,ha rosszul írom akkor javíts ki kérlek.Szerintem egy jobban terhelhelhető azonos vagy kisebb membrán átmérő melett ,nagyobb Xmax-al rendelkező hsz sokkal mélyebre tud menni a TL dobozban a terhelhetősége lényegesen csökken de a mélytartománya jobb lessz s felerősödik.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2019
(#) dB_Thunder válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 25, 2019
Idézet:
„Hát nemtudom”
...
Ez átjött! Valóban nem tudod

Szóval ez a hsz már az asztalon bőven "túlfeszes" a Qts 1 fölötti értékével! Zárt ládában ez még feljebb megy, pedig az optimum valahol a 0,7 közelében lenne, ládában!

A TL-be nem jó a túl alacsony Qts értékű, nagyon lágy felfüggesztésű nyomó, mert pár wattól szétszakad, a kellő csillapítás nélkül.

Ajánlások szerint a hsz rezonanciafrekijéhez tartozó hullámhossz negyedére kell tervezni a tl alagút hosszát. De itt az Fs is a csillagos ég: 117.11 Hz. Értelmes mélynél ez 50 Hz alatti..

Kis okosság: https://www.youtube.com/watch?v=pF7N8u9u3rc
(#) uniman válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 25, 2019
Hello! A 70-es évek közepétől a (Tesla) Forte 60 Vocal énekládáiban volt ilyen 8 db hangszóró 2 db magassugárzóval (ARV 261) kiegészítve. 1 pár láda a rezesbanda énekesének tökéletes hangzást biztosított egy Tesla Music 130 mono csöves erősítővel.
Felejtsd el a tervedet...tartsd tiszteletben a gyártó ajánlását.
A Tesla ARN jelzésű termékei a mélysugárzók, de max. pár tíz W terhelést bírnak hivatalosan.
De azok is leginkább zárt ládában voltak használatosak.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2019
(#) pcmaster90 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 24, 2019
Hát nemtudom mennyire előnyős ennyire merev felfüggesztésű hangszórót iyen TL dobozba tenni.Szerintem meg a képek alapján is ezekbe a dobozokra inkább a nagyobb kitérésű hangszórók alkalmasak.Gumis vagy habszél felfüggesztéssel!
(#) pcmaster90 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 24, 2019
Konkrétan mire gondolsz jól csillapított TL -alatt?
(#) dB_Thunder válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 24, 2019
Mélytölcsérnek 2 fontos paramétere van!
A hossza méterekben, és a tölcsérszáj felülete négyzetzetméterekben kifejezve!
Na itt egyik sem adott.. Ráadásul a hsz is használhatatlan mélynek.
Csinálj neki egy jól csillapított TL dobozt.
(#) pcmaster90 válasza Dióda hozzászólására (») Máj 24, 2019
Zárt dobozban valóban szép kiegyenlített közép tartománya van csak éppen hatásfoka nincs meg ereje akkora mint azt elvárná az ember,a hátoldal eltávolításával ez megváltozott nem kicsit.úgy gondoltam hogy olyan 80-100Hz -től felfelé kapná csak a hangot az erősítőről.
(#) pcmaster90 válasza Dióda hozzászólására (») Máj 24, 2019
Nos az a helyzet hogy ezek a hangszórók egy zárt ládában voltak 8+8 felállásban s mikor kinyitottam a hátoldalát jött a meglepetés ,olyan felső basszusa lett hogy az valami kegyetlen valamint a közép tartomány is felerősödött ,lehet mondani hogy mégegyszer úgy szólt.Már ez sem volt kutya de ekkor jött az ötlet hogy mi lenne ha tölcséres ládába raknám őket,az a kopogás amit írsz szerintem a felsőbasszus lessz(középbass).
(#) Dióda válasza pcmaster90 hozzászólására (») Máj 24, 2019
Nem lessz jó ebbe a ládába csak kopogni fog.
Ehhez a ládához nagyobb hangszóró kell amit meg lehet hajtani hogy a bass tölcsér rész aktiválódni tudjon és dolgozzon. Ez olyan mint a W láda mert abba is direkt olyan hangszóró kell ami ki tudja tolni a hangot belőle. Az aro669 egy sima szélessávú ami marha jó énekhez . Én maximum egy jó zárt ládát építenék neki nemtúl nagy literszámmal hogy a középtertomány lesugárzását ne rontsam el vele. Mondjuk 8darab egy ládában már talán ad valami mélyhangot de akkor sem használnám erre. Viszont elsőosztályú középmagas ládát lehetne belőlük összehozni.
(#) pcmaster90 hozzászólása Máj 24, 2019
Tudnátok nekem segíteni az alábbi tölcséres hangfal méretezésben?

Az alábbi ládatípust szeretném megépíteni 2x 8db Tesla ARO669 -es számára .Egy gyors illusztráció a ládáról felülnézetben .

Hangszóró típus: ARO669
Imp.:4 Ohm
Érzékenység:95dB
Frekvencia tartomány :60-10 000Hz
Átmérő: 203mm

T/S:

Fs = 117.11 Hz
Re = 4.20 ohms[dc]
Le = 151.28 uH
L2 = 206.76 uH
R2 = 6.05 ohms
Qt = 1.05
Qes = 1.16
Qms = 11.18
Mms = 9.22 grams
Rms = 0.569512 kg/s
Cms = 0.000204 m/N
Vas = 11.56 liters
Sd= 201.06 cm^2
Bl = 4.755397 Tm
ETA = 1.39 %
Lp(2.83V/1m) = 96.35 dB

Added Mass Method:
Added mass = 30.00 grams
Diameter= 16.00 cm
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2019

box123.jpg

(#) dB_Thunder válasza pcmaster90 hozzászólására (») Ápr 15, 2019
Nyomók nélkül kb 100kg, ha rendes anyagból, rendesen van megcsinálva.
(#) pcmaster90 hozzászólása Ápr 15, 2019
Lenne egy olyan kérdésem hogy mit lehet tudni a Big Gun ikerláda súlyáról kg-ban kifejezve?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2019
(#) elektrorudi válasza Aladdin25 hozzászólására (») Jan 12, 2019
Szia!
Így már más. Sok sikert!
(#) Aladdin25 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 11, 2019
Szia rákerestem, majd letöltöm megmérem és kipróbálom köszönöm szépen a segítségét.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2019
(#) dB_Thunder válasza Aladdin25 hozzászólására (») Jan 11, 2019
Idézet:
„Nekem van egy felújított ...”

Ahogy mondták meg kellene mérni!! Bejáratás után.
(#) Aladdin25 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 11, 2019
Szia.
Nem ragaszkodok én ehez csak típus google keresőben ezt tálaltam mást nem nagyon. Nem tudom az mi amit írtál.
(#) Gafly válasza Aladdin25 hozzászólására (») Jan 11, 2019
Mivel nem eredeti, lehet hogy érdemes lenne inkább megmérni...
(#) elektrorudi válasza Aladdin25 hozzászólására (») Jan 11, 2019
Szia!
Például Bassbox pro ?
(#) Aladdin25 hozzászólása Jan 11, 2019
Sziasztok.
Nekem van egy felújított RFT L3401-es hangszóró párom, amihez dobozt szeretnék fabrikálni. A neten nem találok pontos adatokat, én reflex kialakításon töröm a fejem. Ha minden igaz, egyáltalán nem rossz minőségek ezek a régi RFT-k.Találkozott már valaki ilyen típusból készült hangsugárzókkal? Esetleg vélemény a kialakítást illetően?
Ezt találtam róla:
s=71Hz
Re=6Ohm
Qes=0.93
Qms=5.31
Qts=0,79
Vas=79l
Sd=509cm²
SPL=99dB
qts=0.79
Pmax=12,5VA
Übertragungsbereich: 40 Hz - 12000 HzBővebben: Link
Ehez hasonlót szeretnék csinálni csak másik magas sugárzóval, egy 10wattos erősítővel hajtva.
A reflexnyílás méretét nem találom milyen pogit ajánlanátok tervezéshez amivel megtudnám én is tervezni?
Segítségeteket előre is köszi. Üdv.
(#) dB_Thunder válasza biroczkirezso hozzászólására (») Júl 21, 2017
A WinISD nem túl pontos, nem számol egy halom dologgal, de ez neked most még nem is kell.
A csillapító anyagot hajítsd ki! A reflex láda egy rezonátor, pont a működését ront ja el a csillapító anyag. Viszont a doboz belső falát vékonyan érdemes bevonni valami filccel.
(#) biroczkirezso hozzászólása Júl 21, 2017
Köszönőm ! Egyenlőre maradok a meglévő ládámnál amit áthangolok az ajánlott csővel amit mindenképp hallanom kell ! Még előtte más progíval is megnézem.
(#) Cinema válasza biroczkirezso hozzászólására (») Júl 21, 2017
A méretező programok csak szimulálnak.
A csőhossz az előlap külső síkjától értendő, azaz teljes csőhossz.
A Beyma honlapján találsz ajánlott dobozméreteket a hangszóróihoz, különféle dobozokhoz.
Nézd meg azokat és döntsd el, hogy megfelelnek-e neked.

Üdv!
Következő: »»   2 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem