Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Felteszem a módosított rajzot, hogy beállításkor ne csináljunk hibát.
Van bent egy tervezési hiba, valószínű akiknek gondjuk volt vele azt nem vették észre. (először én sem, csak mikor a második FET garnitúrát lőttem el, akkor néztem meg a kapcsolási rajzot) Nagyon könnyű orvosolni a P2 és F4 közé és a P3 és F3 közé be kell tenni egy 4,7k ellenállást, mert a poti végállásban ráadja a FET-re a +12V-ot a másik fele meg testre van téve és ez egy kicsit sok neki. A módosítás után semmi gond nem volt vele. A mivel nem volt több FET-em, ezért sima BC 307-es tranzisztorral helyettesítettem, és azóta is azzal működik.
Köszi! Láttam már itt a fórumban ezt a rajzot Fronius néven, de több hozzászólásban is olvastam, hogy nem megfelelően működik. Neked zökkenőmentes volt a működése és élesztése?
Én építettem egy tirisztor vezérlőt, igaz kicsit bonyolultabb, de megvan minden dokumentációja és nem tartalmaz semmi extra alkatrészt.
Köszi a segítséget és a választ!
Trafóm már van, sajnos 1 szekundere van, nem kettős, ezért a greatz félig vezérelt megoldásra gondoltam. A híd is készen van 2db 160A dióda+2db 160A tirisztor. Fojtó is készen van, csak ez a fránya vezérlés várat még magára. A "visszafutó" dióda említésekor egy a +,- kimenetre záróirányba kötött diódára gondolsz? A szűrőkondenzátorral is bajban vagyok, mert ha rákötöm a kimenetre, akkor a tirisztor nem tud kikapcsolni, bár olcsó gépekben nincs is ilyesmi, gondolom ez elhagyható. A hétvégén összehuzalozom a kapcsolást és beszámolok a működéséről. Még van egy orosz rajz ami ettől is egyszerűbb. Kíváncsi vagyok a hozzászólásokra ezzel kapcsolatban is.
Szevasztok,
ez egy ötperces kapcsolás, működése az arduinóba töltött programtól függ. Meg kell építeni így, egy 12Vos izzóval, ha a potival lehet állítani a fényerőt 0-tól maxig, érdemes foglalkozni vele. A CO2es heggesztőnél nem követelmény az áramszabályozás. Ha működik, a pótméternél kell egy kis beavatkozás, ami nem gond, mert csak kb. 60 tól 100 %os vzérlésre lessz szükség. Ha még nincs trafód, duó szekundért ajánlok, lehetőleg minél kissebb belső ellenálással... Szükséged lessz két nagyteljesítményű tirisztorra, és egy visszafutódiódára. Az átalakításban szívesen segítek...
Szia!
Az Arduinó programozásához nem nagyon értek, ahhoz nem tudok részleteiben hozzászólni. A kapcsolás elvileg működhet, de a gyakorlatban az ilyen jellegű készülékeknél sok kis apró egyéb van, ami az üzembiztonságot szolgálja: -Kommutációs RC tag a teljesítmény félvezetőkön -Hálózati túlfeszültségvédelem (legalább a trafóban tárolt energia felét magára tudja venni, mielőtt a félvezetők zárófeszültségét elérné a kapcsolási túlfeszültség) -A nullátmenet vizsgálat azonos potenciálon, vagy sokkal nagyobb közös módusú elnyomást adó kapcsolás -A nullátmenet jel érzékelése a trafó előtt, hogy annak a torzító hatását kikerüljék -Szűrés a nullátmenet jelben hardveresen és szoftveresen, gyakran PLL-el követés -A tirisztorok gyújtástartományának korlátozása -A gyújtójel hosszának korlátozása -Ez a fajta félig-vezérelt híd üzembiztosabb, ha van nulldióda a kimenetén -A tirisztorok gyújtására gyakran külön tápot építenek fel, hogy minden gyújtásszöghöz ugyan olyan nagyságú gyújtóáramot tudjanak biztosítani -Ez igazából nem szabályozás, hanem vezérlés. Ha lenne áramérzékelés, akkor lehetne áramszabályozót is ráépíteni. Mondjuk ahhoz valószínűleg nem elég egy arduino
Sziasztok!
Ez az áramkör alkalmas lehet CO2 hegesztő szekunderköri szabályzásra? Természetesen a 12V-os trafó helyett a főtrafó lenne néhány illesztés elvégzése után.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2020
Sziasztok,
Építette már meg valaki a Radiotechnika 2000-es évkönyvében megjelent tirisztoros szabályzót? Mi a tapasztalat róla? Előre is köszönöm. Üdv Bubu54.
El tudom képzelni.. a 80-as években hasonló módon, csak kis eltéréssel csináltam szabályozott mágneses erősítőt ( én így szoktam meg..).
Még a tirisztorok előtt játszottunk a transzduktorral.
Nincs nálam az a "trafó"..
- lehet még játszani az induktivitás csökkentésével keményen, kellően átgondolt rövidzárral**.Ami feszültség pedig feltranszformálódás után lenne ( vagy nem** ), az normális.
Én tudom, hogy működik..( már igen régen kipróbáltam ) - azért is javasoltam reggel. Nyilván tesztelni kell, melyik részt érdemes betenni.
Azonkívül pedig van még alkalmazható trükk, de erre most nem térek ki. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2017
Ez így működik. Próbáld ki. Lehet, hogy meg kell fordítani a tekercs végeket, hogy a sok menet ne legyen az áramkörben.
Vigyázz. Lehet, hogy feltranszformálja a feszültséget. Autótrafó. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2017
Nem értjük egymást... ha egy autotrafót nem mint "trafót" kötök sorba egy másik trafó primerjével, hanem egy bizonyos tekercsrészét, az is "tényleges soros induktivitás", ahogy írtad.
A kérdés az volt, mit lehet vele tenni, én pedig nem az egész "dobozra" gondoltam nyilván, hanem csak a "trafó" ( tekercs, induktivitás ) részre a fokozatkapcsolóval. A "soros tag" pedig természetesen megintcsak egyenlő a "ténylegesen soros induktivitás"-sal. A kérdés csak az, hogy érdemes-e alkalmazni, mekkora tartományt fogna át. Hogy egyről beszéljünk, azért csatolom a skicc érdemi részét sallangok nélkül..
A meglévő hegesztő trafó elé lesz bekötve, nem pedig egymagában.
Arra vigyázz, hogy hogyan dugja be, mert nem szerencsés, ha ívfogás közben ott figyel a fázis az elektródán
Ez nem induktív előtét hanem autotranszformátor. A feszültséget csökkenti, de a reaktanciához minimálisat ad hozzá. Jobb lenne ténylegesen soros induktivitás, de talán ez is segít picit.
Soros tagként bekötni nem szabad, mert úgy sokszoros feszültség alakul ki a primeren és átüthet. Közben meg brutálisan zúg.
Szia!
Ha az egész tekercs 2.5-ös réz, akkor minden további nélkül kipróbálhatod. Átnézed a fokozatkapcsolás szisztémáját és simán sorbakapcsolod a primer tekerccsel. Az egyik véghez képest lépkedsz tovább a leágazásokkal a minimum és a maximum között. Végülis egy induktív előtétet alkalmazol és csak az a kérdés, mennyire hatásos, mennyire ejti le a feszültséget terhelés/hegesztés alatt.
Üdvözletem Mindenkinek!
A képeken látható egy készülék (régi mozivetítő tápegysége volt), amelynek a transzformátora egytekercses. Sok csapolás található rajta. 2,5-es rézzel van tekercselve. Kérdésem lenne, hogy át lehet-e alakítani hegesztő transzformátor primer oldali szabályozásához? Jelenlegi kapcsolással felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok. Előre is köszönöm!
Több triakos szabályzó rajzát is megtalálhatod itt.
Csak akkutöltőm nincs, hegesztőtrafóm meg van 2 féle is. Az egyik cikkben AC esetén 40-60V feszültséget és 1,5-2 A/dm2 áramsűrűséget javasoltak és ez nagyjából stimmel is illetve az eredetileg keresett szabályozóval ez tovább csökkenthető, szabályozható.
Eloxáláshoz a hegesztőtrafó feszültsége és árama is sok. Egy akkutöltő, aminek a kimenete 17-20 V-ig felvihető, bőven elegendő.
Olvasnivaló Olvasnivaló2 A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
Sziasztok!
Van egy járomszabályzású hegesztőtrafóm, amihez szeretnék egy kiegészítő szabályozót, mert jó lenne eloxáláshoz is használni a trafót és a kis alkatrészekhez kellően alacsony áramerősséget kell alkalmazni, amit esetleg az eredeti szabályozással már nem tudok beállítani. Amúgy a felirat szerint ez egy 7,2kVA -es, 230/400V -os, 180/210A -es trafó (de csak 230V -os kábel van most bekötve), 65V üresjárati feszültséggel. Tudnátok ehhez valami jó kapcsolást javasolni? Köszönöm
Ennek a sönttel ellátott verziója. Sajnos jobb minőségben nincs meg.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
Szia!
Ez jobb minőség
Elsőként el kellene tudni olvasni. Én hiába nagyítom, nem látom rendesen...
Pedig érdekes lenne a szabályzás miatt ![]() Szerintem volna is, aki rákattanna... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

- lehet még játszani az induktivitás csökkentésével keményen, kellően átgondolt rövidzárral**.