Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Helló! Közben eszembe jutott, hogy annak idején hasonló diódák mellett mintha 25 A-t láttam volna... erre utal a 25... hidd el nekem van 250A-es dióda de annak 15mm-es a vezetéke....
De félre a rizsát. A kép (amit a diódákról töltöttél fel) alatti hozzászóláson látod a kolléga rajzát, így kell bekötni... (Ha még nem tekertél volna trafót, a 2*X V-ot úgy kell érteni ebben az esetben, hogy lentől felfelé nézve tekered a meneteket ugyanabba az irányba, majd félúton megcsapolod... ezzel a kapcsolással pont az a lényeg, hogy nagy áramokra kedvező áron van kialakítva... az egyik tekercsek az egyik félhullámot veszed le, a másikkal a másikat... így dupla akkora áramot érhetsz el ) Namost a 2-2 dióda pedig azért van hogy mégegyszer megduplázd az áramot, így már folyamatos üzemmódban 100A-t bír A vezetéknél kb 3A-t számolj 1mm2-re folyamatosban (de rövid hullámokban lehet a 3 szorosa, azaz 9A/1mm2 és a 100A diódánál 150A nem lesz gond.... az első indításoknál sűrűn csekkold mennyire melegszik) És itt jön a technika ördöge: (Én ezt tanácsolom : )Megtekered legalább 2x16V-ra, ebből kicsi leesik a diódán. (ha összeépíted és mérsz 15V-ot akkor jó... Az autó generátora kb 14,2-14,4 V-al tölt). Na aztán ráteszed az autóra, és elkezd folyni az áram. Minnél nagyobb áram folyik, annál több feszültség esik :belső tekercsen, diódákon, külső vezetékeken, csatlakozón. És beáll egy értékre, mondjuk 15A, ekkor valószínű már csak vagy 14V-ot mérsz majd... De nyugi, mert indítás után az autók több tíz amperral tölti vissza a kivett teljesítméynt. És amikor indítod, az autód felvesz 100-200A-t (az én dízel 2500-asom kb 350A-t). Da ekkor aztán nagyon leesik a fesz. Na és miért a sok szöveg? Mert ha kondit használsz, és egyre nagyobb teljesítményt veszel ki, annál nagyobb kondi kéne, de felesleges! üresen mérnél jó feszt, de már akkutöltéskor is nagyon visszaesne, ha meg indítasz mintha nem is lenne bika... Ezért: váltóáramot ha méred, kondi nélkül egyenirányítva picit kevesebbet kapsz a diódák miatt. Ezzel számolj, és nem lesz baj. István
a zöldre az van ráírva,1278 b25 ha ez mond valamit. az én trafómon üresjáratban a dióda elött,12 utána pedig 11.7 és ez terheléssel 3 voltot is eléri a külömbség. nos a12 gyök kettővel 16.9 én ezt seholsem mérem
Ez csak akkor igaz, ha valami bitangnagy kondit is beleteszel a rendszerbe !
Ne kalkulálj a kondival, mert nagy teljesítménynél mintha nem is lenne.... egyszerűen az effektív értékkel
Igen. de ezzel az a baj, hogy,hogy lesz a 9-10voltbol 11-12 mert ahoz,hogy az önindító tekerjen legalább 10volt kellene. az én trafómon terheléssel hiába van 11.5volt dióda elött,utána csak 8.5yolt van.vagy cseréljem ki a mozdonydiódát a kisebbre? például amit a képen látsz?
Ezt javaslom én is! A trafón a teljesítményállítás tekercsátkapcsolással (230-at kapcsoljuk több állásba) vagy egy vaslemez betolásával állítható?
1, kapcsolgatás esetén minimum álláson mérjük meg a feszt, szedjük szér a trafót , számoljuk meg a meneteket és én kb 15V-ra tekerném meg 2, ferritvasmagtolásos esetén maxon mérjük meg a feszt , szedjük szér a trafót , számoljuk meg a meneteket és ott kb 16V-ra tekerném meg. Mert tapasztalat hogy kb 1 V-al mindig kevesebb lesz, amin a dióda még továbbront.... és ilyen feszültségnél biztos nem megy tönkre semmi. Több ember sorbakötött aksival indít, és akkor sem lesz semminek baja, ez pedig még simán belefér kategória
oké.szerinted úgy jó lenne,ahogy köbzoli rajzolta? csak a dióda méretét nézve 1-1 darabbal? vagy rakjak kisebb diódát?esetleg van még a képen látható diódám, az van ráírva 1278 b25 vajon hány amperos lehet? és a puffer kondi? ahhoz már végképp nem értek. nem tudom hány voltos, hány mikros, adióda elé vagy utána kell kötni.hirtelen ennyi ami kétséges számomra. elnézést a sok kérdésért,de csak hétvégén vagyok számítógépközelben.előre is köszönöm a segítséget. üdv.
oké. szerinted úgy jó lenne,ahogy köbzoli rajzolta? csak a dioda méretét nézve 1-1 darabbal? vagy rakjak kisebb diodát? és a puffer kondi?van még ezenkívül 4 diodám,/talán orosz/ csak nem tudom a teljesítményét valamelyik kommentben láttam zöld szinű, és 1278 b25 1078 b25 van ráírva .kb 10mm/2-es vezeték jön ki belőle de nem vagyok benne bitos,hogy elbirja.mit gondolsz?
Helló!
Én javasolnám hogy ne sima egytekercses trafóként kösd be, hanem afféle két tekercs 1-1 dióda (a greatzet is be lehet így kötni) annyit nyernél vele hogy csak egy diódán esik a fesz és nagy teljesítménynél azért csak van ellenállás jellege is a diódának, így az is a felére csökkenne... szerintem Bár tapasztalat, mert én is megépítettem egy 800Wos trafóból a bikát hogy valójában egy jó gyorstöltő amit indítás alatt rajtahagyhatsz hogy adjon pár amper pluszt... (ezután építettem egy 6 kW-osat)
A diódán mindig esik a feszültség. A mért értéket kicsit sokallom 1,5V körül kéne lennie.
Sziasztok!egy kis segítségre lenne szükségem bikázóval kapcsolatban mert sehogy sem tudok rájönni,hogy mi a hiba. a minap építettem egyet 220v/24v 630v/a-os trafóbol,oly módon,hogy letekertem a sekundert, azt megfeleztem duplán,visszatekertem, így lett egy 12v-os 30mm/2-es sekunderem. rokonomtól kaptam egy graetz-et valami bazinagy /heggesztő vagy mozdony/ diódábol.
adat:üresjárat, primér áram 0,4A sek. fesz 12v dioda előtt utána 11,5v egy 80A-os terheléssel 11,5v dioda előtt, utána 8,5v! na most azt nem értem,hogy a dióda után miért esik le a fesz. amikor a diódábol kijövő vezeték 13mm átmérőjű /szerintem több száz A-os lehet/. nos hát dióhéjban ennyi lenne.ha valaki tud valami okosat kérem ossza meg velem a titkot, ha lehet. előre is köszönöm az időt amit rám fordítottál.
értem... hány Wattos a trafó? mert van egy érzésem hogy csodát nem kell várni majd tőle... egy hegesztőrtafó ha kis teljesítményű kb 800W, ha nagyobb akkor kb ennek a duplája... Szóval megérzésem szerint egy jó gyorstöltő és rásegítő lenne belőle... de nagy áramok esetén leesik majd a feszültsége.
Üdv. Bocsánat de lehet rosszul fogalmaztam.A szekunder oldalon két kivezetés van 12 és 43 V-ez a legkisebb ezt tudom növelni a primer oldalon.A diódát csak a 12V ra gondolnám rákötni hegesztéshez nem.
Én nemrégiben átalakítottam egy ilyen trafót, azt javaslom szánja rá az időt.... Ha a 43V-ot egyenirányítod és rákapcsolod az autóra biztosan meghibásodik valami... azért óvatosnak kell lenni! Nem nehéz szétkapni, és a szekunder tekercset át kell tekerni, ha nincs más drót akár saját magával is... csak egy infót kérek. A 43V a legkisebb vagy legnagyobb álláson van mérve? Mekkor a fesz a legkisebb és legnagyobb álláson?
Az autó 1.3 benzines.Házilag barkácsolt hegesztőtrafó és 1x12 v van,meg amivel lehet hegeszteni ott 43 v mértem.A primer oldalon van több fokozat amivel tudom lejjebb vagy feljebb venni.Azt igérték szereznek 50 Amp-es generátor diódát az elegendő volna?Köszönöm a segítséged.
Javítanám az előttem szólót... attól függ mit akarsz indítani és milyen trafód van.... ha kis benzinest, és a trafód tud 2x12V-ot, akkor közepét kivezetni (egyik pólus), és mindkét 12V-ra 2-2 diódát párhuzamosan kell kötni... (ezek összekötve a másik pólus) 1-2 percre rajtahagyni mint gyorstöltő majd hagyd rajta és indíthatsz...
Köszönöm válaszod.
Szia.
Ezek a generátorok 25 Amperes diódákkal gyártódtak. Négy darab kevés a bikához, akkutöltőnek viszont jó.
Üdv mindenkinek érdeklődnék hogy 4 db MTZ-generátor dióda megfelel 12 v-os bikázóhoz?Korábban olvastam IFA-Warburg stb.diódákról akkor az MTZ..tud annyit mint egy ifa?Köszönöm.
Szia! Tedd fel az "ez milyen alkatrész"-be, hátha tudja valaki. Ha pár napig nincs semmi, keresd "hodinka", és "bobz" sporikat (ők Kárpát-alja-iak).
T.Fórumozók segítségeteket kérném a diódám azonosításában.Lényegében egy orosz dióda ez van rá írva (orosz D betű 232 VIII-72).Hány volt/amperes lehet köszönöm.
Nos nehéz jó árban megfelelő állapotú masinát találni. sokszor amihez érdemes hozzányúlni 6-700. A bátyámnak felajánlottak egy csereautót kb 2 m értékben, nem fogadta el.
1 millió volt az ára.Eladta.De még van neki egy URAL!Hajrá kíváncsi leszek a végeredményre.
Ebből is az készül... csak idő kérdése... Minden megvan hozzá, az eredeti motorja is, csak idő kell hogy rendbe rakjam.
Egyébként már van egy OT-s gaz69 a családban, az is eladó mint minden, csak pénz kérdése. Mennyit szánt rá?
Igen az csak a nagy izgalomban hogy még ilyet látok!
Az egyik barátommal pályáztunk egy OT rendszámos parancsnoki UAZ-ra sajna nem jött össze. [OFF]
gaz 69. A 66 kicsit nagyobb és több "lába" van
Az 5580-as képről a százlábú jutott eszembe, meg se próbálnák eligazodni a kivezetések között (nekem már bonyi), de mint írtam jó lett!
A diódákat ki kellett sakkozni hogy hova kerüljenek...
Az volt a tervem, hogy a trafóval mindenféle feszültség terén a legtöbbet hozzam ki a trafóból. így a dióda vezetékének a hossza szabta meg hova kerüljön. Sok többletcsatlakozást sem akartam rajta megoldani, és ha jobban megfigyeli, három diódát polaritásra is tudok váltani. így lehet 3 fázisról teljes egyenirányítást csinálni, de 12 V-on (mérve 15V) mindhárom vasmagon 2-2 tekercses 2 diódás egyenirányítást csinálni. Így 230Von 4, 400V-on 6 tekercsen folyik az áram, és kisebb a feszültségesés. És úgy gondoltam, hogy még a legjobb szakembereket is megzavarja ennyi vezeték, így mindent igyekeztem látványosan kialakítani, hogy egyértelmű legyen. Ezért is vezetékeltem át pár csatlakozást, hogy létraszerű és ne összevissza legyen.... Hát ez volt a terv... Hosszútávú üzemeltetéshez pedig tervezem 400V-ról meghajtani... így az már csak kb 7-7 A, ami teljesen barátságos. Szóval szerezhetek 4eres vezetéket meg 400Vos dugókat... |
Bejelentkezés
Hirdetés |

: )

[OFF]