Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
adatlap 4. oldal. Bővebben: Link
Szeretném részletesen átlátni a működését a modulnak, nem csak használni más által írt programmal, ebben kérnék segítséget. Előre láthatólag sok kérdésem lesz, aminek tudok utána olvasok, de inkább kérdezek majd sokat hogy jól értem e amit olvastam.
Első körben a "lábak" jönnének, kiegészítenétek illetve javítanátok/kiegészítenétek amit beírtam már? SPI adatátvitelt még csak most olvasom, lehet arról is kérdezek még, ha nem lesz tiszta. Köszönöm előre is! nINT/VDI - ??? VDD - +3,3V ide SDI - SPI adat bemenet SCK - SPI órajel nSEL - ??? SDO - SPI adat kimenet nIRQ - ??? FSK/DATA/nFFS - ??? DCLK/CFIL/FFIT - ??? CLK - Órajel innen jön ha a PIC a modul jelét használná nRES - ??? GND - föld ide
Nem tudom miért erőltetitek, hogy a rf modul adja a pic órajelét... A pic úgyis SPI-vel kommunikál a modullal tehát ott nem számít az órajel eltérés. A modulon meg úgyis be kell állítani a rf komm. bps-át. (A PIC-ben meg természetesen van belső oszcillátor.)
Szóval 3,3V-ról mehet minden, szintillesztő áramkör (feszosztó) nélkül, olyan frekin amin a pic szívesen megy 3,3V-ról és még ráadásul megspóroltok egy vezetősávot a NYÁKon. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2014
2,2V az LF sorozat alsó határa. A normál sorozatnál 4V aminél még tudja a 20MHz-et, ezután csökken a freki. 3,3V nál még épp tudja a 10MHz frekit.
Szia, először is köszönöm!
Lehet rosszul emlékszem de mint ha a 16f886 adatlapján 2V-5.5V szerepelne. Ebben az esetben nem bonyolítanám a dolgokat és a PIC is és a modul is 3.3V-os feszültségről üzemelne. Amint időm lesz rá, átnézem a programokat és kérdezek. Szeretném átlátni a PIC és a modul közti kommunikációt programozási nyelvtől független. A minta program alapján szeretnék csinálni mind adó mind vevő oldalhoz egy folyamatábrát hogy mi zajlik, ha ezt már átlátom akkor mindegy a programnyelv én is fogok tudni írni hozzá amit kell. Ebben szeretném majd a segítséged kérni hogy ezt megcsinálnám, te meg kijavítod ami elrontottam benne. ![]() Farsang + gyerkőc szülinap a következő két hétben, így nem tudom mikor lesz ídőm ezekre, de amint jutottam valamire kérdezek! Köszönöm!
Szia!
Mivel a modul 3,3V-os ezért a pic kimeneti jeleit 1K->4,7K osztóval le kell osztani a modul fele. A PIC 4,3V-ról tökéletesen működik, ezért az 5V tápjába tegyél egy soros sima diódát. Ekkor a TTL bemenetű portok simán fogadják a modul 3,3V-os jeleit. Sőt még a schmidt triggeres bemenetek is, mint a BPORT megszakítás. A vevő program is elkészült. Csatolom. A timer2 itt is 20msec időnként jelezhet a főprogramnak(timer2 nem kell ebben a progiban). Ezt át kéne írnod 20.5 msec-re, és úgy kéne szervezni a programot, hogy amikor beérkezik 20msec időnként az érvényes adat, akkor bőven van idő és ki lehet adni a szervóknak a jelet (1-2msec/szervo) majd a motornak is ezt is úgy kell mint a szervonak, vagy a hardweres pwm modult felhasználod. Tehát ha nincs érvényes adat 20msec-en belül, akkor a timer2 20.5 msecnél frissíti a szervokat. ez lenne a lényeg. A beérkező adatok megszakításban jönnek, ezért a főprogramnak egyáltalán nem kell a modullal foglalkoznia. üdv.:Foxi
Sziasztok, gyors kérdésem lenne, délután mennék vásárolni de nem szeretném ha nem azt venném meg ami kell nekem.
RFM12B-868-D ez ugyan az mint RFM12B-868-D és ha igen akkor ekkora eltérés lenn árban? Ebből a modulból kellene nekem kettő ha jól tudom. Köszönöm előre is! A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
Köszönöm! Átnézem amint munka mellett tudom, remélem nem baj ha kérdezek még majd. Addig sosem használok egy programot amíg nem látom át mit, miért csinál pontosan, így tanulok.
![]() Nagyon köszönöm az eddigi és a jövőbeni segítséget!
Szia!
Az adás megvan.:
Szerintem átlátható, írtam kommentet is. Ez működik máshol, de mivel némi átalakításon ment keresztül, még tesztelni kell, de ha rá tudsz mérni a modul órajel kimenetére és ott beáll a 10mHz akkor minden rendben van. Alaphangon 1mHz -et ad ki a modul. Mivel késő van csak holnap nézem át, de 99,9% hogy jó üdv.Foxi A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
16F886 mind a két oldalon. Ha lehet akkor azt csinálnám amit mondtál hogy a modul 10Mhz-es órajelét használnám a PIC-ekhez.
2 byte-nyi adatot küldenék. Nagyon nagyon köszönöm előre is!
Szia!
Bár C-ben van meg, de összerakok egyet asm-ben este, mi is a konkrét áldozat? 16F886 ?
Sziasztok, tudtok esetleg egy assembly minta programot küldeni fogadásra, és küldésre?
Előre is köszönöm!
Köszönöm, napközben vagy este neki futok a dolgoknak és írok.
Jól értettem hogy ebből a modulból 2 kell? egy az adó egy a vevő oldalra?
Szia!
Amikor kiküldesz adatokat, abba belerondíthat más zavar.Csak akkor lehetsz biztos az adatok helyességéről, ha ellenőrizni tudod őket. Adás előtt egy regisztert lenullázol. Minden kiküldendő számot kiküldesz és egyben hozzáadod a regiszterhez. utoljára kiküldöd ennek a regiszternek az értékét is.A vételkor szintén összeadod a beérkezett számokat, és összehasonlítod az utolsó beérkezett számmal. Ha stimmelnek ,helyes az átvitel, ha nem el kell dobni az adatot. és a puffert tiltani, újra engedélyezni.( ekkor várja a következő azonosítót) Én teljesen szoftveres programot használok. Az adatlapban lévő programnál jóval nagyobb sebességet lehet elérni, az teli van lassítással. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
Köszi, maradok frm12b-nél, mind árban, mind teljesítményben megfelel nekem egyenlőre.
Jól értelmezem hogy ez egyben adó és vevő is, tehát ebből kettőt kell vennem? Adatlapot átnézem majd a napokban majd jövök még vissza kérdezni. ![]() Köszönöm az eddigieket!
Üdv, ha már itt vagyok mondok pár hasznosat:
Először is szerezd be az rfm12b adatlapját ha nem lenne meg. Nem árt a rajta lévő ic adatlapja sem (rf12b). Az adatlapokban van példaprogram is amiből sok kérdésre találsz választ. rfm12b: 100m rfm12bp: 3km erre szükséged lehet: rfm12b parancs kalkulátor
Köszönöm. Ha jól vettem ki 9600 az alap beállítás adatsebességre.
A vevő oldalon gondolom előre be kell állítani azt a 2 byte os azonosítót? (Így akár egy adóval több vevővel is kommunikálhatok, az azonosítóval meghatározva a cél vevőt?) Küldéskor a PIC milyen lábon küldi az adatokat? EUSART al kommunikál? Küldéskor akkor ha jól értem küldök AA AA AA (szinkronizálásra) + 2 byte azonosító + hasznos adatok (nálam 2 byte egyenlőre) + ellenőrző szám (ez micsoda?) + AA AA (buffer ürítés parancsa?). Ez megy akkor el egy csomagban, amiből a hasznos adatok mennek át a picnek a többit a modul kezeli? Az alap beállításait kell a modulnak állítgatni? Amit írtál 100m/3km most hogy is van? Köszönöm előre is.
A vevő oldalon az NIRQ lábat célszerű a Bport RB0 -ra tenni, mert, ha érvényes adat van, akkor megszakítást generál.
Szia!
Az adatlap szerint 100m ha látják egymást. 3km az rfm12bp A modul elindításához ki kell adni pár parancsot, és ezek között szerepel egy olyan két byte-os azonosító is, amit az adó kiküld amikor kezdi az adatsorozatot. a vevő csak akkor kezdi el feltölteni a vevőpuffert, ha ez az azonosító előbb beérkezik.Nekem 60byte-os csomagokkal dolgozik. Antennának akármilyen darab drót jó,csak a 1/4 hullámhosszra kell figyelni. Az adás a következő AA AA AA 2D D4 hasznos byteok CRC AA AA A kezdő AA számokra a vevő szinkronizál, 2D D4 azonosító és a hasznos adatok után egy ellenőrző szám , és a puffer kiürítése : AA AA Neked az adás 20mS időnként 10 byte. Az adatsebességet állítsd 9600-ra.
Szia, köszi a gyors választ.
Assembly ben terveztem C ben még nem programoztam PIC-et. Ennek a modulnak a használatakor kell x bites azonosítót is küldeni, vagy ezt már kezeli a modul? Az a 8.6 cm-es antenna meg van adva hogy milyen, venni kell hozzá vagy csak egy drót is megteszi? A 10MHz-es órajel mindekét oldalon jó ötlet, ez szembe sem jutott. Jól gondolod, a jobbra/balra irányt szervo viszi, és van egy szénkefés motor, ami előre/hátra megy. A vezérlés programozását meg tudom oldani, maximum kérdzek majd, de szeretem az ilyenekt magam csinálni, ebből tanulok , addig szeretnék eljutni hogy 8, 16 bitnyi adatot stabilan tudjak küldeni és fogadni. Illetve milyen távolságra fog működni nekem ez?Előre is köszönöm!
Bőven!
A PIC-et milyen nyelven programozod? assembly, vagy C ? mert van mindkettőre progi. Mivel egyirányú az adatátvitel, egyszerűbb a dolog. Ajánlatos az RFM modul saját 10MHz -es órajelét felhasználni a PIC-nek. Ha jól gondolom, a jobbra/balra irányt szervo viszi, és van egy szénkefés motor, ami előre/hátra megy.
Sziasztok,
Rádiós adó-vevő modulok topicban már elkezdtem kérdezgetni, de inkább ide jönnék segítségét, anno foxi63 ajánlotta ez a modulpárt és szimpatikus volt amit írt róla. ![]() Amire első körben kéne: Két PIC közti komunikáció. Amihez: RC autó átalakítva (gyerkőcnek), PICek: 2x pic16F88x (ez tuti van otthon), távolság: lakáson belül, nagyobb játszótéren (kb 20-30 m nyílt téren), adatok: kb 16 bitnyi adat. Jól gondolom hogy ilyen igényeket ez bőven kielégít?
Én is hasonló módon oldottam meg, csak nekem nem megszakításból megy.
Szia!
Igen Az egyik oldal kiküldi az adatokat, és átvált vételre figyeli az eltelt időt, ha nem jön válasz visszatér false értékkel, tehát nem "fagy le" a progi .A másik veszi a csomagot, és visszaküldi a nyugtázást, vagy a válasz adatokat. Az Egyik fele USB-vel kapcsolódik a PC-hez. Az adatcsomagok vétele megszakításban működik, tehát nem kell figyelni programból. A csomag mérete 1- 32 byte, de lehet akár 250 is. Mivel az USB puffere 64 byte, így értelemszerűen nem kell nagyobb.
Akkor ezek szerint sikerült összehozni kútfőből
Nagyon leült ez a topic, pedig nem rossz modulok ezek. oda/vissza szépen működnek.
Hali!
A linked kicsit széthullott... A 0.0MB hosszú fájlokra gondolsz? Szerintem írj nekik a kontakt fül alatt. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
Üdv!
Kérem jelentkezzen, aki letöltötte a mellékelt szoftvert: Bővebben: Link Link javítva a LINK gomb használatával. - moderátor A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2013
Szia!
Elméletileg az NIRQ láb csak akkor lesz alacsony, ha a fifoba már beérkezett az adott számú bit, és beérkezett a már 2D D4 azonosító is előtte.Ha állandó alacsony szint van, akkor talán nincs beállítva hogy a fifoba mennyi bitnek kell beérkeznie, hogy megszakítást kérjen az NIRQ. 8008- as parancs fifo engedélyezés CA80-as parancsnál is nézz körül! Bekapcsoláskor 5msec várakozás és utána init, A kimenő byte-ok egymás után csak akkor mehetnek, ha kiolvasod a status regiszer első bitjét (SDO) és ha az magas, csak akkor mehet a következő byte. A többi olvasása felesleges. üdv: Foxi |
Bejelentkezés
Hirdetés |

ECFSZ T2H ;20mS IDŐZÍTŐ CSÖKKENTÉSE