Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Ha a mérő a fel és lefutó élre is számol, akkor nem úszod meg a 2-es osztót. Valamilyen CMOS D-tár (vagy J-K) megteszi (az megy 12V-ról is).
...és ha mégegyszer megnyomod? CD4017-el ebben a témában találsz sok ötletet, röviden, ha ciklikusan kell csinálni, akkor 1. kimenet kimarad, 2-3-4 a LED-ekre, 5. visszakötve a RESET lábára. A gombot pergésmentesítened kell (vagy pergésmentes gombot kell használnod), ennek a jele az órajel bemenetre fog menni, a kimenetek +5V-ot fognak kapcsolni aktív állapotban (nem nagy terhelhetőségű). Sajnos most nem tudok rajzolni
Sziasztok!
Én olyan kapcsolási rajzot keresek, hogy 1 nyomógombbal 3 ledet lehessen egyesével léptetni. Tehát egyszer megnyom csak az 1. led világít. még egyszer megnyom csak a 2. led világít. még egyszer megnyom a 3. világít. 4. megnyom és egyik sem világít. Üdv: Zoli
Újabb segítség kéne fordulatszám megjelenítéssel van némi probléma, 1200 as az alapjárati fordulatszám. A motor leadott jele tűjel cbr forum szerint az óra pedig négyszögjelet vár erre volt megoldás "mellékelt kép" azonban az óra 2300as fordulatnak jelenití meg hogy tudnám esetleg jobban összehangolni. Probáltam kisebb kondi, ellenállás de nem volt változás, hogy lehetne a periódust változtatni esetleg potival.
Hát nincs garancia hogy nem csúszik el, azoknál a fokozazkijelzőknél amik külön vannak az órátó és közös pozítív van és reed relé kapcsolt nem volt csúszkálás.
Szoftveresen szerintem ezt is meg lehet oldani. Ha az osztásarány nem a mechanikából következőre jön ki, akkor be van nyomva a tengelykapcsoló
![]() Még abból is okos következtetéseket lehet levonni, hogy merre tér el...
Szerintem felreertettel valamit. Sebessegrol es fordulatszamrol (motorfordulat) beszeltem.
Amikor a gep sebessegben van, kozvetlen a kapcsolat a kerek es a motor kozott, ergo a sebesseg es a fordulatszam kapcsolata fix. Gondot csak a valtas kozben, illetve csuszo kupplung eseten tapasztalhatsz. Ha neki pont erre lenne szuksege, hogy eppen mibe valtott a kupplung felengedese elott, akkor ertelemszeruen nem hasznalhato.
Ötletes, de mi van a sebváltási hiszterézissel? Átlagoltad, a többi meg le van ejtve? Mondjuk az alsó fokozat rövid ideig jár magas fordulaton, de a magasabb fokozat járhat alacsony fordulaton, üzemanyag spórolás miatt. Ezt hogy oldottad meg?
Annak idejen autoval ugy oldottam ezt meg, hogy a segessegjelet es a fordulatszamot osztottam egymassal, ekkor az adott fokozatra egy jol ertelmezheto hanyados adodik. Ennek a tartomanyai adjak meg a sebessegfokozatot.
Igy nem volt szukseg a bonyolult es mechanikus erzekelokre.
Hello! Igazad lehet, akkor legyen úgy..
Értem a problémádat
![]() Talán az segíthet, hogy én például, üresbe tett sebességváltóval és kinyomott tengelykapcsolóval szoktam indítani a motort... Lehet nem tévedünk nagyot, ha bekapcsoláskor "üreset/N" feltételezünk, mint ahogyan Te is tetted... Azt kivédeni, hogy menet közben "elcsúszik" egymástól a kettő, nincs ötletem. Bár pergésmentesítés van a kapcsolásban, más értelmes okát meg hirtelen nem sikerült találnom... A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2017
Hello! Diszkrét elemekkel pld. így lehet a dolgot megoldani, amit kérsz. De hogy ezt hogy szinkronizálod a váltó tényleges állásához, azt én nem tudhatom..
Hellosztok, Motor fokozat kijelzőhöz szükségem lenne egy kapcsolásra. A fokozat kijelző 6 fokozat kijelzéséhez 6külön GND kér. Ennek vezérlésére arra gondoltam hogy jól működne ha a váltó rudazat fel-le mozgatásakor meg nyomna egy nyomogombot vagy reed relét működtetne, így adna jelet a váltásról a kapcsolás ennek megfelelően különdöző lábon adná a GND jelet, fontos hogy egyszerre csak egy kimenet mehet, és az 1-2 fokozhat közti ürest nem kell megjeleníteni ebbe a kapcsolásba. Tud valaki segíteni?
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2017
Hát igen. Ez így nem valami meggyőző. Még nincsenek nálam az IC-k csak meg akartam tervezni a tesztnyákot, de kénytelen leszek megvárni míg megjönnek. Írtam a gyártónak is, hátha válaszol.
Szia! Elvileg a 12V-ra megadott ellenállás duplája kellene 24V-ra. Vagyis 5.4K~.
De legjobb lenne az IC-Vcc lábán megmérni a feszültséget és a felvett áramot az ajánlott ellenállásokkal. Abból már lehet következtetni a 24V-os feszültséghez tartozó ellenállásra. ( 24V-on az ellenállás teljesítményére is érdemes odafigyelni... ) Utánaszámolva az értékeknek a következő eredményt kaptam: 12V / 2700ohm = 0.00444A ( 12V - 3V ) / 2700ohm = 0.00333A ( 12V - 5V ) / 2700ohm = 0.00259A Így 24V-ra a következő ellenállásrétékek jöttek ki: 24V / 0.00444A = 5405ohm ( 24V - 3V ) / 0.00333A = 6306ohm ( 24V - 5V ) / 0.00259A = 7335ohm Az 5V-re kiszámolt áram, azért jelentősen eltér a 12V-ra kiszámolt értéktől: ( Az WS2818 adatlapja 3 - 5V közötti tápfeszültséget ajánl. ) 5V / 100ohm = 0.05A! ( 5V - 3V ) / 100ohm = 0.02A! ( 5V - 5V ) / 100ohm = 0.0A~ Kíváncsi leszek a mért eredményekre.
Sziasztok.
A WS2818,xx19 chip belsejéről tud valaki valamit? Az érdekelne milyen feszszabályzó lehet benne hátha abból tudnék ellenállás értéket számolni? Van ez a kép. De a leírásban nincs megarva az R1 ellenállás értéke 24V-ra és nekem arra kellene. Az 5V-hoz 100ohm, 12V-hoz 2.7k van megadva. Van valakinek ötlete mennyi lehet 24V-ra ez az érték az előbbi feszültségek alapján, vagy esetleg információja valahonnan? A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2017
A kapcsolásho megfelel a CD4017BC tipusu IC?
Ez már jobban néz ki, ezt megépítheted nyugodtan.
Köszönöm szépen
És mi a vélemenyed a 555 és CD4017 IC-kkel vezerelt kaocsolasrol? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2017
Nem ajánlom. Annyira minimális alkatrészigényű, hogy hibásnak tekinthető. A LED-ek áramát semmi nem korlátozza, direkt a PIC lábaira vannak kötve.
Sziasztok!! Valaki épitette meg ezt a kapcsolast?
Bővebben: Link
Köszönöm
![]() Kicsit most át kell alakítanom a csatlakozók helyét de az nem probléma.
Hello! Nem gond. A lámpák közös pontotját az IC + tápfeszültségre teszed. A negatívakat pedig a kimenetekre. Mindössze az (R-S) fordítva fog működni. De vagy a kimeneteket cseréled meg, vagy a bemeneteket és kész.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2017
Szia
Hatalmas problémába botlottam. Megérkeztek a fényjelzők a vasúthoz és a probléma az, hogy mindegyik lámpának a pozitív lába a közös és a negatív ami külön van. Ebben az esetben az áramkör amit építettem használhatatlan. Természetesen a lámpák nem szétszedhetőek. Van valami amit lehet csinálni ez esetben? Köszönöm.
Körbe fogok nézni, hogy hol vehetnék olcsón.
Hamarosan megjönnek az alkatrészek és beépítem őket. Kifúrtam az összes lyukat egy sima fúróval körülbelül 1 óra alatt. 271 lyukat kellet készítenem.
Hello! A szép nyugodt fűrészelés, az kor kérdése. (De tényleg..)
Vegyél ilyesmi asztalos szorítót (nem kell drágát, gagyi is megfelelő) és ezzel az asztalra tudod szorítani a nyákot, bármely pici is legyen. Akkor szépen el lehet vágni, nem fog mozogni. Ha kész, egy csiszolóvászont az asztalra fektetve kiegyenesíthető, leszélezhető a vágás. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
Köszönöm a segítségedet.
Elkészítettem a NYÁK-ot. Még majd ki kell egyenesítenem a szélét. Mint látszik nem erősségem a fűrészelés .Most várok a többi alkatrészre, hogy megérkezzenek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nagyon szépen köszönöm
Szép napot