Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 6
(#) erbe válasza Remci hozzászólására (») Aug 28, 2021
A LED-eken folyó áram ~140 mA. Ennek megfelelő vagy nagyobb LED-eket keress!
(#) Remci hozzászólása Aug 28, 2021
Sziasztok!

Adott a képen látható kapcsolás. Ez egy pára elszívó világítása. Az összes led elhalálozott benne és ki kellene cserélnem. De honnan tudom meg,hogy milyen ledek lehettek? Vagy milyet tehetek bele?
A kimeneten 317v Dc-t mérek.
(#) nedudgi válasza nagylzs hozzászólására (») Ápr 16, 2018
Egy hasonló konstrukcióval két merev, egyenes csőből készíthetsz minden irányba állítható lámpát.
Ez talán még jobb kép.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2018
(#) nagylzs hozzászólása Ápr 16, 2018
Köszönöm ez utóbbi valóban barátibb ár mint a hűtőfolyadék cső.
(#) malak válasza nagylzs hozzászólására (») Ápr 16, 2018
Talán még ez a legolcsobb.......

Bővebben: Link
(#) Gafly válasza nagylzs hozzászólására (») Ápr 16, 2018
Valaki nem olyan régen javasolta: Flexibilis hűtőfolyadék cső
Lehet hogy van olcsóbban is...
(#) malak válasza nagylzs hozzászólására (») Ápr 16, 2018
Szia!

Ilyen gégecsöveket a Mezőhegyesi fémipari Kft gyárt,De hogy ki forgalmaz ilyeneket azt viszont tőlük kéne megkérdezni,mi csak a gégecsöveit forgalmazzuk

Mezőhegyes Kft

A termékek linkjén találod a csöveket

De kicsit kókány modra azt is tudnám mondani hogy veszel pld autoba szerelhető szivargyujtos lámpát és annak a szárát használod fel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2018
(#) nagylzs hozzászólása Ápr 16, 2018
Sziasztok! Nem akartam újabb topicot nyitni, és ez majdnem pont témába vág.

Munkaasztalhoz készítek LED-es lámpát. Forrasztáshoz, szereléshez. A szobában nincs elég világos, a plafonon levő csillár nem ad elég fényt. Vettem két darab 50W-os LED tápot hozzá tartozó COB LED-ekkel együtt. Szépen beszereltem őket egy pofás dobozba, van hozzá hűtőborda meg minden ami kell. Üzem közben max. hőmérséklet 54C° mértem. (Az egyik mellék kérdés, hogy ez mennyire jó? A LED gyártó honlapján erről nem találtam infót. Mit bírhat?) A fő kérdés nem annyira elektronikai. A tápegységek a talpában vannak, és szeretném ha a két LED gégecsőre lenne szerelve. Arra a fajtára amit az ember beállít valamilyen formára/pozícióra, és ott marad. Első felindulásból kézzel összefontam három darab tömör rézvezetéket. Ez annyira lett erős, hogy kb. 15 centis hosszúságban még éppen megtartja a LED-et. Szóval nem elég erős. Szeretném ha legalább 25 centis karok lennének, amiket oda tudok hajtani ahová csak akarom. De mit használjak erre a célra? Próbáltam utánanézni neten (magyar cégeknél és ebay-en is) de semmiféle értelmes kulcsszóra nem találtam semmilyen terméket amit készen meg lehetne venni. Ha semmi más megoldás nincs, akkor megtanulom a körfonást és 9 kábelből csinálok egy fonatot. De az nagyon ronda lesz...

Van valakinek ötlete, hogyan tudnék ilyen flexibilis gégecsövet szerezni? Vagy hogy mit használjak helyette?
(#) Bakman válasza zsozsoX hozzászólására (») Nov 14, 2015
Próbálj a lámpákkal párhuzamosan kötni egy-egy 1 MOhm / 2 W ellenállást.
(#) Bakman válasza edison14 hozzászólására (») Nov 14, 2015
Zavarja a kapcsolóüzemű tápegység. Eset 1: Bővebben: Link Eset 2: Bővebben: Link. Perpillanat csak ezek jutottak eszembe.
(#) edison14 hozzászólása Nov 14, 2015
Sziasztok!

Ma telepítettem ledes lámpákat kintre a terasz alá. Amikor bekapcsolom a rádió elkezd súgni. Mitől lehet ez?
(#) zsozsoX hozzászólása Nov 11, 2015
Sziasztok! Beszereltem ilyen led lámpákat (7db-ot) lekapcsolt állapotban halványan világítanak. Tudom miért világítanak, a vezetékek kapacítása miatt. De mit lehet teni ilyenkor?
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2015
(#) Golfdva hozzászólása Okt 4, 2014
Szép napot!

Egy kis fejtágításra szorulnék;van egy 4 spotos lámpám amibe szerettem volna egy az egyben cserélni ledesre.Meg is vásároltam a 4 db ledes "izzókat" de csak 2 db-t tud egyszerre villogás nélkül üzemeltetni.
12V a trafó. a spotok 30 w voltak.
Egy kis tanácsot,hogy mit kellene tenni vele,hogy ne diszkózzon a drága ha olvasni szeretnék alatta.

Köszönöm.
(#) Kipuke hozzászólása Nov 10, 2013
Sziasztok!

Először is leszögezném, hogy kezdő, hobbi szinten működő egyén vagyok. Még csak most ismerkedek az Eagle-lel is (ez az első két rajzom), ezért szeretnék egy kis ellenőrzést! Szeretném a páromat meglepni egy munkalámpával (mert műkörmös), ezért az első oldalon lévő kapcsolást csináltam meg, egész pontosan EZT, annyi különbséggel, hogy nekem nem 1 nyákon vannak a ledek, meg a táp. Azt szeretném megtudni, hogy ez így jó-e? Az első képen a 4-es csatlakozó 1-2 lábai a betáp, a 3-4 lábai megy a ledekhez.
Egyébként csináltam egy átkötést, mert így átlátható(bb nekem), de ha valaki tud egyszerűbbet, vagy ha ez rossz és kijavítja, azt megköszönöm. Ja és persze jöhetnek a kritikák, hiszen abból tanul az ember...
(#) Pulyka hozzászólása Okt 24, 2013
..ez a legújabb LED-es lámpák egyike, az összes LED a nyákon hadrendbe van állítva, az elején 6-7 darabot rövidrezártam, hogy lássam mekkora fénye van 15mA-rel.
Így, hogy az össze LED világít kevesebb, mint 10mA-t vesz fel.
Az utolsó kép a valódi kép a megvilágításáról, nincs photoshoppolva.
Ez 116db LED-es lámpa.
UI: Balról a harmadik képen nem teljes fényerővel világít a lámpa, csak a 120µF-es, 400V-os kondiban lévő töltéstől pislákol a lámpa lekapcsolt állapotban.
Korom sötétben egy pillanatra kell csak felkapcsolni a lámpát, utána lekapcsolni, és a feltöltött konditól nagyon jó kis "irányfényt" kapunk.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
(#) Pulyka hozzászólása Okt 24, 2013
..én egyébként az olyasmi lámpákra esküszöm, amit majd csatolok is alul képekben.
Lehet, hogy nem olyan az árnyalata, nem olyan a színhőmérséklete, nem warmwhite fényű, és nem árnyékmentes, de elég, akarom mondani nagy a fényereje, és 3W-ot fogyasztanak a LED-es lámpáim.
..nem szórakozom én semmilyen oldal megvilágításos LED elhelyezésekkel, lefelé világít 120 fokban, és kész.
Sorosan kapcsoltam 116db LED-et, a 220-230W-ot egyenirányítottam, 400V-os, 100µF-es kondival azt egyenirányítottam, és szépen világítanak a LED-ek.
..van 30-40db-os LED lámpa, de annak fólia kondis előtétje van..

Itt, és lejebb nagyjából szó volt arról, hogy ennyire azért ne spóroljak, máshol 100W-os a lámpa "szett" teljesítménye stb stb.
Azért vak sötétben én sem fogom rontani a szemem, csupán nem vagyok annyira igényes, 100W-ot nem "eszik" az öszes izzó együttvéve, mikor amúgyis van vagy 6 db energiatakarékos, akarom mondani volt, mert azok helyett már 4 db LED-es lámpák vannak itthon.
Nagyjából 300-350db LED-et használtam el a négy lámpára összesen, és van olyan, ami még 3 év után is működik 9mA-el.
Az OPTOFLASH LED-jei nálam nagyon beváltak, de a foryard sz.rok nagyon is azok.. sorosan kapcsolva néha villógnak, pedig a "táppal" kapcsolatban minden rendben van.
Jöjjenek a képek:
(ezek a régebbiek.)
A 159-es képen egy darab 3mm-es heggesztő "üveget"(ami a pajzsban benne van) vitt át ennek a fénye, de 2db-on is még jócskán látszik a fénye.
Nem is a szemléltetés miatt raktam oda az üveget, hanem mert mérés közben vakított a fénye.
(#) Pulyka válasza elektros90 hozzászólására (») Okt 24, 2013
Szia.
A dimmelés alatt gondolom a fényerő szabályozást érted.
A LED-es, és a wolframszálas izzók dimmelhetőek, persze megfelelő elektronikával, legyen az akármilyen foglalatú.

..egyébként tudok hozni E27-es, illetve E40-es csavaros lámpatestet, ami csőbúrás, de csak rosszat, a jót nekünk sem adják ám olcsón. :/
..a rosszat viszont ingyen, (most lett lomtalanítás, de rengeteg szokott lenni. )aki ügyesen szétbabrálja a fém csavaros foglalatnál, ügyesen kibányássza belőlle a fém halogén izzóját, annak nyert ügye van, alkalmas lehet LED nyákok behelyezésére.
Ilyesmire gondolok.

..csak mert láttam az előző hozzászólásokban, hogy ilyesmin is gondolkozik egy-két kolléga.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
(#) elektros90 hozzászólása Júl 1, 2013
Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy a 12V ról üzemelő MR16 foglalattal rendelkező lámpácskák dimmelhetők e. Köszönöm a választ.
(#) lac08 válasza lac08 hozzászólására (») Jan 20, 2013
Nos akkor - itt a kapcsolási rajza.
A méretei okán (egy kémcsőbe lett beletervezve) az áramkör maga eléggé egyszerű, de amint az a gyakorlatban és az élő példán látszik - így is működőképes.

Az egyenirányító SMD alkatrészt egy kidobott kompakt fénycsőből operáltam ki.
(ilyet hozzá bármelyik nagyáruház elektronikai hulladékgyűjtőjében össze lehet szedni)
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
(#) lac08 válasza pontazok hozzászólására (») Jan 20, 2013
Hoppá!
Érdekes a kapcsolásod,
de az a 4u7 kondi milyen üzemi feszültségű?
Valami 300 V körüli, vagy elég lenne ide egy 12 V-os is?
Ott terhelés nélkül többnyire majdnem 300 V szokott lenni ... és ha a LED diódasor hirtelen behal, akkor könnyen meg is van!
A 12 V-os kondi meg mindjárt csattan egyet és "kitárazza" önmagát ....
(#) lac08 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 20, 2013
Az elektronikai kapcsoláshoz azt hozzá kell tennem, a fogyasztása pontosan 0,2 W, de a fénye nem kimondottan király, csupán afféle irányfényként funkcionál a szobában egy asztali lámpában, így az eredeti helyére ahová azt megterveztem, nem is tettem be ([/]éppen a harmatosnak mondható fénye miatt[/i]).
Lassacskán csaknem egy éve megy nekem egyfolytában, de a kapcsolásnak magának majd utánanézek ...
a nyák maga még mindig próbapanelon van, - tehát az a forrszemekkel és lyukakkal teli nyáklemez, amely többnyire bármely elektronikai szakboltban méretre vágott kis táblákban kapható. pl. 6x10 cm-es méretben ...
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
(#) _JANI_ válasza Zoltan956 hozzászólására (») Jan 14, 2013
Szia! Elméletben csak egy ilyen: Link áramkörre lenne szükséged. DE! Az Xc: Link értékét neked kell meghatározni. ( A táblázat: Link 50hz-s oszlopában az ellenállás értékez tartozó sor kapacitása fog kelleni. Xc ( Reaktancia, ohm ) = ( Ube - ULED-eredő ) / ILED-eredő. ) A kapcsolás méretezésénél szükséged lesz a LED nyitófeszültségére, a LED nyitó ( üzemi ) áramára, az egy füzérben sorba kötött LED-ek számára s hogy hány párhuzamos füzért kell majd összekötni. Ezek ismeretében meg lesz a teljes LED-csoport eredő nyitófeszültsége és eredő nyitó árama. Az Xc kiszámításához ezek fognak kelleni...
[off] Elvileg ha elég LED-ed van akkor Xc kondenzátor nélkül is: Link megépíthető a lámpa. DE!!! a sorba kapcsolt LED-ek eredő nyitófeszültségének EL KELL ÉRNIE A HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG CSÚCSÉRTÉKÉT. Vagyis 230V AC * 1.41 = ~324V-ot. A belinkelt kapcsolás a LED rákötése 230V-ra: Link témában már boncolgattuk. Kipróbálása csak saját felelősségre! !!!
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
(#) Zoltan956 hozzászólása Jan 14, 2013
Helló mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni! Egy UFO lámpába szeretnék beépíteni 90-100db smd ledet, amit 230V-ról szeretnék hajtani. Ehhez a lámpához keresnék áramkört. Nem lenne hátrány, ha az áramkör a beépített alkatrészek értékeit tartalmazná. Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) pontazok válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 11, 2012
Hopp. A meléklet nem ment fel.

ledlampa2.JPG

(#) zolika60 válasza pontazok hozzászólására (») Ápr 10, 2012
Pontosan melyiket is?
(#) pontazok hozzászólása Ápr 10, 2012
Sziasztok!
BSS-en láttam ezt a kapcsolást amit mellékletben felraktam.Valaki nem tudja hogy kell ezt pontosan méretezni? Tehát hogy ne csak 25LED-el menjen.
(#) Gabi válasza Szikra91 hozzászólására (») Márc 21, 2012
Szia, elvileg működőképes a dolog, de 10db 5mm-es ledtől ne várj csodát. Ez persze a dobozok számától is függ és a ledek típusától, de szerintem mennyezetről világítva ez csak amolyan hangulatvilágítás jellegű lesz.

Ötletként: kb. 90 ledet sorba kötöttem, (3mm, különböző szín, de azonos típus) és bedugtam a 230V-ba karácsonyfa izzó gyanánt. Ha megfelelő darabszámot használsz, akkor elég sorba kötnöd a csokraidat és egy egyszerű fali dobozos dimerrel szabályozhatod is.
(#) Szikra91 hozzászólása Márc 20, 2012
Hello mindenkinek!

Gondolkodok bizonyos világításon pontosabban azon, hogy vajon mi is lenne a legjobb vagy a legszebb vagy a legigazibb megoldás ebben szeretnék esetleg segítségeteket kérni. Nos elején kezdem szóval nálunk konyha felújítás lesz és azon gondolkodok, hogy mit is adhatnék anyámnak ajándékban mint egy baromi szép és jó és normális ledes hangulatos megvilágítást hiszen Nőknek konyha nah meg Anya Szal közben gazdasági árfekvéssel együtt. Így egyik ötletem az mivel rendes mennyezett van nem gipszkartonos h esetleg hagyományos 65 ös dobozokat teszek a plafonba azokat fent bermanékkal összekötöm és így nem látszik semmi. Viszont a problémám a következő: Vajon milyen lenne ha 5 mm-es ledeket csokrokba raknék ezekbe a dobozokba pl 10 db ot esetleg és ezeket meglehet e csinálni fényerőszabályzósra illetve 230v hálózati feszről meghajtani, pl a villanykapcsolóval felkapcs plusz fényerő szabályzás? Vagy ha van valakinek valami jobb ötlete esetleg szívesen meghallgatnám ill ezzel kapcsolatban várom a véleményeket, h esetleg ezt h lehetne vagy célszerű kivetelezni. Köszi mindenkinek
(#) lac08 válasza lac08 hozzászólására (») Feb 20, 2012
Így néz ki a "tápos" NYÁK-om, amikor áram alatt van ... és világít.

A másik szinten végig csak LED-ek lesznek, így aztán az egy kissé rövidebbre is lesz méretezve,
mert mint látható - a NYÁK végét a 400 V-os kondenzátor zárja
- nehogymá a 220 V áthúzhasson valamerre.

P2207980.JPG

(#) lac08 hozzászólása Feb 20, 2012
Én most egy 12 LED-es kislámpa-test kialakításában gondolkodom. A csőben két szinten 2 NYÁK-on lenne egy-egy sorban a világítás és tápellátás egyben.
Az egyik NYÁK már elkészült és egészen jól világít, a második szintet is hamarosan elkészítem.
Az egész egy csőbúrában kerül elhelyezésre, ahol majdani lámpafunkcióját egy előszobafal éjszakai irányfényeként szolgálja.
A egység tápja a szokásos kondis-ellenállásos, Graetz-híddal és munkaellenállással.
Az SMD LED-ek 3-as csoportokban vannak, (12 V) mindegyiknek külön külön munkaellenállása van. Egyenlőre így néz majd ki ...
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem