Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Például. Bővebben: Link
Kell még hozzá egy 10 Pin-es tüskesor és egy ic foglalat, valami proba panelon, és megfelelően összekötni őket.
Az USBASP eszközkezelő drivert feltöltöttem.Milyen "égetŐvel" tudom a céláramkört programozni?
Köszönöm.
Van Micro-m, de ahhoz jobban kellene értenem a software mókoláshoz, hogy meg tudjam csinálni. Az Alin rendeltem 1 MK II-t, remélem jó lesz ~6500Ft.
A LUFA projektben van AVR ISP mkII kompatibilis firmware.
Feltöltöd egy Arduinora (Micro/Leonardo), és kész a programozód. Kb 12 éve én is készítettem, tök jól működött. Mondjuk azóta nem használtam, mióta váltottam Atmel ICE-re, ami most 30000 ft. Vagy itt van egy Olimex AVR ISP mkII klón 8000 ft.
Uh, ezt szomorúan olvasom
.Még tavaly sikerült az ebay-en eredeti ISP mkII-t venni egész baráti áron. Ha nem sürgős, akkor érdemes lehet nézegetni és várni.
Nem csak ennyi.
A GTL2003-as IC-t (illesztő) kicseréltem, de az USB-s, AT162-es állandóan ismételten küld ki a céláramkör AVR-nek rövid RESET jelet. A programozó ATMEGÁT érte valami. Atmeg64A olvasásSziasztok,Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy van e arra bármi féle, akár költséges, de elérhető módszer arra, hogy egy Atmega64A tartalmát kilehessen olvasni akkor ha az zárolva van(LB1=0, LB2=0) Köszönöm.
Könnyen lehet, hogy "csak" ennyi a fix: YT - AVR ISP MKII Repair & Upgrade
MOD: úgy tudom, hogy az AVR ISP mkII-t publikussá tették és ezt a kínaiak lemásolták. Szerintem az működik. Személy szerint nem vagyok a klónok híve, így nincs gyakorlati tapasztalatom. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2026
AVR programozót milyet?Sziasztok!Milyen olcsó és jó programozót ajánlotok AVR ISP-n programozáshoz? Eddig AVR STUDIÓ-val használtam ISP MK II-t , de megpusztult. Köszönöm.
Mindenképpen érdemesebb foglalatba tenni, és programozóval programozni, mert akkor nem kellenek vezetősávok az ISP-hez, és nem fordulhat elő, hogy valami nyákon lévő alkatrész bekavar. De csak az órajelre, arra azt tudom mondani, hogy USB ASP-al rengetegszer írtam quartz nélkül, viszont arduinoval nem írtam még.
ISP programozás ATtiny25Attiny25-öt szeretnék programozni kész áramkörben. A kapcsolásban belső órajelet szeretnék használni. Tudom majd programozni vagy egy quartz-ot be kell tennem az áramkörbe csak ezért?Ha tudom, hogyan kell beállítani az arduino IDE-t?
Elolvasva a hozzászólásokat, rá kellett jönnöm, hogy ez az AI kérdezés is egy külön tudást igényel. Ezen elgondolkodva, pontosítottam a ChatGPT-nek feltett kérdést, és kértem tőle egy programot, ATTiny85-re optimalizálva. Átnéztem a kódot, és most már sokkal logikusabbnak tűnik.
Láttok benne buktatót?
Igen, ez érthető. Nálunk telefon töltőről megy. A szoftver azért kellett, hogy szépen halványítson, ne villogva, mint a gyári vezérlő. Azért hátha van benne hasznos rész neked is.
"az ISR() paraméterei hiányosak"
Ha csak ennyire gondolsz, az ISR makrónak változó argumentumlistája van, valamint nyilván az ISR_BLOCK a defaultja, azt az attribute-ot nem kell külön megadni. És el van rejtve a warning. Vagy akármi. : -) https://github.com/vancegroup-mirrors/avr-libc/blob/master/avr-libc...rupt.h:
Megnéztem pár régi kódomat, vegyesen volt benne megadva és nem megadva a kezelés módja, de az már minimum tíz éve volt: - ISR(INT2_vect) - SIGNAL(SIG_OUTPUT_COMPARE1A) A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2025
Végül is igaz, ez a proci úgysem eszik többet néhány milliampernél 8 MHz-nél sem, az meg szinte elhanyagolható a világítás mellett. Mindig a legegyszerűbb megoldás marad ki. : -)
Csakhogy... a cucc 24 órából, ha jól értettem: - 8 órában világít 240 mA körüli árammal, procival együtt ez max. 250 mA, - 16 órában pedig magában fut max. 10 mA fogyasztással. Egy (találomra mondom) 2,5 Ah-s akkupakkból, mert az elemeket felejtsük el, a 8 óra elviszi a töltöttség 80%-át, a 16 óra magában futás pedig a maradék energia kb. egyharmadát. A probléma csak az, hogy egy újabb 8 órás világítási periódushoz úgyis tölteni kell az eszközt, ahhoz meg be kell dugni vagy kivenni az akkukat, foglalkozni vele, vagyis az éjszakai időzítésnek, önműködésnek gyakorlatilag nem lesz értelme - csak sokkal nagyobb akkumulátorral. Nem is tudom, miért árulnak ilyeneket, elemmel sem mehet tovább, hacsak nem villog kis kitöltéssel. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2025
A WDTCR állítás: megnéztem a datasheetet és azt értem, hogy miért történik két lépcső, de azt nem hogy először miért "|=" a "=" helyett.
Igazából sosem mélyültem el a watchdog lelki világában és eddig csak védelemre használtam olyan szempontból, hogy ha valami beakad, akkor a WD resetelje az CPU-t. Csak simán meghívom a wdt_enable(...) és a wdt_reset() függvényeket innen: Bővebben: Link Ah, szóval a race condition ott van, hogy a WD interruptja akkor hívódik meg mielőtt a sleep megtörténik. Szóval, lesz egy igazából hatástalan interrupt, mert nincs minek feldolgoznia és a CPU meg megy aludni. Az ISR esetén erre gondolok: Bővebben: Link (ha van beállított LSP clangd-vel, akkor az jelzi is, hogy az ISR() paraméterei hiányosak). Ezer köszi az infókat! Bőven vannak hiányosságaim az AVR területen, de a C-ben és a szoftverfejlesztés körüli dolgokban úgy gondolom, hogy erős vagyok.
Nálunk ezzel megy a karácsonyi fényfűzér. Feleségem reklamált, hogy a gyári programban túl hirtelen változik a fényerő. Ez tulajdonképpen egy potméterekkel állítható paraméterű fader.
Olyan időzítést pont nem tud, amit te szeretnél, de nem macera beletenni.
A setupot most nem nézem meg a vagyolgatással és az értékadással, de nyilván arról van szó, hogy kétlépcsős a regiszter átállítása biztonsági okokból; először engedélyezzük a beállítást, aztán beállítjuk.
Az viszont igaz; hogy ha jól akarjuk csinálni, a wdt_wake változót is meg kell védeni. Így képzelem, aztán majd kijavítasz: a WDT timer szabadon fut, így bekapcsolás után először bármikor megjöhet egy másodpercen belül a WDT interrupt. Itt lehet egyedül race condition. Amikor a WDT timer túlcsordul, az nekünk nem gond, az az ő dolga. A cli() ... sei()-n belülre kell rakni a wdt_wake változó hamisra állítását is, amit jelenleg semmire sem használunk. A set_sleep_mode()-nak meg mindegy, jön-e megszakítás előtte-utána - ha minden igaz, a bitjeit semmi sem változtatja meg, csak a biztonság kedvéért állítjuk be minden alkalommal. Azt meg biztosan tudod, hogy: - az sei() garantálja, hogy a következő utasításig nem lesz interrupt, - a sleep_cpu() pedig nem egy függvény, hanem egy makró, egyetlen Assembly utasítás, vagyis nem lehet előtte interrupt. Vagyis így nem lehet race condition: ...sei(); sleep_cpu();... Források: - "Timed Sequences for Changing the Configuration of the Watchdog Timer" egy doksiban (mégis megnéztem), - https://github.com/avrdudes/avr-libc/blob/main/include/avr/sleep.h a sleep függvényekhez, - https://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/AVR-Instruction-Set-Manual-DS40002198A.pdf, 5.104.1-es bekezdés. Itt mit hiányolsz: "az ISR-nél nincs explicite jelölve, hogy a megszakítás hogyan kezelődjön"?
Igazából több sebből vérzik a kód, például:
- az ISR-nél nincs explicite jelölve, hogy a megszakítás hogyan kezelődjön - a wdt_wake-t védeni kellene azzal, hogy előtte tiltani kellene a megszakításokat, utána megengedélyezni. Igazából elég lenne meghívni a wdt_enable-t. - a 15. 16. sorok is viccesek, először szépen bit vagyolja a regisztert, aztán simán felülírja az egészet - az i változónak elég a uint16_t típus - akárhogy nézem, de nem találom a main-t, de szerintem ott van az csak nem lett bemásolva. És egyébként a wdt_wake-t nincs is használva. De az utolsót leszámítva ezek nem okoznak semmilyen gyakorlati problémát ebben a programban. A sleephez egyáltalán nem értek. Idézet: „amikor a kód a sleep_enable() és a sleep_cpu() között jár, így a sleep_enable() előtt tiltani kellene a megszakításokat, utána meg engedélyezni.” Ezt miért így kell csinálni?
Szerintem működőképes a kód, csak nem jó. : -) Ugyanis a watchdog timernek, ha ez is belső R-C oszcillátor, 10-20%-ot is eltérhet az értéke, és ez az eltérés ebben a kódban egyfolytában halmozódik, tehát ha ennyire egyszerűen csinálod meg, akkor valamennnyivel biztosan el fognak csúszni a napok, és szerintem gyorsan. Azt hiszem, külön RTC nélkül nincs igazán kisfogyasztású megoldás, de majd valaki megmondja.
A másik egy itt jelentéktelen probléma: elmehet a levegőbe egy-egy ébresztés, ha a WDT-megszakítás pont akkor csattan be, amikor a kód a sleep_enable() és a sleep_cpu() között jár, így a sleep_enable() előtt tiltani kellene a megszakításokat, utána meg engedélyezni. De 1 másodperces ismétlődésnél és az egész rendszer pontosságát tekintve ez amúgy sem tétel.
Megköszönöm, ha megkeresed.
Megkérdeztem a ChatGPT-t, mivel nem vagyok annyira otthon az AVR programozásában, és adott egy kódot (az elvárás, hogy bekapcsoláskor indít, 6 órán keresztül világítanak a LED-ek, majd 18 órára aludni megy):
Nem tudom ez mennyire lesz jó, de majd kipróbálom. A NYÁK készítése még folyamatban van. Nabukodonozor Lehet egyszerűbb lenne, de azért esett a választávom az ATtiny85-re mert ilyen van itthon (SOIC-8), és a hely ahova be kell férnie (25 mm x 10 mm), adja magát. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2025
Megmerem kockáztatni, hogy ezt egyszerűbb lenne megoldani néhány 4000-es sorozatú IC-vel, mint egy ATtinyvel.
Ó, karácsonyi LED villogót én is készítettem pár éve. Ha érdekel, előtúrom a kódot.
Úgy emlékszem, hogy a felhúzó ellenállás csak input módban működik, mert a PORTx regiszterrel lehet állítani.
Az eredeti kérdéshez: a 240 mA a MOSFET-el működni fog. Szerintem nem kell ellenállás a gatere, mehet direktben. A bipoláris is jó, de a CE szaturáció elég nagy, ami csak fölöslegesen viszi el a teljesítményt. Arra figyel, hogy a LED sor melyik végére teszed a tranzisztort, mert a bipolárist a táp és a szalag közé, addig a MOSFET-tet a szalag és a test közé kell tenni. A tapasztalatom szerint a ChatGPT az időzítés hosszába szokott belezavarodni, abban szerintem tudunk itt segíteni, ha van már kód. Ami szűk keresztmetszet lehet, hogy az Attiny milyen alacsony feszültségen tud működni. 1 MHz-en 1,8 V-on biztosan megy. Szerintem lehet itt trükközni hogy alacsonyabb frekiről megy. Sőt érdemes lehet a power savinggel is játszani.
Egyik sem kell? Se a soros ellenállás, se a lehúzó ellenállás a Gate-hez?
Ahogy nézem még ellenállás sem kell a FET-hez.:
Idézet: „Port B is a 6-bit bi-directional I/O port with internal pull-up resistors (selected for each bit). The Port B output buffers have symmetrical drive characteristics with both high sink and source capability.” Ugyan kicsi a feszültség, de a FET adatlapja alapján működhet. ATtiny85 LED füzér vezérlésSziasztok!Közeledik a karácsony, így előkerültek a fiók mélyéből az elemes LED füzérek. Van itthon jó sok. Az egyik részük időkapcsolós (van benne beépítve timer), ami 6 órán keresztül engedi világítani, majd 18 órán keresztül pedig kikapcsolva tartja a LED füzért. Ezek szinte mindegyike 2 db AA ceruza elemről működnek. Persze van 1-2 db, ami 3 db AA ceruza elemet igényel. Mivel van itthon jó pár olyan is, ami nem időkapcsolós, és van itthon jó pár ATtiny85 chip-em is (SOIC-8 tokozású), ezért kitaláltam, hogy "felokosítom" ezeket a LED füzéreket is. Ezek is legyenek időkapcsolósosak! Minimális kódolást igényel, ez nem gond (max. segít a ChatGPT ). Viszont nem tudom eldönteni, hogy tranzisztorral (BCX56-16, és egy 1k ellenállás a bázisra) vagy FET-el (AO3400, és egy 10k lehúzó ellenállás, és egy 10 Ohm ellenállás a Gate-re) legyen megoldva a LED füzér kapcsolgatása. Azt megmértem Amper mérővel, hogy 240 mA áramot igényel a LED füzér 2 db AA ceruza elemről.Szerintetek melyik megoldást érdemes választani, és jól gondolom-e, hogy elég csak ennyi alkatrész? Atmega 2560 jtag debuggerSziasztok,Atmega 2560 Jtag olvasásra- ra mit javasoltok? ATMEL MKII ha jól tudom csak programozó. Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

.