Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Én a régi hagyományos kétcsengős ébresztőórát.
Én a GPS-t részesíteném előnyben. Könnyebben kapsz róla jelet, a DCF vétel sokszor elérhetetlen.
Látom mindenki a részleteken szeret lovagolni. Rendben. Kalibbrálom mondjuk 12 óra alatt az RTC-t ahogy írtad. Odaadom a célszemélynek. Akkor tegyük fel a legextrémebb esetet. Mondjuk elmegy 2 hónapra nyaralni vagy dolgozni és kikapcsolja, mert mint mondtam sok LED sokat eszik. Valamint sikerült beletenni egy selejtes vagy már régóta a boltban tárolt elemet amiben alig volt szusz és a 2 hónap alatt lemerül. Visszajön és bekapcsolja. Hopp, na most vajon mennyi lehet az idő? Elfelejtette az időt. Sebaj, kalibrálva van, csak beállítja a pontos időt egy másik óráról és semmi gond. Hol is kell beállítani? Hoppá, nincs rajta gomb. Akkor most mi legyen?
Nem értem miért fáj az mindenkinek ha RTC mellett DCF is van benne? Tapasztalati tanácsokat kértem hogy mi szinkronizájon, GPS vagy DCF, és nem vitadélutánt, hogy minek ez meg minek az. Köszönet a segítőknek.
2-3 hét helyett elég lenne 2-3 óra is, vagy 12 óra, ezzel már bőven pontos lesz az órád. Mire akarsz 2-3 hetet várni, amikor a környezet hőmérséklete sem fix 23.00fokC?
GPS nem lesz benne. Mint nondtam nem magamnak lesz és nem tudom hová teszik. Valamint ugyanezen okokból nem lesz WiFi sem (bár ez már minden lakásban szinte alap). Ezt nem lehet megérteni? Valamint nem akarom és nem is tudom 2-3 hetet figyelgetni és pontosítani mert nincs rá idő. A DCF meg elvégzi a beállítást. Annyi igaz, hogy az RTC nem kellene, de 300 forint már nem tétel ebben az órában, és akkor áramszünetre is biztosítva van ha pont nem tudna szinkronizálni a DCF az áram visszatértekor. Merthogy nem elemes lesz mivel a LED-eknek az nem elég. Az RTC-nek meg elég egy CR2032. Nincs rajta mit vitatkozni ha nem érted meg az okokat.
Szia, aminek a képe fent van a hozzászólásomban, az GPS és RTC alapú, működik nixis és ledes változatban is. Az RTC és DCF az meg az összes mule 2 - es verzió és más órák amik visszakereshetők a topikjaikban. GPS mellé nem biztos, hogy érdemes DCF dekódert tenni, de a net tele van olyan órával, ami ezt is, azt is tudja, mert a szoftvere fel van rá készítve és a felhasználó dönti el számára melyik az optimális.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2018
A Ricoh-nak elég ennyi, a beállításhoz, íráshoz, olvasáshoz.
INIT_RICOH: I2CWrite SDA, SCL, $64, $F0, [$20] 'FORMATUM BEALLITASA Return I2CWrite SDA, SCL, $64, $0, [LCD_SEC, LCD_MIN, LCD_HOUR] 'IDO BEALLITASA I2CRead SDA, SCL, $64, $0, [LCD_SEC, LCD_MIN, LCD_HOUR] 'IDO BEOLVASASA A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2018
Tudsz olcsó pici elektronmikroszkópot beszerezni?
Én nem a te műveidre gondoltam ,hanem arra amiben ds-GPS-DCF is lesz a biztonság kedvéért
Nem kell sokáig várnod, itt egy működő példa: GPS alapú óra. Itthon kettő üzemel belőle. Egy a pincében (két födém és tető alatt), a másik, 40 - 50 cm-re a monitoraim felett/mögött (egy födém és egy tető van felette).
Ha már ennyit vitatkoztunk rajta azért kíváncsi leszek a végeredményre ....
Idézet: Azért, mert egyszerűen, olcsón lehet mindig pontos órát készíteni anélkül hogy az egyéb módon elkészítettet figyelni, kalibrálni kellene. „nem értem minek ennyire megbonyolítani egy design órát”
Igen mindezt értem , de ezek már nem óraprogramok hanem kommunikációs "protokollok" GPS adat kiolvasás -DCF kódolvasás . De még mindig nem értem minek ennyire megbonyolítani egy design órát aminél a szuperpontosság igazán nem is lényeges . Egy ds és ha mindenáron pontosítgatni beállítani akarom egy wifi vevő
ekkor akár otthonról tudja birizgálni (és nem kell hetente mászkálni az órához amin különben sincs kezelőszerv ...
Mondanám, hogy óra programot alapfokú gyakorlatnak szoktunk íratni.
Aztán vannak akik "rácuppannak", hogy ez végre érthető komplexitású feladat és ezen élvezkednek, a maguk szintjén... Mondanám, hogy GPS modult, ha tápfeszültség alá (és ablak elé) helyezed, akkor elkezdi "böfögni" a táviratokat, benne az idővel (is). DCF protokoll dekódolása olyan második ZH feladat magassága.
Igen de ha megvan a ds 3231 a többire már semmi szükség de látom ti csak a lehető legbonyolultabb dolgokat értékelitek ,nem is tépem tovább a billentyűket (nincs értelme) Igen tegyél bele mindent meg még annál is több hibalehetőséget ,nameg a programba ezer féle megoldást amivel az egyik cucc felülírja a másik által adott adatot
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2018
Igazad lehet, gps 2000-Ft, D1 mimi 1500-Ft, ds3231 350Ft, programozás öröme magadnak, megfizethetetlen, minden másra ott a Mastercard
Idézet: Miért is ne , lehet bele akár elektronmikroszkóp is de minek ??? Csak az árat növeli ........ „nemkelgpsmegwifikavicselégmegugyseleszmárdst hozzáállás felejtős, tegyél bele mindent amit le tudsz programozni”
A hőfokmérést -kompenzálást ugyanúgy mint az időt egyszer kell beállítani utána már csak spi lekérdezés kijelzés a pic dolga
Sooty,Bakman, köszönöm a tapasztalatokat. DCF-hez találtam már szűrési technikákat, szoftverest és hardverest is. Mellesleg mint mondtam bőven elég ha naponta 1x szinkronizál. Sőt ha beleteszem az RTC- még akár hetente is elég lenne. Lehet, majd szétnézek a GPS-ek között is, és választok egyet tesztelésre, hogy talál jelet különböző helyeken.
Nem asztali óra lesz, monitor nem lesz a közelben. Elvileg TV sem. Kaqkk, persze, hogy be lehet állítani, de mint mondtam nem akarok ezzel időt tölteni, és nem mondtam, de nem magamnak készítem. Megkértek rá és nem fogok hetente odamenni hangolni. Kovidivi, nem panaszkodom, állítom. Nem magamnak lesz. Design óra lesz, ahhoz hogy néz ki ha kábel lóg ki belőle?
Tudom,azért is írtam régebben,hogy belső hőkompos kell(bár nincs sokféle).
Sooty: Igen azért vetettük fel,hogy mik a lehetőségek,hogy lehessen választani,köszi a tapasztalataid. Régebben filóztam a txco-n is,de azért az árért bármi amit felvetettünk azokat meg lehet venni,így kiesett a felsorolásból .
Hello, mind a 4 félét csináltam már. A tapasztalatok: normál kvarc, olcsó de sajnos rendkívül szór a pontossága, kalibrálni nehéz, esetleg egy régi karórába jó lehet. Ds3231 pontos, olcsó, (a hőmérője +/- 3 fokot tud tévedni, de az tényleg csak extra, be lehet kalibráni, sajnos a ds18b20-ak között is van olyan amelyik bemelgszik és utána 2 fokkal többet mutat). Panelban a DCF nem lesz mindig jó, nyugati fekvés előny. Van hogy a gyári dcf-es óra is meghülyül. Napi egy két beállításnál nem szabad többet szinkronizálni. Előnye átáll a téli nyári időszámításra. GPS - hez helyet kell keresni ha kilát a műholdakra nagyon pontos. Meg kell írni a konverziókat, mert sem az időzónát sem a dst-t nem adja, igy a dátum is konverzióra szorul. A wifis pl. D1 minivel nagyon kényelmes, akár az egész órát is elviszi, de ha csak az uart-on keresztül adja az idő adatot azt is fel lehet dolgozni. Konverzió itt is kell ugyanugy mint a GPS-nél. Szerintem a nemkelgpsmegwifikavicselégmegugyseleszmárdst hozzáállás felejtős, tegyél bele mindent amit le tudsz programozni
A DS3231például hőkompenzált fillérekért kapni az ebay-en panelra ültetve és nem kell kitenni az ablakba a lentebb linkelt videón látható órám is avval készült , extraként a hőmérsékletet is mutatja
Igen be lehet állítani pontosra is,de ha nem szobahőfokra van betéve,akkor az nem évi 1-2 mp lesz,a másik,ha többet csinálsz,akkor mindnél vársz heteket,hogy beállítsd(kivéve ha egyszerre csinálod
).Én annak a híve vagyok,hogy ha valamit megcsinálok,akkor az beavatkozás nélkül menjen ameddig bele nem csap a villám .Fillérekért(jó ez már nincs) forintokért lehet kapni dolgokat(gps,dcf,wifi,ethernet,stb.) amikkel nem lesz több gond a pontos idővel. Nemhiába olyan drágák a hőkompos kavicsok.
Csak panaszkodik, hogy ablakba nem fog kirakni semmit, tehát DCF és GPS kilőve, marad a wifi. Ekkor már egy központi nRF24 számomra egyszerűbb, az adóban pedig valami ESP kliens. Ez mind Arduino alól programozható.
Gondolom az lenne a lényeg, ha már gyerekjáték módon megoldható a pontos óra, akkor miért ne.
Ha nem is szüntetik be, legalább fél évente ismét pontos lesz az óra. Nekem nem okoz gondot az átállítás.
Egy ötlet: ha már ennyire pontos időt szeretne usane, akkor miért nem készít egy adót, ami mondjuk 6 óránként kisugározza a pontos időt, Wifi-n, 2.4GHz adón (nRF24), bluetooth, vagy akármin? Aztán lehet a házban 20 óra is, mind pontosan fog járni. Én gondolkodok rajta, de a legpontatlanabb órám is 3 havonta siet 3 percet, szóval nem zavar... Fogom, és beállítom újra. Inkább siessen, legalább nem kések el. Idézet: Attül függ. Nekem annó monitorok közelében a DCF vevő csődött mondott, ott, ahogy a GPS vevő vígan működött. Falu, családi ház. Pincében kell kb. két perc, mire megtalálja a műholdakat de onnantól kezdve szintén stabilan működik.„melyik a jobb beltérben” Létezik olyan GPS modul, ahol egy panelon van minden, a kerámia antenna is. Az szinte csak szabad levegőn működik. A külön, vezetékes antennával (négyzet alapú, kerámia tömb) szerelt körökkel jobb.
A téli nyári átállást pár éven belül megszüntetik (nincs már értelme) A picest sem nehéz belőni sőt könnyebb mint egy rtc-t (csak figyelni kell egy hétig aztán számolni)
A dcf amint olvasom elég problémás hogy a GPS ről már ne is beszéljek . Pár másodperc miatt minek veszed a nyakadba a gondot ? Kb 5 féle pices óra megy pontosan aminek én írtam a programját és semmiféle gond nincs velük amennyire kell pontosak (évente pár másodperc) és csak a pic van a panelon (az atosz féle nixi volt az első -és azóta csak pontosabbak lettek) Némelyik programból pontosítható- és van ami menüből . Csak programírás kérdése A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2018
Olvass vissz, írtam, hogy nem akarom kábelezni sehová. És hogy nem lesz rajta kezelőfelület. Mellesleg a PIC-eset nem olyan könnyű annyira pontosra belőni. Valamint automata téli-nyári átállást szeretnék. Ezen okok miatt lesz benne DCF. RTC meg lesz benne mindenképp, hacsak nem a PIC sajátja lesz. Még tervezési fázisban tartok, a PIC-et sem választottam még ki. Egyenlőre alig van időm vele foglalkozni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

.