Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 21
(#) janigel válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 20, 2018
Ezek szerint 0x54 - 0x5F -ig fel kell tölteni egy olyan kóddal, amit a távirányító nem képes kiadni ?
És ha igen, mi legyen az a kód ?
Lehet bármilyen, pl. FF ?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2018
(#) Hp41C válasza janigel hozzászólására (») Nov 20, 2018
A cikk óta a program jelentősen fejlődött, több parancsa lett. Ebben a verzióban a parancsok táblázata az EEProm memória 0x40 címétől egészen a 0x60 címig tart. A 0x60 címen van a lezáró 0x80, ami nem parancs, hanem csak a táblázat végét jelzi.
Ezen a 32 címen egyedieknek kell lenniük a kódoknak. Az átkódoltban a cikk szerinti 0x40 .. 0x54 címek közötti területet módosítottad. Sajnos így a 0x05, 0x06, 0x07, 0x08 0x09 kódok kétszer szerepelnek.
(#) janigel hozzászólása Nov 20, 2018
Szia Hp41C !
Sikerült jól beállítani a távirányító kódokat a nagy LED kijelzős DCF órához.
A távirányító URC-1 a cím 0AH a kód 0803.
Idáig ez rendben, működik is.
A PDF fájlban a bekeretezett billentyűket nem használom.
Viszont az óra ezekre is reagál - ( amit nem kéne, mert félrenyomásnál elállít valamit).
Lehet-e a programban ezeket a kódokat kitiltani ?
Az eredeti program a Nixie628_2.57_PCF8583_NoRGB.HEX fájl.
Ha tudsz segíts.
Köszi janigel
(#) proli007 válasza janigel hozzászólására (») Nov 15, 2018
Hello!
Ha megméred a Q7 kitöltését, akkor abból már ki lehet számolni a 7-es és a számok idejét. De ha nem tudsz kitöltést nézni, akkor is, ha DC-ben mérsz. Mert az átlagérték és az 5V viszonya tudatni fogja az impulzusidő és a periódusidő arányát. Mert a periódus, a 460Hz-ből láthatóan, hogy 2,17ms.
(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Nov 15, 2018
Azt azért hozzáteszem, hogy próbáltam a 7-essel szinkronizálni.
A dekóder Q7 4-es lábán ott van a kész szinkronjel.
A=1 B=1 C=1 esetén minden digitváltás között kiadja a LOG "H" szintű inpulzust, még kapuzni sem kellett.
Itt a freki 460 Hz körüli.
A használt kimeneteken 76 Hz körül mértem, ami logikus.
Mégse vált be.
Na, - mostmár aludni kell.
Szia
(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Nov 14, 2018
Ez mind igaz amit leírsz, de már a nyákot kell terveznem, és ezekhez már szkóp is kellene.
Eddig még megvoltam a PIC-es frekimérőmmel és kézi műszerrel.
Dugdosós panelokon próbáltam eddig, és már szét is szedtem.
Ebbe már újra nem megyek bele.
Köszi, sokat segítettél.
János
(#) proli007 válasza janigel hozzászólására (») Nov 14, 2018
Hello! Az anód PWM vezérlését is meg lehet oldani, csak ismerni kell, az időzítéseket. Vagy is hogy meddig tart egy 7-es jel hossza, és meddig tart egy pld. egy 1-es. Valamint hogy a CDS milyen értékénél induljon a szabályozás és mekkora az értéke "sötétben". Vagy is ahol véget ér a leszabályozás. A 7-est kell kikapuzni, és beavatkozni a 4028 D bemenetével lehet.
(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Nov 14, 2018
Szia!
Hát így néz ki.
Az anódok multiplexálása : 1-7-2-7-3-7-4-7-5-7-6-7 és elölről. A 0 nincs használva.
Sajnos nem hozta a várt eredményt, nem lett azáltal jobb hogy ezt használom PWM szinkronjelként, így visszatérek a Te eredeti megoldásodhoz, vagyis marad a 324-es oszcillátora. Mindent kipróbáltam, variáltam játszottam az értékekkel, és nem jobb.
Megfelelő lesz így is, be lehet állítani.
Csak ugye az ember mindig jobbat akar.
Nem jött be.
Köszi szépen a munkát, üdv janigel
(#) proli007 válasza janigel hozzászólására (») Nov 12, 2018
A programot nem is kell ismerni, egy szkóp kell és meg lehet nézni, hogy a 4028-as Q0 kimenetén van-e minden váltáskor magas jel. Ha van, akkor a szünetekben valóban 0 van. De nem biztos, hogy az ilyen módú szinkronizálás elégséges a megoldáshoz. Egyébként az anódot is lehet kapcsolni a PWM bemenettel, ha a jelet a "D" bemenetére kötöd. Mert ha az magas, akkor nem lehet 1..6 a kimeneti szám.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2018
(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Nov 11, 2018
Teljesen igazad van, én is úgy tudom, hogy minden digit váltás között legyen egy szünet, mert így nincs átúszás a kijelzők között.
Idézet:
„úgy menne 0-1-0-2-0-3-0-4-0-5-0-6 és elölről”

Azt, hogy a program így van megírva vagy sem azt nem tudom, de így logikus.
Ezt a szinkron jelet én előállítom a 4028-as A,B,C bemenetéből egy három bemenetű vagy kapuval, ez nem probléma.
Ha a szünetek itt benne vannak, akkor előállt a szinkronjel. ( ha nincsenek benne, akkor gáz van, mert nem lesz belőle "órajel" csak egy L vagy H szint.
Ha jó a szinkron jel, akkor ezt bevezetem a 324-es 9,12 lábára, és az U1b részt kihagyom.
Persze hogy mikor, az kérdés, de kipróbálom.
Szerintem ez működőképes. - szerinted ?
(#) proli007 válasza janigel hozzászólására (») Nov 11, 2018
"Tehát multiplex szinkronjel kellene a PIC-ből" És azt honnan veszed le? Mer bármakkor is a PWM frekvenciája, az interferálhat a muiltiplex léptetésével. Ha közel van a két freki egymáshoz, "hullámozni" fog a kijelzés.
Ezt az idődiagramot nem tudom Te rajzoltad, vagy a dokumentációból nézted ki? Mert ha jól sejtem nem ez van megoldva az MPX programban. Ugyan is, hogy ne legyen a kijelzők között "áthallás" a vezérlés módjának a következőnek kellene lenni.
- Kiteszi a szegmens adatot
- Bekapcsolja az anódot
- Kikapcsolja az anódot
- Kiteszi a következő szegmens adatot.
Avagy az anódot nem simán sorba lépteti, hanem minden anód átváltása között van egy szünet. Mivel az 4028 kimenetén a Q0 és a Q7 nincs használva, ekkor a kimenetre, a 0 vagy 7 kódot teszi ki. Vagy is az anódok multiplexálása pld. úgy menne 0-1-0-2-0-3-0-4-0-5-0-6 és elölről. (Vagy ugyan ez, de nem a 0-val, hanem a 7-essel.)
Ha a szegmens oldalon van megoldva az "áthallás", az is megoldható. Mert a CD4543, csak a 0..9 számot dekódolja. Ha BCD 10..15-öt adunk ki, sötét marad a digit. Tehát ekkor az anódok léphetnek 1..6-ig sorba, de a szegmens adatok kiadása kötött, kell a 10..15 közüli kódból kitenni valamit, hogy a kijelző az anód váltások között sötét tudjon leni.

Tehát szinkronizálni ehhez lehetne az LCD PWM jelét. De ezt a gondot a legésszerűbben a programban lehetne kezelni. (Amit ne tőlem várj!) Remélem érthető a dolog.
Hello!
Hogy ez
Idézet:
„elképzelhető, mert ha éppen akkor kapcsolódik be valamelyik digit, amikor a kimenetem magas szintű, akkor abban a pillanatban nincs kijelzés (egybeesés valószínűleg mindig van).”
ne forduljon elő, így kellene megoldani.
Tehát multiplex szinkronjel kellene a PIC-ből, hogy a PWM jel mindig jó időben induljon.
De lehet hogy csak okoskodok?
(#) janigel válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 11, 2018
Igen, igazad van ezt még nem próbáltam.
Köszi.
Erről van szó.

DCF-clock.pdf

(#) Hp41C válasza janigel hozzászólására (») Nov 11, 2018
Próbálj a CDS -sel párhuzamosan kötni fix ellenállást.
Sokat játszadoztam a frekivel.
Alacsonyabb frekinél amikor kevés fény van a kijelzés hullámozni kezd valamiért.
Valószínű, hogy a multiplex fereki közelében van, vagy a felharmonikusok miatt ?
Jócskán feljebb kellett menni hogy megszűnjön.
Ez elképzelhető, mert ha éppen akkor kapcsolódik be valamelyik digit, amikor a kimenetem magas szintű, akkor abban a pillanatban nincs kijelzés (egybeesés valószínűleg mindig van).
A multiplex kijelzésnek itt most ez az átka.
Lehet, hogy sok hülyeséget írtam, de erre gondoltam.
Próbálok még nézegetni más CDS ellenállást, ez túlon túl érzékeny.
Kíváncsi vagyok a véleményedre.
Szia és köszi.
(#) proli007 válasza janigel hozzászólására (») Nov 11, 2018
Hello! Oké, de szerintem kicsit gyors frekit választottál, az 500pF-al. Mert az OPA sebessége nem végtelen. Így a jelalak "szenvedheti meg" a dolgot. Ami legfőképpen abban nyilvánul meg, hogy a fűrészjel csúcsa nem lesz elég hegyes, így az alacsony fényerőnél nem lehet eléggé leszabályozni a kitöltést. Valamint a komparátor kimenet felfutása nem lesz szép. A szabályozáshoz meg szerintem nem indokolt a magas freki a PWM-nél. Persze ezt én csak a hasamra ütve mondom.
(#) janigel válasza janigel hozzászólására (») Nov 10, 2018
Szia!
Összeraktam a 324-est, és jól működik.
R1=33Kohm
C3=500pF
Minden igaz ahogy leírtad a működését.
A CDS rendkívül fényérzékeny, és csak elemlámpával tudom próbálni, de ha fokozatos a fényváltozás, jól fog működni. A kelő/nyugvó napfényt egy lámpával majdnem lehetetlen lemodellezni.
Talán ezért gondoltam, hogy rosszabbak az eredmények a korábbiaknál is.
Megmaradok ennél, tökéletes.
Jöhet a tervezés.
Köszi szépen a munkát.
Üdv János
(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2018
Idézet:
„Ha alul van a CDS, akkor PNP tranyó kell. Mert majd a CDS fogja azt nyitni. De a "nem csinál semmit" helyett, illett volna mérni valamit. A poti+dióda korlátozza a feszültség emelkedést, tehát első próbára maximumra (+5V) kell tekerni, majd sötétben vissza a kívánt fényerőig.”

Ezt így csináltam, működik is de ahogy átvariáltam jobb.
Az utolsó mondatodat is próbáltam, de nem szabályoz semmit a CDS.
(#) proli007 válasza janigel hozzászólására (») Nov 9, 2018
Nem figyeltél!
Ha alul van a CDS, akkor PNP tranyó kell. Mert majd a CDS fogja azt nyitni. De a "nem csinál semmit" helyett, illett volna mérni valamit. A poti+dióda korlátozza a feszültség emelkedést, tehát első próbára maximumra (+5V) kell tekerni, majd sötétben vissza a kívánt fényerőig.
Ha felül lesz a CDS, akkor kell NPN tranyót alkalmazni, de ekkor a diódát meg kell fordítani, és kezdetben a potit minimumra (GND) tekerni.
(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2018
Az 1-est kipróbáltam, a rajzom szerint átkötöttem.
Próbáltam felcserélni az R1 és CDS-t de akkor nem működik.
Az R1 hiába van benne, nem csinál semmit.
Már sokkal jobb, de még nem az igazi.
Így már azért elfogadható.
Nem sok időm van, de kipróbálom majd az LM324-est is.
Attól várok többet.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
(#) proli007 válasza janigel hozzászólására (») Nov 8, 2018
Azért írtam a C típust, hogy jelezzem, hogy nagy bétás kell ide. Mert ha az emitterben 10k van, akkor egy kis 100-as bétájú tranyó, olyan, mint ha 1Mohm-al terhelné a báziskört.
(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2018
Oké, értem.
A tranyó "C" kell hogy legyen.
Az idő a legnagyobb ellenfél.
Köszi, írok ha jutottam valamire.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2018
(#) proli007 válasza janigel hozzászólására (») Nov 7, 2018
Igen, de a tranyót is akkor célszerűbb NPN-re váltani.
Értem.
A CDS az szobai éjszakai sötétben kb. 4,7 Mohm.
Az értékeket kísérletezgetni kell, oké.
Most már van az áramkörben szabad CMOS inverterem is, így tudom használni bármelyik kimenetet.
(Gondolom a CDS és az R1 felcserélése invertálást jelent a kimeneten).
Lehet, hogy elkötöttem az 556-ost.
Én csak beleraktam valami ellenállást. De ha belegondolsz, lehet nincs is meg a 4,7Mohm a sötétben Valmint ha a CDS is 4,7Mohm, és az ellenállás is, akkor csak féltápig meg fel a feszültség, és kb. 50%-ra csökken a kitöltés. De mint írtam, nekem fogalmam sincs milyen CDS ellenállásod van, az mikor mennyi OHM, tehát csak találgatok!
Az 556-ban két 555 van, így működni kellene feltéve hogy Te nem kötöttél el valamit, vagy én nem írtam rossz lábszámot. Mert azt csak ráfirkálom a Tina rajzra.
De azt sem árultad el, hogy a ponált, vagy a negált jelre van-e szükséged, mert akár lehetne egyszerűsíteni is ha egyik vagy másik kell csak. Mert a PWM oda-vissza tud működni, csak a CDS-t kell máshova tenni..
Értem ami írtál, és köszi.
Sajnos ma nem volt időm kipróbálni a 2-est.
Az új 1-es rajzban a 2,2 Mohm már a 4,7 Mohm-os CDS-hez van számolva?
Azt elfelejtettem megírni, hogy 556-al valamiért nem ment, és kettő db. 555-el működött.
janigel
Hello! Megrajzoltam. Ha a trimmert és a diódát is bele teszed, lehet határolni a sötétnél, mennyi fény maradjon. De nyilván a két kék ellenállással továbbra is kísérletezni kell, hogy mi a számodra megfelelő érték.

CDS-PWMM.png

(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2018
Helló!
Holnap kipróbálom a 2-est.
Idézet:
„Az előzőnél, pedig egy emitterkövetőt betenni a CDS és az R2 közé. Ez lehet akár PNP vagy NPN, egy 10k emitter ellenállással. De jó, ha a tranyó nagy bétás.”

Az 1-est akkor tudnám próbálni, ha rajzot küldenél róla. Nem akarok újra elrontani valamit.
Köszi
(#) proli007 válasza janigel hozzászólására (») Nov 6, 2018
Hello! Ennél a kapcsolásnál, mindössze az R1-et kell 4,7Mohm-ra cserélni. Az előzőnél, pedig egy emitterkövetőt betenni a CDS és az R2 közé. Ez lehet akár PNP vagy NPN, egy 10k emitter ellenállással. De jó, ha a tranyó nagy bétás.
A "hirtelen ugrás" azért van, mert mint írtam, már 1..2% kitöltést is jelentős fényt okoz.
Következő: »»   2 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem