Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 4
(#) AMD válasza lgyk hozzászólására (») Feb 2, 2008
Ja igen. Hígított kénsav.
(#) lgyk válasza AMD hozzászólására (») Feb 2, 2008
Az akkumulátorsav (ólomakku) kénsav, abból nem fejlődik klór.
Sósavat egy rossz aksiból öntöttem bele (nem lehetett valami tömény). Elektróda alumínium lemez volt. Nem szagoltam meg mert egy cső jön ki belőle aminek a vébébe be van ragasztva egy inekciós tű és ott gújtottam meg a hidrogént (kis lángon égett a tű meg izzott). A tartály barna színű átlátszó műanyagból van. Este volt bekapcsolva egy kb. 60 wattos izzónál. Ja és egyenáramot használtam.
Ez függ a használt elektródoktól és a sósav koncentrációjától is. A legtöbb elektródon leválik az oxigén és a klór is. Inert elektródnál (grafit) és telített oldatnál inkább a klór válik le. Híg oldatnál annyira nem jelentős a klór keletkezése. Vízbontáshoz jobb szulfátot, nitrátot használni.

Ha érezhető volt a klór szaga a reakció során (hypora emlékeztető szag), akkor elképzelhető, hogy pl. napfényre berobban. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha a fejlődő klór és hidrogén egy térben van (pl. AC áram esetén).
Tehát amikor vízbontóba víz mellé sósavat öntöttem úgy használtam akkor ki voltam téve a robbanásveszélynek? Jó így utólag tudni.
Klór és hidrogén keveréke. Hasonlóan robbanó tulajdonságú, mint a normál durranógáz (H2 és O2 elegye), de kisebb hullámhosszú fényre (kék, UV) beindul a gyökös láncreakció és felrobbanhat az egész (különösen zárt elektrolizáló térben van meg a veszélye).
(#) lgyk válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 2, 2008
View, options, ott beállítod a rácsméretet (grid, "show grid" pipa be). Ez alapján meg tudod határozni a sávok méretét. Ha az egész PCB mérete érdekel, akkor a legegyszerűbb kinyomtatni és vonalzó.

Vagy jobb klikk a vezetősávra, rectangle properties, és ott látod a pontos méreteket.
Hogy érted azt hogy klórdurranógáz keletkezik?
(#) lgyk válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 2, 2008
Hi!

Szerintem ne foglalkozz ezzel a módszerrel, ugyanis ez a legveszélyesebb maratási technika. A folyamat során klórgáz szabadul fel (nem is kis mennyiségben), ami erősen mérgező (tüdővizenyő, oxidatív roncsoló hatás).

Ha mégis ezzel a módszerrel akarsz dolgozni (bár ez erősen ellenjavalt), akkor az áramot mindenképpen korlátozd, akár egy potméterrel, akár valami komolyabb áramgenerátorral. A 30 VDC egy kicsit sok, a klór leválásához pár V kell, a többi az oldatot fűti. Mindenképpen jól szellőző helyen dolgozz, lehetőleg ne legyen senki közvetlen közelben! Az elektrolízishez használhatsz sósavat is, konyhasót is, az utóbbi könnyebben kezelhető és olcsóbb. Egy kevés sósavat rakhatsz a só mellé, gyorsítja a réz oldódását.

AC áramkör nem jó, klórdurranógáz keletkezik, ami fény hatására robban!

Klórmérgezésre híg (néhány %-os) ammóniaoldatot kell szagoltatni és etil-alkohol gőzt kell belélegeztetni felváltva.
(#) AMD válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 2, 2008
Én ezt használom. Nekem bejött. Be birod állítani a rácsméretet, vonalzóval méregethetsz (akkora lesz a kinyomtatott papíron), ráadásul magyar.
(#) e-sporadic válasza kobold hozzászólására (») Feb 2, 2008
A tervezőprogramban egységnyi lukak vannak, 5,5 mm távolságban, de nagyon zavaros ez az egész.
Nem jövök rá sehogy se a sávméretekre.

(#) scooby_ hozzászólása Feb 2, 2008
Erre a grafitos cuccra az ac áramkőr nem jó?
(#) kobold válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 2, 2008
Így ránézésre nem sokat gondolkodott rajta a tervező sem... Összekötötte az alkatrészeket szép egyenesekkel meg kitöltött mezőkkel, és kész.
Viszonyíts valami ismert alkatrészhez (a progit nem ismerem, de valahogy tutira meg lehet tőle tudni).
(#) scooby_ hozzászólása Feb 2, 2008
Én mivel még nem marattam nyákot ezért a grafitos cuccot 30VDC-vel ki is próbálom de 2 kérdésem van sossav kell vagy vízbe só?
És minek pont üvegtányér?
(Nem azért kérdeztem mert nincs!!!)
(#) e-sporadic hozzászólása Feb 2, 2008
Help!

Az Express PCB nevű programon
nézem a Nyákrajzom, de nem tudok rájönni a sávok méreteire...

Itt van az elkészítendő áramkör és ingóságai:
http://homepage.eircom.net/~yellowbeard/mrf237.htm

Természetesen sima gif formátumban is megvan a Nyákrajz, de ott semmilyen méret nincs leírva.
(#) kobold válasza AMD hozzászólására (») Feb 1, 2008
Nem tudom, mekkora és milyen jellegű áramköröket építesz, de én max. pár led világítását bíznám egy alufóliás nyákra. Szórakoztam én is ezzel valamikor, de macerás, forrasztani külön élmény, kontakt meg vagy lesz normális, vagy nem. Ha már mindenképp gányolni akarsz, inkább vágj le egy halom rézdrótot, és azzal huzalozz, ne alufóliával.
A gyári nyák ára kinek sok, kinek nem; 1300 Ft körül adnak egy egyoldalas, 300x200-as lemezt, a fényérzékeny persze drágább. Csakhogy lehet vele haladni, és nem azzal szív az ember napokat, hogy sávot fabrikáljon...
(#) lgyk válasza AMD hozzászólására (») Feb 1, 2008
Egy kartonra ragasztott alufólia is működőképes lehet. De ha minőséget akarsz, akkor marad a normál technika.

A maszkolási költségeket csökkentheted, ha alkoholosfilccel rajzolsz; mondanom sem kell, hogy az alternatív NYÁKgyártási technikák sokkal több macerával járnak, mint egy áramkör filces megrajzolása.

Ha meg nem akarsz maratni, akkor is vannak bevált technikák (próbanyák, univ. nyák, próbapanel, légszerelés).

Költségek: egy flakon P20 kb. 2500 HUF, és nagyon sok panelt meg lehet vele csinálni. Egy nagyobb darab fóliáslemez kb. 800 Ft, ezzel is sok áramkör megcsinálható. A fotomaszkot írásvetítő fóliára szoktam nyomtatni, ahol vállalnak nyomtatást, ott 10 Ft alatt rányomtatják (pl. XI. Budafoki úton 6 Ft) a kb. 100 Ft-os írásvetítő fóliára. Egy A4-es lapra szintén elég sok dolgot fel lehet pakolni, ráadásul egy fotomaszk sokszor felhasználható).

A levilágításhoz 2 db. flux UV-LED kb. 2500 Ft.

Előhívó NaOH, marató FeCl3 összesen 1600 Ft (1-1 kg), ez szintén nagyon sokáig elég).

Összességében 10000 Ft-ból meg tudsz csinálni kb. 200 kisebb NYÁKot normális minőségben (50 Ft/db). Ennél nem olcsóbb egyik alternatív megoldás sem.

De ha a lakkfilces megoldást választod, akkor egy fóliáslemez, marató és egy lakkfilc a teljes költség (esetleg aceton), ami 2000 Ft nagyságrendű beruházás. Megér ennyit a tökölés?
(#) AMD válasza kobold hozzászólására (») Feb 1, 2008
Nem tudom hogy a gyári nyák mennyibe kerül de szerintem nem olcsó. Venni kell még fóliát a nyomtatóba majd kinyomtatni (venni kell patront mert kifogyott), le kell világítani uv csővel (ami szintén nincs) és még be is kell lőni hogy jó legyen a nyák, elő kell hívni, le kell maratni. Az egy csomó idő és csomó pénz. De például otthon buherálok egy nyák-ot akkor kis pénzből megúszom és a célnak megfelel. Gondoltam arra hogy csináltatok valakivel de kivel?
(#) Gery válasza AMD hozzászólására (») Feb 1, 2008
Jóó vastag volt. 3-4mm
De igaza van koboldnak. Énis megcsináltam aztán már nemtom mivan vele. A gyári nyáklaptól elég messze van. Meg az alufólia nemis olyan jó vezető mint a réz. De ha van időd elszórakozni jó ienekkel....
(#) AMD válasza Gery hozzászólására (») Feb 1, 2008
Milyen vastag volt a plexilap?
(#) kobold válasza AMD hozzászólására (») Feb 1, 2008
Csak egyetlen elfogadható okot mondj arra, hogy miért nem jó neked a gyárilag elkészített, bakelit vagy üvegszálas nyák, egyenletes, normális rézfóliával ellátva?
Forrasztani lehetett persze, mert az alufólia nagyon vékony és gyors átmelgedett. De meg én plexire ragasztottam, és wellerrel melegítgettem de egyáltalán nemvolt vészes. Ha sokáig ott tartottam nekiindult olvadni, de annyiideg uccse forraszt az ember...
(#) AMD válasza Gery hozzászólására (») Feb 1, 2008
És nem olvadt el??? És lehetett forrasztani?
Én még nagyon régen asszem pálmatexel alufóliát ragasztottam egy plexi lapra. Forrasztani is lehetett, de aztán nemkezdtem vele semmit...
Ha túlsok az időd akár kisi próbálhatod

Szerk.: Igen forrasztáskor sietni kellet, de nemvolt vészes...
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Feb 1, 2008
Most jut eszembe hogy ha műanyag lemezre galvanizálok rezet akkor forrasztáskor szétolvad.
(#) AMD hozzászólása Feb 1, 2008
Nem lehet házilag panelt készíteni? Pl: fogok egy műanyg lemezt majd arra hordom fel valahogy a rezet.
Szóljatok hogyha hülyeséget mondok.
(#) kameleon2 válasza AMD hozzászólására (») Feb 1, 2008
Ha választanom kell, akkor a nyák express fog utoljára maradni....

Nem jó tapasztalataim vannak velük.

Átlagban 25-30 panelt kell gyártatnom alkalmanként, 1 hét alatt. Ezt rendszeresen nem bírják meglépni, még ha 3 napos rendelésre - azaz felárral- kérem.

A felár ellenére a minőséggel mindig probléma van.

Az, hogy a megadott panelvastagsággal nem mindig foglalkoznak az egyik probléma, nekem pedig ez egy kritikus paraméter a meglévő mechanika miatt. A másik gon, hogy még pontosan kontúrmart panel nem sikerült kapnom az eddig elkészült mintegy 150-200 darabból.

Ha sok pénzed van és szeretsz utólag reszelgetni csak akkor válaszd őket.

Nekem a műegyetemi nyákműhely volt eddig a legjobb árban is és minőségben is. Sajnos a barátom aki ott dolgozott eljött onnan így megszűnt a kontaktom is, pedig (hálistennek) egyre több a megrendelés.

20-30 darabnál a globeltron is jó volt - bár az első szériánál ők is hibáztak, de legalább kijavították, míg a nyákexpress meghúzta a vállát és tartotta a markát.

Ha jó és gyors gyártót találsz, aki még olcsó is az engem is érdekelne :no:
(#) szabi83 válasza AMD hozzászólására (») Feb 1, 2008
van ott tel. szám, meddig tart felhívni, megkérdezni Vagy mail írni nekik..
(#) AMD hozzászólása Feb 1, 2008
Nem tudja valaki hogy a http://www.nyakexpressz.hu/szamol.php oldalon készíttetek nyák-ot akkor mennyivel lenne könnyebb a pénztárcám?
(#) e-sporadic válasza borvendeg hozzászólására (») Feb 1, 2008
Köszi!Én is ezt szürtem le a linkből: glbtech.dyndns.org/elektro/nagypan.htm

Az a baj hogy nemtudom, hogy lenne méretarányos a Nyákrajz. Itt mellékelném.

nyakrajz.gif

Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem