Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 37
(#) szs válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 7, 2021
Idézet:
„a bendixet kidobálja az indulni akaró motor, egy -két fordulat után.
az önindító terheletlenül pörög...”

Nem kidobálja, egyszerűen: a bendixben van egy kis szabadonfutó, hogy indítás után (míg el nem engedted a kulcsot), kicsit tudjon túlfutni, Ez a szabadonfutó előbb-utóbb elfárad. Eleint csak néha, majd később egyre sűrűbben fogja ezt tenni, amit most tesz veled, majd véglegessé válik.
Bendixet cserélsz, és jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2021
(#) szs válasza VIM hozzászólására (») Márc 7, 2021
Biztosan van olyan is, mi is tanultunk annakidején többféle indítómotor fajtáról, -de valójában csak azt az egy fajtát láttam még én is, amelyik először a behúzótekercs és villa segítségével betolja a bendix fogaskerekét (egy csigameneten elfordulva közben) a fogaskoszorúba, majd csak a végállásánál zárja a villanymotor áramkörét.
(#) VIM válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 7, 2021
Ez nekem úgy rémlik, hogy a behúzó mágnes behúzó tekercse és a tartó az ugye egyszerre kapja meg a gyk.-tól a pozitívot indításra fordításkor. A behúzó tekercs az soros az önindító motorral ezért induláskor már forgatja is a motort, hogy az fogközé tudjon kapni a bendixel. Mihelyt behúzza ütközésig a fegyverzetet a fő érintkezőtől megkapja a direkt pozitívot így megszűnik a hatása, ekkor kellene benntartania a tartó tekercsnek aminek a másik kivezetése a test. Ha ugye nincs ami benntartsa a fegyverzetet és a fő érintkező vissza nyit emiatt a bendix kilökődik és csak forog az önindító motor de már nagy fordulattal, nem tud belekapni a fogaskoszorúba.
(#) zolika60 válasza VIM hozzászólására (») Márc 6, 2021
Ha nincs ami benntartsa a bendixet, akkor a motor sem forog, mert nem kapcsolja be a behúzómágnes.
(#) VIM válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 5, 2021
Szia! Szerintem (behúzó mágnes) a tartó tekercs le van égve vagy szakadt vagy kontakt hibás a behúzó tekercs közös pontjával ahol az el van törve. Így amikor behúz nincs ami benn tartsa a bendixet, az kilökődik és csak forog a motor de nem záródik a fő érintkező ami a nagy áramokat szolgáltatná az induláshoz.
(#) zolika60 válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 5, 2021
Szerintem inkább bendix hibás.
(#) dcsabi hozzászólása Márc 5, 2021
Sziasztok, Egy pofon egyszerű dolog az önindító és lehetnek értetlennek tűnő jelenségek.
Dizel autó, hidegen általában elsőre indul. 10-20km megtétele után ha leállítom,az újraindítás nehézkessé válik. Jelenség, a bendixet kidobálja az indulni akaró motor, egy -két fordulat után.
az önindító terheletlenül pörög...
Az önindító nem új, de újszerű, nemrég volt kefeblokk csere... Van rá elméletem, de nem biztos,hogy helyénvaló. A fogaskoszorú kopott és kidobja a kis fogaskereket magából(?) Emiatt néha úgy indítok, hogy 2-s sebességbe teszem, és kuplunggal csúsztatom, indítózáskor, hogy valamicskét terhelődjön.
Ez néha beválik, vagy csak babona? Vélemény,(?) Dizel motor már 400e-t elhagyta....
(#) oatis válasza VIM hozzászólására (») Márc 4, 2021
Majd szétszedem és meg fogom nézni meg szerintem szerzek egy másik önindítót is ha sikerül. Addig is köszönöm az infókat!

Egyébként szerintetek az elő fordulhat, hogy maga a dízel motor szorul kicsit melegen? Motor felújítás volt meg önindító csere, mivel az eredeti önindítója össze volt égetve. Alig tekert. (Gondolom próbálták indítgatni hátha beindul, de motor baj volt...) Egyébként semmi rendellenes hangot nem ad a motor sem melegen, sem hidegen, de mostmár mindent számba kell vennem.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2021
(#) VIM válasza oatis hozzászólására (») Márc 3, 2021
A behúzómágnes az kívülről mindig ilyen fényes de belül nem látszik, hogy a fő érintkezők milyen állapotban vannak. Ha nem indul vagy csak lassan teker akkor a két fő érintkező csavart rövidre kell zárni és ha így megfelelő fordulattal forgat akkor a fő érintkező be van égve.
(#) Inhouse válasza oatis hozzászólására (») Márc 3, 2021
Úgy tűnik, hogy még sincs vezeték gondod, az 1,5V áganként reális az indítózás alatt (12-3V=9V). Amikor viszont több az esés, akkor valószínűleg túl nagy áramot vesz fel az önindítód. Ez meg a kopásból/szorulásból adódhat. Eddig a rekorder egy dízel személyautó volt, ahol a szerelő esküdözött, hogy az akku a rossz, mert az önindítót nemrég ő újította fel. Rábikáztunk (a mi bikakábelünk házi készítésű, nem a boltban kapható) egy 100Ah-s akkut pluszban és akkor sem indult be. Közben viszont a lakatfogó kiakadt, 1000A-es állásban.
Ha tudnál mérni lakatfogóval, akkor látható lenne, hogy nagyon ingadozó az áramfelvétel, egyszer ennyi, máskor annyi. Egy jó önindítónál ez eléggé állandó érték. Végülis a vezetéken mért esés is ez, azt használod söntnek. Ha jó a vezeték, de túl nagy az áramfelvétel, akkor a feszültségesés is nagy lesz. Valószínűleg melegben ezt az önindítód okozza.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) KissAttila válasza oatis hozzászólására (») Márc 3, 2021
Igen. Komplett. Vadi uj.
(#) oatis válasza KissAttila hozzászólására (») Márc 3, 2021
Üdv!
Mármint önindítót cseréltél?
(#) KissAttila válasza oatis hozzászólására (») Márc 3, 2021
Ugyanígy jártam mint Te.
Hideg motor, -5, -6 fok hideg, a motor indul.
Felmelegedett motor kb. 0 fok a levegő, csak többszöri(gyorsan ismételt) gyújtásra indult. Gyújtás ismétlések száma kb. 6 míg elindult.
Meguntam, meg féltem is, hogy otthagy valahol ezért, többszöri"javítás" után vásároltam egy újat.
Azóta, kb. másfél hete, úgy indul mint új korában. Hidegen, melegen könnyen indul. Az autó egy Dacia Logan Diesel 14.-k éves.
(#) oatis válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2021
Igen, ez történik meleg motornál. Emiatt kezdtem átmérni a kábeleket, hátha valami előbukkan. Hidegen 2Volt körül megáll. Indul is rendesen. Még eddig sose futottam problémába.
Most azért mértem hidegen, mert azt gondoltam, hogy ha a kábel gázos, akkor annak itt is jelentkeznie kellene valamilyen formában. Meg mert nem volt lehetőségem menni vele 20-30km-t.
Idézet:
„A pozítívnál a fesz esés az akkusaru pozitív és az önindító pozitív között 2 - 3,5V között mozgott, attól függően hogy el sikerült -e csípni a hibát.”
(#) oatis válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2021
Egész pontosan a pozitív akkusarun mértem, a fém részén. Nem a vezetéken.
Idézet:
„Hova lett a 3,5V esés?”

Pontosan mire gondolsz? A szivargyújtós feszmérőre? Az 10,2- 10,5V-ig ment le most hideg motorral, de nem figyeltem csak oda pillantgattam. Kb hatszor mértem minden ponton kétszer. Ha kell tudok képet feltenni, mert lőttem párat.
Á, szóval hátul van az akku? Ott mindig több egy kicsit, a hosszabb vezeték miatt.
Az akku pozitív sarkához képest mértél?
Hova lett a 3,5V esés?
(#) oatis hozzászólása Márc 3, 2021
Üdv!
Sikerült néhány mérést elvégezni -igaz hideg motorral- a pozitív ágon. A végeredmény:
- akku pozitív- fotón 1 pont kb. 1,5V veszteség
- akku pozitív- fotón 2 pont kb. 1,5V veszteség
- akku pozitív- önindító fő áram becsatlakozás kb. 2,2V veszteség.

Nem tudom hogy az akku pozitív és az egyes pont között valahol útközben még el van-e a vágva a kábel, mert bemegy a műszerfal alá és onnan jut el valahol a vezető ülés alá az akkuhoz.
A fotón a 2 pont már direktben az önindítóra csatlakozik.
Még egy dolog, aminek nem tudtam utána járni. A könyv szerint az akku mögött van egy elő biztosíték amely 350A-es és a könyv szerint a generátort és az indító motort biztosítja. ( Fuse No1 - 350A - Starter motor and alternator)
Ez még érdekes lehet...
A biztosító dobozban az egyes számú biztosíték a második képen.
(#) oatis válasza VIM hozzászólására (») Márc 2, 2021
Szia!
Nem cseréltem és nem is szedtem szét lévén felújított volt az önindító és a behúzó újnak tűnt.
(#) Inhouse válasza oatis hozzászólására (») Márc 2, 2021
Az egy áramkörben levő kb. azonos keresztmetszetű/hosszúságú kábeleknél nem lehet ekkora (10-szeres) eltérés a 2 ág között. A pozitívnál kell lennie valami bibinek. Sajnos a látható része a csupasz réznek nem vesz részt a vezetésben, a nem láthatóval pedig még lehet baj. Valami okozza ezt a nagyságrendi eltérést.
Ha a kefe beragad, akkor sem fog indulni, vagy nehezen, hiszen nem érintkezik rendesen, vagy semennyire. Ezek a "kis" hibák összeadódva simán okoznak indítási elégtelenséget.
(#) VIM válasza oatis hozzászólására (») Márc 2, 2021
Szia! Behúzómágnest cseréltél?
(#) oatis válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 2, 2021
A saruk rendben vannak. Préseltek, de látom a rezet, szép az állapotuk.
Idézet:
„Ahogy látom a felújított önindítóval is volt gondod, esetleg nem lehet kopott a csúszócsapágy? Ha elkopik, befeszülhet a forgórész, megáll és csak melegszik.”

Erre nem tudok válaszolni, nekem nem tűnt rossznak, de nem tudom hogy mi az ami már nem számít jónak. Ami biztos az az, hogy borzasztó mértékben nem lógtak a csúszó csapágyak és friss kenőanyag is volt rajtuk.
(Nekem ez az önindító borzasztó gyanús egyébként. Amikor bele szaladok a hibába, akkor nem indul a kocsi. Ekkor gyújtás ki-be (mivel nem lehet 2x egymás után indítózni) és akkor jó eséllyel beteker csak picivel lassabban. Fülre érezhető hogy nehezebb neki.
Csupán csak nem akarok venni egy önindítót mivel nem túl olcsó az új, az egyébbel meg lehet lyukra futok megint.)
Talán triviális a kérdés, de ha tegyük fel az indító motor rossz, a kábelek meg jók, akkor is fennállhat ez a nagy feszültség esés a kábelen? Mondjuk mert a motor jóval nagyobb áramot szeretne felvenni mint amennyire méretezték a rendszert.

Idézet:
„A tartóban a kefék hő hatására képesek esetleg megdagadni?”

Erről esetleg valakinek valami infója?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
(#) Inhouse válasza oatis hozzászólására (») Márc 2, 2021
Ahogy írtad is, a negatív ágon egészen jó az a pár tized V esés, ennek a sokszorosa van a pozitív ágban, holott ezeknek nagyjából egyformának kéne lennie. Persze jó csatlakozásokkal is leesik a feszültség 9-10V körülire, mivel az akku belső ellenállása sem 0. De ha az akkun 9-10V van és a pozitív és negatív ágon összesen 3V esik még, akkor önindítóra már csak 6-7V jut.
Ahogy látom a felújított önindítóval is volt gondod, esetleg nem lehet kopott a csúszócsapágy? Ha elkopik, befeszülhet a forgórész, megáll és csak melegszik.
Az utastérben azért nem tudsz mérni, mert nem azon az ágon van, ahol a nagy áram folyik az önindító felé. Ott az akkufeszültséget méred, amiből lejön az utastér által felvett áram okozta esés.
Vannak olyan saruk, ahol nem látszik ki a vezeték, kívülről jól néz ki. Idővel a nedvesség bejut (sodrott erek, hajszálcsövesség, nem forrasztanak, csak sajtolnak) és eloxidálódnak, vagy akár el is rohadhatnak a szálak. Ezek a pontok indítózáskor, vagy amikor a generátor nagyobb áramot küld át rajtuk, szoktak melegedni, ez télen kézzel is érezhető. Volt olyan eset, hogy füstölt a sajtolt saru indítózáskor. Persze a nyitottabb saruknál is lehet ilyen, de ott látsz a vezetékekből egy keveset és ha rügyezik, akkor feltűnőbb.
(#) oatis válasza mikrodigit hozzászólására (») Márc 2, 2021
Akkor ha jól értem, te is a pozitív ágat gyanítod? A negatívon 0,3-0,4V-nál soha se volt nagyobb az ingadozás se melegen, se hidegen.
Idézet:
„Az önindítón kb. 9V-nak kellene maradnia”

Ezt az önindító nagy áramú pontja és az önindító háza között érted? A szivargyújtós mérés erre nem jó? Az kis túlzással az akku kapcsait méri.
(#) mikrodigit válasza oatis hozzászólására (») Márc 2, 2021
Nekem a kábelek állapota gyanús, az egyes csatlakozásoknál pl. korrózió, lazaság miatt megnőhet az átmeneti ellenállás. A 3,5-4V sok. Az önindítón kb. 9V-nak kellene maradnia.
Lépésenként át kellene nézni a test-kábelsaru, kábelsaru-kábel, kábel akkusaru, stb. csatlakozásokat és ugyanígy a pozitív oldalt. Ahol lehet fémtiszta felületek csatlakozzanak. Meg is tudod mérni külön az egyes csatlakozási pontokon a feszültségesést, nem lehet 0,1-0,2V-nál több.
Még van egy kritikus pont a motor és az akku között: a behúzó mágnes kapcsolja be a teljes áramot, ennek érintkezői is elkoszolódhattak, ill. beéghettek.
A mérésnél ügyelj arra, hogy a műszer (szkóp) mindkét vezetéke pont a vizsgált részhez csatlakozzon (pl. a mérőfej testet ne máshová kösd).
(#) oatis hozzászólása Márc 2, 2021
Üdv!
Továbbra is szívat az önindító... Régebben már tárgyaltuk itt valamelyik fórumon, de az nem önindítós fórum volt így dióhéjban leírom újra.
Adott egy álló lámpás Ford Transit, Hidegen indul korrektül, melegen viszont nem. Az indító motor melegen nehezebben hajt kicsivel, vagy meg sem bírja fordítani. Ilyenkor valamilyen relé leold. Akkut cseréltem már kétszer. Az önindítója felújított, boltból. Már én is szét szedtem egyszer és az egyik keféje szoros volt benn tudott ragadni a tartóban. Én egy kicsit meg csiszolgattam a kefét. Utána javult a helyzet a meleg indításnál, de nem oldódott meg. És sjnos a hibát nem tudom mindig elő idézni méréshez...
Legutoljára (tegnap ) mértem test kábelt, egyik pont az akku negatív másik pedig a test kábel vége az önindítónál. A fesz különbség kb 0,3-0-4V. A pozítívnál a fesz esés az akkusaru pozitív és az önindító pozitív között 2 - 3,5V között mozgott, attól függően hogy el sikerült -e csípni a hibát.
A mellékelt képen beindult. Amikor leoldott akkor láttam már 9,2V-ot is a szivargyújtóban lévő feszmérőn.
Valakinek valami jó ötlete esetleg?
A tartóban a kefék hő hatására képesek esetleg megdagadni?
(#) erbe válasza zsoltvp hozzászólására (») Jan 18, 2021
Milyen autó? Régebbieknél elkopott - elégett a gyújtáskapcsoló. Újabbaknál akármi.
(#) zsoltvp hozzászólása Jan 18, 2021
Hello mindenkinek!

Olyan problémám van, hogy időnként az autóm meg elemi a motor fordulatszámát 1100-1200 környékére és ha akkor le állítom majd indítanám újra nem kezd el tekerni az indirtómotor, ilyenkor az indítómotor 50-es pontján 7 volt mérhető, majd el telik kb 10-15 perc vagy néha több idő kell neki és indul teker jól az önindító. Nagy ritkán csinál olyat is, hogy a fordulat nem megy fel és ugyan ez a jelenség, és ezt van, hogy 2-3 napig nem csinálja a kocsi és van, hogy naponta többször is.
Ötlet, hogy ez mitől lehet vagy mi okozza a gondot? Ja igen és még ennyi, ha aláfekszem a kocsinak és az 50es pontot össze érintem egy 12 volt pozitívval akkor meg egyből indul. Az a 7 volt a nagy kérdés, hogy időnként mért csak annyi jut az 50es pontra.
(#) eudoxia007 válasza VIM hozzászólására (») Dec 25, 2020
Bendix par honapos.
Ez a felallas h megse moccan nem jatszik.... tekeri de kinlodva, sajna mert akkor nekem is elso utam a foglalathoz vezetett volna... jelenleg csak papiron netto talalgatas az egesz... szetakarom mar szedni h tuzetesebben megnezzem.
(#) VIM válasza eudoxia007 hozzászólására (») Dec 25, 2020
A motor pár hónapos vagy a bendix? Ha csak a bendix attól még a perselyek ki lehetnek kopva, hogy a tolókerekes kapcsolódás befeszülhet, mármint az a fogaskerék kapcsolat ahová az önindító fogaskereke kapcsolódik (nem a fogaskoszú kapcsolati). Szerintem nem az önindító motornak van baja. Nagy az áttétel (cca. 4:1 lassító), hogy a kis behajtó kerék ha oldal irányban kitolja a bendix tagot, fog-fogra kap és meg se moccan az indítómotor.
Következő: »»   2 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem