Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Macifej hozzászólása Jan 7, 2015
Sziasztok!

Teljesen amatőrként kérdezném, ki hogyan oldaná meg azt a feladatot, ha egy mobiltelefonokban is használatos, vagy valamilyen LCD esetleg OLED kijelzőt kellene beépíteni, s működőképessé tenni egy zsebszámológép tokjában?
Mi kell hozzá, mekkora helyet foglal el, mennyi tápellátás szükségeltetik hozzá, satöbbi...?
Mást nem nagyon kellene tudnia, csak képeket megjeleníteni, s azokat lehessen cserélgetni, ahogy szeretné az ember. Ezt lehetne egy micro SD-n tárolni mondjuk.

Előre is köszönöm s segítséget és a türelmet. Teljesen zöldfülű vagyok.
(#) zolee1209 válasza kuncee hozzászólására (») Jún 27, 2011
Van még egy pár LCD-s topik, hajrá...
(#) kuncee hozzászólása Jún 27, 2011
Helló mindenki!

Foglakozott valaki az EA DOGM128-6 grafikus kijelzőjével.
Összeraktam, de nem tudom életre kelteni. PIC16F88 hajtaná meg, ami elvileg el is küldi az adatokat SPI-n, de nem látszik semmi az LCD-n.

Szóval ismeri vki ezt a típust?

Kösz a válaszokat!
(#) cseryz hozzászólása Jún 27, 2011
Sziasztok,
A következő típusú grafikus LCD-hez keresek adatlapot, vagy valamit hogy hogyan kell vezérelni: "KL408BST-FW-95-06".
1-2 német nyelvű fórumon kívül a neten semmit sem találok.
Köszönöm,Csery
(#) bbalazs_ válasza gabi20 hozzászólására (») Jún 27, 2011
A chip selectet hasznalod?
(#) gabi20 hozzászólása Ápr 29, 2011
Esetleg lehet hogy a két oldal oszlop - és sorcímei eltérőek?
(#) gabi20 hozzászólása Ápr 29, 2011
Hali BG12864A típusú grafikus LCD kijelzőt próbálok programozni, a kijelző bal oldala működik rendesen, a jobb oldalon viszont csak a legfelső sort tudom használni
a paget nem tudom átálítani. Van valakinek valami ötlete hogy mi lehet a gond?
(#) zenetom válasza jdani hozzászólására (») Ápr 25, 2011
Szerintem igen! Tudom hogy egy 5 hónapos hozzászólásra válaszoltam

Más: Az olyan karakteres kijelzőknél, ahol van x és y tengelyen meghajtó IC (SED1180, ill. SED1190), az y meghajtó IC-nek mi a feladata? Az oké hogy van rajta YSCL láb, de van YD (vagyis data) is, na ez utóbbi miért van?
(#) jdani válasza Libus hozzászólására (») Nov 26, 2010
C/D, olyan akkor mint a karakteres kijelzőknél az R/S nem? a CE, az pedig az E mint enable igaz?
(#) Libus válasza jdani hozzászólására (») Nov 26, 2010
A grafikus kijelzőknek kétféle özemmódja lehetséges:
- tisztán grafikus, ilyenkor minden egyes bitnek egy-egy képpont felel meg és a
- karakteres, ilyenkor a FS láb mint FontSelect értendő, azaz a beépített karakter táblák között válthatunk, 6x8 vagy 8x8-as a lehetőság általában. Ilyenkor a beírt adat a karakter kódját adja meg, nem a képpontokat vezéreljük direktben.

C/D : commad / data, azaz parancsot vagy adatot küldünk neki
CE : ChipEnable, sima engedélyező bemenet

De nézd meg a Toshiba T6963 vezérlő adatlapját, elég elterjedt és szépen minden le van irva benne.
(#) jdani hozzászólása Nov 26, 2010
Helló. Régebb óta érdekel az LCD-k, minden ami optoelektronika. A karakteres kijelzők meghajtását ismerem, lehet őket nyersen is vezérelni. Van ugye 8 bemenet. Azokat ha úgy zárom hogy 10011101, és aztán az Enable-nek adok egy jelet, akkor beolvassa az értéket, é.s ami ehhez tartozik, kiírja a karaktert. De röviden hogy működik ez a grafikus LCD-nél? Mi az FS, mi a C/D, vagy a CE, és a többi?..
(#) edison14 válasza Stefan hozzászólására (») Szept 3, 2010
Az a kábel megy egy inverterre ami a 12 vagy 24 voltos feszültségből egy nagyon magas (nem tudom pontosan talán több száz ezer volt) feszültséget állít elő ami a háttérvilágításhoz szükséges.
(#) Stefan hozzászólása Szept 2, 2010
Birtokomba jutott 3 ilyen LCD. Tud valaki valamit, a meghajtásukról? Egyáltalán a hátlapon mi ez a kábel?
(#) googa hozzászólása Dec 28, 2009
Sziasztok! Újra én és újra ez a nyamvadt kijelző. Eddig nem foglalkoztam vele.
Nagyon sok mindennel tisztában vagyok már és elvileg menne is a móka, ha tudnám értelmezni a rajzot, amit a mellékeltben csatolok. Végülis az látható rajta, hogy az idő függvényében melyik vezérlő, ill. adat lábat, mikor és milyen sorrendben kell rángatni. De én ebből nem jövök rá.
Az lenne a kérésem, hogy valaki sorban írjon le nekem két ciklust, hogy miként kellene programban sorban menni. Így értem, nagyjából: A0=L; R/W=H;CS=L;DATA;CS=H; A0=H stb...
Remélem értitek mi a fenét akarok ezzel. Köszi! Gabesz

abra.JPG

(#) pbalazs válasza googa hozzászólására (») Dec 16, 2009
Igen, én is így látom, ráadásul master mód kell.
(#) googa válasza googa hozzászólására (») Dec 16, 2009
Jól van, azt hiszem mégis működik, csak éppen parancssorból kellene setup-olni mindent, még a tápot is...
(#) googa válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 16, 2009
Az első ilyen grafikus projektem egy EA-DOGL12864 típusú cucc volt, amiben bár más chip buzog, mégis mindent ugyan így kellett megoldani. Kivéve annyit, hogy az SPI-re volt engedélyezve. Amikor összeraktam a kapcsolást a VOUT-on szépn megjelent az a fesz. amit vártam, amit írtak és jöttek a pixelszemetek is. Lehet, hogy ez mulyaság, de én addig nem vezérlem, amíg a táp nem lesz rendben. Talán rendes táp nélkül nem is működik. Vagy csak az adatlapban nem látom a fától az erdőt már megint.
Nem töltöm fel, mert túl nagy lenne, de ITT van a linkje, ha valaki ráér nézzen bele. Köszi, újra!
(#) pbalazs válasza googa hozzászólására (») Dec 16, 2009
Tedd fel az elejét is, hátha úgy könnyebb.

Nem feltétlenül látod a memóriaszemetet, mert lehet, hogy előbb kell neki egy "ON" parancs, vagy hasonló, bár ezt nem néztem meg az adatlapban.
(#) googa hozzászólása Dec 16, 2009
Sziasztok!

Taiwanból rendeltünk pár 128x64-es grafikus kijelzőt. A leírása szerint NT7532-es chip vezérli, csakis párhuzamos módon.
Mellékelek egy rövidített bekötési utasítást, 3X-os boost szerint kötöttem be, de még mikrovezérlőre nem akasztottam rá.
A leírás szerint VOUT-on 3X-os tápot kellene mérnem, de még kevesebbet mérek, mint amennyi a táp. Többször is összeraktam, de nem történik semmi.
Azt gondoltam, ha helyes a táp összeállítás, akkor tényleg mérek egy jó kis 3X-os tápot a VOUT-on, és a memóriaszemét megjelenik a kijelzőn (mint azt már másik LCD-nél tapasztaltam), de semmi. Van valami ötlet, meglátás, tapasztalat? Köszönöm előre is, nagy segítség lenne. Napok óta ezen toporgok...
(#) Techboy hozzászólása Aug 11, 2009
Heló

Azt találtam ki hogy autóba akarok kijelzőt, kb olyan 7,5-10" -at.

A kérdésem az lenne, hogy ezt hogyan tudnám a legolcsóbban megúszni ?
Analóg composit jelet küldenék rá.

Előre is köszi a választ.

Üdv.
(#) edison14 hozzászólása Júl 31, 2009
hozzájutottam egy SHARP LM32019P2 grafikus kijelzőhöz csak az a gond hogy eddig megnéztem millió datasheetet de egyikben sem volt ott a lábkiosztása. 14lába van. hozzácsatolok egy datasheetet hátha vlaki rá tud találni a lábkiosztásra

nagyon szépen kösz a segítséget

Link az lcd datasheetjéhez
(#) geri12 válasza nemgyuri hozzászólására (») Júl 23, 2009
Oké! Holnap bemegyek, azt megpróbálom kicserélni egy másik típusra. A csomagolása is sértetlen, a kijelzőn még nincs forrasztás, védőfólia rajta van.

Amúgy elméleti síkon! A cs1 és cs2 is használva van, amihez olyan kijelző kell ami ezt tudja. Ilyenkor a kijelzőben két db chip van a cs1-nek és cs2-nek. De mi van akkor, ha én ezt beraknám ebbe a formájában az áramkörbe, és csak cs1-et kötném be? Tehát ebbe a típusba, amiben egy chip van a vezérlésre. A kijelző egyik oldala menne csak vagy mi?
(#) nemgyuri válasza geri12 hozzászólására (») Júl 23, 2009
Ha a csomagolása sértetlen szó nélkül kicserélik. Egyébként meg talán!
(#) geri12 hozzászólása Júl 23, 2009
Üdv mindenkinek!

Vettem egy Grafikus LCD kijelzőt a Lomex-ben.

Típusa:64128EECBC-3LP

Én hülye későn vettem észre, hogy ennek a kijelzőnek csak 18db lába van 20 helyett. A CS2 láb ezen a típuson nincs rajta. Amihez használnám az egy akkutöltő, amihez BASIC forráskod is van és használja a CS2 lábat a kijelzőnek. Lehet ezzel még így valamit kezdeni. Vegyek másik kijelzőt vagy módosítsam a programot? Gondolom a LOMEX nem veszi vissza... A kijelző amúgy még érintettlen.

Köszi!
Geri12
(#) Techboy hozzászólása Júl 17, 2009
Meggyőztél

Üdv.
(#) Medve válasza Techboy hozzászólására (») Júl 17, 2009
Én nem kinlódnék vele. Olyat kell szerezni, amire már rá van téve a processzor, pl egy SED1335. Ezeknek már hasonló a felülete, mint egy alfanumerikus LCD-nek.
(#) Techboy válasza Medve hozzászólására (») Júl 17, 2009
Heló

Köszi a választ, én is ettől féltem, hogy nem úszom meg annyival, hogy adok neki RGB-t tápot, meg Sync jelet, és már megy is. Mit ajánlasz, milyen vezérlővel tudnám meghajtani ?
Nem nagyon vagyok benne az LCD világában.

Üdv.
(#) Medve válasza Techboy hozzászólására (») Júl 17, 2009
Hello, a lábkiosztás másodlagos, azt ki lehet lámpázni, ha megvan a csati utáni IC adatlapja. Azzal megtudhatod a kijelző meghajtását is. Félek attól , hogy ez egy "buta" LCD, vagyis a panelt képcsőhöz hasonlóan, "kép-" és "sorszinkron" jelekkel kell ellátni, és állandóan frissíteni kell. Nehézkes a kezelése. Az LC79430 egy hosszú shift regiszter ezt kell feltölteni a kigyújtandó pixeleknek megfelelően , a C7154 ebben segédkezik, remélem nem csak a BIAS feszültség előállítása csak a feladata.

-A mellékelt elektronika a háttérvilágítás invertere lehet.
(#) Techboy hozzászólása Júl 17, 2009
Hali

Hozzá jutottam 1 DG4322 LCD kijelzőhöz.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám életre kelteni ?
alldatasheet-en találtam 1 régebbi típus leírását, de annak sajna mások a láb kiosztása, és még több is van mint ezen .
Mellékelek képeket, van hozzá némi elektronika, de azt csak tápnak nézem.

Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv.
(#) Thowra hozzászólása Júl 3, 2009
Üdv mindenkinek!
Szeretnék beüzemelni egy 128x64 es LCD kijelzőt (PG12864-A). A forrást basicbe szeretném összehozni, sajnos nem tudom merre induljak. Karaktereseket már kezeltem de grafikusat még soha. Van esetleg valakinek egy példaprogija amiből ki tudnám sütni mit és hogy kell?
Egy 16F877 es piccel szeretném meghajtani.
A segítséget előre is köszönöm.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem